Pijecie taką kawę? Lepiej przestańcie. To grozi poważnymi konsekwencjami
Flickr
Newsy

Pijecie taką kawę? Lepiej przestańcie. Nie dostarczycie organizmowi niczego wartościowego

Nie wszystko, co znajduje się na sklepowych półkach jest dobre dla naszego zdrowia. Tego produktu lepiej się wystrzegać.

Po II wojnie światowej dania i napoje instant szybko zdobyły uznanie zwykłych ludzi. Produkty w proszku, które można przygotować bardzo szybko były (i są do dziś) podstawą żołnierskich posiłków. W polowych warunkach trudno o dostęp do kuchni z prawdziwego zdarzenia, a przecież żołnierze muszą coś jeść.

Tak oto właśnie wynaleziono napoje i dania instant, czyli po produkty spożywcze w proszku - najczęściej wystarczy zalać je gorącą wodą i obiad gotowy. 

Do dziś chętnie korzystamy z takich rozwiązań, a pierwszymi z brzegu przykładami są zupki w proszku oraz kawa rozpuszczalna. Dostępna jest także od dawna na rynku wersja kawy „dla leniwych”, czyli produkt trzy w jednym - znajduje się w nim kawa rozpuszczalna, mleko w proszku i cukier. Wystarczy zalać wrzątkiem i gotowe! Ale czy picie takiej kawy jest dobre dla organizmu? 

Co znajduje się w kawie 3 w 1?

Podstawowe składniki takiej kawy wymieniliśmy już wyżej, jednak lista produktów użytych do jej wyprodukowania jest znacznie dłuższa. I nie napawa ona niestety optymizmem. W kawie „trzy w jednym” znajdziecie takie składniki, jak:

  • utwardzony tłuszcz palmowy

  • syrop glukozowo-fruktozowy

  • emulgatory 

  • regulatory kwasowości

  • aromaty

  • sól

Oraz rzecz jasna kawę rozpuszczalną, białka mleka i cukier. 

Zobacz także
Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a dodatkowe kilogramy znikną

Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a kilogramy znikną raz-dwa

Czy kawa może się zepsuć? Nie pijcie jej, jeśli zauważycie 1 rzecz. To zagrożenie dla zdrowia

Czy kawa może się zepsuć? Nie pijcie jej, jeśli zauważycie 1 rzecz. To zagrożenie dla zdrowia

Czy kawa 3 w 1 jest zdrowa?

Najczęściej na pierwszym miejscu w składzie tego rodzaju produktów znajduje się cukier, o czym świadczy bardzo słodki smak kawy 3 w 1. Znajduje się w niej też niewiele kawy (ok. 10-15%), co oznacza, że taki napój ma z prawdziwą kawą niewiele wspólnego. 

A czy picie kawy 3 w 1 jest zdrowe? Wypita od czasu do czasu wam nie zaszkodzi, jednak lepiej nie spożywać jej regularnie.

Zawarte w niej tłuszcze utwardzone przyczyniają się do podwyższonego poziomu cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu. Natomiast dodatek dużych ilości cukru to puste kalorie, które powodują jedynie problemy z wagą. Uważać na ten produkt powinny także osoby chorujące na cukrzycę. Jeżeli więc macie taką możliwość, unikajcie picia kawy 3w1. 

Źródło: kawowy.info, coffeedesk.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Puszysta kawa Dalgona jest hitem internetu. Zrobicie ją z 3 składników, bez żadnych sprzętów
Pixabay
Newsy
Puszysta kawa Dalgona jest hitem internetu. Zrobicie ją z 3 składników, bez żadnych sprzętów
Nazwano ją kawą lockdownu. Przepis jest dosłownie banalny, a efekt powala!

Internet to nie tylko źródło informacji, ale też naprawdę niekończące się źródło inspiracji, także tych kulinarnych. W trakcie pandemii krononawirusa wiele osób ponadprzeciętnie korzystało z social mediów. Może niektórzy z was kojarzą przepis, który obiegł dosłownie cały świat. Chodzi o przepis na puszystą kawę Dalgona. Pyszna puszysta kawa hitem lockdownu Kawa Dalgona powstaje przez ubicie trzech składników: cukru, kawy rozpuszczalnej i wody. Powstaje z niej pokaźna piana, która ma słodki i intensywnie kawowy smak. Internauci wręcz zakochali się w tym przepisie. W wielu domach na potęgę dalej ubija się cukier z kawą i pija tą efektowną kawę, którą w zasadzie można nazwać deserem. Przepis na kawę Dalgona Żeby zrobić kawę Dalgona potrzebujecie tylko 3 składników. Składniki na kawę Dalgona 2 łyżeczki kawy instant 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki wrzącej wody Duża szklanka mleka Przygotowanie kawy Dalgona Wsypcie do miski lub filiżanki cukier i kawę instant. Zagotujcie wodę. Wlej wodę do kawy wymieszanej z cukrem. Uważajcie, żeby dodać jej dokładnie tyle samo, ile cukru i kawy. Ubijajcie kawę z cukrem i wodą. Możecie wykorzystać do tego misker, ręczny spieniacz do mleka lub zrobić to po prostu kuchenną rózgą. Bądźcie cierpliwi i ubijajcie kawę do czasu powstania efektownej pianki. Wlejcie zimne lub podgrzane mleko do szklanki. Możecie dodać o niej kostki lodu. Wyłóżcie kawową pianę na mleku. Piana powinna utrzymać się na kawie. Ozdobienie kawy Dalgona Kawa prezentuje się naprawdę szykownie już w ten sposób. Niektórzy postanowili jeszcze dodatkowo ją udekorować. Najczęściej posypywali oni kawę kakao w proszku, dekorowali kawą instant, inką , cukrem pudrem, kruszonymi herbatnikami lub...

Taka ilość kawy może zabić. To bardzo dużo, ale kofeina jest też w innych produktach...
AdobeStock
Newsy
Naukowcy obliczyli, jaka ilość kawy jest śmiertelnie niebezpieczna. Zdziwieni?
Przepadacie za kawą? Uważajcie z ilością, ponieważ nie można pić kawy bez ograniczeń.

Wielu Polaków to smakosze kawy. Jeszcze na początku XX wieku była ona znacznie popularniejsza od herbaty. Później, ze względu na wysokie ceny kawy, wiele osób musiało się zadowolić jej zamiennikiem, czyli kawą zbożową. Dziś jednak kawa z kofeiną nie jest bardzo droga i większość Polaków może sobie na nią pozwolić. Uważajcie jednak z ilością, ponieważ nie można pić kawy bez ograniczeń! Zawarta w niej kofeina w pewnych dawkach może być śmiertelna. Sprawdźcie szczegóły. Jaka dawka kofeiny jest niebezpieczna? Autorzy badania opublikowanego w American Journal of Clinical Nutrition odkryli, że nie bez przyczyny niektórzy ludzie w ogóle nie lubią kawy lub bardzo rzadko ją piją. Okazało się, że takie osoby często cierpią na arytmię serca czy wysokie ciśnienie. Ich organizmy same więc chronią ich przed dawką kofeiny zawartą w kawie, która mogłaby pogorszyć ich stan zdrowia. Jednak kofeina nie znajduje się tylko w kawie. Często jest ona składnikiem „boosterów”, czyli suplementów przedtreningowych dla sportowców. Duża dawka kofeiny ma dodać energii do ćwiczeń i przynieść szybkie efekty. Należy jednak pamiętać, że nie można spożywać kofeiny bez ograniczeń – jej maksymalna dzienna dawka to 10-12 g. W jednej filiżance kawy znajduje się zaledwie 60 mg kofeiny, dlatego jeśli nie spożywacie suplementów z kofeiną, to niebezpieczne dla życia przedawkowanie wam nie grozi. Śmiertelna dawka dla dorosłego człowieka ważącego 70 kg to około 66 filiżanek kawy. Zabójcza kofeina w suplementach dla sportowców Niektórzy kulturyści nie przestrzegali dawki podanej na opakowaniu i z tego powodu suplementy ze sproszkowaną kofeiną zostały zakazane w Stanach Zjednoczonych. Z kolei w Londynie pewna kobieta zgłosiła się do szpitala z powodu bardzo złego...

Rozlaliście kawę na dywan i powstała plama? Ten tani produkt z kuchni ją szybko usunie
Adobe Stock
Newsy
Rozlaliście kawę na dywan i powstała plama? Ten tani produkt z kuchni ją szybko usunie
Kawa jest smacznym napojem, ale rozlana na materiał niestety jest trudna do usunięcia. Takie wypadki nieraz spędzają sen z powiek wielu gospodyniom domowym. Aby w łatwy sposób pozbyć się plamy, wystarczy wykorzystać ten produkt z kuchni.

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bądź spotkania z bliskimi bez filiżanki pysznej, aromatycznej kawy. Kawa nie tylko dodaje energii, ale również pozwala na celebrowanie chwil. Jest wówczas podawana z różnymi smakowitymi dodatkami.  Kawa sypana czy rozpuszczalna Na sklepowych półkach można spotkać się z różnymi rodzajami kaw. Najczęściej pojawiają się kawy rozpuszczalne lub sypane. Niekiedy można również dostać kawę w ziarnach, którą należy samodzielnie zmielić w młynku. Każda z nich ma swoje charakterystyczne cechy. Rozpuszczalna to forma osuszonego ekstraktu, zaś sypana to nic innego jak zmielone ziarna zapakowane w odpowiednie opakowanie. Wybór produktu zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Rodzaje kawy  W każdej kawiarni czy restauracji można spotkać się z szerokim wyborem kaw. Każda z nich różni się ilością mleka i espresso w danej opcji. Wśród nich znajdują się takie jak: espresso, americano, cappuccino, macchiato, flat white, mocha, czy latte macchiato. Wybór napoju zależy od kwestii ilości mleka, czy ma być bardziej mleczna czy kawowa. Dla kawoszy idealnie sprawdzi się klasyczna americano, ewentualnie z odrobiną spienionego mleka.  Domowa kawa Coraz popularniejsze stają się domowe ekspresy do przygotowywania kawy. Można zakupić sprzęt na kapsułki, kawę w ziarnach czy sypaną. Kwestia opiera się na częstotliwości korzystania z ekspresu. Dane napoje mogą różnić się również aromatem, zaś sprzęt poziomem obsługi. Najprostszy w użytkowaniu jest ekspres kapsułkowy, zaś dla zaawansowanych idealnie sprawdzi się ciśnieniowy. Wówczas można wykazać się umiejętnościami baristycznymi.  Plama po kawie  Pijąc kawę czasami zdarza się przez nieuwagę rozlać...

Która kawa najbardziej podnosi cholesterol? Większosć Polaków pije ją codziennie
AdobeStock
Newsy
Która kawa najbardziej podnosi cholesterol? Większość Polaków pije ją codziennie
Pijecie taką kawę? Uważajcie, jeśli macie podwyższony cholesterol. Picie tego napoju może wznieść go na jeszcze wyższy poziom.

Kawa, tuż obok wody i herbaty, to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Nie tylko wspaniale smakuje, ale też pomaga nam zwiększyć energię i dobrze rozpocząć nowy dzień. Kawa jest też przy okazji zdrowa, jeśli oczywiście pijemy ją z umiarem. Napój ten dostarcza naszemu organizmowi przeciwutleniacze i składniki odżywcze, m.in. błonnik, sód i potas. Ale kawa ma też swoje minusy, ponieważ może powodować bezsenność, niepokój i rozstrój żołądka, zwłaszcza jeśli jest spożywana w nadmiarze. Jak pokazują badania, kawa może też podnosić poziom cholesterolu. Cholesterol LDL jest uważany za „zły” cholesterol, który powoduje gromadzenie się złogów tłuszczu w tętnicach, zmniejszając lub blokując przepływ krwi i tlenu, których potrzebuje nasze serce. Inny rodzaj cholesterolu, lipoproteina o dużej gęstości (HDL), jest lepsza w większych ilościach, ponieważ może pomóc usunąć LDL z krwioobiegu. Czy kawa rzeczywiście podnosi cholesterol? Według badań, niektóre rodzaje kawy rzeczywiście mogą podnosić poziom cholesterolu. Winne są olejki kawowe (znane jako diterpeny), takie jak kafestol i kafeol. Olejki kawowe występują naturalnie w kawie zawierającej kofeinę oraz w kawie bezkofeinowej. Jak pokazują badania, kafestol wpływa na zdolność organizmu do metabolizmu i regulacji cholesterolu. Według metaanalizy kontrolowanych badań nad kawą i cholesterolem, oleje kawowe mogą zmniejszać kwasy żółciowe i obojętne sterole. To z kolei może doprowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu. Naukowcy doszli do wniosku, że kafestol jest najsilniejszym związkiem podnoszącym poziom cholesterolu zidentyfikowanym w diecie człowieka. Jeśli więc macie mutację genetyczną, która spowalnia metabolizm kawy w ciele i pijecie dwie lub więcej filiżanek kawy dziennie, ryzyko...