Pijcie ten napój regularnie, a zapomnicie o problemach z trawieniem
AdobeStock
Newsy

Pijcie ten napój regularnie, a zapomnicie o problemach z trawieniem

Niektórzy nazywają go „białym złotem”. Ten mleczny napój jest nie tylko pyszny, ale i bardzo pomocny przy wielu dolegliwościach.

Pyszny i lekko gazowany kefir to napój, który świetnie się sprawdza w największe upały. Orzeźwia, jest smaczny i pasuje do posiłków idealnych w gorącą pogodę. W końcu kto nie lubi ziemniaków z jajkiem sadzonym, mizerią i kefirem? Jednak kefir to nie tylko świetny smak, ale i szereg dobroczynnych właściwości. Dowiedzcie się, dlaczego warto włączyć kefir do swojej codziennej diety.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości kefiru

Kefir to mleczny napój, który został poddany procesowi fermentacji. Używa się do tego ziaren kefirowych. Co ciekawe, Polska jest drugim co do wielkości producentem kefiru na świecie! Jest on bardzo popularny w krajach Europy Wschodniej.

Zawiera też dawkę alkoholu – o czym być może nie wszyscy wiedzieli. Zawartość alkoholu w kefirze wynosi od 0,08% do nawet 2%. Kefir jest dość bezpieczny dla osób z nietolerancją laktozy, ponieważ zawiera stosunkowo mało tego składnika w porównaniu do innych produktów mlecznych – w trakcie fermentacji zawartość laktozy zmniejsza się.

Zobacz także
Na tej diecie można jeść dużo tłuszczu. Efekty powalają

Dieta ketogeniczna – zasady, dozwolone produkty, efekty

To jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. Jedzcie garść dziennie

To jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. Jedzcie garść dziennie

Kefir na trawienie

Picie kefiru przyniesie dużą ulgę tym osobom, które cierpią na różne problemy z trawieniem. Napój ten zawiera naturalne probiotyki, które wspomagają procesy trawiennie i przynoszą dużą ulgę w problemach z żołądkiem czy zaparciami. Warto wypić kefir po wystąpieniu wymiotów albo biegunki – oczywiście nie od razu po, tylko za jakiś czas! Sprawdzi się także po zjedzeniu tłustego posiłku, ponieważ zawarte w kefirze bakterie pomogą w strawieniu ciężkostrawnych potraw.

Kefir – na co pomaga?

Kefir jest bardzo pomocny nie tylko w problemach z trawieniem! Pijcie go regularnie, ponieważ wspomoże wasz organizm na wiele sposobów:

  • Wzmacnia odporność – naturalne probiotyki i witaminy zawarte w kefirze wzmacniają organizm i układ odpornościowy.
  • Problemy ze snem – osoby cierpiące na bezsenność powinny włączyć do swojej diety kefir. Ułatwia zasypianie i uspokaja, dzięki czemu jest pomocny również w przypadku depresji i przewlekłego stresu.
  • Oczyszcza – picie kefiru przyśpiesza przemianę materii, dlatego pomoże on wam oczyścić organizm.
Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujesz tych 2 składników i zwykły koc
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujecie tych 2 składników i ciepłego koca
Przygotowanie domowego kefiru nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani specjalistycznego sprzętu. Zobaczcie, jakie to proste.

Kefir to jeden z najstarszych mlecznych napojów na świecie. Wytwarza się go poprzez fermentację mleka pod wpływem bakterii. Jego nazwa pochodzi prawdopodobnie od tureckich słów „keyif”, czyli radość, przyjemność i „kopur”, co oznacza lekką, mleczną piankę. Niektórzy mówią, że kombinacja tureckich czy kaukazkich określeń znaczy tyle, co „czuj się dobrze”. Bo tak się właśnie czujemy pijąc kefir. Właściwości zdrowotne kefiru Kefir trafił do Europy na początku XX w. dzięki Ilji Miecznikowi, ukraińskiemu mikrobiologowi, laureatowi Nagrody Nobla, który badał przyczyny długowieczności ludzi żyjących na Bałkanach. Stwierdził, że zdrowie i długowieczność zawdzięczają diecie bogatej w fermentowaną żywność mleczną – kefir i jogurt. Warto wiedzieć, że skład kefiru, jako produktu powstającego naturalnie, może być zmienny. Zależy od jakości mleka oraz warunków, w których przebiega fermentacja. Kefir jest bogaty w witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B12 D, biotyny i białka. Enzymy oraz bakterie probiotyczne, które zawiera, wspomagają procesy trawienne. Zawartość bakterii probiotycznych, w przeliczeniu na porcję produktu jest dużo wyższa w kefirze niż w jogurcie. Dostarcza także znacznych ilości wapnia i magnezu. Zawiera też laktozę z mleka, często wywołującą uczulenia. Jednak nawet osoby, które nie trawią laktozy i mają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po wypiciu mleka, nie mają problemów żołądkowych po spożyciu kefiru. Dzieje się tak dlatego, że proces fermentacji w obecności bakterii, częściowo wpływa na rozkład laktozy i lepsze jej trawienie. Kefir doskonały na zdrową dietę odchudzającą Kefir to napój niskokaloryczny. W 100 ml produktu znajduje się jedynie 50-70 kcal. Do tego jest napojem sycącym,...

kefir z siemieniem lnianym
AdobeStock
Newsy
Pijcie codziennie rano kefir z nasionami lnu. Niesamowite jak wspaniale działa na kobiecy organizm
Kefir z siemieniem lnianym to naturalny suplement, który doskonale wspiera cały organizm. Sprawdźcie, jak go stosować.

W kwestiach zdrowotnych często najprostsze i najbardziej naturalne rozwiązania są najlepsze. Zdziwilibyście się jak doskonały wpływ na zdrowie mają produkty, które każdy z was ma w kuchni! Połączenie dwóch znanych składników w postaci kefiru i siemienia lnianego ma doskonały wpływ na zgrabną sylwetkę i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Sprawdźcie! Właściwości zdrowotne kefiru Ze wszystkich przetworów mlecznych to właśnie kefir może się poszczycić najlepszymi właściwościami! W procesie fermentacji ilość laktozy w kefirze znacznie się zmniejsza, dlatego mogą go pić osoby z nietolerancją tego składnika. Jakie jeszcze są jego zalety? Poprawa pracy układu pokarmowego Właściwości przeciwzapalne (kefir działa jak naturalny antybiotyk) Wzmocnienie odporności organizmu Zmniejszenie poziomu cholesterolu Obniżenie ciśnienia tętniczego Oczyszczanie organizmu Właściwości siemienia lnianego Ziarna lnu od pewnego czasu znów są doceniane za swoje niesamowite działanie. Zalicza się je do grupy tzw. „superfoods”, czyli wyjątkowo zdrowej żywności. Co kryje się w siemieniu lnianym? Błonnik Kwasy omega-3 Sterole roślinne, które stanowią ochronę przed wolnymi rodnikami Cenne aminokwasy Mangan Potas Wapń Miedź Cynk Potas Kwas foliowy Witamina C Witamina E Kefir z siemieniem lnianym na odchudzanie Jeśli chcecie skorzystać z fantastycznych właściwości obu tych produktów, spróbujcie je połączyć! Kefir z dodatkiem nasion lnu świetnie wpływa na organizm. Poprawia trawienie, odchudza i obniża cholesterol. Krótka terapia z zastosowaniem tych naturalnych produktów szczególnie przyda się w przypadku osób cierpiących na poniższe schorzenia: Zapalenie jelita grubego Wrzody żołądka...

Te napoje wspierają pracę mózgu i poprawiają pamięć. Pijcie codziennie do późnej starości
Adobe Stock
Newsy
Te napoje wspierają pracę mózgu i poprawiają pamięć. Pijcie codziennie do późnej starości
Ile kefiru dziennie należy pić, żeby działał pozytywnie na zdrowie? Wyjaśniamy też, czy jogurt i kefir można zastąpić innym rodzajem fermentowanej żywności.

Są takie napoje, a znajdziecie je w każdym sklepie, które poprawiają pamięć i wydłużają zdolność zapamiętywania nawet do późnego wieku. Pijcie je codziennie. Można je pić pomiędzy posiłkami, nawadniając jednocześnie organizm, lub włączyć do posiłków. W tradycyjnej kuchni polskiej znane są przepisy,  w których te napoje są ważnymi składnikami. Domyślacie się, o czym mowa? Fermentowana produkty mleczne Chodzi oczywiście o fermentowane produkty mleczne. To przetwory, które w naszym kraju są pite i jadane na co dzień. Powstają dzięki działaniu bakterii, pod których wpływem mleko zmienia swoją strukturę i właściwości. Staje się lżej strawne i zyskuje wiele nowych wartość. Są nimi: Jogurt. Fermentacja następuje pod wpływem specjalnych szczepów bakterii jogurtowych. Proces trwa 4-5 godzin i odbywa się w temperaturze 40-50 st. Celsjusza. Podczas fermentacji następuje częściowy rozkład laktozy, wzrasta strawność białka mleka, a także przyswajalność wapnia, żelaza. W jogurcie znajduje się o 20% więcej witaminy B niż w mleku i pięciokrotnie więcej kwasu foliowego. Wybierajcie jogurty naturalne, unikajcie kupnych owocowych. Jeśli lubicie jogurty owocowe, zróbcie je sami: dodajcie owoce, nie dodawajcie dodatkowego cukru. Kefir. Bakterie kefirowe zwane „grzybkami kefirowymi” przekształcają mleko na drodze fermentacji mlekowo-alkoholowej. Ten proces trwa 24 do 36 godzin i odbywa się w temperaturze ok. 20 st. Celsjusza. W wyniku fermentacji powstaje m.in. kwas mlekowy. Kefiru najczęściej używamy do picia. Jest składnikiem chłodnika, wychodzą z nich smaczne koktajle owocowe, można go używać do pieczenia ciast i ciastek. Maślanka. To produkt uboczny powstały podczas wytwarzania masła. W jej skład wchodzą kwas mlekowy i lecytyna, podobnie jak w skład mózgu i tkanki nerwowej. Maślanka jest...

Co się dzieje z organizmem gdy codziennie będziecie pić kefir? Wystarczy 1 szklanka dziennie
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie pić kefir? Wystarczy 1 szklanka dziennie
Podpowiadamy, jakie możecie mieć korzyści, jeśli włączycie kefir do swojego jadłospisu. Pijcie go do posiłków lub pomiędzy nimi. Szklanka kefiru może być doskonała na „mały głód”, ponieważ dzięki niej nie sięgniecie po przekąski.

Kefir jest fermentowanym napojem mlecznym, produkowanym od tysięcy lat. Znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też medycynie ludowej. To produkt spożywczy, który pochodzi ze wschodu, prawdopodobnie z Kaukazu, a w Moskwie pojawił się za sprawą pewnego podstępu. Pracownica moskiewskiej mleczarni, Irina Sakharowa wykradła go kaukaskiemu księciu. Dziś produkowany jest przede wszystkim w Rosji i Polsce. Dlaczego kefir jest tak ceniony? Jak kefir wpływa na organizm? Kefir ma podobną kaloryczność jak mleko, z którego został zrobiony. Szklanka kefiru o zawartości tłuszczu 1,5% ma 113 kalorii. Napój zawiera wiele witamin i minerałów, ale najważniejsze dla są obecne w nim bakterie i drożdże. Oto jak kefir działa na organizm: Jest probiotykiem, czyli źródłem mikroorganizmów, które wspierają rozwój dobrej mikroflory organizmu i zapobiegają rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Równowaga bakteryjna, którą zapewnia, pozwala zachować właściwe trawienie, regularne wypróżnienia, a nawet dobre samopoczucie psychiczne. Jako probiotyk pomaga na zespół jelita drażliwego, nieszczelne jelito. Zmniejsza ryzyko osteoporozy. To dlatego, że kefir jest dobrym źródłem wapnia i magnezu, czyli minerałów kluczowych dla zdrowych i mocnych kości. Zawiera też witaminę K, która odpowiada za metabolizm wapnia i zmniejsza ryzyko złamań kości. Zwiększa absorpcję wapnia przez komórki kośćca, co wpływa na większą gęstość kości i także mniejsze ryzyko złamań. Dzięki bakteriom probiotycznym wapń z kefiru jest lepiej przyswajany przez organizm. Dobrze wpływa na system immunologiczny. Badania potwierdziły, że zarówno bakterie probiotyczne jak i bioaktywne peptydy wytwarzane podczas fermentacji symulują działanie układu odpornościowego i wzmacniają odpowiedź organizmu...