Połączenie cukru, papryczek chili i żeberek? Czemu nie! W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Choć to zestawienie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości smakuje naprawdę wybornie! Sami się przekonajcie. 

Przepis na żeberka w słodko-ostrym sosie chili

Składniki:

  • 1 kilogram żeberek wieprzowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 120 gramów cukru
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Woda
  • Przyprawy i zioła: sól, imbir, kolendra, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku umieśćcie 1,5 litra wody, liście laurowe, ziela angielskie, szczyptę soli oraz 2 obrane ząbki czosnku. Całość zagotujcie.
  2. Żeberka dokładnie umyjcie, pokrójcie na mniejsze kawałki i umieśćcie w garnku z gotującą się wodą. Po ok. 30 minutach wyjmijcie mięso z wody, umieśćcie w szklanej lub plastikowej misce i odstawcie do ostygnięcia.
  3. W małym rondelku umieśćcie 250 ml wody i 120 gramów cukru. Całość zagotujcie, pamiętając o mieszaniu. Kiedy mikstura zacznie wrzeć dodajcie do niej 2 ząbki obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, 1 łyżeczkę imbiru, sos sojowy oraz bardzo drobno posiekane papryczki chili. Całość gotujcie aż do momentu, w którym sos ładnie zgęstnieje (ok. 15 minut).
  4. Tak przygotowany sos dodajcie do wystudzonych żeberek. Zamarynowane mięso umieśćcie w lodówce na całą noc.
  5. Następnego dnia przełóżcie żeberka do dużego naczynia żaroodpornego, przykryjcie folią i pieczcie przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upływie tego czasu ściągnijcie folię i trzymajcie potrawę w piekarniku jeszcze przez kolejne 20 minut.

Gotowe!