Jak picie mleka wpływa na zdrowie?
Adobe Stock
Newsy

Pijcie szklankę tego napoju przed snem. Nie tylko poprawi wasze trawienie i sen, ale też pomoże wam schudnąć

Ten niesamowity napój towarzyszy wam od chwili narodzin. Mowa tu oczywiście o mleku, które bardzo pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Bez względu na to czy macie 15 czy 50 lat - powinniście spożywać je regularnie.

Mleko to bardzo ważny składnik wielu przepysznych produktów – jogurtów, kefirów, serów, twarogów, lodów, a nawet masła. Dzięki niemu możecie przyrządzić przepyszne naleśniki, ciasta, koktajle, kremy, a nawet sosy. Na co dzień z pewnością dodajecie je również do płatków śniadaniowych, kawy, a nawet herbaty. W końcu jest przepyszne. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rodzaje mleka

Z roku na rok coraz bardziej popularne stają się mleka roślinne – owsiane, migdałowe, kokosowe. Spożywają je przede wszystkim osoby będące na diecie wegańskiej, ale również ci, którzy zmagają się z nietolerancją laktozy.

Oczywiście, istnieją również mleka zwierzęce - kozie, owcze, bawole. Mimo to, Polacy wciąż najchętniej sięgają po to od krowy. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju spożywa je w ilości aż 226 litrów rocznie!

Cenne wartości odżywcze mleka

Mleko ssaków to niesamowicie cenne źródło wielu wartości odżywczych. Znajduje się w nim nie tylko mnóstwo wapnia i magnezu, ale również ogrom fosforu, potasu, sody, cynku czy selenu. Nie można również zapomnieć o szerokiej gamie witamin – A, D, E, K, B1, B2, B3, B6 oraz B12.

Dietetycy zachęcają do picia co najmniej jednej szklanki mleka dziennie. Taka praktyka nie tylko minimalizuje ryzyko wystąpienia problemów z sercem, ale również zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, pęcherza, żołądka czy piersi. Ponadto, zmniejsza ryzyko złamań kości i osteoporozy. Spożywanie mleka w dzieciństwie zmniejsza także ryzyko otyłości.

Okazuje się jednak, że wypijanie jednej szklanki tego napoju przed snem, może zdziałać o wiele więcej niż wam się wydaje. Jedna kobieta schudła w ten sposób 1,5 kilograma.

Historia kobiety, która schudła 1,5 kg dzięki mleku

Pochodząca z Indii Shreya postanowiła zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe i włączyć do diety mleko. Przez okrągły miesiąc kobieta pilnowała, by wypijać szklankę tego napoju zanim położy się spać. Efekty okazały się oszałamiające. 

Shreya stwierdziła, że mleko wyeliminowało jej dotychczasowe problemy z trawieniem. Dzięki niemu regularnie się wypróżniała, nie miała gazów, ani wzdęć przez co czuła się zdecydowanie lepiej.

Kobieta szybciej zasypiała i nie przebudzała się w ciągu nocy, a rano była zdecydowanie bardziej wypoczęta niż zwykle i gotowa do pracy. Eksperci potwierdzili, że jest to możliwe, ponieważ mleko zawiera tryptofan, który poprawia jakość snu.

Niesamowitym efektem ubocznym był fakt, że Hinduska schudła 1,5 kilograma w miesiąc. Bowiem mleko zawiera niesamowicie dużo białka, które nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale również świetnie wspomaga odchudzanie.

jak zapobiec przypaleniu mleka
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby mleko się nie przypaliło? Wystarczy, że na dno garnka dodacie odrobinę…
Przypalające się mleko to jeden z wielu problemów, z którymi na co dzień przychodzi wam się mierzyć w kuchni. Na szczęście istnieje łatwy sposób, by mu zaradzić.

Ciepłe mleko idealnie sprawdza się nie tylko w pojedynkę. Wielu dodaje go do kawy, niektórzy do kakao, a jeszcze inni jedzą z nim płatki śniadaniowe. Podgrzany w rondelku napój to również świetna baza do zrobienia budyniu lub przepysznego beszamelu.  Niestety, te czynności często kończą się fiaskiem - zanim się obejrzymy, mleko jest przypalone i do niczego się nie nadaje. Na szczęście wiemy jak temu zaradzić. Prosty trik na przypalone mleko Okazuje się, że aby zapobiec przypaleniu mleka, wystarczy umieścić na dnie garnka odrobinę… zimnej wody. Ten prosty trik sprawi, że wasz napój nie będzie przypalał się tak szybko jak zazwyczaj.  Pamiętajcie jednak, że kluczową rolę odgrywa tu również temperatura. Ogień powinien być niewielki. Nie rozkręcajcie kurków na maksa. Kulinaria nie lubią pośpiechu. Cenne właściwości mleka Pamiętajcie, że mleko stanowi bardzo ważny składnik diety każdego zdrowego człowieka. Napój zawiera przede wszystkim duże ilości białka, z którego zbudowane są wasze mięśnie, narządy, więzadła, ścięgna, gruczoły, skóra, włosy i paznokcie. Nie można również zapomnieć, że mleko to źródło cennych lipidów, które zabezpieczają skórę przed odparowaniem wody i czynnikami zewnętrznymi – słońcem, mrozem czy wiatrem.  Regularne spożywanie tego napoju zapobiega także przesuszaniu skóry oraz różnorodnym zapaleniom. Dzięki niemu wasz nabłonek i tkanka łączna błyskawicznie się regeneruje. Nie ulega także wątpliwości, że mleko zawiera bardzo dużo wapnia, fosforu, magnezu i witamin. Te odpowiadają za prawidłowy stan waszych kości i zębów, ale również młody wygląd skóry i dobry wzrok. Dzięki tym składnikom wasz układ nerwowy funkcjonuje bez zarzutów, a...

olej ryżowy właściwości
Adobe Stock
Newsy
Oto najzdrowszy olej do smażenia. Bije na głowę rzepakowy i oliwę z oliwek
Choć olej rzepakowy uważa się za cenne źródło antyoksydantów i kwasów tłuszczowych, w rzeczywistości nie jest najzdrowszym istniejącym na rynku produktem do smażenia. Na głowę bije go mało popularny, ale dostępny w Polsce, olej ryżowy! Azjaci już dawno docenili jego właściwości!

Olej ryżowy ma wysoką temperaturę dymienia Olej ryżowy, podobnie jak rzepakowy czy słonecznikowy, ma żółtą barwę. Powstaje z otrębów ryżu w procesie tłoczenia lub ekstrakcji. Jego smak oraz zapach jest niesamowicie przyjemny i delikatny, lekko orzechowy.  W gastronomii tłuszcz doceniany jest przede wszystkim za wysoką temperaturę dymienia (254 st. C), dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia. Przygotowywane na nim potrawy szybciej dochodzą i zachowują swoje cenne wartości odżywcze, ale również zachowują swój oryginalny smak. Choć produkt powszechnie wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni chińskiej oraz japońskiej, z łatwością znajdziecie go w każdym większym polskim markecie spożywczym.  Cenne właściwości oleju ryżowego Olej ryżowy to źródło wielu cennych składników odżywczych takich jak witaminy E i K, nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo czy gamma-oryzanol. Jego regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Ten typ tłuszczu nie tylko obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, ale również wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, łagodzi objawy menopauzy, pomaga kontrolować masę ciała oraz obniża ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych. Zastosowanie oleju ryżowego w kuchni Olej ryżowy powszechnie wykorzystuje się w kuchni. Z powodzeniem możecie stosować go jako zamiennik popularnego tłuszczu rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy. Na pewno poczujecie różnicę w jakości spożywanych produktów. Produktu można również używać na zimno – do sałatek, sosów, dresingów czy surówek. Olej ryżowy w kosmetyce Na tym jednak nie koniec. Olej ryżowy znajduje szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Jako produkt do pielęgnacji twarzy pomaga między innymi zachować...

Sok z kiszonej kapusty pomaga schudnąć
Adobe Stock
Newsy
Cudowny koktajl z kiszonej kapusty. Zmieszajcie ją z tym składnikiem, a szybko schudniecie nawet 3 kg w tydzień
Sok z kiszonej kapusty to jeden z najskuteczniej oczyszczających organizm napojów pod słońcem. Zmieszany z jednym produktem nie tylko lepiej smakuje, ale również wspomaga odchudzanie.

Sok z kiszonej kapusty uważany jest za przysmak ciężarnych. Okazuje się jednak, że z uwagi na zawarte w nim cenne właściwości prozdrowotne, od czasu do czasu każdy z was powinien wypić chociaż jedną szklankę tego napoju. Wartości odżywcze soku z kiszonej kapusty Większość z was prawdopodobnie nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele cennych składników zawiera sok z kiszonej kapusty. Jego spożywanie stanowi doskonałe uzupełnienie diety każdego z was. Nawet jeśli wydaje wam się, że odżywiacie się zdrowo, z pewnością macie niewielkie niedobory któregoś ze składników. Produkt jest bogaty przede wszystkim w witaminy – C, A, E, PP, K oraz z grupy B. Zawiera również dużo błonnika, fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku oraz miedzi. Nie ulega wątpliwości, że warto po niego sięgać. Właściwości soku z kiszonej kapusty Regularne spożywanie soku z kiszonej kapusty jest zalecane przede wszystkim osobom, które w krótkim czasie chcą pożegnać się z dużą ilością nadprogramowych kilogramów. Bowiem produkt ten wspaniale przyspiesza przemianę materii, a ponadto jest bardzo niskokaloryczny. Na tym jednak nie koniec. Sok z kiszonej kapusty obniża poziom cukru oraz złego cholesterolu, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca. Dzięki niemu wasz układ pokarmowy funkcjonuje lepiej niż zwykle, wasza odporność jest silniejsza, a wszelkie dolegliwości, na przykład wynikające z niedoboru witaminy C, rzadsze. Włączenie produktu do diety pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji dziąseł i jamy ustnej, korzystnie wpływa na stan skóry, zapobiega wystąpieniu niedokrwistości, działa przeciwzapalnie, a także leczy zatrucie alkoholowe czyli krótko mówiąc – pomaga na kaca. Jak przygotować koktajl z kiszonej kapusty? Wystarczy, że kupicie w sklepie dobrej jakości...

Jedzenie kalafiora pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Adobe Stock
Newsy
Kobieta ważyła 109 kg. Zaczęła jeść kalafiora i w 6 miesięcy schudła aż 45 kg. Teraz czuje się świetnie
Znana, amerykańska piosenkarka, Jessica Simpson, przeszła spektakularną metamorfozę. Schudła 45 kilogramów w pół roku dzięki…kalafiorowi.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak cennym warzywem jest kalafior. Jego niesamowite właściwości nie mają końca. Wśród nich można wymienić między innymi szybsze spalanie tłuszczu. Cenne właściwości kalafiora Właściwości kalafiora zostały docenione już ponad 2 tysiące lat temu. W tym czasie udowodniono, że regularne spożywanie tego warzywa może między innymi zmniejszyć ryzyko zachorowania i  rozwoju raka prostaty, pęcherza, jamy ustnej, gardła i krtani. Na tym jednak nie koniec. Jedzenie kalafiora zaleca się przede wszystkim osobom chorującym na wrzody oraz cukrzycę. To niepozorne warzywo może uchronić również przed innymi schorzeniami układu pokarmowego – zapaleniem błony śluzowej żołądka, zapaleniem przełyku, a nawet rakiem żołądka. Nic dziwnego, że Polacy tak powszechnie wykorzystują go w swoich jadłospisach. Kalafior pomaga spalać tłuszcz Okazuje się, że regularne spożywanie kalafiora to również wspaniały sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dzieje się tak, ponieważ kalafior to warzywo bardzo nisko kaloryczne, a ponadto zawierające mnóstwo błonnika, który sprawia, że dłużej czujecie się najedzeni i nie podjadacie między posiłkami.  Jego smak, szerokie zastosowanie i właściwości odchudzające doceniła sama Jessica Simpson – amerykańska piosenkarka, aktorka i projektantka mody. Po porodzie trzeciego dziecka kobieta ważyła aż 109 kilogramów. Wówczas postanowiła wziąć się za siebie i zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. W pół roku schudła aż 45 kilogramów! Jessica Simpson schudła 45 kg dzięki kalafiorowi Na początku swojej metamorfozy 39-latka postawiła na ruch. Bardzo dużo chodziła, co pozwoliło jej zrzucić kilka kilogramów. Na tym jednak nie koniec. Piosenkarka zmieniła również dietę –...