Pokrzywa to zioło, które od dawna wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Bowiem nie ulega wątpliwości, że posiada ona naprawdę wiele cennych właściwości leczniczych. Z tej przyczyny, eksperci określają ją mianem naturalnego antybiotyku. Na co ma korzystny wpływ? 

Właściwości pokrzywy

Pokrzywa jest źródłem wielu cennych składników odżywczych m.in. magnezu, fosforu, wapnia, siarki, żelaza, potasu, jodu, krzemu, sodu, flawonoidów oraz witamin – A, B2, C i K.

Regularne spożywanie naparu z tej rośliny może nie tylko obniżyć poziom „złego” cholesterolu, chlorku sodu czy mocznika, ale również złagodzić objawy alergii, zredukować dokuczliwe stany zapalne, zahamować wypadanie włosów, rozszerzyć naczynia krwionośne, a także obniżyć ciśnienie krwi.

Niewielu zdaje sobie sprawę, że ta niepozorna roślina jest szeroko stosowana do leczenia chorób wątroby i przewodu pokarmowego, a także kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Eksperci twierdzą, że pomaga również walczyć ze stresem oraz hamuje rozrost komórek nowotworowych.

Zobacz także:

Ponadto, przyrządzony z niej napar wspaniale wspomaga oczyszczanie organizmu oraz proces przemiany materii, a co za tym idzie, pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Kiedy i gdzie zbierać liście pokrzywy?

Liście pokrzywy najlepiej zbierać na początku wiosny, ale można robić to aż do końca lata. Na przełomie kwietnia i maja jednak najlepiej sięgać po to zioło i zrywać je w ostrożny sposób - z użyciem rękawic, by się oczywiście nie poparzyć.

Trzeba też pamiętać, że pokrzywa powinna być zrywana z dala od dużych i ruchliwych traktów i ulic, podobnie zresztą jak każde inne ziele sezonowe, którym raczy nas przyroda. 

Przepis na napar z pokrzywy

Składniki:

  • Garść świeżo zerwanej pokrzywy lub 1 łyżka suszu
  • 500 ml wody

Przygotowanie:

  1. Przepis jest dziecinnie prosty. Wystarczy, że umieścicie w imbryku  garść świeżych pokrzyw, a następnie zalejecie je wrzątkiem, przykryjecie pokrywką lub spodkiem i odstawicie na ok. 1-2 minuty. Pokrzywę można parzyć też bezpośrednio w szklance.
  2. W przypadku herbatki z suszonych liści, dobrze będzie, jeśli będziecie je parzyć przez ok. 5-10 minut.
  3. Szklankę tak przygotowanego napoju pijcie codziennie rano. Dzięki temu szybciej spalicie zbędne kilogramy. Pamiętajcie jednak, że sama herbata nie sprawi, że schudniecie. Powinniście również zdrowo się odżywiać i uprawiać dużo sportu.