napoje gazowane, Kwas fosforowy E338 t
Adobe Stock
Newsy

Pijecie ten napój? Zawiera groźny dla zdrowia składnik. Spożywany regularnie może zniszczyć wasze kości

Bez tego składnika cola nie smakowałaby tak jak smakuje. Czy picie tego typu napojów z dodatkiem tego kwasu jest bezpieczne dla zdrowia?
Hubert Rój
marzec 17, 2021

Kwas fosforowy ma naprawdę szerokie zastosowanie. Gdy zobaczycie listę gałęzi przemysłu, w których się go stosuje, zdębiejecie.

Stosuje się go między innymi do:

  • Do wyrobu nawozów sztucznych, np. superfosfatu podwójnego
  • Do wytwarzania powłok ochronnych na metalach
  • Do wytwarzania wielu środków farmaceutycznych i lekarstw
  • Do odkamieniania aparatury ciepłowniczej
  • Używa się go także jako płynu do lutowania
  • Używa się go w stomatologii
  • Jest także składnikiem odrdzewiacza
  • Jest regulatorem kwasowości w napojach typu cola
Kotlety schabowe bez bułki tartej

Czy cola zawierająca kwas fosforowy jest bezpieczna?

Przyznacie, że ta lista zastosowań kwasu fosforowego E338, robi dość przygnębiające wrażenie, zwłaszcza po dotarciu do ostatniego jej punktu.

Jak to możliwe, że ten sam składnik używany jest do produkcji popularnych napojów a także np. do produkcji nawozów sztucznych?

Kwas fosforowy E338 został dopuszczony na listę składników dodatkowych stosowanych do produkcji żywności wiele lat temu.

Czy jednak można spożywać produkty go zawierające bez ograniczeń? Ten problem wymaga dłuższej analizy.

Sam w sobie kwas fosforowy nie jest czymś zupełnie obcym dla ludzkiego organizmu. Do naszego ciała dostaje się nie tylko z colą, ale także wraz ze spożywanym mięsem.

Czym grozi zbyt częste picie coli?

Pełni pewną rolę w zapewnianiu prawidłowej pracy metabolizmu tłuszczów, białek i węglowodanów.

Jednak to nie oznacza, że wskazane jest picie coli bez opamiętania. Kwas fosforowy może wyrządzić prawdziwą krzywdę.

Chodzi tutaj o wypłukiwanie z organizmu wapnia. Dzieje się tak na skutek reakcji wewnątrz organizmu.

Na zewnątrz człowiek wydala wówczas fosforan wapnia. Ponadto, kwas fosforowy wpływa na gorsze przyswajanie wapnia przez człowieka.

Pita w dużych ilościach cola prowadzi do kalcyfikacji tkanek miękkich, a w rezultacie do poważnej choroby kości, czyli osteoporozy.

Niektóre badania wykazały pewną korelację w spożywaniu dużych ilości coli w rozwoju chorób nerek.

Szczególnie nie poleca się spożywania dużych ilości produktów zawierających kwas fosforowy  kobietom w ciąży.

Komentarze