Pikantne faszerowane jajka na Wielkanoc. Dodajcie 1 łyżkę tego sosu a będą obłędne w smaku
Gotujmy.pl/Bernadetta
Newsy

Pikantne faszerowane jajka na Wielkanoc. Dodajcie 1 łyżkę tego sosu a będą obłędne w smaku

Już za kilka dni będziemy obchodzić Wielkanoc. To ostatni dzwonek na przygotowanie świątecznego menu. Nie może w nim oczywiście zabraknąć faszerowanych jajek. Co powiecie na te przepyszne, wiosenne jajka z fioletowym farszem?

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment na to, by pomyśleć o świątecznych potrawach. Poza takimi klasykami, jak żurek z białą kiełbasą, swojskie wędliny, sałatka jarzynowa i ciasta – mazurek, sernik i baba wielkanocna, na naszym stole nie może oczywiście zabraknąć faszerowanych jajek na twardo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pikantne faszerowane jajka na Wielkanoc

Co powiecie na naszą propozycję? Czy te jajka faszerowane buraczano-chrzanową pastą w kuszącym fioletowym kolorze, nie wyglądają obłędnie? Ich przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilę, a efekt smakowo-wizualny zrobi piorunujące wrażenie na waszych gościach.

Przygotujcie na święta takie jajka a na pewno nie pożałujecie. Sprawdziliśmy - są przepyszne!

Zobacz także
Sprawdzony przepis na duszoną kapustę z pomidorami. Idealnie pasuje do obiadu

Sprawdzony przepis na duszoną kapustę z pomidorami. Idealnie pasuje do obiadu

Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku

Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 średnie buraczki
  • 1 łyżeczka ostrego chrzanu
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • Natka pietruszki do dekoracji
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię spożywczą (błyszczącą stroną na zewnątrz) i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  2. Studzimy a następnie obieramy ze skórki.
  3. Jednego buraka kroimy w cienkie plasterki, a drugiego siekamy w bardzo drobną kostkę.
  4. Jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimną wodą, obieramy.
  5. Przecinamy wzdłuż na pół.
  6. Żółtka dodajemy do pokrojonego w kostkę buraka wraz z chrzanem i majonezem.
  7. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Białka jaj układamy na plasterkach buraka.
  9. Faszerujemy pastą z buraczka i chrzanu.
  10. Przybieramy listkami natki pietruszki.
  11. Podajemy po przygotowaniu.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

jajka faszerowane przepis
katarzynka455/gotujmy.pl
Newsy
Jajka faszerowane szynką z chrzanowym sosem na wielkanocne śniadanie. Palce lizać
Nie ma lepszego dania na wielkanocne śniadanie niż pyszne jajka faszerowane! Wypróbujcie ten przepis!

Wielkanoc to obok Bożego Narodzenia powszechnie obchodzone i bardzo rodzinne święto. W tym czasie przyrządza się wspólnie świąteczne potrawy, smaczne wielkanocne wypieki, a dzieci mają mnóstwo radości z malowania pisanek! W końcu rodzina spotyka się na wielkanocnym śniadaniu, podczas którego je się najbardziej tradycyjne potrawy przyrządzane w Polsce na Wielkanoc. Wielkanocne potrawy w Polsce Na polskim wielkanocnym śniadaniu nie może zabraknąć tradycyjnych dań i wypieków, które zawsze przyrządza się na to święto! Pierwszym jest oczywiście żurek – koniecznie z jajkiem na twardo i białą, parzoną kiełbasą. Przyrządza się także pieczony schab, często z suszonymi śliwkami w środku. Bardzo popularne są faszerowane jajka na twardo. Do farszu można dodać wszystko, na co macie ochotę: szynkę, grzyby albo warzywa. Warto spróbować też jajek po żydowsku, czyli w majonezowym sosie z groszkiem. A na deser obowiązkowo musi być podany mazurek i babka wielkanocna z lukrem! Przepis na jajka z szynką gotowaną Do przygotowania smacznych jajeczek faszerowanych z szynką, które świetnie się sprawdzą podczas wielkanocnego śniadania, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 plastry gotowanej szynki 4 jajka 2 łyżki majonezu Pół pęczka natki pietruszki Chrzan Sól Pieprz Przygotowanie: Włóżcie jajka do garnka z zimną wodą i ugotujcie na twardo. Średnie jajka powinny się gotować około 8 minut, a duże 10 minut. Ugotowane jajka ostudźcie w zimnej wodzie i obierzcie ze skorupek. Przetnijcie je na pół, wydrążcie żółtka i pokrójcie je drobno nożem. Pokrójcie szynkę w drobną kosteczkę. Umyjcie świeżą natkę pietruszki pod bieżącą wodą i posiekajcie drobno. Do miski włóżcie rozkruszone...

jajka faszerowane
Gotujmy.pl
Newsy
Wielkanocne przepisy: jajka faszerowane pastą z piersi z kurczaka. Koniecznie sprawdźcie ten przepis
Faszerowane jajka to obowiązkowy element każdej Wielkanocy. Bez nich po prostu nie ma świąt. Co powiecie na jajka faszerowane w ten oryginalny i niebanalny sposób?

Czym można nafaszerować wielkanocne jajka? Pomysłów jest naprawdę wiele. Jedni stawiają na klasykę i faszerują je podsmażanymi pieczarkami, drudzy wolą nieco bardziej oryginalne wersje – przykładowo faszerują jajka żółtym serem i szynką lub pastą z tuńczyka. Są też tacy, którzy wolą pozostawić jajko przekrojone na pół i posmarowane jedynie majonezem i oprószone świeżym szczypiorkiem. A co powiecie na jajka, które urozmaicono plastrami z piersi z kurczaka i podano z podsmażanymi buraczkami z czosnkiem? Jajka faszerowane pastą z plastrami piersi z kurczaka Przygotowanie tego oryginalnego dania jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie to ugotowane na twardo jajka, kawałek piersi z kurczaka i podsmażone i podduszone buraczki z czosnkiem. Jak połączyć te składniki w całość? Sprawdźcie, a na pewno będą to wasze ulubione faszerowane jajka! Składniki na 4 porcje: 6 jajek 70 g masła 2 łyżki musztardy sarepskiej Pierś z kurczaka ugotowana w rosole 1 burak 3 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pierś gotujemy w rosole. Studzimy i kroimy na cienkie plastry. Jednego buraka ścieramy na tarce i podsmażamy. Dusimy na patelni z odrobiną cukru, solą, pieprzem i czosnkiem. Jajka gotujemy na twardo. Przekrajamy na pół i wyjmujemy żółtka. Przygotowujemy pastę - miękkie masło, musztardę sarepską, sól, pieprz i żółtka, zagniatamy widelcem. Pastę nakładamy do rękawa cukierniczego  i wyciskamy na jajka. Danie dekorujemy korniszonem. Na talerzu układamy po dwa plastry piersi. Na wierzch kładziemy podsmażonego i podduszonego buraczka z czosnkiem.

Najlepsze jajka faszerowane domową ćwikłą. Będą hitem na wielkanocnym stole
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Najlepsze jajka faszerowane domową ćwikłą. Będą hitem na wielkanocnym stole
Oto danie, które koniecznie powinniście podać na świąteczne śniadanie. Tak dobre, że znikną w chwilę!

Faszerowane jajka to jeden z wielkanocnych klasyków, który musi znaleźć się na świątecznym stole obok sałatki jarzynowej, jajek z majonezem, żurku, mazurka czy paschy. Prostota, szybkość wykonania oraz mnogość farszy sprawiają, że danie to jest niezwykle popularne. Czym nadziewać jajka? Najlepiej sprawdzają się ryby (makrela, tuńczyk, łosoś, szprotki), pieczarki, szynka oraz bardziej wyrafinowane składniki jak awokado, krewetki, suszone pomidory czy kawior. Oprócz jajek na twardo nadziewanych różnymi farszami możecie przygotować również faszerowane jajka smażone. Ugotowane jajka trzeba przeciąć tak, aby nie uszkodzić skorupek. Białka i żółtka wyjmijcie i drobno posiekajcie, dodajcie szczypiorek, pietruszkę lub koperek. Napełnijcie połówki skorupek i podsmażcie na maśle. Pycha! Gwarantujemy, że znikną ze stołu jako pierwsze. Jajka faszerowane ćwikłą - przepis Składniki 7 jajek 400g buraków, najlepiej podłużnych Większy kawałek chrzanu Oliwa z oliwek Kiełki rzeżuchy do dekoracji Sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie Jajka umyjcie pod bieżącą wodą i ugotujcie na twardo w osolonym wrzątku. Wystudźcie i obierzcie ze skorupek. Buraki dobrze wyszorujcie pod bieżącą wodą, nie obierajcie. Ugotujcie w osolonej wodzie do miękkości. Gdy ostygną, zdejmijcie skórkę i zetrzyjcie je w malakserze albo na tarce o drobnych oczkach. Chrzan obierzcie i zetrzyjcie na ostrej, drobnej stronie tarki. W misce połączcie starte buraki z chrzanem i oliwą z oliwek. Dodajcie do smaku trochę soli, pieprzu i cukru. Jajka przetnijcie na pół i wyjmijcie żółtka. W ich miejsce włóżcie po kopiastej łyżeczce ćwikły. Całość udekorujcie kiełkami rzeżuchy i podajcie od razu gościom. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl...

jajka z wątróbką
Gotujmy.pl
Newsy
Pomysł na jajka faszerowane smażoną wątróbką z kurczaka. 1 dodatek jeszcze bardziej podkreśli ich smak
Faszerowane jajka nieodłącznie kojarzą nam się z Wielkanocą, ale dlaczego nie możemy przygotować ich nawet dziś? Jeżeli jesteście miłośnikami dań z wątróbką, ta odmiana z pewnością przypadnie wam do gustu.

Zbliża się Wielkanoc, a wraz z nią celebrowanie świątecznego czasu z najbliższymi. W głowach wielu gospodyń domowych zaczynają się już pojawiać pierwsze pomysły na przepisy. Jajka faszerowane wątróbką to propozycja, która na długo zapadnie w waszej pamięci. Możecie je zrobić już dziś - wcale nie musicie czekać do Wielkanocy. Jak zrobić jajka faszerowane wątróbką? Jajka faszerowane wątróbką to świetny pomysł na przystawkę. Doskonale się sprawdzą zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Kremowa konsystencja, idealnie skomponowane smaki, a na wierzchu odrobina pysznego majonezu. Dzięki dodaniu 1 nietypowego składnika, danie jeszcze bardziej zyska na smaku. Przygotowanie jajek z wątróbką jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie to wątróbka, jajka, przyprawy oraz majonez. Wskazówka – przed smażeniem wątróbki oprószcie ją przyprawą do kurczaka, a będzie miała jeszcze lepszy smak. Jajka faszerowane wątróbką idealnie pasują na wielkanocny stół, ale nie tylko. Przygotujcie je a gwarantujemy, że zakochacie się w ich smaku! Składniki: 4 jajka 2 wątróbki drobiowe olej do smażenia mąka do obtoczenia przyprawa do kurczaka 4 łyżeczki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wątróbkę drobiową czyścimy, przekrajamy na pół, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso oprószamy z obu stron solą i posypujemy przyprawą do kurczaka, a następnie ponownie smażymy na rumiano. Wątróbkę lekko przestudzamy i kroimy na 8 kawałków. Gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu, jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Z jajek delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka rozgniatamy i mieszamy z majonezem, odrobiną soli i pieprzu....