napary odchudzające
Adobe Stock
Newsy

Pijcie codziennie ten napar na pusty żołądek, a kilogramy błyskawicznie zlecą

Utrata zbędnych kilogramów to bardzo skomplikowany proces. Do celu mogą was przybliżyć nie tylko regularne ćwiczenia i zdrowa dieta, ale również picie ziołowych naparów przyrządzonych na przykład z mniszka lekarskiego. Najlepsze efekty uzyskacie przyjmując go na czczo.

Picie ziołowych naparów to najlepsze, co możecie zrobić dla swojego organizmu chcąc zrzucić zbędne kilogramy. Tego typu mikstury nie tylko sprawią, że szybciej schudniecie, ale również pomogą wyeliminować nagromadzone w waszym ciele toksyny. Wypijane na czczo pozytywnie wpłyną także na zmniejszenie łaknienia o poranku.

Do najzdrowszych i jednocześnie najbezpieczniejszych ziołowych naparów, które możecie przyrządzić samodzielnie w domu, z pewnością należą te z mniszka lekarskiego czy karczocha.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Napar z mniszka lekarskiego

Ta niepozorna roślina działa bardzo wszechstronnie. Zawarte w niej kwasy – kawowy, askorbinowy oraz chlorogenowy, przede wszystkim wspomagają odchudzanie, ale również działają przeciwcukrzycowo oraz moczopędnie. Na tym jednak nie koniec. 

Regularne spożywanie naparu z mniszka lekarskiego wspomaga również odporność oraz trawienie, ale także reguluje cykle miesiączkowe oraz pomaga w leczeniu chorób skóry. Mniszek lekarski wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe.

Przyrządzenie naparu z rośliny jest banalnie proste. Wystarczy, że w rondelku z wodą umieścicie dwie łyżeczki mniszka lekarskiego, a następnie całość zagotujecie. Po kilku minutach zdejmijcie garnek z gazu i przykryjcie pokrywką, aby mógł odpocząć. Następnie przelejcie do szklanki i gotowe!

Napar z karczocha

W zrzuceniu zbędnych kilogramów bardzo pomocny okazuje się również napar przygotowany z karczocha. Warzywo posiada aż 4 substancje odchudzające – cynarynę, inulinę, kwas chlorogenowy oraz niacynę. Związki te nie tylko usprawniają proces trawienia, ale także przyspieszają metabolizm i zapobiegają napadom głodu.

Na tym jednak nie koniec. Regularne spożywanie karczochów hamuje produkcję komórek nowotworowych oraz opóźnia proces starzenia.

Przygotowanie naparu z karczocha jest równie proste, co z mniszka lekarskiego. Wystarczy, że w małym rondelku umieścicie kilka liści tego zielonego warzywa, a następnie zagotujecie przez ok. 5 minut. Po trzyminutowym odpoczynku mikstura będzie gotowa do picia!

Przypomina pokrzywę i jest bardzo zdrowa. Przygotujcie z niej napar na niestrawność
AdobeStock
Newsy
Przypomina pokrzywę i jest bardzo zdrowa. Przygotujcie z niej napar na niestrawność
Z wyglądu przypomina pokrzywę, ale w przeciwieństwie do niej - nie parzy. Koniecznie zwróćcie uwagę na ten chwast. Ma wiele właściwości zdrowotnych.

Choć z wyglądu przypomina pokrzywę, wcale nią nie jest a jej liście nie mają właściwości parzących. Jasnota purpurowa (lamium purpureum L.) to gatunek rośliny zielnej z rodziny jasnotowatych. Mimo iż jest uważana za chwast i odstrasza swoim niezbyt przyjemnym zapachem, wykorzystywana jest jako roślina jadalna, lecznicza i miododajna. Oprócz tego jasnoty używa się nawet do pozbywania się moli. Dlaczego warto przygotować z niej napar? Czym jest jasnota purpurowa i jakie ma właściwości? Jasnota purpurowa ma ładne, fioletowe kwiaty i ząbkowane liście pokryte delikatnym meszkiem, przypominające liście pokrzywy. Gatunek ten jest pospolitym chwastem, zwłaszcza w uprawach okopowych i warzywnych. Czy słyszeliście kiedyś o zdrowotnym zastosowaniu tej rośliny? Na pewno widzieliście ten chwast, ale pewnie nie mieliście odwagi go zerwać. Jasnota purpurowa nie jest trująca - w rzeczywistości ma ona zastosowanie jadalne i lecznicze. Może być dodawana do zup, sałatek lub miksowana w koktajlach. Możecie też użyć świeżej jasnoty, dodać do niej zielone części mniszka lekarskiego i inne chwasty, aby zrobić pesto z dzikiej zieleniny. Jasnota purpurowa ma również właściwości lecznicze. Jest znana w świecie ziół jako: środek moczopędny środek napotny środek przeczyszczający działa także przeciwzapalnie przeciwbakteryjnie przeciwgrzybiczo jej liście mogą być używane na zewnętrzne rany lub skaleczenia lub jako okład, podobnie jak używa się krwawnika lub babki lancetowatej po preparaty na bazie tego chwastu, powinny sięgać osoby cierpiące z powodu niestrawności i nadkwasoty jasnota purpurowa stymuluję produkcję żółci, soku żołądkowego i trzustkowego usprawnia pracę wątroby zapewnia prawidłowe trawienie białek obniża ciśnienie działa...

Na bóle, wzdęcia i infekcje. Będziecie pod wrażeniem działania tego naparu. Wystarczy 10 min parzenia
Adobe Stock
Zdrowie
Na bóle, wzdęcia i infekcje. Będziecie pod wrażeniem działania tego naparu. Wystarczy 10 min parzenia
Mniszek lekarski to roślina o niesamowitych walorach. Ma tak dużo korzystnych dla naszego organizmu właściwości, że po prostu nie wystarczy miejsca, by je wszystkie opisać.

Wszelkiego rodzaju bóle, wzdęcia, infekcje - na to wszystko receptą może być mniszek lekarski. Wystarczy przygotować z niego zdrowotną herbatkę. Porady i wskazówki znajdziecie poniżej. Walory zdrowotne herbatki z mniszka lekarskiego Herbatki ziołowe wróciły do łask. Polecają je lekarze, piją je chorzy, a także ci, którzy choroby chcą za wszelką cenę uniknąć. Wszyscy korzystają z mądrości naszych babć, które sporządzały napary i mikstury z wszelkiego rodzaju ziół. Jednym z najbardziej cenionych wśród nich jest z pewnością mniszek lekarski. Tak jest, lekarski - to słowo nie bez przyczyny znajduje się w nazwie tej rośliny. Warto wspomóc swoje zdrowie poprzez szklankę herbaty z mniszka raz na jakiś czas. Często mylony z mleczem (albo też właśnie tak zamiennie nazywany) mniszek może pochwalić się całą litanią prozdrowotnych walorów. Od właściwości zwalczających komórki nowotworowe, przez cenne wsparcie w okresie różnego rodzaju infekcji dróg oddechowych i moczowych, aż po walory wspierające trawienie.  Kiedy zbierać i suszyć mniszek lekarski? Mniszek lekarski w celach spożywczych zbierany jest w różnych okresach. Jesienią odkopuje się starsze korzenie mniszka, wiosną zbieramy jego koszyczki kwiatowe, a także liście. Ważne, by podczas zbioru nie pomylić mniszka lekarskiego z mleczem, popularnym chwastem. Mlecz ma pędy wyrastające z pojedynczej łodygi, a także zbitą główkę. Mniszek lekarski z kolei wypuszcza swoje pędy bezpośrednio z gleby, a na jego łodydze wyrasta tylko jeden kwiatostan. Gdy mniszek przekwitnie, mamy do czynienia z łatwym do zdmuchnięcia dmuchawcem.  Jak przyrządzić herbatkę z mniszka lekarskiego? Skupmy się zatem na mniszku lekarskim. Jak zrobić z niego zdrowotną herbatkę? Tutaj mamy pewną dowolność....

napar z pokrzywy na odchudzanie
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Pijcie napar z tego zioła codziennie. Nie uwierzycie, jak szybko pożegnacie dodatkowe kilogramy
Choć wiele osób traktuje ją jako chwast, w rzeczywistości ma wiele cennych właściwości leczniczych. Mowa tu oczywiście o pokrzywie. Regularne spożywanie przygotowanego z niej naparu może m.in. wspomóc odchudzanie.

Pokrzywa to zioło, które od dawna wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Bowiem nie ulega wątpliwości, że posiada ona naprawdę wiele cennych właściwości leczniczych. Z tej przyczyny, eksperci określają ją mianem naturalnego antybiotyku. Na co ma korzystny wpływ?  Właściwości pokrzywy Pokrzywa jest źródłem wielu cennych składników odżywczych m.in. magnezu, fosforu, wapnia, siarki, żelaza, potasu, jodu, krzemu, sodu, flawonoidów oraz witamin – A, B2, C i K. Regularne spożywanie naparu z tej rośliny może nie tylko obniżyć poziom „złego” cholesterolu, chlorku sodu czy mocznika, ale również złagodzić objawy alergii, zredukować dokuczliwe stany zapalne, zahamować wypadanie włosów, rozszerzyć naczynia krwionośne, a także obniżyć ciśnienie krwi. Niewielu zdaje sobie sprawę, że ta niepozorna roślina jest szeroko stosowana do leczenia chorób wątroby i przewodu pokarmowego, a także kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Eksperci twierdzą, że pomaga również walczyć ze stresem oraz hamuje rozrost komórek nowotworowych. Ponadto, przyrządzony z niej napar wspaniale wspomaga oczyszczanie organizmu oraz proces przemiany materii, a co za tym idzie, pomaga zrzucić   zbędne kilogramy. Przepis na napar z pokrzywy Będziecie potrzebować: 1 łyżki suszonej pokrzywy (świeże liście zbiera się od maja do września i również można je parzyć, po sezonie musicie się zadowolić ususzoną rośliną) 500 ml wody Przygotowanie: Przepis jest dziecinnie prosty. Wystarczy, że umieścicie w imbryku 1 łyżkę suszu, a następnie zalejecie go wrzątkiem, przykryjecie pokrywką lub spodkiem i odstawicie na ok. 10 minut. Jeśli kiedykolwiek będziecie chcieli przygotować herbatę ze świeżych liści, wystarczy, że będziecie je parzyć przez zaledwie 1 minutę.  Szklankę tak przygotowanego...

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Doskonały na ból gardła i brzucha
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Doskonały na ból gardła i brzucha
Syrop z mniszka lekarskiego to fantastyczny domowy środek na bóle gardła czy brzucha. Zróbcie go na początku maja – zerwane wtedy kwiaty mniszka są najlepszej jakości i najlepiej nadają się na domowe medykamenty.

Maj to najlepsza pora zbioru mniszka lekarskiego. Roślina nazywana niekiedy także mleczem mieni się żółtą barwą swych kwiatów na łąkach, klombach, skwerach, trawnikach.  Duża ilość takich kwiatków to jasny i czytelny sygnał, że pora przystąpić do jego zbioru. Nic tylko zbierać i gotować przeciwzapalne i przeciwwirusowe syropy! Kiedy powinno zbierać się kwiaty mniszka lekarskiego? Maj to także pora, podczas której żółte kwiaty mniszka lekarski są najmniej gorzkie i najlepiej nadają się do przygotowania z niego rozmaitych domowych specyfików na różnego rodzaju dolegliwości. Warto pamiętać, że zbiór kwiatów mniszka powinien odbywać się przed południem, czyli wtedy, kiedy kwiaty tej rośliny są najbardziej otwarte. Mniszek lekarski przecież nie tylko świetnie wygląda na tle zielonej trawy, ale jak nawet wskazuje jego nazwa, ma wiele wspaniałych właściwości leczniczych. Przepis na syrop z mniszka lekarskiego Składniki: Ok. pół litra świeżo zebranych kwiatów mniszka lekarskiego 1 cytryna 1 kg cukru Opcjonalnie – kawałek skórki pomarańczy Przygotowanie: Świeżo zebrane kwiaty dobrze umyjcie i zalejcie wodą. Po kilku godzinach moczenia wstawcie na gaz i gotujcie ok. 15 min. Do gotującego się mniszka dodajcie dobrze umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki cytrynę. Po 15-minutowym gotowaniu zdejmijcie wywar z gazu i odstawcie aż do następnego dnia. Wywar powinien „leżakować” przez całą noc w temperaturze pokojowej. Po upływie doby odcedźcie wywar z kawałków cytryny i kwiatów i dodajcie do płynu cukier. Gotujcie syrop na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. W czasie gotowania do syropu można dodać kawałek umytej skórki pomarańczy....