Kawa z mlekiem
Pixabay/Gabe Raggio
Newsy

Pijesz kawę z mlekiem? To duży błąd, który źle wpływa na twoje zdrowie

Pod żadnym pozorem nie dolewaj mleka do kawy. Pozornie niewinny nawyk może ci zaszkodzić. Wyjaśniamy dlaczego.
Aleksandra Jaworska
grudzień 07, 2020

Każdego dnia na świecie ludzie wypijają ponad trzy miliardy filiżanek kawy. Największe spożycie w przeliczeniu na jednego mieszkańca odnotowuje się w Skandynawii. W Polsce konsumpcja oceniana jest na poziomie 1-1,5 filiżanki dziennie. Oznacza to, że spożywamy nawet do 3 kg kawy rocznie.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Więcej kofeiny

Większość wypijanej kawy pochodzi z odmian Robusta lub Arabica. Aż 70% światowej produkcji przypada na odmianę Arabica, aromatyczną i łagodną w smaku. Robusta pochodzi z Azji południowo-wschodniej oraz Brazylii, ma nieco gorzkawy smak i zawiera ok. 50% więcej kofeiny niż Arabica.

Kawa z wyższej półki

Najdroższa kawa na świecie wydobywana jest z odchodów Łaskunów. Kawa kopi luwak kosztuje około tysiąca euro za kilogram! W polskich kawiarniach za filiżankę tego napoju zapłacimy 100 złotych. Znajdziemy ją w kilku miejscach na mapie świata. Każdorazowo będziemy musieli za nią słono zapłacić.

Biała klasyczna

Lubicie smak latte czy cappucciono? Nie dziwimy się, klasycznej białej kawie zwyczajnie trudno się oprzeć. Najlepiej smakuje ze spienionym mlekiem i odrobiną cynamonu. To proste przyzwyczajenie wiąże się jednak z nieprzyjemnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Co prawda o kofeinie wciąż mówi się dobrze, przypisując jej pobudzanie układu nerwowego, wpływanie na koncentrację, usprawnianie mózgu, poprawianie pamięci długotrwałej i zmniejszenie ryzyka zachorowania na Alzheimera. W końcu kofeina ma wiele zalet, m.in. stymuluje produkcję serotoniny. 

Niekorzystne połączenie

Łączenie niektórych produktów, nawet z reguły zdrowych, może się okazać fiaskiem. Tego typu miksturą jest dodawanie mleka do codziennej porcji kawy. Najlepiej przyzwyczajenie porzucić. Ciekawi dlaczego?

  1. Kawa z mlekiem przede wszystkim tuczy. Gorący napój w postaci kawy lub herbaty ma dokładnie zero kalorii. Dodanie do nich mleka zmienia postać rzeczy. Pysznie ale kalorycznie? Do przemyślenia.
  2. Mleko osłabia działanie kawy. Rozwodniona mlekiem kawa sprawi, że dobroczynne właściwości kofeiny nie będą miały prawa zadziałać. Kawa to bogactwo przeciwutleniaczy. Przez mleko nie skorzystacie z ich cennego wpływu na organizm.
  3. Mleko, czy raczej wapń w nim zawarty, może zmniejszać dostępność antyoksydantów. Jeśli zależy nam na ich działaniu, zrezygnujmy z mleka w kawie oraz w herbacie. Raz na zawsze!
  4. Mleko sprawia, że kawa staje się ciężkostrawna. Kwasy zawarte w kawie reagują z białkami z mleka, utrudniając trawienie. A białko  w połączeniu z cukrem? Słabi sojusznicy naszego zdrowia.
Komentarze
pomidory
AdobeStock
Newsy Co zrobić z przejrzałymi pomidorami? Ta metoda sprawi, że wytrzeszczysz oczy. Proste i pyszne danie
Nie musisz już wyrzucać zleżałych pomidorów! Możesz z nich zrobić pyszną przekąskę - będziesz do tego potrzebować suszarki do grzybów i trochę cierpliwości.
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

Masz w lodówce pomidory, które nie są już pierwszej świeżości? Nie wyrzucaj ich! Można z nich zrobić pyszne i aromatyczne danie! Nie tylko doskonale smakuje, ale też bardzo prosto się je przyrządza. Wystarczy tylko trochę pomidorów i przypraw. Wypróbuj koniecznie ten przepis – zobaczysz, że tak przygotowywane pomidory staną się hitem w twoim domu! Włoski przysmak Coraz popularniejsze w Polsce suszone pomidory, przybyły do nas z Włoch. To tam panuje zwyczaj suszenia małych pomidorków (odmiana rzymska) na słońcu, dzięki czemu zyskują one znacznie intensywniejszy smak. Może nie wyglądają zbyt apetycznie, ale są wspaniałym dodatkiem do sałatek i dań mięsnych! Nadają potrawom wyjątkowy smak i aromat. Pyszna jest także zalewa po takich pomidorkach, która świetnie się nadaje jako sos do sałatki. Przepis na domowe suszone pomidory Zaproście słoneczne Włochy do swojego domu i przygotujcie własne, suszone pomidory! Potrzebujecie suszarki do grzybów oraz tych składników: 3,5 kg pomidorów 15 g bazylii suszonej 10 liści świeżej bazylii 15 g suszonego oregano 15 g czosnku granulowanego 4 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 5 g pieprzu kolorowego 5 g kolendry w ziarnach 0,5 l oliwy z oliwek Sól Przygotowanie Pomidory umyj i pokrój na równe, podłużne połówki. Przyprawy zmiel za pomocą moździerza i wymieszaj. Pomidory ułóż na kratce suszarki, posyp solą i przyprawami z moździerza. Następnie suszymy pomidory przez kilka godzin pamiętając o tym, by co jakiś czas zmieniać wysokość kratek. Gdy pomidory będą już wysuszone, pora zabrać się za zalewę! Oliwę z oliwek podgrzewamy w garnku do momentu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Teraz przekładamy pomidory do słoików na ogórki i do...

Przeczytaj