herbata szkodzi
Pixabay
Newsy

Pijecie taką herbatę? Możecie mieć duże problemy. Jest rakotwórcza

Już od jakiegoś czasu podejrzewano, że picie w ten sposób herbaty może powodować raka. Ostatnie badania nie pozostawiają wątpliwości.

Kawa i herbata to ulubione napoje Polaków. Większość kawę wypija tylko rano, a przez resztę dnia raczy się kubkiem herbaty. Do tego wielu z was pewnie przepada za gorącą herbatą. Niestety, nie mamy dla was dobrych wieści – najnowsze badania naukowe dowodzą, że herbata może być rakotwórcza!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Badania nad rakotwórczością herbaty

W czasopiśmie naukowym „International Journal of Cancer” opublikowano badanie, które miało na celu sprawdzić wpływ picia herbaty na rozwój nowotworów w organizmie człowieka. Przez 4 lata zbadano 50 tysięcy osób w wieku 50-75 lat. Wśród badanych ochotników stwierdzono aż 317 zachorowań na raka przełyku!

Wyniki badania

Naukowcy od dłuższego czasu podejrzewali, że picie gorącej herbaty, zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. Wskazywały na to dotychczas przeprowadzone badania. Jednak dopiero niedawno zbadano wpływ gorącej herbaty na rozwinięcie się tego nowotworu, poprzez dokładne zmierzenie temperatury wypijanego napoju.

Zobacz także
Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

Błąd przy kiszeniu kapusty

Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak

Okazało się, że wypijanie 3 kubków letniej herbaty, nie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jednak wypijanie tej samej ilości herbaty, ale w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza, zwiększało ryzyko zachorowania na raka przełyku aż o 90 procent!

Doktor Farhad Islami, który kierował badaniami, napisał w opublikowanym w czasopiśmie naukowym artykule wnioski z przeprowadzonych badań:

Nasze wyniki mocno potwierdzają już istniejące dowody, które potwierdzają związek między piciem gorących napojów a ESCC (płaskonabłonkowym rakiem przełyku).

Rak przełyku

Ten rodzaj nowotworu jest dość rzadki w Polsce. Rocznie rozpoznaje się około 1300 przypadków zachorowania na raka przełyku, w tym najczęściej opisywaną powyżej postać płaskonabłonową.

Najczęściej na raka przełyku chorują kobiety.

Przyczyny raka przełyku

  • Oparzenie przełyku chemicznymi substancjami,
  • Otyłość
  • Nieleczone i długotrwałe zapalenie błony śluzowej przełyku,
  • Zapalenie zanikowe języka i przełyku
  • Achlazja
  • Przełyk Barretta
  • Kontakt z azbestem, pyłami metali w pracy zawodowej
  • Niedobór witamin
  • Częste picie gorących napojów
  • Częste spożywanie marynowanej żywności

Objawy raka przełyku

  • Problemy z przełykaniem
  • Uczucie ciała obcego w przełyku
  • Ból w klatce piersiowej
  • Nudności
  • Brak apetytu
  • Nagły spadek masy ciała
  • Krwawienie z przełyku

 

Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają
Adobe Stock
Newsy
Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają
Spożywacie takie jedzenie? Lepiej przestańcie, bo możecie poważnie się rozchorować - chodzi tutaj nawet o nabawienie się choroby nowotworowej.

Gorące zupy, gorące dania, gorące napoje – Polacy uwielbiają jeść potrawy, które są serwowane na gorąco. Mało kto wie, że taki sposób jedzenia może powodować poważne problemy zdrowotne. Spożywanie gorącego jedzenia a rak przełyku  Jakiś czas temu naukowcy dokonali bardzo niepokojącego odkrycia. W toku badań wykazali, że jedzenie gorących dań i picie gorących napojów niszczy zewnętrzną wyściółkę przełyku, co wymaga ciągłej regeneracji komórek. Podczas tego procesu istnieje większa szansa, że coś może pójść nie tak i zamienić normalne komórki w komórki rakowe. Badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym „International Journal of Cancer" zasugerowało, że istnieje związek między spożywaniem gorącej herbaty a rakiem płaskonabłonkowym przełyku. Jak się okazuje odkrycie to wcale nie jest nowe, ponieważ podobne wnioski wyciągnięto już kilkadziesiąt lat temu. W 1939 r. naukowiec W.L. Watson, po przejrzeniu dokumentacji klinicznej dotyczącej 771 przypadków raka przełyku, pisał: Podrażnienie termiczne jest prawdopodobnie najbardziej stałym czynnikiem predysponującym do raka przełyku. Jeśli gorące napoje rzeczywiście powodują ten typ raka, można dzięki temu wyjaśnić dużą część wszystkich przypadków w populacjach, w których picie herbaty, kawy lub mate (ziołowego naparu z Ilex paraguariensis, powszechnie spożywanego w kilku krajach Ameryki Południowej) lub spożywanie gorących potraw, jest czymś pospolitym. Częstotliwość występowania raka przełyku Rak przełyku jest ósmym najczęstszym nowotworem na świecie i zajmuje szóste miejsce wśród wszystkich nowotworów pod względem śmiertelności. Wiele badań wykazało, że nawyki żywieniowe są istotnie skorelowane z występowaniem tego typu nowotworu....

Taki rosół może być niebezpieczny dla zdrowia. Nie chodzi o ten z kostki
AdobeStock
Newsy
Taki rosół może powodować raka. Nie chodzi o ten z kostki
Jeśli lubicie jadać rosół w ten sposób, lepiej szybko skończcie! Może się to dla was fatalnie skończyć!

Rosół to jedno z ulubionych dań wszystkich Polaków. Chętnie jadacie go pewnie z makaronem na niedzielny lub sobotni obiad. Rosół jest ogólnie ceniony za swoje właściwości zdrowotne. Podaje się go przecież przy przeziębieniach, albo leczy nim infekcje. Okazuje się jednak, że jeden drobny szczegół, może uczynić rosół wręcz szkodliwym dla zdrowia! Dlaczego rosół może być niebezpieczny dla zdrowia? Chodzi przede wszystkim o jedzenie zbyt gorącego rosołu. Jeśli uwielbiacie gorący, parujący rosół, który jeszcze przed chwilą dosłownie wrzał w garnku, nie mamy dla was dobrych informacji. Jedzenie gorących potraw oraz picie gorących napojów, jest skorelowane ze zwiększonym ryzykiem raka przełyku. To udowodnione przez naukowców! Okazuje się, że osoby, które uwielbiają picie gorącej kawy, bardzo ciepłej herbaty i gorących zup, mają znacznie wyższe ryzyko rozwoju nowotworu przełyku. Lepiej poczekać chwilę i zjeść rosół lub inną zupę, gdy lekko ostygną. Właściwość ta jest szczególnie zauważalna przy rosole. Przez warstwę tłuszczu na wierzchu zupy, trzyma on ciepło, wolniej stygnie i dłużej jest gorący. To z jednej strony pożądana właściwość, ale z drugiej może powodować, że będziecie sięgać po zbyt gorący rosół i szkodzić swojemu zdrowiu. Nie oznacza to, że musicie jeść jednak zimny rosół! Naukowcy mówią o granicy 60 stopni. Nie powinno się ogólnie jadać pokarmów cieplejszych niż 60 stopni Celsjusza. Pamiętajcie o tym sięgając po ciepłą zupę. Jak zrobić zdrowy rosół? Wiele osób twierdzi, że rosół to jeden z najzdrowszych pokarmów. Nie do końca tak jednak jest. Rosół faktycznie jest przydatny przy walce z przeziębieniem, gdy trzeba ogrzewać organizm, ale dla większości...

Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Pexels
Newsy
Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Lubicie pić herbatę? To świetnie, ale czy wiecie, że nie powinno się jej pić w nadmiernych ilościach? Czy można „przedawkować” herbatę i czym to grozi? Przeczytajcie!

Herbata to jeden z najpopularniejszych i najchętniej pitych napojów świata. Istnieje mnóstwo odmian herbat. Do wyboru mamy herbatę czarną, zieloną, czerwoną, a nawet białą. Każda z nich skrywa w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Właściwości zdrowotne herbaty W zależności od odmiany herbaty, a konkretnie liści, z których została zrobiona, herbata skrywa w sobie wiele korzystnych właściwości. A czy wiedzieliście, że  lepiej nie wrzucać cytryny do herbaty?  Napój ten już od wieków stosuje się w medycynie tradycyjnej ze względu na jego liczne właściwości lecznicze. Herbata nie tylko wspaniale smakuje i poprawia nastrój, ale też, co wykazały liczne badania, może odgrywać kluczową rolę w zmniejszaniu ryzyka chorób przewlekłych, takich jak rak, otyłość, cukrzyca i choroby serca. Jaka dawka herbaty jest bezpieczna dla naszego zdrowia? Czy da się „przedawkować” herbatę? Jaka dawka tego napoju jest dla nas w pełni bezpieczna? Mimo iż umiarkowane picie herbaty jest bardzo zdrowe, przekraczanie 3-4 filiżanek (710-950 ml) tego napoju dziennie, może mieć pewne skutki uboczne. Poznajcie 6 możliwych skutków ubocznych picia zbyt dużej ilości herbaty: Słabszy sen Ponieważ herbata naturalnie zawiera kofeinę, nadmierne spożycie tego napoju może zakłócić prawidłowy cykl snu. Nudności Niektóre związki zawarte w herbacie mogą powodować nudności. Szczególnie gdy pijemy herbatę w dużych ilościach lub na pusty żołądek. Zmniejszona absorpcja żelaza Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów składników odżywczych na świecie. Osoby, które mają niski poziom żelaza, powinny ograniczyć spożycie herbaty, ponieważ nadmierne picie tego napoju może pogorszyć ich stan. Herbata...

Zapobiega udarom, wzmacnia serce. Mężczyźni powinni pić to codziennie
Flickr
Newsy
Zapobiega udarom, wzmacnia serce. Mężczyźni powinni pić to codziennie
Nowe badania dotyczące wpływu herbaty na zdrowie człowieka do serca powinni wziąć sobie zwłaszcza mężczyźni.

Picie zielonej herbaty jest zdrowe – o tym wiadomo powszechnie od dawna. Nie tak dawno zaś udowodniono pozytywny wpływ picia zielonej herbaty na koronawirusa. Przeczytacie o tym tutaj: Naukowcy nie wierzą własnym oczom. Te 3 popularne produkty mogą hamować koronawirusa Dlaczego warto pić zieloną herbatę? Oprócz tego picie zielonej herbaty ma wiele różnych pozytywnych stron. Oto tylko część z nich. Z wrażenia aż przysiądziecie: Wpływa na dobry stan układu sercowo-naczyniowego, poprawia krążenie Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów płuc, żołądka, jelita grubego, trzustki Ułatwia odchudzanie Przeciwdziała cellulitowi Pozytywnie wpływa na sprawność umysłową Poprawia wygląd skóry Wspomaga pracę układu odpornościowego Zapobiega wystąpieniu parodontozy Kto powinien pić codziennie zieloną herbatę? Ostatnie badania wykazały jeszcze jedną ciekawą cechę picia herbaty. Chińscy naukowcy z Chińskiej Akademii Nauk Medycznych w Pekinie przyjrzeli się sprawie z nieco innej strony. Uczeni zbadali duża grupę osób o dobrym zdrowiu i podzielili ją na dwie główne części. Tych, którzy pili codziennie zieloną herbatę i tych, którzy nie piją jej wcale. Wyniki badania wykazały oczywiście pozytywne skutki picia herbaty, która okazała się mieć wpływ znaczny wpływ na kondycję zdrowotną badanych. Jednak bardziej zaskakujące jest to, że zielona herbata najlepiej wpłynęła na zdrowie badanych mężczyzn. Co sprawia, że zielona herbata jest zdrowa? Zarówno czarna, jak i zielona herbata zawiera w sobie organiczne związki zwane polifenolami. To właśnie im zawdzięczać można wspaniałe cechy herbaty – głównie tej zielonej. Polifenole zawarte w herbacie wykazują duże działanie...