Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment na to, by pomyśleć o świątecznych potrawach. Poza takimi klasykami, jak żurek z białą kiełbasą, swojskie wędliny, sałatka jarzynowa i ciasta – mazurek, sernik i baba wielkanocna, na naszym stole nie może oczywiście zabraknąć faszerowanych jajek na twardo.
Pikantne faszerowane jajka na Wielkanoc
Co powiecie na naszą propozycję? Czy te jajka faszerowane buraczano-chrzanową pastą w kuszącym fioletowym kolorze, nie wyglądają obłędnie? Ich przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilę, a efekt smakowo-wizualny zrobi piorunujące wrażenie na waszych gościach.
Przygotujcie na święta takie jajka a na pewno nie pożałujecie. Sprawdziliśmy - są przepyszne!
Składniki:
- 4 jajka
- 2 średnie buraczki
- 1 łyżeczka ostrego chrzanu
- 1 czubata łyżka majonezu
- Natka pietruszki do dekoracji
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię spożywczą (błyszczącą stroną na zewnątrz) i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
- Studzimy a następnie obieramy ze skórki.
- Jednego buraka kroimy w cienkie plasterki, a drugiego siekamy w bardzo drobną kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimną wodą, obieramy.
- Przecinamy wzdłuż na pół.
- Żółtka dodajemy do pokrojonego w kostkę buraka wraz z chrzanem i majonezem.
- Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Białka jaj układamy na plasterkach buraka.
- Faszerujemy pastą z buraczka i chrzanu.
- Przybieramy listkami natki pietruszki.
- Podajemy po przygotowaniu.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl