Słowo „gyros” raczej kojarzy się z grecką potrawą, gdzie mięso opieka się na specjalnym, dużym rożnie. Następnie odcina się je długim nożem i podaje z frytkami i warzywami, zawinięte w placek nazywany pitą.

W Polsce gyros jada się zwykle na talerzu, z dodatkiem sałatki i frytek lub ryżu. Charakterystyczny smak tej potrawy można wykorzystać także do zrobienia klasycznej, warstwowej sałatki o tej samej nazwie lub zupy. Wychodzi lekko pikantna i o głębokim aromacie - to zasługa świeżej papryki, która koniecznie musi się w zupie gyros znaleźć. Zobaczcie, jak ją przygotować. 

Przepis na zupę gyros

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu mięsnego (najlepiej na korpusach drobiowym i mięsie wołowym, jak na rosół)

  • pół szklanki słodkiej śmietanki

  • 1 duża pierś z kurczaka lub ok. 70 dag udek drobiowych

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 1-2 papryki czerwona

  • 25 dag pieczarek

  • 6-7 łyżek kukurydzy z puszki

  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki przyprawy gyros

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • ćwierć łyżeczki chili

  • pół szklanki słodkiej śmietanki

  • olej

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę, a następnie pokrójcie ją w piórka. Smażcie na patelni na oleju, aż się zeszkli.

  2. W międzyczasie umyjcie pierś z kurczaka i pokrójcie w kostkę. Natrzyjcie ją przyprawą gyros (1 łyżka) i wrzućcie na patelnię z cebulą. Co jakiś czas mieszajcie i smażcie do momentu, aż mięso się zetnie. Jeśli gotujecie zupę na mięsie z udek, podsmażcie je znacznie dłużej.

  3. Teraz doprawcie kurczaka słodką papryką i dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażajcie jeszcze kilka minut. 

  4. Zawartość patelni przełóżcie do dużego garnka. Dolejcie na nią olej, jeśli potrzeba i usmażcie pokrojoną w kostkę paprykę. Wystarczy smażyć ją przez 4-5 minut, do momentu, aż zmięknie. Dodajcie ją do garnka. 

  5. Na tej samej patelni usmażcie pieczarki, pokrojone w plastry (albo kostkę, jeżeli tak wolicie) i następnie przełóżcie do garnka. 

  6. Teraz składniki znajdujące się w garnku zalejcie bulionem warzywnym lub wodą. Dodajcie kukurydzę, 1,5 łyżki koncentratu, 1 łyżkę przyprawy gyros i ćwierć łyżeczki chili. Wymieszajcie i poczekajcie, aż zupa się zagotuje. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez 20 minut. 

  7. Po tym czasie zaprawcie zupę śmietanką i gotujcie jeszcze parę minut. Na koniec doprawcie solą i pieprzem. Jeśli chcecie, by zupa była ostrzejsza, spokojnie możecie dodać jeszcze trochę chili.

  8. Po ugotowaniu przykryjcie garnek, zdejmijcie go z ognia i odczekajcie 7-10 minut. Po tym czasie rozlejcie zupę do talerzy. 

I gotowe! Zupa gyros świetnie smakuje podana ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego! 

Zobacz także: