Kogel-mogel kręciło się kiedyś w kubku. Od tego kręcenia bolały ręce, bo ucierać trzeba było, aż masa stała się bardzo jasna, niemalże biała. To był cymes nad cymesami, na który trzeba było ciężko zapracować. Dziś jest to zaledwie chwila ucierania mikserem. Mając takie udogodnienia szkoda nie wykorzystać smakowego potencjału kogla-mogla i nie spróbować połączyć go z ulubioną kawą. 

Jak przygotować kawę z koglem-moglem? Wskazówki 

Pamiętajcie o dokładnym umyciu jajek. Kogel-mogel przygotowywany jest z surowych żółtek, dlatego przed rozbiciem jaj, wyparzcie ich skorupki. 

Najlepsza będzie kawa ciemno lub średnio palona pod espresso. Wtedy wyrazistość kawy będzie wyczuwalna jednocześnie ze słodkim smakiem i kremową konsystencją słodkiej pianki z żółtek. 

Zobacz także:

Do urozmaicenia kogla-mogla można dodać szczyptę kakao, cynamonu czy startej gorzkiej czekolady. Można też bezpośrednio do kawy wlać kieliszek ulubionego likieru, rumu lub odrobinę ekstraktu z wanilii.  

[content:0_9608,0_9824:undefined]

Przepis na kawę z koglem-moglem  

Składniki (na dwie porcje): 

  • 2 filiżanki świeżo zaparzonej kawy (o ulubionej dla was mocy) 
  • 2 żółtka 
  • 2 lub 3 łyżeczki cukru cynamon albo odrobina ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziarna kawy zmielcie, by kawowy aromat i smak były jak najbardziej intensywne. Jeżeli nie macie takiej możliwości możecie również użyć kawy rozpuszczalnej. 

  1. Zaparzcie kawę w kawiarce (lub zalejcie kawę rozpuszczalną gorącą wodą) 

  1. Przelejcie ją do filiżanek lub małych kubeczków.  

  1. Żółtka utrzyjcie z cukrem na białą masę. Możecie to zrobić przy pomocy miksera lub tradycyjnie w kubku. Jeżeli macie ochotę, dodajcie przyprawy, np. cynamon. 

  1. Kogel-mogel ułóżcie łyżeczką na powierzchni kawy. 

Gotowe. Smacznego! 

Źródło: niebonatalerzu.pl