Pikantne faszerowane jajka na Wielkanoc. Dodajcie 1 łyżkę tego sosu a będą obłędne w smaku
Gotujmy.pl/Bernadetta
Newsy

Pikantne faszerowane jajka na Wielkanoc. Dodajcie 1 łyżkę tego sosu a będą obłędne w smaku

Już za kilka dni będziemy obchodzić Wielkanoc. To ostatni dzwonek na przygotowanie świątecznego menu. Nie może w nim oczywiście zabraknąć faszerowanych jajek. Co powiecie na te przepyszne, wiosenne jajka z fioletowym farszem?
Anna Borkowska
marzec 29, 2021

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment na to, by pomyśleć o świątecznych potrawach. Poza takimi klasykami, jak żurek z białą kiełbasą, swojskie wędliny, sałatka jarzynowa i ciasta – mazurek, sernik i baba wielkanocna, na naszym stole nie może oczywiście zabraknąć faszerowanych jajek na twardo.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Pikantne faszerowane jajka na Wielkanoc

Co powiecie na naszą propozycję? Czy te jajka faszerowane buraczano-chrzanową pastą w kuszącym fioletowym kolorze, nie wyglądają obłędnie? Ich przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilę, a efekt smakowo-wizualny zrobi piorunujące wrażenie na waszych gościach.

Przygotujcie na święta takie jajka a na pewno nie pożałujecie. Sprawdziliśmy - są przepyszne!

Zobacz także

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 średnie buraczki
  • 1 łyżeczka ostrego chrzanu
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • Natka pietruszki do dekoracji
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię spożywczą (błyszczącą stroną na zewnątrz) i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  2. Studzimy a następnie obieramy ze skórki.
  3. Jednego buraka kroimy w cienkie plasterki, a drugiego siekamy w bardzo drobną kostkę.
  4. Jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimną wodą, obieramy.
  5. Przecinamy wzdłuż na pół.
  6. Żółtka dodajemy do pokrojonego w kostkę buraka wraz z chrzanem i majonezem.
  7. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Białka jaj układamy na plasterkach buraka.
  9. Faszerujemy pastą z buraczka i chrzanu.
  10. Przybieramy listkami natki pietruszki.
  11. Podajemy po przygotowaniu.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze