Pijcie rano łyżkę oliwy z oliwek. Niesamowite na co pomaga
AdobeStock
Newsy

Pijcie rano łyżkę oliwy z oliwek. Niesamowite na co pomaga

Picie oliwy może być naprawdę zdrowe. Przeczytajcie o tym, jak pić oliwę, by działała z korzyścią dla zdrowia i sprawdźcie na jakie dolegliwości może pomóc wam picie oliwy.

Oliwa z oliwek nazywana jest czasami "śródziemnomorskim złotem". Jest to niezastąpiony składnik najzdrowszej na świecie diety: diety śródziemnomorskiej. Regularne picie oliwy z oliwek, może pomóc wam przy wielu dolegliwościach. Oliwa z oliwek jest bowiem bogactwem zdrowych kwasów tłuszczowych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiedy pić oliwę z oliwek?

Wiele osób twierdzi, że aby w pełni wykorzystywać potencjał oliwy z oliwek, należy pić ją na czczo, z rana, zaraz po obudzeniu. To prawda, taka praktyka może być dla wielu osób pomocna. Rozpoczynanie dnia od łyżki oliwy z oliwek, da wam pewność, że dostarczyliście sobie zdrowych kwasów tłuszczowych, które mają niesamowite właściwości dla waszego organizmu. Picie oliwy rano może pomóc wam zbudować zdrowy nawyk. Zaczęcie dnia od zrobienia czegoś dla swojego organizmu, może pomóc niektórym osobom w trzymaniu się zdrowych czynności w dalszej części dnia.

Jeśli picie oliwy z rana nie wydaje się wam jednak zachęcające, nie musicie tego robić, by nadal korzystać z niesamowitych właściwości oliwy z oliwek. W praktyce nie ma znaczenia, kiedy spożyjecie oliwę. Ważne, żeby spożywać ją regularnie. Możecie też po prostu polewać nią sałatki, skropić pieczywo zamiast masła lub wykorzystywać do duszenia warzyw. Oliwa z oliwek, wbrew obiegowym mitom, nadaje się też dobrze do domowego smażenia. Jest to jeden ze zdrowszych olejów do codziennego stosowania.

Zobacz także
Jak usunąć tłustą plamę z oleju z ubrań? Ten płyn z kuchni zawsze działa

Jak usunąć tłustą plamę z oleju z ubrań? Ten płyn z kuchni zawsze działa

Te przyprawy zostały skażone tlenkiem etylenu i trzeba je wyrzucić jak najszybciej. Macie je w domu?

GIS ostrzega: nie używajcie tego oleju. Jest niebezpieczny dla zdrowia. Szybko go wyrzućcie

Picie oliwy z oliwek z rana – na co pomaga?

Regularnie przyjmowanie oliwy z oliwek, może wspomóc wiele układów organizmu.

  • Poprawia kondycję skóry
  • Wspiera mózg i opóźnia jego starzenie
  • Poprawia stan stawów i kości, dzięki przeciwzapalnemu działaniu
  • Poprawia kondycję jelit
  • Redukuje różnorodne stany zapalne
  • Jest pomocna w kontrolowaniu cukrzycy i nie podwyższa poziomu cukru we krwi

Pamiętajcie jednak, że oliwa jest mimo wszystko bardzo wysokokaloryczna. Jeśli zamierzacie zwiększyć jej ilość w diecie, zmniejszcie analogicznie ilość innych produktów (np. przekąsek, ciastek, słodyczy), bo inaczej przytyjecie.

Czytaj także:

Nałóżcie ten produkt na rzęsy a zgęstnieją. Macie go w kuchni
Pixabay
Newsy
Nałóżcie ten produkt na rzęsy a będą zdrowsze i zgęstnieją. Macie go w kuchni
Chcecie mieć zdrowsze i ładniejsze rzęsy? Wykorzystajcie ten prosty składnik. To o wiele lepsze niż droga wizyta u kosmetyczki.

Marzycie o długich i gęstych rzęsach, ale nie zostałyście hojnie obdarzone przez naturę? Skorzystajcie z produktu, który na pewno macie w swojej kuchni. Mowa o oliwie z oliwek. Czy oliwa z oliwek może poprawić stan rzęs? Chcecie mieć gęstsze i zdrowsze rzęsy? Możecie oczywiście przedłużyć je u kosmetyczki, ale o wiele tańszą metodą będzie użycie popularnego składnika: oliwy z oliwek. Rzęsy to drobne włoski, które wyrastają z naszych powiek. W swojej strukturze są one bardzo podobne do brwi. W porównaniu z włosami na naszej głowie, są one jednak o wiele grubsze, ale za to rosną wolniej.  Podobnie jak włosy na naszej głowie, rzęsy z czasem przerzedzają się i siwieją. Co zrobić, by nadać im gęstości i zdrowego wyglądu? Skorzystajcie z dobrodziejstw natury. Oliwa z oliwek jest bogata w kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy i palmitynowy. Kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe i są używane na całym świecie jako środek na porost włosów. Kwasy tłuszczowe pomagają kondycjonować rzęsy, zmiękczyć skórę i wspierać zdrowe funkcjonowanie mieszków włosowych. Oliwa z oliwek znana jest z tego, że może wzmocnić nasze włosy, dzięki trzem składnikom, które zawiera. Zawarty w oliwie z oliwek kwas oleinowy reguluje produkcję sebum, co zapobiega namnażaniu bakterii, jednocześnie nawilżając powieki. Jak wiadomo, zdrowa powieka pomaga wytwarzać zdrowe mieszki włosowe, a tym samym zdrowe włoski. Kwas palmitynowy działa jak emolient. Oznacza to, że pomaga zmiękczyć skórę lub rzęsy. Kwas linolowy pomaga w utrzymaniu zdrowych mieszków włosowych. Jeśli będziecie regularnie stosować kwas linolowy, pobudzicie zdrowy obrót komórek skóry oraz zapobiegniecie zatkaniu...

Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod oknami i ma spektakularne właściwości
Adobe Stock
Newsy
Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod waszymi oknami i ma spektakularne właściwości
Złote pola widoczne wiosną z okien pociągu czy samochodu to znak, że właśnie rośnie nam jeden z najzdrowszych roślinnych tłuszczy. Na jesień szykuje się sporo więc smażenia, pieczenia i gotowania. Będzie na czym.

Olej rzepakowy uznawany jest za szczególny, ze względu na swoje właściwości. Jako jeden z niewielu tłuszczy zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych i wyjątkowo mało tych nasyconych. Dzięki temu jest bezpieczny do stosowaniu w wysokich temperaturach oraz zdrowy, gdy używamy go na zimno. Sprawdźmy w czym nam pomaga i jak go stosować. Czy olej rzepakowy może zastąpić dzienną porcję suplementów? Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 jest znacznie większa niż w nazywanej „śródziemnomorskim złotem” oliwie z oliwek. Zawartość omega-3 jest aż 10 razy większa niż w zdrowej oliwie. Nic więc dziwnego, że entuzjaści tego tłuszczu zaczęli o nim mówić „oliwa północy”. Już spożywanie dwóch łyżek oleju rzepakowego pozwala zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega 3. A dwie łyżki to dokładne tyle, ile potrzebujemy do przygotowania sosu winegret do średniej wielkości miski sałatki. Olej rzepakowy nie tylko jest skarbnicą witamin takich jak A i K, ale także transportuje do organizmu i pomaga we przyswajaniu tych witamin pobieranych z pożywienia, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Chodzi o witaminy A, D, E i K. Używanie oleju rzepakowego do przyrządzenia dań bogatych w te witaminy, jak ryby, jajka, grzyby i większość warzyw powoduje, że pochodzące z żywności witaminy są lepiej wchłaniane. Smażmy więc ryby na oleju rzepakowym, używajmy go do smażenia jajecznicy i grzybów nawet jeśli wolimy te na maśle, a przygotowując sosy sałatkowe spokojnie sięgajmy po rodzimy olej zamiast śródziemnomorskiej oliwy. Zastosowania kuchenne oleju rzepakowego Wyjątkowość oleju rzepakowego polega też na tym, że szczególnie dobrze znosi wysoką temperaturę. Smażenie na nim jest bezpieczne,...

Jajecznica
Gotujmy.pl/kasnaj
Newsy
Na maśle czy na oleju? To sposób smażenia ma wpływ na smak jajecznicy
Smażenie jajecznicy może wydawać się prostym, codziennym zadaniem. Jednak nie zawsze takie jest. Szczególnie jeśli popełniacie jeden, podstawowy błąd.

Głównym składnikiem tej śniadaniowej potrawy jest jajko . Do przyrządzenia jajecznicy używa się zwykle jaj kurzych, choć czasem także kaczych, przepiórczych lub strusich. Czego najlepiej użyć do smażenia? Jak zrobić idealną jajecznicę? Można wybierać w zasadzie bez końca. Macie dostępne przecież w każdym sklepie masło , smalec, margarynę, olej, oliwę albo tłuszcz z wytopionej słoniny. W zależności od tego, na co wypadnie, smak waszej jajecznicy będzie różny. Czasem zyska, a innym razem straci na wartości.  Smażenie  jajecznicy nie wymaga szczególnych, kulinarnych umiejętności. To jedno z najbardziej popularnych śniadań, które możecie zaserwować swoim bliskim.  Jakie przyprawy do jajecznicy? Jajecznicę można zrobić klasycznie, be zbędnych udziwnień. Do jej przyprawienia wystarczy wam sól. Jeśli dbacie o serce, wystarczy dosłownie odrobina. Także serca dotyczy wybór tłuszczu, na jakim usmażycie waszą jajecznicę. Być może Nowy Rok zachęci was do zmiany nawyków w tym względzie, które przyczynią się do transformacji utartych przyzwyczajeń i zachowania zdrowia na długo.  Takim noworocznym postanowieniem może być np. zadbanie o kondycję serca dzięki lepszemu odżywianiu. Choroby układu krążenia to nadal główna przyczyna zgonów w Polsce. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego blisko co drugi Polak umiera w związku ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi. Jak się okazuje, Polacy jedzą za tłusto.  Działanie profilaktyczne dotyczące diety Picie dużej ilości wody, regularne posiłki i decyzja o częstszym jedzeniu warzyw i owoców to tylko niektóre z nowych wytycznych, które warto wcielić w życie. Właśnie warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennego jadłospisu. Im więcej...

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...