Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment na to, by pomyśleć o świątecznych potrawach. Poza takimi klasykami, jak żurek z białą kiełbasą, swojskie wędliny, sałatka jarzynowa i ciasta – mazurek, sernik i baba wielkanocna, na naszym stole nie może oczywiście zabraknąć faszerowanych jajek na twardo.

Pikantne faszerowane jajka na Wielkanoc

Co powiecie na naszą propozycję? Czy te jajka faszerowane buraczano-chrzanową pastą w kuszącym fioletowym kolorze, nie wyglądają obłędnie? Ich przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilę, a efekt smakowo-wizualny zrobi piorunujące wrażenie na waszych gościach.

Przygotujcie na święta takie jajka a na pewno nie pożałujecie. Sprawdziliśmy - są przepyszne!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 średnie buraczki
  • 1 łyżeczka ostrego chrzanu
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • Natka pietruszki do dekoracji
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię spożywczą (błyszczącą stroną na zewnątrz) i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  2. Studzimy a następnie obieramy ze skórki.
  3. Jednego buraka kroimy w cienkie plasterki, a drugiego siekamy w bardzo drobną kostkę.
  4. Jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimną wodą, obieramy.
  5. Przecinamy wzdłuż na pół.
  6. Żółtka dodajemy do pokrojonego w kostkę buraka wraz z chrzanem i majonezem.
  7. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Białka jaj układamy na plasterkach buraka.
  9. Faszerujemy pastą z buraczka i chrzanu.
  10. Przybieramy listkami natki pietruszki.
  11. Podajemy po przygotowaniu.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl