Pyszny i lekko gazowany kefir to napój, który świetnie się sprawdza w największe upały. Orzeźwia, jest smaczny i pasuje do posiłków idealnych w gorącą pogodę. W końcu kto nie lubi ziemniaków z jajkiem sadzonym, mizerią i kefirem? Jednak kefir to nie tylko świetny smak, ale i szereg dobroczynnych właściwości. Dowiedzcie się, dlaczego warto włączyć kefir do swojej codziennej diety.

Właściwości kefiru

Kefir to mleczny napój, który został poddany procesowi fermentacji. Używa się do tego ziaren kefirowych. Co ciekawe, Polska jest drugim co do wielkości producentem kefiru na świecie! Jest on bardzo popularny w krajach Europy Wschodniej.

Zawiera też dawkę alkoholu – o czym być może nie wszyscy wiedzieli. Zawartość alkoholu w kefirze wynosi od 0,08% do nawet 2%. Kefir jest dość bezpieczny dla osób z nietolerancją laktozy, ponieważ zawiera stosunkowo mało tego składnika w porównaniu do innych produktów mlecznych – w trakcie fermentacji zawartość laktozy zmniejsza się.

Kefir na trawienie

Picie kefiru przyniesie dużą ulgę tym osobom, które cierpią na różne problemy z trawieniem. Napój ten zawiera naturalne probiotyki, które wspomagają procesy trawiennie i przynoszą dużą ulgę w problemach z żołądkiem czy zaparciami. Warto wypić kefir po wystąpieniu wymiotów albo biegunki – oczywiście nie od razu po, tylko za jakiś czas! Sprawdzi się także po zjedzeniu tłustego posiłku, ponieważ zawarte w kefirze bakterie pomogą w strawieniu ciężkostrawnych potraw.

Zobacz także:

Kefir – na co pomaga?

Kefir jest bardzo pomocny nie tylko w problemach z trawieniem! Pijcie go regularnie, ponieważ wspomoże wasz organizm na wiele sposobów:

  • Wzmacnia odporność – naturalne probiotyki i witaminy zawarte w kefirze wzmacniają organizm i układ odpornościowy.
  • Problemy ze snem – osoby cierpiące na bezsenność powinny włączyć do swojej diety kefir. Ułatwia zasypianie i uspokaja, dzięki czemu jest pomocny również w przypadku depresji i przewlekłego stresu.
  • Oczyszcza – picie kefiru przyśpiesza przemianę materii, dlatego pomoże on wam oczyścić organizm.