Pikantna zupa gyros to arcydzieło na talerzu. Pamiętajcie o 1 dodatku, a każdy będzie chciał dokładkę
AdobeStock
Newsy

Pikantna zupa gyros to arcydzieło na talerzu. Pamiętajcie o 1 dodatku, a każdy będzie chciał dokładkę

Pełna smaku i sycąca zupa gyros to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. To zasługa 1 warzywa, które koniecznie musi się w niej znaleźć.

Słowo „gyros” raczej kojarzy się z grecką potrawą, gdzie mięso opieka się na specjalnym, dużym rożnie. Następnie odcina się je długim nożem i podaje z frytkami i warzywami, zawinięte w placek nazywany pitą.

W Polsce gyros jada się zwykle na talerzu, z dodatkiem sałatki i frytek lub ryżu. Charakterystyczny smak tej potrawy można wykorzystać także do zrobienia klasycznej, warstwowej sałatki o tej samej nazwie lub zupy. Wychodzi lekko pikantna i o głębokim aromacie - to zasługa świeżej papryki, która koniecznie musi się w zupie gyros znaleźć. Zobaczcie, jak ją przygotować. 

Przepis na zupę gyros

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego, ewentualnie wody

  • pół szklanki słodkiej śmietanki

  • 1 duża pierś z kurczaka

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 papryka czerwona

  • 25 dag pieczarek

  • 6-7 łyżek kukurydzy z puszki

  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki przyprawy gyros

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • ćwierć łyżeczki chili

  • pół szklanki słodkiej śmietanki

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
sałatka gyros

Takiego przepisu na sałatkę gyros jeszcze nie widzieliście. Kurczaka zastąpcie tym składnikiem

zupa z żołądów drobiowych

Tania zupa z żołądków drobiowych. Koniecznie zróbcie to z włoszczyzną przed wrzuceniem do garnka

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę, a następnie pokrójcie ją w piórka. Smażcie na patelni na oleju, aż się zeszkli.

  2. W międzyczasie umyjcie pierś z kurczaka i pokrójcie w kostkę. Natrzyjcie ją przyprawą gyros (1 łyżka) i wrzućcie na patelnię z cebulą. Co jakiś czas mieszajcie i smażcie do momentu, aż mięso się zetnie.

  3. Teraz doprawcie kurczaka słodką papryką i dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażajcie jeszcze kilka minut. 

  4. Zawartość patelni przełóżcie do dużego garnka. Dolejcie na nią olej, jeśli potrzeba i usmażcie pokrojoną w kostkę paprykę. Wystarczy smażyć ją przez 4-5 minut, do momentu, aż zmięknie. Dodajcie ją do garnka. 

  5. Na tej samej patelni usmażcie pieczarki, pokrojone w plastry (albo kostkę, jeżeli tak wolicie) i następnie przełóżcie do garnka. 

  6. Teraz składniki znajdujące się w garnku zalejcie bulionem warzywnym lub wodą. Dodajcie kukurydzę, 1,5 łyżki koncentratu, 1 łyżkę przyprawy gyros i ćwierć łyżeczki chili. Wymieszajcie i poczekajcie, aż zupa się zagotuje. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez 20 minut. 

  7. Po tym czasie zaprawcie zupę śmietanką i gotujcie jeszcze parę minut. Na koniec doprawcie solą i pieprzem. Jeśli chcecie, by zupa była ostrzejsza, spokojnie możecie dodać jeszcze trochę chili.

  8. Po ugotowaniu przykryjcie garnek, zdejmijcie go z ognia i odczekajcie 7-10 minut. Po tym czasie rozlejcie zupę do talerzy. 

I gotowe! Zupa gyros świetnie smakuje podana ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tomasz Strzelczyk poleca letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk poleca pyszne letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu
Wrzućcie do garnka sezonowe, młode warzywa, dodajcie przyprawy i zobaczcie, co się będzie działo - z przepisu Tomasza Strzelczyka wyjdzie wam genialne danie jednogarnkowe.

Tomasz Strzelczyk to wschodząca gwiazda polskiej internetowej sceny kulinarnej. Nieustannie dzieli się swoimi przepisami na różne dania, a każde z nich wychodzi genialnie. Tym razem pan Tomasz proponuje pyszne danie jednogarnkowe, idealne na lato. Kucharz nazwał je „garnkiem pysznych letnich dobroci”. Znajdziecie w nim takie sezonowe warzywa jak młode ziemniaki, kapustę, szparagi, a także koperek, szczypior i inne. Do tego pierś z kurczaka albo inne, wybrane przez was mięso. Zaletą tego dania jest jego wszechstronność - możecie dodać do niego mięso (tak, jak pan Tomasz) i otrzymać jednogarnkowy obiad. Można też zrobić z niego przystawkę albo dodatek do kotletów czy jajek sadzonych. Tak naprawdę możecie wykorzystać je tak, jak chcecie - tutaj nie ma ograniczeń! Na tym właśnie polega filozofia Strzelczyka. Nie ograniczajcie się w kuchni, eksperymentujcie ze smakami, a stworzycie coś wspaniałego.  Przepis na letnie danie jednogarnkowe Tomasza Strzelczyka Do przygotowania „garnka pysznych letnich dobroci” potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma młodych ziemniaków ćwierć młodej kapusty pęczek szparagów (lub fasolka szparagowa) szklanka śmietanki 2 piersi z kurczaka 2 cebule 1 ząbek czosnku świeży koperek szczypior pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej majeranek sól pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie młode ziemniaki. Warto wykorzystać sposób Tomasza - posypcie ziemniaki gruboziarnistą solą i mieszajcie kilka minut. Wypłuczcie i gotowe! Ziemniaki włóżcie do garnka i zalejcie wodą tak, by je przykryła. Posólcie, zagotujcie. Po zagotowaniu gotujcie 10-12 minut, nie więcej....

Zupa gulaszowa
Gotujmy.pl/Misia5
Newsy
Tak pyszna, że brak nam słów. Bogata w smaku zupa gulaszowa. Nie zapomnijcie dodać do niej tych 2 sekretnych składników
Jeśli lubicie syte i jednogarnkowe dania, a przy tym nie przepadacie za zbyt dużą ilością czasu spędzanego w kuchni, zupa gulaszowa jest idealna dla was. Dzięki dwóm sekretnym składnikom będzie jeszcze pyszniejsza, sprawdźcie!

Zupa gulaszowa to jedna z bardziej treściwych zup. Oprócz sporej ilości warzyw, zawiera także odpowiednią ilość mięsa. Dzięki temu może spokojnie zastąpić dwudaniowy obiad. Należy również dodać, że dzięki odpowiednim przyprawom, dobrze rozgrzewa organizm. Sprawdzi się idealnie w chłodniejsze dni.  Zupa gulaszowa, czyli danie (prawie) jednogarnkowe Ta potrawa jest dość szybka w przygotowaniu, dzięki niedużej ilości naczyń używanych podczas gotowania. Jednak można łatwo popsuć jej smak. Aby potrawa była nie tylko rozgrzewająca i syta, ale i aromatyczna i pełna głębokiego, trzeba dodać do niej tylko dwa składniki! Kluczową rolę ogrywa oczywiście mięso podsmażone razem z cebulką, dzięki temu całe danie zyska niepowtarzalny aromat. Jednak sekretnym składnikiem są leśne grzyby, które podkręcą cały smak. Z kolei naszym tajnym dodatkiem do zupy, który nada jej nieco głębszego wyrazu jest odrobina cukru - jego działanie będzie podobne jak w przypadku zupy pomidorowej. Tę sztuczkę wykorzystują nawet szefowie kuchni! Składniki: 800 g karkówki 500 g pieczarek 3 czerwone papryki 1 łyżka mąki kawałek ostrej papryczki chili kilka grzybów leśnych cebula papryka słodka papryka ostra liść laurowy cukier kilka ziarenek ziela angielskiego sól pieprz olej do podsmażenia Wykonanie: Papryki i pieczarki dokładnie umyjcie oraz osuszcie. Usuńcie z nich gniazda nasienne, a następnie pokrójcie w niewielkie paseczki, zaś pieczarki na ćwiartki bądź ósemki. Grzyby leśne namoczcie w wodzie. Karkówkę pokrójcie w niedużą kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażcie pieczarki, a później przełóżcie je do garnka, gdzie będzie się gotowała cała zupa. Na tej samej patelni przysmażcie paprykę i przełóżcie na talerz. Dolejcie trochę oleju na patelnię....

Pieczarkowa znowu wyszła mdła i szara jak pomyje? Zróbcie to z pieczarkami, a będzie jak trzeba
Flickr
Newsy
Zupa pieczarkowa znów wyszła mdła i szara jak pomyje? Zróbcie to z pieczarkami, a będzie jak trzeba
Z przepisem na zupę pieczarkową poradzą sobie nawet nowicjusze, choć często potrawa ta na nie prezentuje się najlepiej na talerzu. Aby to zmienić, warto nieco „podrasować” pieczarki przed dodaniem ich do zupy. Zobaczcie, jak to zrobić.

Zupa pieczarkowa, choć smaczna, często nie zachęca swoim wyglądem do jedzenia. W dodatku, nieodpowiednio doprawiona, wychodzi po prostu mdła i niesmaczna. Jak temu zaradzić? Skorzystajcie z naszego prostego patentu na smaczną zupę pieczarkową.  Trik na smaczną zupę pieczarkową Gdy następnym razem będziecie robić zupę pieczarkową, zaopatrzcie się w oliwę oraz sos sojowy. Pieczarki przed dodaniem do zupy należy podsmażyć na tłuszczu z dodatkiem sosu sojowego. Nada on grzybom głębokiego, brązowego koloru, a do tego znacznie polepszy ich smak. Wystarczą maksymalnie 2 łyżki sosu na 300 g pieczarek. Jeżeli klasyczny ciemny sos sojowy jest dla was zbyt słony, w wielu sklepach znajdziecie go w lżejszej wersji - jasny sos sojowy zawiera mniej soli i ma łagodniejszy smak. Zobaczcie, jak zrobić taką pieczarkową z poniższego przepisu.  Przepis na zupę pieczarkową Składniki: pół kilograma ziemniaków 300 g pieczarek 1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego  1 marchewka 1 cebula natka pietruszki kilka łyżek śmietanki 18%  2-3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 łyżki masła oliwa do smażenia sos sojowy kurkuma sól pieprz Przygotowanie: Pokrojoną cebulą zeszklijcie na maśle. Następnie dodajcie do niej marchewkę pokrojoną w kostkę i smażcie jeszcze kilka minut.  Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i również podsmażcie. Przełóżcie wszystko do garnka, zalejcie bulionem i dodajcie przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę kurkumy). Zagotujcie. W razie potrzeby doprawcie solą i pieprzem i gotujcie przez kwadrans. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plastry. Na patelni rozgrzejcie nieco oliwy,...

Tomasz Strzelczyk pitrasi obiad w jednym garnku. Prosty przepis na pulpety z makaronem jest wasz
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci pulpety z makaronem. Patrzcie, co robi najpierw z mięsem 
Tomasz Strzelczyk podaje przepis na prosty i smaczny obiad. Pożywny, zdrowy i taki, żeby się nie narobić a ugościć całą rodzinę. 

Podczas przygotowania tego posiłku, znany kucharz wykorzystuje tylko jedno naczynie, a mianowicie - głęboką patelnię, jeżeli takiej nie macie, możecie też użyć garnka. Ważne jest to, że oszczędzacie sobie dodatkowego mycia naczyń.  Makaron, mielona wołowina, cebula, brokuł i pomidory z puszki to składniki, z których wasz ulubiony youtuber wyczarował smakowity obiad dla przynajmniej 4 osób.  Triki Tomasza Strzelczyka na idealne pulpety  Tomasz Strzelczyk dodaje do swoich pulpetów szczyptę chili, jeżeli jednak nie lubicie ostrych dań, po prostu zrezygnujcie z tej przyprawy.  Pulpeciki podsmażcie krótko (aż wytworzy się rumiana skorupka) na bardzo rozgrzanym tłuszczu. To ważne, gdyż nie można ich smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się twarde.   Czosnek podsmażajcie dosłownie pół minuty. W przeciwnym razie może stać się gorzki i zepsuć smak potrawy.  Podsmażanie koncentratu pomidorowego sprawia, że jest on smaczniejszy i bardziej aromatyczny.  Surowy makaron tagliatelle ułóżcie w całych gniazdkach na sosie pomidorowym, nie rozdzielajcie go.  Przepis na klopsy z makaronem i warzywami  Składniki:  250 g makaronu wstążki   500 g mielonej wołowiny  1 cebula   1/2 brokuł  2 ząbki czosnku   1 puszka krojonych pomidorów  1 łyżka koncentratu pomidorowego  250 ml wody lub bulionu   200 ml śmietanki 18 procent  świeżo roztarty pieprz   sól  2 łyżeczki ziół prowansalskich  szczypta chili  Sposób przygotowania:  Przyprawcie mięso solą i świeżo roztartym pieprzem. Dodajcie trochę słodkiej czerwonej...