Pijecie to z kawą? Na własne życzenie niszczycie trzustkę i wątrobę
AdobeStock
Newsy

Łączycie to z kawą? Na własne życzenie niszczycie trzustkę i wątrobę

Pijecie w ten sposób kawę? Lepiej tego nie róbcie, bo zniszczycie sobie zdrowie. Jak nie należy pić kawy?

Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki dobrej kawy. Napój ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma działanie pobudzające i daje nam energię na to, żeby dobrze rozpocząć dzień. Pijąc kawę pamiętajcie jednak, by nie łączyć jej z niektórymi lekami. Jednym z nich jest aspiryna.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co to jest aspiryna?

Aspiryna jest lekiem dostępnym bez recepty, który zwykle jest stosowany w przypadku bólu mięśni lub zapalenia stawów. Zmniejsza również obrzęk i obniża temperaturę, gdy dokucza nam gorączka. Oprócz działania przeciwzapalnego, lek ten jest również stosowany w małych dawkach jako środek rozrzedzający krew.

Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) to klasa leków, które obejmują aspirynę, a także ibuprofen i naproksen. Podobnie jak w przypadku innych tego typu leków, aspiryna działa najlepiej, gdy przyjmuje się ją z jedzeniem, np. podczas śniadania. Ale czy bezpiecznie jest przyjmować aspirynę do porannej kawy?

Zobacz także
Ten sposób parzenia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy. Jest  tylko 1 warunek

Ten sposób parzenia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy. Jest tylko 1 warunek

Wsypcie do butów trochę kawy. Niesamowite, co się stanie

Wsypcie do brzydko pachnących butów trochę kawy. To niesamowite, co się stanie

Czy można łączyć kofeinę i aspirynę?

Kawa zawiera tłuszcze, których nie należy łączyć z lekami przeciwgorączkowymi i przeciwbólowymi. Dlaczego? Ponieważ tłuszcze te mogą zwiększać stężenie leku we krwi, co może doprowadzić do różnych działań niepożądanych. To dlatego przyjmując leki, zawsze należy dokładnie zapoznać się z ulotką lub skonsultować się z lekarzem.

Picie kawy i przyjmowanie aspiryny na pusty żołądek, może również zwiększyć podatność na krwawienie. Aspiryna sprawia, że płytki krwi nie przywierają tak dobrze, co może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się zakrzepów krwi w naczyniach. Chociaż jest to dobre dla rozrzedzenia krwi i zmniejszenia ryzyka zawału serca, może również zwiększyć ryzyko krwawienia.

Inną rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że zarówno w aspirynie, jak i w kawie, znajdują się salicylany. Salicylany występują naturalnie w wielu roślinach i są stosowane od tysięcy lat jako lek na ból i gorączkę. Ponieważ oba te produkty zawierają salicylany, gdy je ze sobą połączymy, możliwe jest, że spożyjemy ich więcej, niż nasz organizm może znieść – zwłaszcza, jeśli jesteśmy wrażliwi na salicylany. To dlatego najlepiej jest popijać aspirynę wodą.

Kolejnym powodem, dla którego lepiej jest nie łączyć aspiryny i kawy jest to, że kawa zawiera garbniki, substancję chemiczną należącą do grupy związków zwanych polifenolami. To one odpowiadają za gorzki smak herbat, kakao i kawy. Garbniki mogą wpływać na wchłanianie leków. Innymi słowy, kawa może zaburzać skuteczność działania aspiryny.

Źródło: o2.pl, ssinglecare.com

Tymi napojami nigdy nie popijajcie leków. W najlepszym razie osłabicie działanie, w najgorszym zaostrzycie chorobę
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie popijajcie tym leków. W najlepszym razie osłabicie działanie, w najgorszym zaostrzycie chorobę
Czym popijacie, gdy musicie połknąć lekarstwa? Niestety, nie jest obojętne czy popijacie je wodą, czy czymś, co macie pod ręką. Te ostrzeżenia potraktujcie poważnie.

Czasem spieszycie się i biorąc lekarstwa, sięgniecie po szklankę, która akurat stoi na stole? Spokojnie, jeśli była w niej woda. Nie jest natomiast dobrze, jeśli była to filiżanka niedopitej kawy, szklanka mleka czy soku, Właściwe popijanie dotyczy wszystkich leków. I tych, które bierzecie regularnie na nadciśnienie czy cukrzycę, i aspiryny na gorączkę czy antybiotyku. Podpowiadamy czym w żadnym wypadku nie popijać lekarstw. Czym powinno się popijać tabletki? Zwykła woda ma obojętny wpływ na przyjmowane lekarstwa. Woda, która popijacie medykamenty, może nie tylko ułatwić przełknięcie, ale też pomóc rozłożyć preparat i przyspieszyć jego działanie. Są lekarstwa, które właśnie z tego powodu, należy popić dużą ilością wody. Możecie spotkać też takie, przy których przyjmowaniu nie jest zalecanie obfite popijanie. Należy je popić małą ilością wody, tylko taką, która umożliwi przełknięcie pigułki. Aplikując sobie leki, zawsze zwracajcie więc uwagę na zalecenia dotyczące popijania. Znajdują się na opakowaniu. Woda jest płynem, który pomoże przełknąć pigułkę, ale nie zawiera składników, które mogłyby wejść w reakcję ze lekarstwem i zmienić jego działanie. Wpływ płynów na leki może być różnorodny: zmniejsza działanie leku zmienia działanie leku utrudniają wchłanianie leku Każda zmiana działania leku jest niepożądana. Nawet jeśli płyn miałby jedynie wpływ na zmniejszenie działania, to przecież lekarstwa, które nigdy nie są obojętne dla organizmu, np. obciążają wątrobę, bierzemy po to i w takich dawkach, żeby zaczęły działać przy minimalnej szkodzie dla organów.  Czym nigdy nie popijać lekarstw? Alkohol. Osłabia działanie tabletki. Napoje energetyczne. Szczególnie te...

Która kawa najbardziej podnosi cholesterol? Większosć Polaków pije ją codziennie
AdobeStock
Newsy
Która kawa najbardziej podnosi cholesterol? Większość Polaków pije ją codziennie
Pijecie taką kawę? Uważajcie, jeśli macie podwyższony cholesterol. Picie tego napoju może wznieść go na jeszcze wyższy poziom.

Kawa, tuż obok wody i herbaty, to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Nie tylko wspaniale smakuje, ale też pomaga nam zwiększyć energię i dobrze rozpocząć nowy dzień. Kawa jest też przy okazji zdrowa, jeśli oczywiście pijemy ją z umiarem. Napój ten dostarcza naszemu organizmowi przeciwutleniacze i składniki odżywcze, m.in. błonnik, sód i potas. Ale kawa ma też swoje minusy, ponieważ może powodować bezsenność, niepokój i rozstrój żołądka, zwłaszcza jeśli jest spożywana w nadmiarze. Jak pokazują badania, kawa może też podnosić poziom cholesterolu. Cholesterol LDL jest uważany za „zły” cholesterol, który powoduje gromadzenie się złogów tłuszczu w tętnicach, zmniejszając lub blokując przepływ krwi i tlenu, których potrzebuje nasze serce. Inny rodzaj cholesterolu, lipoproteina o dużej gęstości (HDL), jest lepsza w większych ilościach, ponieważ może pomóc usunąć LDL z krwioobiegu. Czy kawa rzeczywiście podnosi cholesterol? Według badań, niektóre rodzaje kawy rzeczywiście mogą podnosić poziom cholesterolu. Winne są olejki kawowe (znane jako diterpeny), takie jak kafestol i kafeol. Olejki kawowe występują naturalnie w kawie zawierającej kofeinę oraz w kawie bezkofeinowej. Jak pokazują badania, kafestol wpływa na zdolność organizmu do metabolizmu i regulacji cholesterolu. Według metaanalizy kontrolowanych badań nad kawą i cholesterolem, oleje kawowe mogą zmniejszać kwasy żółciowe i obojętne sterole. To z kolei może doprowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu. Naukowcy doszli do wniosku, że kafestol jest najsilniejszym związkiem podnoszącym poziom cholesterolu zidentyfikowanym w diecie człowieka. Jeśli więc macie mutację genetyczną, która spowalnia metabolizm kawy w ciele i pijecie dwie lub więcej filiżanek kawy dziennie, ryzyko...

Taka ilość kawy może zabić. To bardzo dużo, ale kofeina jest też w innych produktach...
AdobeStock
Newsy
Naukowcy obliczyli, jaka ilość kawy jest śmiertelnie niebezpieczna. Zdziwieni?
Przepadacie za kawą? Uważajcie z ilością, ponieważ nie można pić kawy bez ograniczeń.

Wielu Polaków to smakosze kawy. Jeszcze na początku XX wieku była ona znacznie popularniejsza od herbaty. Później, ze względu na wysokie ceny kawy, wiele osób musiało się zadowolić jej zamiennikiem, czyli kawą zbożową. Dziś jednak kawa z kofeiną nie jest bardzo droga i większość Polaków może sobie na nią pozwolić. Uważajcie jednak z ilością, ponieważ nie można pić kawy bez ograniczeń! Zawarta w niej kofeina w pewnych dawkach może być śmiertelna. Sprawdźcie szczegóły. Jaka dawka kofeiny jest niebezpieczna? Autorzy badania opublikowanego w American Journal of Clinical Nutrition odkryli, że nie bez przyczyny niektórzy ludzie w ogóle nie lubią kawy lub bardzo rzadko ją piją. Okazało się, że takie osoby często cierpią na arytmię serca czy wysokie ciśnienie. Ich organizmy same więc chronią ich przed dawką kofeiny zawartą w kawie, która mogłaby pogorszyć ich stan zdrowia. Jednak kofeina nie znajduje się tylko w kawie. Często jest ona składnikiem „boosterów”, czyli suplementów przedtreningowych dla sportowców. Duża dawka kofeiny ma dodać energii do ćwiczeń i przynieść szybkie efekty. Należy jednak pamiętać, że nie można spożywać kofeiny bez ograniczeń – jej maksymalna dzienna dawka to 10-12 g. W jednej filiżance kawy znajduje się zaledwie 60 mg kofeiny, dlatego jeśli nie spożywacie suplementów z kofeiną, to niebezpieczne dla życia przedawkowanie wam nie grozi. Śmiertelna dawka dla dorosłego człowieka ważącego 70 kg to około 66 filiżanek kawy. Zabójcza kofeina w suplementach dla sportowców Niektórzy kulturyści nie przestrzegali dawki podanej na opakowaniu i z tego powodu suplementy ze sproszkowaną kofeiną zostały zakazane w Stanach Zjednoczonych. Z kolei w Londynie pewna kobieta zgłosiła się do szpitala z powodu bardzo złego...

Ta odchudzająca kawa w mig poprawi wasze zdrowie i spali zbędny tłuszcz. Dodajcie 3 składniki
Flickr
Newsy
Ta odchudzająca kawa w mig poprawi wasze zdrowie i spali zbędny tłuszcz. Dodajcie 3 składniki
Czy wpadlibyście na to, żeby dodać do kawy odrobinę oleju kokosowego? Paradoksalnie ta metoda to prawdziwy hit w odchudzaniu.

Wiele osób nie może sobie odmówić porannej filiżanki kawy . Jedni piją ją na słodko, z dodatkiem mleka , drudzy z samym mlekiem lub samym cukrem, jeszcze inni preferują klasyczną małą czarną bez żadnych dodatków. Ale czy wpadlibyście na pomysł, żeby dodać do kawy odrobinę oleju kokosowego ? Kawa z dodatkiem oleju kokosowego to nie tylko sposób na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów , ale też na usprawnienie pracy jelit, poprawę trawienia , obniżenie poziomu cholesterolu a nawet złagodzenie bólu stawów. Jak przygotować kawę z dodatkiem oleju kokosowego? Do przygotowania takiej kawy będziecie potrzebować trzech prostych składników: 3/4 oleju kokosowego 1/2 szklanki miodu łyżeczkę  cynamonu Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszajcie i odstawcie do lodówki. Dodawajcie codziennie łyżeczkę do swojej ulubionej kawy. Napój nie może być zbyt gorący, ponieważ w takiej temperaturze miód traci swoje cenne właściwości. Pijcie taką kawę codziennie a wasze trawienie będzie lepsze i szybciej zaczniecie spalać tkankę tłuszczową. Dlaczego warto dodać do kawy olej kokosowy? Olej kokosowy zyskał ogromną popularność wśród osób stosujących wysokotłuszczową dietę ketogeniczną o bardzo niskiej zawartości węglowodanów. Dodanie go do kawy może pomóc w osiągnięciu lub utrzymaniu ketozy, stanu metabolicznego, w którym organizm wykorzystuje ketony – cząsteczki powstałe w wyniku rozpadu tłuszczu – jako paliwo zamiast glukozy. Utrzymanie ketozy na diecie ketogenicznej wiąże się z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak utrata masy ciała, lepsza kontrola poziomu cukru we krwi i zmniejszenie czynników ryzyka chorób serca. Ponadto, olej kokosowy: może przyspieszyć...