Kawa z mlekiem
Pixabay/Gabe Raggio
Newsy

Pijesz kawę z mlekiem? To duży błąd, który źle wpływa na twoje zdrowie

Pod żadnym pozorem nie dolewaj mleka do kawy. Pozornie niewinny nawyk może ci zaszkodzić. Wyjaśniamy dlaczego.

Każdego dnia na świecie ludzie wypijają ponad trzy miliardy filiżanek kawy. Największe spożycie w przeliczeniu na jednego mieszkańca odnotowuje się w Skandynawii. W Polsce konsumpcja oceniana jest na poziomie 1-1,5 filiżanki dziennie. Oznacza to, że spożywamy nawet do 3 kg kawy rocznie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Więcej kofeiny

Większość wypijanej kawy pochodzi z odmian Robusta lub Arabica. Aż 70% światowej produkcji przypada na odmianę Arabica, aromatyczną i łagodną w smaku. Robusta pochodzi z Azji południowo-wschodniej oraz Brazylii, ma nieco gorzkawy smak i zawiera ok. 50% więcej kofeiny niż Arabica.

Kawa z wyższej półki

Najdroższa kawa na świecie wydobywana jest z odchodów Łaskunów. Kawa kopi luwak kosztuje około tysiąca euro za kilogram! W polskich kawiarniach za filiżankę tego napoju zapłacimy 100 złotych. Znajdziemy ją w kilku miejscach na mapie świata. Każdorazowo będziemy musieli za nią słono zapłacić.

Biała klasyczna

Lubicie smak latte czy cappucciono? Nie dziwimy się, klasycznej białej kawie zwyczajnie trudno się oprzeć. Najlepiej smakuje ze spienionym mlekiem i odrobiną cynamonu. To proste przyzwyczajenie wiąże się jednak z nieprzyjemnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Co prawda o kofeinie wciąż mówi się dobrze, przypisując jej pobudzanie układu nerwowego, wpływanie na koncentrację, usprawnianie mózgu, poprawianie pamięci długotrwałej i zmniejszenie ryzyka zachorowania na Alzheimera. W końcu kofeina ma wiele zalet, m.in. stymuluje produkcję serotoniny. 

Niekorzystne połączenie

Łączenie niektórych produktów, nawet z reguły zdrowych, może się okazać fiaskiem. Tego typu miksturą jest dodawanie mleka do codziennej porcji kawy. Najlepiej przyzwyczajenie porzucić. Ciekawi dlaczego?

  1. Kawa z mlekiem przede wszystkim tuczy. Gorący napój w postaci kawy lub herbaty ma dokładnie zero kalorii. Dodanie do nich mleka zmienia postać rzeczy. Pysznie ale kalorycznie? Do przemyślenia.
  2. Mleko osłabia działanie kawy. Rozwodniona mlekiem kawa sprawi, że dobroczynne właściwości kofeiny nie będą miały prawa zadziałać. Kawa to bogactwo przeciwutleniaczy. Przez mleko nie skorzystacie z ich cennego wpływu na organizm.
  3. Mleko, czy raczej wapń w nim zawarty, może zmniejszać dostępność antyoksydantów. Jeśli zależy nam na ich działaniu, zrezygnujmy z mleka w kawie oraz w herbacie. Raz na zawsze!
  4. Mleko sprawia, że kawa staje się ciężkostrawna. Kwasy zawarte w kawie reagują z białkami z mleka, utrudniając trawienie. A białko  w połączeniu z cukrem? Słabi sojusznicy naszego zdrowia.
Kawa z masłem
Pixabay
Newsy
Dodaj to do kawy, a poskromisz swój apetyt. Zaskakujące połączenie smaków, które cię zachwyci
Kawa to prawie stan umysłu. Na pewno są wśród was osoby, który nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki jej aromatycznego naparu. Kawa ma moc także w połączeniach. Zdradzimy wam jedno z nich.

Kawa jest sporządzana  z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Zwykle podajemy ją na gorąco, ze śmietanką lub w towarzystwie rozmaitych deserów. Pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się około XVI wieku. To jedna z najpopularniejszych używek na świecie. Główne źródło kofeiny Jeśli należycie do sów wiecie, że nic nie działa lepiej na pobudzenie niż kubek pachnącej kawy. Jej nazwa pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa kahwa. Do większości języków europejskich weszła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè. Wcześniej w Polsce była znana jedynie regionalnie. Dziś pijemy ją z pasją w kawiarniach, ale równie chętnie, w domowym zaciszu. Kawa to dobry pretekst do spotkania z przyjaciółkami, randki, a nawet rozmowy rekrutacyjnej na wymarzone, zawodowe stanowisko. Sekret tkwi w dodatkach Zwyczajowo do kawy dodajemy mleczko i cukier. Jednak względem kawy możemy pójść o krok dalej. Pewien napój na bazie kofeiny przywędrował do USA wraz z imigrantami z Indii, Mongolii i Tybetu, gdzie w ten sposób piję się również mocną herbatę. Mowa o kawie z masłem . Tak, dobrze czytacie. Trend łączenia tych dwóch produktów zjednuje sobie coraz więcej sympatyków. Przykładowo, w kawiarni Philz Coffee w San Francisco kawę serwuje się według życzenia klienta, często z dwiema łyżeczkami niesolonego masła. Maślane espresso Masło w kawie to nie tylko gwarancja bogatego, nieco wyróżniającego się smaku. Połączenie kawy z masłem to przede wszystkim doskonały pomysł na poskromienie apetytu. Napój na bazie kofeiny i masła jest wyjątkowo aromatyczny i hamuje chęć sięgnięcia po kolejną przekąskę. Głównie za sprawą kaloryczności. Filiżanka takiej kawy to nawet 400...

Dodajcie do kawy sól zamiast cukru. Niesamowite działanie
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do kawy sól zamiast cukru. Niesamowite działanie
Dodawaliście kiedyś do kawy sól? Jeśli nie to spróbujcie, bo ma to całkiem sporo zalet.

Kawę można pić na wiele różnych sposobów. Jedni piją ją z odrobiną mleka i cukru, drudzy tylko ją słodzą, a jeszcze inni dodają do niej tylko mleko. Są też tacy, którzy piją ją w najprostszej postaci i nie dodają do niej żadnych dodatków. A co z posmakiem goryczki? Albo się go lubi albo nie. Jeśli nie lubicie gorzkiego smaku kawy, ale nie chcecie do niej dodawać ani mleka ani cukru, spróbujcie dosypać do filiżanki... szczyptę soli. Tak, dobrze przeczytaliście! Powinniście dodać do kawy sól. Okazuje się, że dodanie soli do kawy eliminuje jej gorycz i dopełnia jej smak. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, skąd właściwie bierze się gorycz w waszej kawie? Dlaczego kawa jest gorzka? Wbrew powszechnej opinii to nie kofeina sprawia, że nasza kawa ma gorzki smak. Według naukowców z Politechniki Monachijskiej w Niemczech, tylko około 15% goryczy kawy pochodzi z kofeiny. Większość goryczy kawy pochodzi z dwóch klas związków – laktonów kwasu chlorogenowego i fenylindanów. Oba te związki są przeciwutleniaczami znajdującymi się w palonych ziarnach kawy. Im mocniej jest wypalana kawa, tym ostrzejsza i bardziej gorzka się robi w smaku. Dlaczego jeszcze kawa może być gorzka? Nieodpowiednie parzenie kawy również może sprawić, że nasza kawa stanie się gorzka - przesadne parzenie kawy lub zbyt długie parzenie powoduje gorycz. Używanie wrzącej wody do ekstrakcji kawy, także powoduje, że napar staje się gorzki. Używanie zbyt drobnego trybu mielenia kawy. Używanie zbyt dużej ilości kawy w stosunku do wody. Używanie nieświeżych lub złej jakości ziaren kawy. Używanie brudnego sprzętu do parzenia. W jaki sposób sól zwalcza gorycz w kawie? Na powierzchni naszego języka znajdują się tysiące kubków smakowych, z których każdy jest w...

Odchudzacie się przy pomocy kawy? To bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Chodzi o 1 sytuację
Adobe Stock
Newsy
Odchudzacie się przy pomocy kawy? To bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Chodzi o 1 sytuację 
Kawa to naturalny spalacz tłuszczu - jednak musicie uważać! Przekraczanie zalecanej dawki, może spowodować poważne konsekwencje...

Wiele osób na restrykcyjnych dietach sięga po kawę, która ma zapobiec spadkom energii, a także przyspieszyć spalanie tłuszczu. Trzeba jednak bardzo uważać z jej dawkowaniem i zwracać uwagę na sposób, w który ją przyrządzacie. Kawa na diecie - tak czy nie? Kofeina ma działanie spalające tłuszcz, dlatego chętnie sięgają po nią osoby na diecie. Koniecznie musicie jednak pamiętać o kilku zasadach: Nie należy spożywać dużych ilości kawy (tj. więcej niż 3-4 filiżanek), kiedy jesteście na diecie bardzo niskokalorycznej lub na detoksie. Niedostateczna ilość kalorii z posiłków sprawi, że kofeina znacznie szybciej przeniknie do waszego organizmu, gdzie może wywołać objawy przedawkowania oraz trwałe problemy z sercem. Po napój ten najlepiej także sięgać bez dodatków, które mogą zawierać dużo tłuszczu czy cukru, a także znacząco zwiększać kaloryczność kawy (śmietanki, polewy, tłuste mleko).  Czarna kawa ma 0 kalorii - słodzone frappe z kawiarni może mieć już nawet 300... Czy kofeina szkodzi? Kofeina naturalnego pochodzenia dostępna jest jedynie w kawie czy herbacie. Ta, którą znajdziecie w napojach energetycznych jest wytwarzania syntetycznie, dlatego szybciej może spowodować objawy przedawkowania. Nigdy nie powinno się łączyć kawy z energetykami – może to znacząco zwiększyć ryzyko uzależnienia, a także doprowadzić do poważnych zaburzeń organizmu.  Jakie są objawy przedawkowania kofeiny? Wzmożony niepokój Problemy ze snem Drżenie rąk Rozkojarzenie i problemy z koncentracją Problemy z sercem (w skrajnych przypadkach przedawkowanie kofeiny może doprowadzić nawet do zapaści) Kawy w dużych ilościach nie powinny spożywać osoby z nadciśnieniem i problemami sercowo-naczyniowymi, a także mamy karmiące czy kobiety ciężarne. Warto...

Zamiast kawy wlejcie do zaparzacza mleko. Wyjdzie wam coś przepysznego
Unsplash/@rachel_lee_brenner
Newsy
Zamiast kawy wlejcie do zaparzacza mleko. Wyjdzie wam coś przepysznego
Musicie poznać ten prosty trik. To super sposób na spienianie mleka do kawy.

Kawa to napój, który pija się dosłownie na całym świecie. To drugi najczęściej wypijany codziennie płyn (zaraz po wodzie). Wielu z was może rozpoczyna dzień o d filiżanki kawy, pijecie ją pewnie w pracy lub dla relaksu po południu. Niektórzy z was na pewno lubią czarna kawę, ale jeśli jesteście amatorami kawy z mleczną pianką, mamy dla was prawdziwy hit. Sposób na mleczną piankę bez spieniacza do mleka Znacie zaparzacz do kawy inaczej zwany french pressem? To urządzenie do którego wsypuje się kawę, zalewa się ja wrzątkiem i przyciska tłokiem, by oddzielić fusy od naparu. Nie każdy z was zna jednak niesamowitą dodatkową funkcję tego rządzenia. Okazuje się, że niezwykle szybko i łatwo spienia mleko do kawy! Jeśli macie taki zaparzacz do kawy , wlejcie po prostu do niego mleko. Przyciśnijcie tłok w dół i powtórzcie czynność kilkanaście razy. Mleko zacznie się spieniać dosłownie w kilka sekund. Jeśli chcecie by mleko spieniło się bardzo dobrze, możecie dodatkowo je podgrzać. Nie musicie jednak tego robić. Nawet zimne mleko dobrze się spieni i będzie smaczne. Jakie mleko najlepiej dodawać do kawy? Pewnie domyślacie się, ze najsmaczniejsze mleko do kawy to to, które jest trochę tłustsze. Dobrzy bariści unikają używania odtłuszczonego mleka do kawy. Na pewno nie dodawajcie jednak do kawy śmietanki, jeśli zależy wam na zdrowiu. Śmietanka do kawy jest bardzo kaloryczna i ma dużo tłuszczu nasyconego, który źle działa na serce i układ naczyniowy. Dobrym kompromisem jest wiec stosowanie mleka 2% lub 3,2%. Takie mleko dobrze się pieni i smakuje w kawie. Tym sposobem możecie przygotować te rodzaje kaw: Caffee latte – kawę z przewagą mleka Cappucino – kawę z mleczna pianką i odrobiną mleka Macchiato – kawę z dodatkiem pianki mlecznej (bez...