Napar przeciwwirusowy
Newsy

Pijcie to na czczo a nie dopadnie was żaden wirus. Wystarczą 4 składniki. Na pewno macie je w kuchni

Najlepszy sposób na zachowanie zdrowia? Dbanie o odporność! Sprawdźcie ten przepis.

Chcecie cieszyć się zdrowiem przez długi czas? Boicie się infekcji wirusowych albo chcecie skrócić czas ich trwania? Mamy na to prosty sposób. Pijcie tę miksturę na czczo, a odeprzecie wszystkie wirusy z wielką siłą. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mocna odporność

Dbanie o układ odpornościowy jest bardzo ważne, jeśli zależy wam na zdrowiu. Wbrew pozorom, to właśnie on odpowiada najbardziej za utrzymywanie organizmu w harmonii. Komórki układu odpornościowego stanowią pierwszą linię obrony w walce z wirusami, bakteriami, a także chronią przed powstawaniem innych, poważniejszych chorób. Mocna odporność jest wręcz na wagę złota! Dzięki niej niestraszne wam żadne warunki pogodowe ani inne czynniki. Duża część odporności jest nabywana w pierwszych latach życia, ale na szczęście w każdym wieku można ją trenować! Ta mikstura świetnie poprawia odporność organizmu.

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Gołąbki

Gołąbki inne niż wszystkie. Błyskawiczny przepis na uwielbiane danie Polaków

Mikstura na odporność

Wyróbcie sobie nawyk picia tej mikstury codziennie, a niestraszne wam będą żadne bakterie i wirusy. Składniki są łatwo dostępne i dostaniecie je w każdym sklepie. Duża szansa, ze macie je już u siebie w domu!

Woda 

Woda to tak naprawdę największy eliksir życia. Dobre nawodnienie to podstawa sprawnie działającego organizmu. Woda jest obecna w każdej komórce, powinniście więc codziennie wypijać co najmniej 2 litry płynów! Nie sugerujcie się tylko odczuciem pragnienia. Jest ono często zaburzone, szczególnie z wiekiem!

Miód

Naturalny miód ma wiele składników odżywczych, nada też miksturze przyjemnego smaku. Pamiętajcie, że mimo wszystko, głównym składnikiem miodu jest cukier. Musicie więc mieć umiar w jego spożyciu. Unikajcie napojów słodzonych (nawet miodem!), jeśli macie problem z cukrzycą lub nie chcecie przytyć. Mała, płaska łyżeczka miodu, wzbogaci miksturę w składniki odżywcze i nada jej pyszny smak.

Imbir

Zawiera wiele silnych naturalnych związków antywirusowych i antybakteryjnych. W mig poprawi waszą odporność i świetnie rozgrzeje. Kupcie świeży lub suszony imbir i koniecznie dodajcie go do mikstury.

Sok z cytryny

Doda przede wszystkim atrakcyjnego smaku miksturze, ale też wzbogaci ją o trochę witamin. Koniecznie dodajcie go do antywirusowej mikstury.

Przygotowanie mikstury

  1. Zalejcie plastry świeżego imbiru szklanką wrzątku.
  2. Po ostudzeniu dodajcie płaską łyżeczkę miodu i sok z połówki cytryny.
  3. Pijcie codziennie (najlepiej na czczo) i cieszcie się lepszą odpornością.
Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis
Adobe Stock
Newsy
Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis
Męczy was chrypka i kaszel? Przyrządźcie ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!

Domowe sposoby na przeziębienie działają wtedy, gdy są oparte na naturalnych składnikach, z których każdy ma własne zdrowotne właściwości. Połączone, działają synergicznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie i powodują, że powstała mikstura jest świetnym lekiem na przeziębienie, infekcje bakteryjne, bóle gardła, kaszel czy katar. Składniki lecznicze z domowej apteczki W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o odporność. Organizm może być osłabiony zmianą diety, gdy po miesiącach letnich spożywamy mniejszą ilość warzyw i owoców, brakiem słońca, a także nieprzyjazną, jesienną aurą. To czas gdy często na zewnątrz jest zimny, porywisty wiatr, pada deszcz. Wciąż marzniemy, przewiewa nas i moczy. Z tego powodu należy wzmacniać organizm, jak tylko się da, a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Jak działają poszczególne składniki mikstury? Cytryna – zawiera dużo witaminy C, działa pozytywnie na wzmocnienie odporności, a podczas choroby łagodzi objawy Imbir – ma właściwości rozgrzewające, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Wspomaga odporność, stosowany na przeziębienie łagodzi dolegliwości takie jak bolące gardło czy kaszel Miód – wspomaga organizm w leczeniu przeziębienia i chorób gardła. Goździki – mają działanie antyseptyczne, likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych produktów. Składniki 2 cm korzenia imbiru 2 duże cytryny 3 Łyżki miodu 4 -5 goździków Przygotowanie Cytryny umyjcie, przekrójcie na pół i wyciśnijcie z nich sok. Imbir obierzcie i...

syrop na przeziębienie przepis
AdobeStock
Newsy
Ta prosta do zrobienia mikstura obniża cholesterol i poprawia odporność. Pijcie ją codziennie na czczo
Na różne dolegliwości najlepsze są naturalne rozwiązania. Przygotujcie sami domowy sok dla poprawy zdrowia z tego prostego przepisu.

Podobno nie istnieją uniwersalne lekarstwa na wszystkie choroby. Można jednak chociaż częściowo uzyskać taki efekt, łącząc ze sobą produkty pozytywnie oddziałujące na różne sfery organizmu. Takim sposobem można przyrządzić na przykład zdrowy, domowy syrop albo koktajl, który wesprze ciało w walce z różnymi chorobami. Warto wzmocnić swój organizm przed infekcjami. A co powiecie na miksturę, która nie tylko podnosi odporność, ale też zmniejszy cholesterol i pomoże złagodzić jeszcze inne dolegliwości? Domowy sok na odporność i cholesterol W telewizji stale reklamowane są leki na wzmocnienie odporności oraz suplementy, które mają obniżyć cholesterol albo pomóc przy problemach z krążeniem. Należy jednak wiedzieć, że wiele z tych środków zawiera naturalne składniki, które o wiele lepiej jest przygotować sobie samodzielnie i zjeść świeże, niż łykać je sproszkowane i podane w formie tabletek. By wzmocnić organizm, przyrządźcie ten zdrowy domowy sok! Potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 4 cytryny Świeży imbir 3-4 ząbki czosnku Woda Przygotowanie: Całe cytryny umyjcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Nie obierajcie cytryn ze skórki! Kawałek świeżego imbiru o długości około 4 centymetrów umyjcie i obierzcie. To samo zróbcie z ząbkami czosnku. Całość przełóżcie do wysokiego naczynia, i zmiksujcie za pomocą blendera na jednolitą masę. Przelejcie ją do garnka, zalejcie 2 litrami wody i zagotujcie. Gdy mikstura się zagotuje, odstawcie ją do ostygnięcia. Wystudzony sok przecedźcie przez gazę lub gęste sitko do słoika albo butelki. Gotowe! Tak przygotowany sok pijcie codziennie dwie godziny przed posiłkiem przez okres trzech tygodni. Po tym czasie należy zrobić tydzień przerwy i powtórzyć kurację.

Domowy eliksir, który wymiata resztki z jelit i przywraca naturalną flore bakteryjną. Ma same dobroczynne składniki
Adobe Stock
Newsy
Przepis na domowy eliksir, który wymiata resztki z jelit i przywraca naturalną florę bakteryjną
Gdy przeczytacie skład tego eliksiru, nie będziecie mieli wątpliwości, że działa. Przygotowujcie go wieczorami i pijcie przed snem.

Podstawowym składnikiem mikstury jest kefir. Ten fermentowany napój usprawnia pracę jelit i poprawia florę bakteryjną organu odpowiedzialnego za przemianę materii. Dodajcie do niego garść pietruszki, która jest cennym źródłem witaminy C, cytryny – silnego przeciwutleniacza i siemienia lnianego – źródła błonnika pokarmowego, który pomaga oczyścić jelita ze złogów. Funkcje cynamonu i imbiru w koktajlu nie ograniczają się do zadań smakowych. Mają także działanie odtruwające, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, rozgrzewające i wzmagające przemianę materii, a ocet jabłkowy przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Szczypta herbaty matcha dostarczy z kolei witamin, minerałów i wzmocni odporność. Domowy koktajl poprawiający przemianę materii Tę miksturę z kilku składników przygotujecie samodzielnie w domu. Pomoże usunąć z organizmu toksyczne substancje, które gromadzą się w nim codziennie. Jednocześnie przywróci naturalną florę bakteryjną jelit, które zaczną pracować sprawniej i szybciej. W rezultacie poprawi procesy przemiany materii i ułatwi spalanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowym zyskiem z działania tej mikstury jest zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienia tętniczego czy cukrzycy typu 2, a także podniesienie odporności na bakterie i wirusy. Regularne picie tego koktajlu pomaga też uniknąć zaparć, wzdęć, zgagi czy niestrawności. Nie przygotowujcie koktajlu na zapas. Jego wykonanie jest tak proste i szybkie, że nie powinno sprawić trudności przygotowanie świeżej porcji, do wypicia od razu. Przepis na eliksir usuwający toksyny i… kilogramy Składniki: 1 cytryna obrana ze skórki Garść natki pietruszki 100 ml kefiru 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka...

jedzenie imbiru przez miesiąc codziennie
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie imbir codziennie przez miesiąc. Właściwości zdrowotne imbiru są niezwykłe
Jedzenie imbiru przez miesiąc to popularne wyzwanie żywieniowe. Imbir pomaga na problemy trawienne, bóle mięśni i stawów, obniża cukier, łagodzi stany zapalne - a to tylko część korzyści z codziennego spożywania imbiru.

Imbir to przyprawa o ciekawym, ostrym smaku. Ten korzeń, popularny w kuchni azjatyckiej, zawitał też do kuchni Polaków. I dobrze, bo ma wszechstronne zastosowanie. Można dodawać go do potraw (także do rosołu!), herbaty, deserów. Ale nie tylko o walory smakowe imbiru chodzi. Okazuje się, że imbir ma niezwykłe właściwości zdrowotne . Wystarczy jeść imbir codziennie przez miesiąc, żeby odczuć jego korzystne działanie. Jedzenie imbiru przez miesiąc lub dłużej Dozwolona dzienna dawka imbiru to 3-4 g (bez względu na formę). 1 g imbiru to mniej więcej 1/2 imbiru w proszku, łyżeczka surowego startego imbiru. Jeśli codziennie będzie jeść imbir, po ok. miesiącu zauważycie takie zmiany: koniec ze zgagą i wzdęciami - wystarczy pić napar z imbiru codziennie, a te dolegliwości pozostaną tylko przykrym wspomnieniem koniec z mdłościami - nie tylko w ciąży. Imbir pomaga też na chorobę lokomocyjną , a nawet wymioty i mdłości wywołane chemioterapią. Uwaga: w ciąży nie powinno się jeść więcej niż 1 g imbiru dziennie. koniec z niestrawnością - jedzenie imbiru każdego dnia pomaga uporać się ze stanami zapalnymi jamy otrzewnej i łagodzi niestrawność. leczy bóle mięśni - gotowany lub surowy imbir jedzony codziennie szybciej leczy zakwasy i bóle mięśni obniża poziom cukru - pomaga w wytwarzaniu insuliny u osób cierpiących na cukrzycę, jednak ważne jest, by spożywać go codziennie w ilości 3-4 gramów profilaktyka chorób serca - imbir obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym chorobom serca i miażdżycy. Może również zapobiegać powstawaniu zakrzepów. łagodzi ból menstruacyjny - wystarczy woda z imbirem, by poczuć ulgę.  zapobiega infekcjom - w tym zapaleniu dziąseł i chorobom dróg oddechowych. Napar z imbiru, cytryny i miodu pomaga w leczeniu...