Kubek gorącej wody
Pixabay/Free-Photos
Newsy

Pijcie to codziennie na czczo, a nie uwierzycie, co się stanie z waszym ciałem po tygodniu

Zdrowy tryb życia nie musi się od razu wiązać z trudami ćwiczeń lub drakońskimi dietami. Czasami wystarczy zmiana kilku nawyków, które już od samego poranka pobudzą wasz organizm do działania.
Aleksandra Jaworska
styczeń 12, 2021

Nowy Rok zdaje się najlepszym momentem na przemyślenie kilku rzeczy. Między innymi tych, którego dotyczą zdrowia. Być może to najlepszy czas, by do szarej codzienności wprowadzić kilka usprawnień?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Ile wody pić codziennie?

Możecie twierdzić, że nie przeżyjecie w ciągu dnia bez kawy albo filiżanki ulubionej herbaty. Jednak tylko woda jest prawdziwą podstawą życia. Jej rola w organizmie to między innymi regulacja ciśnienia tętniczego, utrzymywanie odpowiedniej temperatury ciał oraz oczyszczanie organizmu z toksyn.

Dietetycy zalecają pić 2 litry płynów dziennie. Możecie ją zmieniać w zależności od pory roku. Wasz organizm latem potrzebuje znacznie więcej wody, jak również nie obejdziecie się bez niej po wysiłku fizycznym. Woda to nieodzowny element życia.

Jaką wodę wybrać na co dzień?

Najlepsza jest niegazowana woda mineralna o niskiej zawartości sodu. Picie wody mineralnej poprawia wygląd skóry, gdyż staje się ona lepiej odżywiona i bardziej elastyczna. Z kolei efektem picia zbyt małej ilości wody jest odwodnienie organizmu. Nie doprowadzajcie do tego pod żadnym pozorem!

Skutki braku wody w organizmie

Brak wody objawia się bólem głowy, zaburzeniem pamięci, suchą skórą, wysychaniem błony śluzowej. To, ile wody potrzebujecie, zależy od rodzaju pracy, jaką wykonujemy i aktywności fizycznej. Połowa z niej powinna być wodą mineralną, która uzupełni niedobory minerałów w waszej diecie.

Nadmiar wody jest wydalany z organizmu z moczem, natomiast niedobór może spowodować niekorzystne zmiany. Woda mineralna to ta, którą powinniście wybierać w pierwszej kolejności. Zawiera co najmniej 1000 g rozpuszczonych składników mineralnych. Może w niej być nawet 70 różnych minerałów.

Woda uczestniczy w reakcjach biochemicznych organizmu

Mówi się, zresztą słusznie, że ciało ludzkie w większości składa się z wody. Dlaczego nie zacząć od niej dnia? Nie ma przeciwwskazań. Zdecydujcie się na kubek ciepłej wody na czczo, a nie pożałujecie. Woda wypita tuż po przebudzeniu ma piorunujący wpływ na wasze ciało.

Pomaga przy wielu przykrych dolegliwościach takich jak przeziębienia, zaparcia czy problemy skórne. Aby zauważyć pierwsze efekty pozytywnego działania gorącej wody, wystarczy kilka dni. To zagwarantuje nie tylko lepsze samopoczucie, ale i rewelacyjny wygląd.

To rozwiązanie, które nic nie kosztuje, a efekty zobaczycie już po tygodniu. Na zdrowie!

Komentarze
Czarna karkówka na kanapki
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy Wyjątkowa czarna karkówka idealna na kanapki. Takiej dobrej kupicie w żadnym sklepie
Domowe wędliny nie mają sobie równych. Jeśli chcecie zaserwować swoim bliskim coś pysznego i zdrowego, postawcie na czarną karkówkę.
Aleksandra Jaworska
styczeń 12, 2021

Specjały przyrządzone w domu kochają wszyscy. W tej wędlinie zakochacie się po uszy! Nie zawiera sztucznych konserwantów, barwników, ani ulepszaczy smaku. Można ją podawać na każdą okazję. Czy się charakteryzuje schab karkowy? To część półtuszy wieprzowej, otrzymana za pomocą nacięć z jej odcinka szyjnego. Główne mięśnie składające się na karkówkę to mięśnie szyi i fragment mięśnia najdłuższego grzbietu. Właśnie ta część mięsa nadaje się idealnie na kanapki i na półmisek wędlin. Karkówka jest poprzerastana tkanką łączną i tłuszczową. Dzięki temu to idealne mięso do duszenia, przygotowania mas mielonych oraz smażonych steków. Po zapeklowaniu karkówki można z niej dodatkowo przygotowywać potrawy gotowane. Jak wybrać karkówkę? Karkówka, nazywana potocznie karczkiem, smakuje większości Polaków. Najczęściej jada się karkówkę wieprzową, choć można kupić też wołową, jagnięcą, cielęcą albo baranią. Jest ona mięsem o bogatym smaku, ale zarazem dość tłustym i kalorycznym.  Kupuje się ją dla walorów smakowych i soczystego mięsa. Najważniejsze, by kupić mięso dobrej jakości, które nie jest żylaste i twarde. Im mniejsza i zgrabniejsza, tym bardziej prawdopodobne, że pochodzi od młodego zwierzęcia, a co za tym idzie, będzie bardziej miękka. Przerosty nie mogą być żółte ani poszarzałe. Młoda i świeża karkówka wieprzowa powinna mieć jasnoróżowe, a najlepiej niemal białe przerosty. Lepiej wybierać też takie kawałki, w których przerosty tłuszczowe są nie za duże. Idealne mięso z karczku powinno być tylko trochę przerośnięte tłuszczem, który nada mu soczystości, ale nie zdominuje całej potrawy. Karkówka pieczona Karkówka wieprzowa dobrej...

Przeczytaj