
Słowo „gyros” raczej kojarzy się z grecką potrawą, gdzie mięso opieka się na specjalnym, dużym rożnie. Następnie odcina się je długim nożem i podaje z frytkami i warzywami, zawinięte w placek nazywany pitą.
W Polsce gyros jada się zwykle na talerzu, z dodatkiem sałatki i frytek lub ryżu. Charakterystyczny smak tej potrawy można wykorzystać także do zrobienia klasycznej, warstwowej sałatki o tej samej nazwie lub zupy. Wychodzi lekko pikantna i o głębokim aromacie - to zasługa świeżej papryki, która koniecznie musi się w zupie gyros znaleźć. Zobaczcie, jak ją przygotować.
Przepis na zupę gyros
Składniki:
-
1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego, ewentualnie wody
-
pół szklanki słodkiej śmietanki
-
1 duża pierś z kurczaka
-
2 cebule
-
3 ząbki czosnku
-
1 papryka czerwona
-
25 dag pieczarek
-
6-7 łyżek kukurydzy z puszki
-
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
-
2 łyżki przyprawy gyros
-
1 łyżka słodkiej papryki
-
ćwierć łyżeczki chili
-
pół szklanki słodkiej śmietanki
-
olej
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Obierzcie cebulę, a następnie pokrójcie ją w piórka. Smażcie na patelni na oleju, aż się zeszkli.
-
W międzyczasie umyjcie pierś z kurczaka i pokrójcie w kostkę. Natrzyjcie ją przyprawą gyros (1 łyżka) i wrzućcie na patelnię z cebulą. Co jakiś czas mieszajcie i smażcie do momentu, aż mięso się zetnie.
-
Teraz doprawcie kurczaka słodką papryką i dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażajcie jeszcze kilka minut.
-
Zawartość patelni przełóżcie do dużego garnka. Dolejcie na nią olej, jeśli potrzeba i usmażcie pokrojoną w kostkę paprykę. Wystarczy smażyć ją przez 4-5 minut, do momentu, aż zmięknie. Dodajcie ją do garnka.
-
Na tej samej patelni usmażcie pieczarki, pokrojone w plastry (albo kostkę, jeżeli tak wolicie) i następnie przełóżcie do garnka.
-
Teraz składniki znajdujące się w garnku zalejcie bulionem warzywnym lub wodą. Dodajcie kukurydzę, 1,5 łyżki koncentratu, 1 łyżkę przyprawy gyros i ćwierć łyżeczki chili. Wymieszajcie i poczekajcie, aż zupa się zagotuje. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez 20 minut.
-
Po tym czasie zaprawcie zupę śmietanką i gotujcie jeszcze parę minut. Na koniec doprawcie solą i pieprzem. Jeśli chcecie, by zupa była ostrzejsza, spokojnie możecie dodać jeszcze trochę chili.
-
Po ugotowaniu przykryjcie garnek, zdejmijcie go z ognia i odczekajcie 7-10 minut. Po tym czasie rozlejcie zupę do talerzy.
I gotowe! Zupa gyros świetnie smakuje podana ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego!