Kawa z mlekiem
Pixabay/Gabe Raggio
Newsy

Pijesz kawę z mlekiem? To duży błąd, który źle wpływa na twoje zdrowie

Pod żadnym pozorem nie dolewaj mleka do kawy. Pozornie niewinny nawyk może ci zaszkodzić. Wyjaśniamy dlaczego.
Aleksandra Jaworska
grudzień 07, 2020

Każdego dnia na świecie ludzie wypijają ponad trzy miliardy filiżanek kawy. Największe spożycie w przeliczeniu na jednego mieszkańca odnotowuje się w Skandynawii. W Polsce konsumpcja oceniana jest na poziomie 1-1,5 filiżanki dziennie. Oznacza to, że spożywamy nawet do 3 kg kawy rocznie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Więcej kofeiny

Większość wypijanej kawy pochodzi z odmian Robusta lub Arabica. Aż 70% światowej produkcji przypada na odmianę Arabica, aromatyczną i łagodną w smaku. Robusta pochodzi z Azji południowo-wschodniej oraz Brazylii, ma nieco gorzkawy smak i zawiera ok. 50% więcej kofeiny niż Arabica.

Kawa z wyższej półki

Najdroższa kawa na świecie wydobywana jest z odchodów Łaskunów. Kawa kopi luwak kosztuje około tysiąca euro za kilogram! W polskich kawiarniach za filiżankę tego napoju zapłacimy 100 złotych. Znajdziemy ją w kilku miejscach na mapie świata. Każdorazowo będziemy musieli za nią słono zapłacić.

Biała klasyczna

Lubicie smak latte czy cappucciono? Nie dziwimy się, klasycznej białej kawie zwyczajnie trudno się oprzeć. Najlepiej smakuje ze spienionym mlekiem i odrobiną cynamonu. To proste przyzwyczajenie wiąże się jednak z nieprzyjemnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Co prawda o kofeinie wciąż mówi się dobrze, przypisując jej pobudzanie układu nerwowego, wpływanie na koncentrację, usprawnianie mózgu, poprawianie pamięci długotrwałej i zmniejszenie ryzyka zachorowania na Alzheimera. W końcu kofeina ma wiele zalet, m.in. stymuluje produkcję serotoniny. 

Niekorzystne połączenie

Łączenie niektórych produktów, nawet z reguły zdrowych, może się okazać fiaskiem. Tego typu miksturą jest dodawanie mleka do codziennej porcji kawy. Najlepiej przyzwyczajenie porzucić. Ciekawi dlaczego?

  1. Kawa z mlekiem przede wszystkim tuczy. Gorący napój w postaci kawy lub herbaty ma dokładnie zero kalorii. Dodanie do nich mleka zmienia postać rzeczy. Pysznie ale kalorycznie? Do przemyślenia.
  2. Mleko osłabia działanie kawy. Rozwodniona mlekiem kawa sprawi, że dobroczynne właściwości kofeiny nie będą miały prawa zadziałać. Kawa to bogactwo przeciwutleniaczy. Przez mleko nie skorzystacie z ich cennego wpływu na organizm.
  3. Mleko, czy raczej wapń w nim zawarty, może zmniejszać dostępność antyoksydantów. Jeśli zależy nam na ich działaniu, zrezygnujmy z mleka w kawie oraz w herbacie. Raz na zawsze!
  4. Mleko sprawia, że kawa staje się ciężkostrawna. Kwasy zawarte w kawie reagują z białkami z mleka, utrudniając trawienie. A białko  w połączeniu z cukrem? Słabi sojusznicy naszego zdrowia.
Kawa z masłem
Pixabay
Newsy Dodaj to do kawy, a poskromisz swój apetyt. Zaskakujące połączenie smaków, które cię zachwyci
Kawa to prawie stan umysłu. Na pewno są wśród was osoby, który nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki jej aromatycznego naparu. Kawa ma moc także w połączeniach. Zdradzimy wam jedno z nich.
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Kawa jest sporządzana  z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Zwykle podajemy ją na gorąco, ze śmietanką lub w towarzystwie rozmaitych deserów. Pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się około XVI wieku. To jedna z najpopularniejszych używek na świecie. Główne źródło kofeiny Jeśli należycie do sów wiecie, że nic nie działa lepiej na pobudzenie niż kubek pachnącej kawy. Jej nazwa pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa kahwa. Do większości języków europejskich weszła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè. Wcześniej w Polsce była znana jedynie regionalnie. Dziś pijemy ją z pasją w kawiarniach, ale równie chętnie, w domowym zaciszu. Kawa to dobry pretekst do spotkania z przyjaciółkami, randki, a nawet rozmowy rekrutacyjnej na wymarzone, zawodowe stanowisko. Sekret tkwi w dodatkach Zwyczajowo do kawy dodajemy mleczko i cukier. Jednak względem kawy możemy pójść o krok dalej. Pewien napój na bazie kofeiny przywędrował do USA wraz z imigrantami z Indii, Mongolii i Tybetu, gdzie w ten sposób piję się również mocną herbatę. Mowa o kawie z masłem . Tak, dobrze czytacie. Trend łączenia tych dwóch produktów zjednuje sobie coraz więcej sympatyków. Przykładowo, w kawiarni Philz Coffee w San Francisco kawę serwuje się według życzenia klienta, często z dwiema łyżeczkami niesolonego masła. Maślane espresso Masło w kawie to nie tylko gwarancja bogatego, nieco wyróżniającego się smaku. Połączenie kawy z masłem to przede wszystkim doskonały pomysł na poskromienie apetytu. Napój na bazie kofeiny i masła jest wyjątkowo aromatyczny i hamuje chęć sięgnięcia po kolejną przekąskę. Głównie za sprawą kaloryczności. Filiżanka takiej kawy to nawet 400...

Przeczytaj
kawa
Pixabay
Newsy Pijecie tę kawę? Lepiej poznacie jej prawdziwy skład. To czysta chemia
Jeśli należycie do dużego grona osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki kawy, mamy dla was kilka przydatnych informacji. Przeczytajcie - dla własnego zdrowia i dobra.
Aleksandra Jaworska
grudzień 21, 2020

Prawdziwi kawosze sięgają po nią nieczęsto. Innych kusi łatwością i szybkością przygotowania. Po której stronie kawowego obozu jesteście? Smak nie do przyjęcia Kawę pije się dla aromatu, smaku i właściwości. Może obudzić, dostarczyć konieczną dawkę kofeiny i poprawić humor. Kawę można również serwować do wielu słodkich przysmaków. W końcu, co smakuje lepiej niż filiżanka świeżo zaparzonej kawy ze zrobionym w domu ciastem śliwkowym? Niektórzy do popołudniowej przerwy wybierają tą sypaną. Ci, którzy cenią wygodę sięgną zaś po kawę rozpuszczalną. Coraz częściej pojawiają się głosy, że ta druga kawę przypomina wyłącznie z nazwy. Pozbawiona smaku i zapachu, nazywana jest coraz częściej chemicznym wynalazkiem. Jak pozyskuje się kawę rozpuszczalną? Surowcem do produkcji kawy rozpuszczalnej są ziarna kawowców, które – podobnie jak przy produkcji zwykłej kawy – pozbawia się łupin i praży. Kolejnym etapem jest mielenie ziaren i ekstrakcja ciśnieniowa wodą. Ekstrakt zagęszcza się następnie poprzez odparowywanie lub częściową liofilizację. Wiele osób nazywa siebie wynalazcami kawy rozpuszczalnej. Z początkiem XX w. japoński chemik Satori Kato zaprezentował kawę rozpuszczalną w Chicago. W 1906 Cyrus F. Blanke z St. Louis wprowadził Faust Instant Coffee. W 1906 belgijski przedsiębiorca z Gwatemali, George Washington, opracował swój sposób. Takich przykładów jest znacznie więcej! W 1938 Nestlé rozpoczęło produkcję kawy rozpuszczalnej, a w czasie II wojny światowej armia amerykańska ponownie przejęła całą produkcję kawy rozpuszczalnej – wśród głównych dostawców byli G. Washington, Nescafé i Maxwell House. Kawa rozpuszczalna jest wytwarzana z prawdziwej kawy Co sprawia, że kawa jest...

Przeczytaj
kawa czy zdrowa
AdobeStock
Newsy Pijecie rano kawę? W takim razie z pewnością popełniacie ten ogromny błąd
Kawa jest bardzo zdrowa, jednak trzeba wiedzieć jak ją pić. Popularny błąd sprawia, że kawa znacznie słabiej was pobudza, a do tego może być szkodliwa.
Katarzyna Wyborska
grudzień 20, 2020

Wielu z was pewnie zaczyna każdy poranek od filiżanki kawy. Czarna, z mlekiem, rozpuszczalna czy parzona – każdy ma na nią swój sposób! Można się spierać co do tego która jest smaczniejsza lub zdrowsza, jednak z pewnością większość Polaków bez kawy po prostu nie może żyć. Towarzyszy nam codziennie, zarówno rano, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi. Może naprawdę zaszkodzić, zwłaszcza wtedy, gdy pijecie ją o poranku! Dowiedzcie się, kiedy kawa jest szkodliwa i co robić, by zminimalizować jej negatywne oddziaływanie na organizm. Zaraz po tym, gdy się obudzicie, w waszym ciele jest bardzo wysoki poziom hormonu stresu – kortyzolu. Motywuje on nas do działania i dodaje energii. Dlatego jeżeli zaraz po pobudce sięgacie po filiżankę kawy, bardzo szybko możecie się uodpornić na działanie kofeiny! Dzieje się tak z bardzo prostej przyczyny. Chwilę po wstaniu z łóżka jesteście pobudzeni dzięki działaniu kortyzolu. Jeżeli dołożycie do tego kofeinę, to praktycznie nie odczujecie jej działania. Za to szybko się od niej uzależnicie i z czasem będziecie potrzebowali mocniejszej kawy, by się obudzić. Kiedy więc należy pić kawę? Najlepiej w godzinach 9 – 11 rano, ponieważ właśnie wtedy spada poziom kortyzolu. Gdy poczujecie, że robicie się senni to znak, że czas na filiżankę kawy! Jak i kiedy pić kawę? Każdy, kto choć raz wypił za dużo kawy na raz dobrze wie, jak bardzo nieprzyjemne jest takie doświadczenie. Mdłości, kołatanie serca i pocenie się nie brzmi zbyt zachęcająco. Jeśli bardzo lubicie kawę i nie chcecie sobie odmawiać tej przyjemności kilka razy w ciągu dnia, to róbcie sobie słabszą wersję tego napoju. Jest to również zdrowsze – o wiele lepsze dla organizmu jest powolne picie słabszej kawy niż wlanie w siebie filiżanki bardzo mocnego espresso. Nie dość, że nie odczujecie wtedy...

Przeczytaj
Kawa
Pixabay/Couleur
Newsy Wsypcie odrobinę do kawy a wasze poświąteczne kilogramy same zaczną spadać
Jeśli chcecie schudnąć przed Sylwestrem to najwyższy czas na zabranie się za zbędne kilogramy. Jeden trik sprawi, że spojrzycie na wagę ze znaczną ulgą.
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Kawa to podstawowe źródło kofeiny. Polacy sięgają po filiżankę kawy od 1 do 3 razy dziennie. Zawarte w niej substancje stawiają na nogi, przyspieszają przemianę materii i dodają energii na najbliższe godziny. Kawa jako naturalne źródło kofeiny Kawa jest uzyskiwana z pestek czerwonych owoców wiecznie zielonych krzewów kawowców, uprawianych w strefie międzyzwrotnikowej, głównie Afryki i Ameryki Południowej. Właśnie tam poznano ich właściwości lecznicze i cenne zastosowanie. Pestki są dodatkowo suszone i prażone, na skutek czego brązowieją. Kawa to także napój parzony z palonych i zmielonych ziaren kawowca Kofeina jest najbardziej znanym i cenionym składnikiem kawy, który w bezpośredni sposób wpływa na jej właściwości lecznicze. Kofeina znalazła też szerokie zastosowanie w preparatach przeciwmigrenowych, przeciwastmatycznych, przeciwbólowych oraz  pobudzających. Dawka lecznicza wynosi 200 mg. Co dodać do kawy, żeby schudnąć? Po kawę sięgacie niemalże codziennie. Tak wynika z badań i statystyk spożycia kawy. Jedni preferują dodatek do kawy w postaci śmietanki, a inny wzbogacają kawę o cukier. Mało kto spodziewałby się, że można w stosunku do kawy zachować się zupełnie inaczej. Mamy pomysł: urozmaićcie ją o kurkumę.  Kawa z kurkumą pomoże wam w zgubieniu zbędnych kilogramów Kawa stawia na nogi ludzi na cały świecie. Okazuje, że kawą z kurkumą powinny się szczególnie zainteresować osoby dbające o smukłą sylwetkę. Kawa w takim wydaniu nie tylko smakuje, ale i zapewnia dodatkową dawkę energii. Można ją przygotować na rozmaite sposoby. Podpowiadamy jak. Składniki: 10-15 g mielonej kawy 3 g masła 2 g kurkumy 2 g cynamonu Jeśli zależy wam na uczuciu...

Przeczytaj