Pijecie taką kawę? Ani nie pobudzi, ani nie posmakuje. Nie zgadlibyście, jak mało jest w niej kofeiny
Adobe Stock
Newsy

Pijecie taką kawę? Ani nie pobudzi, ani nie posmakuje. Nie zgadlibyście, jak mało jest w niej kofeiny

Wielu z was nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Takiej, która smakuje i pobudza do działania. Bez tej dawki kofeiny niektórzy nie są w stanie pracować. Jeżeli jednak pijecie taką kawę, to tylko marnujecie pieniądze. 

Kawa z mlekiem i czarna, cappuccino, latte, espresso, sypana, a także rozpuszczalna - każdy ma swoje ulubione typy. Niektórzy lubią kawy z dodatkami w postaci syropów, cukru, cynamonu, mleka, a nawet bitej śmietany. Natomiast inni opowiadają się za prostotą i pełnią smaku czystej, czarnej kawy. Do jakiej grupy należycie? 

Jak działa kawa na organizm? 

Kawa to wciąż bardzo dyskusyjny napój. Coraz więcej jest jednak opinii o dobroczynnym działaniu małej czarnej. Ważne jednak, by nie przesadzać z jej ilością. Ostatecznie nie ma już wątpliwości, że kawa: 

  • pobudza, 
  • oprawia koncentrację, 
  • wspomaga trawienie ,
  • przyspiesza metabolizm. 

Optymalna dawka kawy w ciągu dnia to dwie filiżanki. Chociaż niektórzy, bardziej wrażliwi nie powinni jej pić wcale. Przedobrzenie z tym napojem może skutkować: 

  • niedoborem wapnia i magnezu, 
  • nerwowością,  
  • podrażnieniami żołądka, 
  • problemami ze snem. 
Zobacz także
Ta kawa syci na długo i jest pełna witamin. A do tego pomoże wam schudnąć

Kawa z tym dodatkiem syci na długo i jest pełna witamin. A do tego pomoże wam schudnąć

Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a dodatkowe kilogramy znikną

Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a kilogramy znikną raz-dwa

Które kawy mają najwięcej kofeiny? 

Jeżeli zależy wam na szybkim obudzeniu się, czy podniesieniu się po ciężkim dniu powinniście sięgnąć po małe espresso. Ta kawa to tak naprawdę esencja kawy. Nie trzeba jej wypić wiele by powstać do działania. Podwójne espresso może zawierać nawet 200 mg kofeiny.  

Dobre rezultaty uzyskacie również pijąc kawę z ekspresu lub po prostu kawę mieloną z ok. 2 łyżeczek. Taka czarna kawa będzie miała w sobie zdecydowanie ponad 70 mg kofeiny. Nie osłabiajcie jednak jej działania dolewając mleko.

Ile kofeiny ma filiżanka kawy rozpuszczalnej?

Wiele osób twierdzi, że ta kawa tak naprawdę nią nie jest. Jej miernego raczej smaku i zapachu w żaden sposób nie da się porównać ze świeżo mieloną i zaparzoną kawą. A trzeba przyznać, że kosztuje niemałe pieniądze, gdy weźmiecie pod uwagę ilość filiżanek wypijanych w celu pobudzenia. 

Chodzi tu oczywiście o kawę rozpuszczalną. W rankingu zawartości kofeiny znajduje się na przedostatnim miejscu, za nią jest już tylko kawa bezkofeinowa. Kubek kawy instant przygotowany z ok. 2 łyżeczek będzie zawierał mniej niż 70 mg kofeiny. Nawet cappuccino domowej roboty może was bardziej pobudzić niż ten rozpuszczalny, brązowy proszek...  

Źródło: zdrowie.wprost.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

kawa czy zdrowa
AdobeStock
Newsy
Pijecie rano kawę? W takim razie z pewnością popełniacie ten ogromny błąd
Kawa jest bardzo zdrowa, jednak trzeba wiedzieć jak ją pić. Popularny błąd sprawia, że kawa znacznie słabiej was pobudza, a do tego może być szkodliwa.

Wielu z was pewnie zaczyna każdy poranek od filiżanki kawy. Czarna, z mlekiem, rozpuszczalna czy parzona – każdy ma na nią swój sposób! Można się spierać co do tego która jest smaczniejsza lub zdrowsza, jednak z pewnością większość Polaków bez kawy po prostu nie może żyć. Towarzyszy nam codziennie, zarówno rano, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi. Może naprawdę zaszkodzić, zwłaszcza wtedy, gdy pijecie ją o poranku! Dowiedzcie się, kiedy kawa jest szkodliwa i co robić, by zminimalizować jej negatywne oddziaływanie na organizm. Zaraz po tym, gdy się obudzicie, w waszym ciele jest bardzo wysoki poziom hormonu stresu – kortyzolu. Motywuje on nas do działania i dodaje energii. Dlatego jeżeli zaraz po pobudce sięgacie po filiżankę kawy, bardzo szybko możecie się uodpornić na działanie kofeiny! Dzieje się tak z bardzo prostej przyczyny. Chwilę po wstaniu z łóżka jesteście pobudzeni dzięki działaniu kortyzolu. Jeżeli dołożycie do tego kofeinę, to praktycznie nie odczujecie jej działania. Za to szybko się od niej uzależnicie i z czasem będziecie potrzebowali mocniejszej kawy, by się obudzić. Kiedy więc należy pić kawę? Najlepiej w godzinach 9 – 11 rano, ponieważ właśnie wtedy spada poziom kortyzolu. Gdy poczujecie, że robicie się senni to znak, że czas na filiżankę kawy! Jak i kiedy pić kawę? Każdy, kto choć raz wypił za dużo kawy na raz dobrze wie, jak bardzo nieprzyjemne jest takie doświadczenie. Mdłości, kołatanie serca i pocenie się nie brzmi zbyt zachęcająco. Jeśli bardzo lubicie kawę i nie chcecie sobie odmawiać tej przyjemności kilka razy w ciągu dnia, to róbcie sobie słabszą wersję tego napoju. Jest to również zdrowsze – o wiele lepsze dla organizmu jest powolne picie słabszej kawy niż wlanie w siebie filiżanki bardzo mocnego espresso. Nie dość, że nie odczujecie wtedy...

jak parzyć kawę kawa ewa wachowicz
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Jak zaparzyć dobrą kawę? Ewa Wachowicz ma dla was pewną radę. Skorzystacie?          
Znana i lubiana Ewa Wachowicz, zna się nie tylko na gotowaniu. Gwiazda zachęca do parzenia prawdziwej włoskiej kawy we własnym domu. Z jej radami na pewno się uda!

Ewa Wachowicz się nie myli. Smaczna kawa niekoniecznie musi być zrobiona w profesjonalnym ekspresie. Można ją przygotować samodzielnie w domu z wykorzystaniem domowego ekspresu, czyli popularnej kawiarki. Ta rada jest fundamentem zaparzenia dobrej, aromatycznej kawy. Trzeba tylko odłożyć na bok swój lęk i obawę przed wpadką. Parzenie kawy w kawiarce nie jest bardzo trudnym zajęciem, ale jak wiele innych czynności, wymaga wprawy. Kiedy będziecie mieli już za sobą kilka, może kilkanaście prób, wasz czarny jak ziemia napój będzie już naprawdę smaczny tak samo, jak w kawiarni. Jak wybrać kawę do kawiarki? Zanim przystąpicie do parzenia kawy w kawiarce, spokojnie wybierzcie kawę, którą chcecie zaparzyć w ekspresie. Arabika to kawa bardziej zbalansowana i delikatna w smaku. Z kolei robusta, często sprzedawana w żółtych opakowaniach, jest mocniejsza i bardziej palona. Wybrać możecie także różnego rodzaju mieszanki obu tych rodzajów kaw. Wybór należy tylko i wyłącznie do was. Krótki poradnik parzenia kawy w kawiarce: Zacznijcie od zmielenia kawy. Eksperci są zdania, że kawa mielona dostępna w sklepach jest zbyt rozdrobniona do parzenia w domowym ekspresie. Można z tym śmiało dyskutować. Jednak jeśli macie kawę ziarnistą i swój własny młynek, zmielcie kawę tylko odrobinę grubiej. Podgrzejcie wodę w czajniku do temp. ok. 75-80 st. C. Oznacza to, że nie powinniście zagotowywać wody na kawę w kawiarce. W tym czasie nasypcie kawę do sitka – sitko powinno być pełne, ale nie kawy nie powinno się w nim ubijać. Zakręćcie kawiarkę i postawcie na niewielkim ogniu. Kiedy tylko z kawiarki przestanie sączyć się czarny napar, zakończcie parzenie kawy. Kawiarkę taką można nawet postarać się ochłodzić – blady, pryskający napar pod koniec...

Adobe Stock
Adobe Stock
Newsy
Dodajecie ten składnik do kawy? To fatalny błąd. Wyniszczacie swoją wątrobę
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia choćby bez jednej kawy. Jednak połączenie tego napoju z pewnymi dodatkami, może być zabójcze dla wątroby.

Kawa to życie. To motto niejednej osoby, która nie potrafi rozpocząć dnia bez filiżanki tego ciepłego, aromatycznego napoju. Idealnie pobudza o poranku, ale jest również świetnym towarzyszem podczas różnych spotkań. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę iż połączenie kawy z pewnymi składnikami, może być niebezpieczne dla zdrowia. Kawa dobra na wszystko  Kawa to jeden z najczęściej wypijanych napojów przez ludzi. Znajduje się tuż obok wody oraz herbaty. Jest uwielbiana za swój smak, aromat i właściwości pobudzające organizm do funkcjonowania. czarny napój idealnie sprawdza się na każdą porę dnia. Świetnie komponuje się ze śniadaniem czy podczas spotkań z bliskimi. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcie kolejnego dnia bez tego napoju. Kawa w różnych wersjach  Jak powszechnie wiadomo, najzdrowszą wersją kawy jest klasyczna, czarna bez żadnych dodatków. Jednak niewiele osób jest przekonanych do picia takiego napoju i wówczas decyduje się najczęściej na dodatek mleka. Mleczne kawy występują w różnych wersjach. W kawiarnianej sprzedaży można wyróżnić takie jak latte, cappuccino, white, flat white czy macchiato. Różnią się one ilością dodanego mleka czy espresso. Jedne są bardziej, a drugie mniej kawowe. Wybór zależy od indywidualnych preferencji.  Właściwości zdrowotne kawy Spożywanie czarnej kawy bez zbędnych dodatków w niewielkich ilościach każdego dnia, jest nawet zalecane przez lekarzy. Ma ona wówczas sporo cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych aspektów czarnego napoju, należy wyróżnić takie jak: obniża poziom stresu, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy bądź depresji, poprawia krążenie krwi, chroni...

Ten napój podnosi ciśnienie i przyczynia się do chorób serca. Polacy piją go bez opamiętania
Adobe Stock
Newsy
Ten napój podnosi ciśnienie i przyczynia się do chorób serca. Polacy piją go bez opamiętania
Większość osób nie wyobraża sobie dnia bez tego napoju, a wielu Polaków pije go w nadmiarze. Szereg zbędnych dodatków przyczynia się do powstawania poważnych schorzeń...

Spotkania z bliskimi wiążą się z pewnego rodzaju celebracją wspólnego czasu. Gospodynie domowe zazwyczaj na takie okazje przygotowują różne wypieki. Coraz więcej młodych ludzi spotyka się jednak na mieście. Wówczas idealnym towarzyszem jest kawa.  Kawa dobra na wszystko  Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki pysznej, aromatycznej kawy. Jest również podawana podczas różnych spotkań biznesowych bądź rodzinnych. Jest świetnym towarzyszem do celebrowania wspólnych chwil z bliskimi. Zazwyczaj jest podawana z mlekiem oraz cukrem, aczkolwiek coraz więcej osób dodaje do niej inne dodatki.  Właściwości zdrowotne kawy Napój z ziaren kawy pity w rozsądnych ilościach, niesie ze sobą wiele pozytywnych aspektów. Wśród nich można wyróżnić takie jak: obniżenie poziomu stresu, zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji, poprawienie krążenia krwi, pomoc w spalaniu zbędnego tłuszczu, ochrona przed możliwością wystąpienia choroby Parkinsona, zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II. Z tych względów jest również polecana przez specjalistów, gdyż wspomaga funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach.  Rodzaje kawy  W kawiarniach czy inny punktach, można spotkać się z długą listą oferowanych kaw w sprzedaży. Różnią się one wówczas ilością kawy oraz mleka w danej pojemności. Zazwyczaj można spotkać się z takimi jak: espresso, cappuccino, americano, caffe latte, latte macchiato,  czy mocha. Wybór zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji danej osoby. Jednak najzdrowszym wyborem jest ta czarna bez zbędnych dodatków, ewentualnie z odrobiną mleka. Należy pamiętać, że im więcej dodatków, tym bardziej...