sposoby na nadciśnienie
AdobeStock
Newsy

Pijcie to, a wasze ciśnienie będzie książkowe. Prosta mikstura, do której wystarczą tylko 3 składniki

Objawy nadciśnienia można złagodzić stosując naturalne metody. Wypróbujcie prosty przepis na zdrowy sok!

Diagnoza: nadciśnienie tętnicze. To zmusza do zmiany stylu życia! Często nadciśnienie jest konsekwencją niezdrowych nawyków, dlatego by skutecznie radzić sobie z tą chorobą, należy nauczyć się żyć zdrowiej. Poza lekami przepisanymi przez lekarza, warto włączyć do swojej diety naturalne produkty, które są w stanie obniżyć ciśnienie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nadciśnienie – choroba cywilizacyjna

Wiedzieliście, że już co trzeci Polak ma problemy z nadciśnieniem i aż 30% chorych nie ma pojęcia o tym, że choruje? Niewiedza w tym temacie jest bardzo niebezpieczna, ponieważ nieleczone nadciśnienie może prowadzić do zawału serca albo udaru. Naukowcy twierdzą, że już za kilka lat na całym świecie, aż 1,5 miliarda ludzi będzie cierpiało na nadciśnienie tętnicze. Można śmiało powiedzieć, że to już choroba cywilizacyjna.

Sok z buraka na nadciśnienie

Przy wielu chorobach warto (o ile to możliwe i dozwolone przez lekarza) wspomóc się naturalnymi sposobami. Nie inaczej jest w przypadku nadciśnienia! Jeżeli cierpicie na tę chorobę, to koniecznie powinniście zacząć spożywać buraki – najlepiej w formie soku, który jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu.

Nie wszyscy przepadają za jedzeniem gotowanych buraków, za to można znaleźć o wiele więcej amatorów barszczu albo soku z tychże. Ma on wiele prozdrowotnych właściwości: oczyszcza wątrobę, dodaje energii, odpowiada za zdrowsze włosy i paznokcie oraz oczywiście obniża ciśnienie.

Zrobienie soku z buraka jest niezwykle proste. Potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 buraki
  • 1 marchewka

Przygotowanie

  1. Umyte (niekoniecznie obrane, nie jest to konieczne) warzywa i owoce wrzućcie do kielicha blendera i wlejcie trochę wody.
  2. Przez kilka sekund mieszajcie na wysokich obrotach i za chwilę zmniejszcie. Blendujcie to uzyskania jednolitej masy.
  3. Jeżeli nie przeszkadzają wam kawałki warzyw, to możecie pić sok w takiej formie. Jeśli wolicie jednak bardziej wodną konsystencję, możecie przecedzić go na kawałku gazy.
Sok z buraka
Madeleine Steinbach/Adobe Stock
Zdrowie
Przez trzy miesiące piła sok z buraków. Zmiany w jej organizmie są spektakularne!
Sok z buraka niejednemu z nas z trudem przechodzi przez gardło. Po przeczytaniu tych wiadomości z pewnością nabierzecie chęci do picia buraczanego napoju.

Jesień to sezon na buraki. Ich cena w sklepach zachęca do hurtowych zakupów. Oprócz przyrządzania aromatycznego barszczu czy ostrej ćwikły warto użyć buraków na jeszcze jeden sposób. Pytanie tylko, ilu z nas będzie w stanie uporać się ze szklanką soku z buraka dziennie? Taka dawka pita przez dłuższy okres może naprawdę zdziałać cuda w naszym organizmie. Burak to istna bomba witaminowa. Jego właściwości mogą odmienić nasze zdrowie. Przed wami lista udowodnionych naukowo, fantastycznych zalet codziennego picia soku z buraka. Sok z buraka: właściwości Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. To wskazówka dla tych, którzy od dawna ze strachem w oczach spoglądają na wynik z ciśnieniomierza. Szklanka buraczanego soku dziennie to rozwiązanie w sam raz dla nich. Pozwala zwiększyć wytrzymałość – to z kolei zachęta dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Zamiast sztucznych suplementów warto postawić na naturę. Zwiększa siłę mięśnia sercowego – to kolejny powód, dla którego z sokiem z buraka powinny zaprzyjaźnić się osoby cierpiące na dolegliwości krążeniowo-sercowe. Zwalnia rozwój demencji starczej – co prawda seniorzy niechętnie zmieniają swoje przyzwyczajenia żywieniowe, warto namówić ich do codziennego picia tego życiodajnego płynu. Pomaga w walce z otyłością – sok z buraka ma mało kalorii. Świetną opcją na mocny, energetyczny start dla osób otyłych jest smaczny koktajl na bazie buraka . Może uchronić od nowotworu – buraki zawierają betalainy, czyli substancje, które są naturalnymi antyoksydantami. Badania dowiodły, że betalainy w pewnym stopniu mogą zwalczać rozwój komórek rakowych. To wspaniałe źródło potasu, kwasu foliowego i całej masy innych cennych minerałów...

nadciśnienie sposoby domowe
AdobeStock
Zdrowie
Trzy przepyszne soki warzywne, które obniżają nadciśnienie! Tanie składniki, które masz w lodówce!
Jeśli twoi bliscy cierpią na nadciśnienie, przygotuj im jeden z tych soków! Są zdrowe, łatwe w przygotowaniu, tanie i przede wszystkim - przepyszne!

Nadciśnienie bywa związane z wiekiem, ale najczęściej występuje wraz z innymi chorobami. Poza leczeniem farmakologicznym warto wdrożyć naturalne rozwiązania, które mogą pomóc złagodzić objawy nadciśnienia i są zdrowsze od tabletek. Przygotowaliśmy dla was trzy proste przepisy na smaczne soki, które obniżą wasze ciśnienie! Sok z buraka Buraki słyną ze swoich zdrowotnych właściwości. Szczególnie poleca się je anemikom ze względu na ogromne ilości żelaza zawartego w burakach. Również osoby cierpiące na nadciśnienie skorzystają z tego warzywa. Poza żelazem buraki bogate są także w azotany, które pomagają regulować ciśnienie krwi. Już w kilka godzin potrafią obniżyć ciśnienie skurczowe! Do przygotowania potrzebne są tylko buraki i odrobina soli. Buraki myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wrzucamy je do blendera i miksujemy. Uzyskaną papkę wyciskamy na sitku do słoika, miseczki lub innego naczynia i gotowe! Sok ze szpinaku Liście szpinaku większość ludzi docenia dopiero w dorosłości. To warzywo jest pysznym dodatkiem do mięs, warzyw, naleśników i sałatek. Warto też zrobić z niego sok, który doskonale pomaga złagodzić objawy nadciśnienia. Aby przygotować sok, potrzebujecie jedynie liści szpinaku i wyciskarki. Ponieważ smak szpinaku jest mało wyrazisty, polecamy dodać do niego jabłko lub marchewkę. Sok z marchwi Marchewki są doskonałym źródłem potasu, który reguluje pracę serca, a do tego pysznie smakują! Do blendera wrzuć 4 obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki. Możesz dodać jeszcze jabłko do smaku. Zblenduj całość na jednolitą papkę i przecedź przez sitko. Smacznego!   Źródło: www.ndtv.com Źródło zdjęcia: AdobeStock

Wigilia
Pexels/Nicole Michalou
Newsy
Czujecie się ciężko po świętach? Ten sok pomaga schudnąć. Zrobisz go z 3 tanich składników
Soki warzywne mają doskonałe właściwości odtruwające. Jeśli nie oszczędzaliście żołądka w święta Bożego Narodzenia, podpowiadamy warzywny detoks, który przyda się jeszcze przed sylwestrem.

Warzywa to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Można je jeść właściwie bez limitu. Dietetycy od lat alarmują o ich częste spożywanie. Po świętach mogą przynieść ulgę waszej wątrobie. Warzywa są niskokaloryczne i smaczne. Ich wielkim plusem jest możliwość przygotowania z nich różnych potraw, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Co prawda, trudno namówić na nie dzieci, jednak z czasem same zaczną po nie sięgać - to możemy wam zagwarantować.  Różne ich rodzaje nadają się do prostych i zdrowych detoksów. Wystarczy kilka dni na sokach warzywnych i wasze jelita odczują dużą ulgę. Niektóre warzywa, ale i owoce, nadają się do podobnych celów wprost idealnie. Przedstawiamy wspaniałą trójkę, dzięki której święta nie będą wam już dłużej ciążyć! Burak czerwony jest źródłem białka  W buraku znajdziemy nie tylko białko i cukier, ale również ważne dla organizmu składniki odżywcze. W burakach jest dużo substancji o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym. Właściwości prozdrowotne  buraka są dzięki temu nieograniczone. Ze względu na swój bogaty skład, sok z buraka polecany jest szczególnie osobom cierpiącym na anemię. Zawarte w nim żelazo i witaminy z grupy B działają korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek. Sok z buraka obniży także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.  Marchew - idealne warzywo do chrupania Jeśli szukacie przekąski lub ograniczacie kalorie, na pewno sięgacie po marchew. Jest ona przede wszystkim cennym źródłem karotenoidów - przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Marchew obfituje...

Barszcz czerwony
gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Jak uratować kolor barszczu? Banalny trik i będzie aż razić czerwienią po oczach
Barszcz czerwony to jedna z klasycznych potraw wigilijnych. Trudno przejść obok niego obojętnie, szczególnie jeśli kusi smakiem i wyrazistym kolorem.

Barszcz nie należy do najtrudniejszych zup. Ma liczne rzesze sympatyków i wiele cennych zalet. Burak jako warzywo o długiej historii Nie tylko Polska może chwalić się potrawami z buraka. Nad Morzem Śródziemnym burak jest popularny od co najmniej 4000 lat. Działanie lecznicze buraka cenili też medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie.  Z czasem buraki stały się bardziej zróżnicowane. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę za czasów Napoleona, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru, z trzciny zaczęto szukać nowych metod jego pozyskiwania. Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków Buraki to przede wszystkim bogate źródło żelaza. Przez medycynę naturalną są uznawane za wspaniały środek krwiotwórczy. Burak w skuteczny sposób zapobiega anemii, co więcej wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy.  Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych. Badacze udowodnili, że azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie, regulującego ciśnienie tlenku azotu. Co ciekawe, im wyższe ciśnienie pacjentów, tym silniejsze działanie azotanów. Zupa popularna w krajach Europy Centralnej i Wschodniej Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Współcześnie barszczem nazywa się zupę z soku z kapusty kiszonej, soku z kiszonych buraków czerwonych, kiszonego szczawiu lub innych, zwykle białych, kiszonych warzyw. W Polsce barszcz czerwony z buraków jest podawany na początku wieczerzy Wigilii Bożego Narodzenia. Z pewnością przyrządzicie go na święta. Właśnie on pojawia się na świątecznym stole...