
Napój z siemienia lnianego pity jest wielu różnych powodów. Charakterystyczny żelowy „kisiel” pomaga przy dolegliwościach żołądkowych, działa na trawienie, a wpływa nawet na urodę. Odżywia i nabłyszcza włosy, wzmacnia też paznokcie i wygładza skórę.
Jednak cały trud pójdzie na nic, jeśli pijąc siemię lniane, będziecie równocześnie popełniać jeden dość popularny błąd. Wiele osób o tym zapomina.
Jak spożywać siemię lniane bez skutków ubocznych?
Jak każdy domowy napar, również siemię lniane może mieć pewne skutki uboczne. Te niewinnie wyglądające brązowe nasionka mogą sprzyjać odwodnieniu, jeśli pijecie siemię w niewłaściwy sposób.
Jeśli chcecie zacząć pić siemię lniane, pijcie równolegle co najmniej 2 litry wody dziennie. Dlaczego? Nasiona lnu pęcznieją w żołądku, wiążąc jednocześnie wodę. Dzięki temu są sycące, ale jednocześnie, przy braku odpowiedniej ilości wody, mogą odwadniać. Co więcej, zamiast usprawniać trawienie, mogą też wywoływać „zator” w jelitach (zaparcia).
Jak postępować z siemieniem lnianym?
Spożywaniu i przechowywaniu siemienia lnianego towarzyszą też często inne błędy. Siemię lniane najlepiej spożywać w formie całych ziarenek, ewentualnie tuż po zmieleniu.
Zmielone fabrycznie siemię, nawet, jeśli przechowujecie je w szczelnym pojemniku, z czasem traci wartości odżywcze – utleniają się jego najważniejsze składniki.
Siemię lniane – czy może być trujące?
Innym problemem związanym z siemieniem lnianym jest tzw. kwas pruski. Nasiona lnu zawierają związki cyjanogenne, które mogą przekształcić się w silnie trujący cyjanowodór (kwas pruski). Proces tworzenia się kwasu nie zajdzie, jeśli zmielone nasiona lnu zalejecie wrzątkiem lub zagotujecie w wodzie. Woda musi być gorąca – jeśli zastosujecie chłodną, może to przyspieszyć powstawanie trującej substancji.
Co istotne, zalanie wodą całych (nienaruszonych) nasion nie uruchomi procesu produkcji trującego kwasu. Takie siemię możecie pić śmiało i bez ryzyka. Dotyczy to zmielonych nasionek, które mają naruszoną strukturę.
Ile siemienia lnianego można spożyć dziennie?
Siemię lniane w nadmiarze może utrudniać wchłanianie się witamin i innych składników odżywczych. Aby zamiast przeszkadzać, pomagało, jedzcie (lub pijcie) maksymalnie 2-3 łyżki nasion dziennie.
Dla początkujących, którzy dopiero przyzwyczajają się do siemienia w jadłospisie, optymalną porcją będzie 1 łyżka na dobę – już taka porcja przyniesie wam mnóstwo zauważalnych korzyści.
Siemię lniane - przeciwwskazania
Nawet, jeśli będziecie pamiętać o wszystkich podstawowych zasadach spożywania siemienia, wciąż są powody, dla których niektórzy powinni na nie uważać. Siemienia lnianego nie powinny spożywać osoby ze schorzeniami jelit, silnymi zaparciami i stanami zapalnymi.
Nasiona lnu nie będą też właściwym wyborem dla osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe oraz dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.