napoje gazowane, Kwas fosforowy E338 t
Adobe Stock
Newsy

Pijecie ten napój? Zawiera groźny dla zdrowia składnik. Spożywany regularnie może zniszczyć wasze kości

Bez tego składnika cola nie smakowałaby tak jak smakuje. Czy picie tego typu napojów z dodatkiem tego kwasu jest bezpieczne dla zdrowia?

Kwas fosforowy ma naprawdę szerokie zastosowanie. Gdy zobaczycie listę gałęzi przemysłu, w których się go stosuje, zdębiejecie.

Stosuje się go między innymi do:

  • Do wyrobu nawozów sztucznych, np. superfosfatu podwójnego
  • Do wytwarzania powłok ochronnych na metalach
  • Do wytwarzania wielu środków farmaceutycznych i lekarstw
  • Do odkamieniania aparatury ciepłowniczej
  • Używa się go także jako płynu do lutowania
  • Używa się go w stomatologii
  • Jest także składnikiem odrdzewiacza
  • Jest regulatorem kwasowości w napojach typu cola

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy cola zawierająca kwas fosforowy jest bezpieczna?

Przyznacie, że ta lista zastosowań kwasu fosforowego E338, robi dość przygnębiające wrażenie, zwłaszcza po dotarciu do ostatniego jej punktu.

Jak to możliwe, że ten sam składnik używany jest do produkcji popularnych napojów a także np. do produkcji nawozów sztucznych?

Kwas fosforowy E338 został dopuszczony na listę składników dodatkowych stosowanych do produkcji żywności wiele lat temu.

Czy jednak można spożywać produkty go zawierające bez ograniczeń? Ten problem wymaga dłuższej analizy.

Sam w sobie kwas fosforowy nie jest czymś zupełnie obcym dla ludzkiego organizmu. Do naszego ciała dostaje się nie tylko z colą, ale także wraz ze spożywanym mięsem.

Czym grozi zbyt częste picie coli?

Pełni pewną rolę w zapewnianiu prawidłowej pracy metabolizmu tłuszczów, białek i węglowodanów.

Jednak to nie oznacza, że wskazane jest picie coli bez opamiętania. Kwas fosforowy może wyrządzić prawdziwą krzywdę.

Chodzi tutaj o wypłukiwanie z organizmu wapnia. Dzieje się tak na skutek reakcji wewnątrz organizmu.

Na zewnątrz człowiek wydala wówczas fosforan wapnia. Ponadto, kwas fosforowy wpływa na gorsze przyswajanie wapnia przez człowieka.

Pita w dużych ilościach cola prowadzi do kalcyfikacji tkanek miękkich, a w rezultacie do poważnej choroby kości, czyli osteoporozy.

Niektóre badania wykazały pewną korelację w spożywaniu dużych ilości coli w rozwoju chorób nerek.

Szczególnie nie poleca się spożywania dużych ilości produktów zawierających kwas fosforowy  kobietom w ciąży.

Picie wody z cytryną
fizkes/Adobe Stock
Zdrowie
Odchudza, poprawia trawienie, wzmacnia odporność. Pijcie na czczo, szybko zobaczycie efekty
Wielu z nas wciąż szuka metod na poprawę stanu swojego zdrowia. Ta będzie prosta, tania i całkiem smaczna. Wystarczy kilka kropel soku z tego owocu i szklanka wody.

Poranna rutyna wielu osób ogranicza się do kawy na „szybszy rozruch”. Warto poprzedzić picie czarnego napoju czymś nieco zdrowszym. Proponujemy więc szklankę wody z dodatkiem soku cytryny. Picie takiej mieszanki przekroczy wasze najśmielsze oczekiwania. Wystarczy zaopatrzyć się w zapas cytrusów i codziennie rano przygotowywać sobie małą dawkę mikstury. Pijmy wodę z cytryną codziennie Co daje codzienne picie wody z sokiem cytrynowym? Plusów takiego nawyku jest niezwykle dużo. Zacznijmy od tego, że sok z cytryny zawiera w swoim składzie przeciwutleniacze. Te z kolei chronią komórki naszego DNA przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Po drugie, regularne picie soku z cytryny z wodą pozwala na skuteczną walkę z kamieniami nerkowymi . Kwas cytrynowy utrudnia wiązanie się związków wapnia i w ten sposób zapobiega powstawaniu nowych kamieni nerkowych i pomaga w rozpuszczaniu tych już istniejących. Picie wody z cytryną to także dobry sposób na nawadnianie organizmu . Dotyczy to zwłaszcza osób starszych, które często zapominają o regularnym dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Picie lemoniady będzie znacznie przyjemniejsze dla wielu, niż spożywanie czystej wody. Kolejną zaletą soku z cytryny rozcieńczonego w wodzie, są jego ogromne plusy w walce z otyłością. Picie takiej mieszanki zapewnia w pewnym stopniu uczucie sytości i chroni nas przed niepotrzebnym sięganiem do lodówki w momencie, kiedy wcale nie jesteśmy głodni. Nie oszczędzajmy! Woda z cytryną pozwala także na oczyszczanie organizmu z toksyn i na lepszą pracę układu trawiennego. Pite w dużych ilościach płyny pomagają w posuwaniu naprzód treści jelitowej. Ponadto, kwas cytrynowy wspomaga trawienie tłuszczów. Co tu dużo mówić – pijmy codziennie rano szklankę wody...

cola czy jest zdrowa
pixabay.com
Zdrowie
To się dzieje z twoim ciałem, kiedy regularnie pijesz Coca-Colę! Zdębiejesz i od razu wrzucisz ją do kosza!
Lubisz Coca-Colę? Po przeczytaniu tego artykułu dwa razy się zastanowisz, zanim znów się jej napijesz! Sprawdź, co Coca-Cola robi z twoim organizmem!

Musimy zmartwić miłośników Coca-Coli – lektura tego artykułu nie będzie przyjemna! Okazuje się bowiem, że popularny napój ma tak negatywny wpływ na nasze zdrowie, że można się zastanowić dlaczego w ogóle jest jeszcze dostępny w sprzedaży. Co tak naprawdę kryje się w Coca-Coli? Co zawiera Coca-Cola? Skład tego słynnego napoju sprawia, że niejeden specjalista żywienia łapie się za głowę. Od samego czytania listy składników można dostać cukrzycy! Puszka 0,33 ml zawiera 37 gramów cukru. Zastosowaliśmy pewne ułatwienie, aby pomóc wam to sobie wyobrazić – taka ilość cukru w ledwie ponad 300 ml napoju równa się 10 łyżeczkom cukru ! A jego dziennie spożycie nie powinno przekraczać 6 łyżeczek – są to oficjalne wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia. Poza cukrem w Coca-Coli znajdziemy kofeinę. Występuje tam w ilościach, które nie są niebezpieczne dla dorosłego człowieka, ale dla dzieci już tak. Pamiętajmy o tym, gdy nasze pociechy proszą, by kupić im Coca-Colę. Wpływ Coca-Coli na nasze zdrowie Nadmierne spożycie Coca-Coli ma druzgocący wpływ na nasze zdrowie. Napój ten odpowiedzialny jest m.in. za te choroby: Nadwaga i otyłość – ze względu na bardzo wysoką zawartość cukru, picie zaledwie jednej litrowej butelki Coca-Coli dziennie znacząco przyczynia się do zwiększenia masy ciała. Dodatkowo kofeina i cukier są bardzo uzależniające, więc jeszcze trudniej jest odstawić ten słodki napój. Próchnica – wiecie, co łączy Coca-Colę i środki do czyszczenia toalet? Oba te produkty są żrące i niszczą wszystko, co napotkają na swojej drodze. Osoby uzależnione od Coca-Coli często mają dziurawe zęby, ponieważ „wyżera” ona szkliwo zębów. Pozbawione ochrony zęby są dużo bardziej podatne na działanie bakterii, które przyczyniają...

kostka rosolowa
Adobe Stock
Newsy
Nie możecie obyć się bez kostek rosołowych albo vegety? Oto najzdrowsze produkty bez glutaminianiu i polepszaczy smaku
Z łatwością możecie kupić je niemal w każdym sklepie. Na stałe zagościły na sklepowych półkach, tuż obok produktów z glutaminianem sodu.

Od wielu lat króluje trend powrotu do natury i unikania mocno przetworzonej żywności. Szukamy produktów pochodzących prosto od rolnika, bez sztucznych nawozów i nadmiaru szkodliwej chemii. Jesteśmy coraz lepiej wyedukowani, wiemy jak czytać składy i etykiety znajdujące się na jedzeniu. Wiele osób unika glutaminianu sody - czy słusznie? Jak działa glutaminian sodu? To jeden z najczęściej stosowanych środków poprawiających smak jedzenia. Swoją popularność zyskał dzięki chińskim zupkom. Najczęściej kojarzony jest z wysoko przetworzonym jedzeniem i z małymi barami serwującymi mocno doprawione chińskie potrawy. Bardzo często dodaje się go również do żywności typu instant, przypraw czy kostek rosołowych. Przez wiele lat postrzegany był jako niebezpieczny dla zdrowia i uzależniający, jednak badania naukowe nie potwierdzają tych teorii. Zarzucano mu, że powoduje nadwagę, bóle głowy i alergie skórne. W składzie może występować pod swoją nazwą, ale może być również oznaczony jako E621. Stosuje się go, aby podkreślić i wzmocnić słony smak wielu potraw. Kostki rosołowe i jarzynki bez glutaminianu sodu Obecnie z łatwością możecie znaleźć je w każdym supermarkecie. Obok klasycznych, tradycyjnych wersji, które kiedyś królowały w każdej kuchni, stoją produkty bez dodatku wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników i konserwantów. Na każdej torebce czy butelce (tak, bo od niedawna możecie kupić popularną „jarzynkę” również w wersji płynnej) znajdziecie specjalne oznaczenia i  listę tego, czego nie ma w ich składzie. Jakie marki produkują takie produkty? Oto tylko kilka najpopularniejszych marek: Vegeta Natur marki Podravka Knorr Bulionetka Kucharek Smak Natury Kostki rosołowe warzywne enerBio z Rossmanna Produktów bez polepszaczy...

Ugotował w garnku Coca-Colę. Obrzydliwe, co z tego powstało
CrazyRussianHacker/YouTube
Newsy
Ugotował w garnku Coca-Colę. Obrzydliwe, co z tego powstało
Próbowaliście ugotować Coca-Colę? Ten mężczyzna to zrobił, a efekt jest odrażający.

Lubicie pić Coca-Colę? Po obejrzeniu tego filmiku z pewnością przejdzie wam ochota na ten popularny napój! Pewien mężczyzna postanowił ugotować Coca-Colę i efekt jest naprawdę przerażający. Sprawdźcie sami. Historia Coca-Coli Dziś każde dziecko doskonale wie, czym jest Coca-Cola. Ale początki producentów tego napoju były bardzo trudne! Przepis na Colę powstał pod koniec XIX wieku, w 1886 roku. Wymyślił go pochodzący z Atlanty w Stanach Zjednoczonych farmaceuta. Początkowo sprzedaż napoju była bardzo słaba i prawa do jego produkcji przejęła inna firma, która tak dobrze rozreklamowała produkt, że w 1912 roku był on absolutnym hitem w Stanach Zjednoczonych. Wówczas zyski ze sprzedaży wyniosły 50 milionów dolarów, co w tamtych czasach było jeszcze bardziej niewyobrażalną sumą niż dziś. Dziś ten popularny napój gazowany można kupić prawie na całym świecie. Czy Coca-Cola jest zdrowa? Coca-Cola jest od wielu lat krytykowana przez lekarzy i specjalistów ds. żywienia. W napoju znajdują się ogromne ilości cukru, które bardzo źle wpływają na cały organizm. Cola, jeżeli spożywana regularnie, może mieć destrukcyjny wpływ na wasze ciało! Niszczy szkliwo zębów, powodując próchnicę, prowadzi do cukrzycy oraz nadwagi i otyłości. Co się stanie po podgrzaniu Coca-Coli? Ten popularny napój gazowany najlepiej smakuje na zimno, podany prosto z lodówki. Ale co się stanie, gdyby spróbować… podgrzać i ugotować Coca-Colę? Pewien mężczyzna postanowił przeprowadzić taki eksperyment, a wyniki są dość przerażające. Do wysokiego garnka mężczyzna wlał butelkę Coca-Coli i pozwolił jej się zagotować. Po chwili można było zauważyć, jak znajdujący się w niej cukier zaczyna się karmelizować i masa szybko gęstnieje. Po chwili, gdy prawie cały płyn odparował,...