Pijcie codziennie szklankę wody z łyżką tego dodatku. Obniża łaknienie, reguluje poziom cukru i nie tylko
dobe Stock
Newsy

Pijcie codziennie szklankę wody z łyżką tego dodatku. Obniża łaknienie, reguluje poziom cukru i nie tylko

Słyszeliście kiedyś o osobach, które wprowadziły do swojej diety ocet? I to nie w formie dodatku do barszczu czerwonego czy do galarety… Dzisiaj sprawdzimy, w jaki sposób może on pomóc w walce o zdrowy i silny organizm.

Zacznijmy od początku, czyli od tego jak produkowany jest ocet. Otóż powstaje on w drodze fermentacji cukrów obecnych w różnych produktach. Czym ocet różni się więc od wina? W kolejnym etapie produkcji octu, sfermentowany alkohol jest przekształcany za pomocą bakterii kwasu octowego w kwas octowy, czyli po prostu ocet.

Oprócz kwasu octowego, ocet jabłkowy zawiera także inne wartościowe kwasy organiczne – kwas jabłkowy, winowy i cytrynowe. W occie znajdują się także liczne związki fenolowe, czyli naturalne przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki.

Prozdrowotność octu w dużej mierze zależy od surowca, z którego został on wyprodukowany. I tak – ocet jabłkowy zawiera liczne cenne kwasy organiczne i polifenole.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie skutki przyniesie włączenie octu do diety?

W internecie na temat octu ludzie zdążyli powiedzieć już niemal wszystko. Niestety część rzekomych zalet picia roztworu octu z wodą to tylko plotki i mity nieoparte na faktach. Niemniej jednak, ocet niesie za sobą cały szereg prozdrowotnych właściwości. To m.in.:

  • Ocet obniża poziom cukru we krwi – ma działanie hipoglikemiczne
  • Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej dzięki swojemu wpływowi na profil lipidowy krwi
  • Ocet jabłkowy wspiera osoby odchudzające się poprzez hamowanie łaknienia
  • Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwgrzybiczne
  • Może łagodzić zaparcia i wspomagać perystaltykę jelit
  • Może wpływać korzystnie na pracę wątroby
Zobacz także
Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje

Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje

Kiedy dodać ocet do barszczu czerwonego?

Kiedy powinno się dodać ocet do barszczu? Zróbcie to w tym momencie. Inaczej zupa bardzo na tym straci

Jak bezpiecznie stosować kurację z wykorzystaniem octu jabłkowego?

Włączając do swojej diety rozcieńczony z wodą ocet należy jednak pamiętać, że może on także przynieść negatywne skutki uboczne. Takie jak choćby uszkodzenie szkliwa zębów i tkanek wyściełających jamę ustną i gardło. Z tego względu należy stosować ocet jabłkowy w odpowiednich proporcjach – w przeciwnym wypadku można łatwo naruszyć równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Jak stosować ocet jabłkowy dla uzyskania pozytywnych skutków zdrowotnych bez ryzyka? Właściwą proporcją będzie 1-2 łyżki octu na 1 szklankę wody. Dzienna porcja octu jabłkowego nie powinna przekraczać 2-3 łyżek. „Koktajl octowy” warto pić wraz z posiłkami, a po jego wypiciu płukać usta czystą wodą.

Źródło: dr Bartosz Kulczyński

Jest zdrowy i lubiany przez Polaków, ale nieprawidłowo używany może bardzo szkodzić. Uważajcie na ten ocet
AdobeStock
Newsy
Jest zdrowy i lubiany przez Polaków, ale źle używany może bardzo szkodzić. Uważajcie na ten produkt
Wszystko w nadmiarze szkodzi – a zwłaszcza ocet! Nie wszystkie jego zastosowania są zdrowe.

W ostatnim czasie popularność octu jabłkowego bardzo wzrosła. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy , choć jak w każdym przypadku trzeba zachować ostrożność. Szczególnie jeśli chodzi o ocet, który nie zawsze jest dobry dla zdrowia! Sprawdźcie, kiedy trzeba na niego uważać. Ocet jabłkowy szkodzi zębom? Należy pamiętać, że pomimo swoich wspaniałych właściwości, ocet jabłkowy pozostaje kwasem. A ten nie jest obojętny dla zębów! Nic się nie stanie, jeśli od czasu do czasu zjecie sałatkę z dodatkiem octu jabłkowego, jednak uważajcie, jeśli zamierzacie go często pić . Coraz częściej poleca się picie wody z dodatkiem octu jabłkowego wypijanej na czczo – taki napój ma przyspieszać metabolizm i wspomagać odchudzanie. Popularne są także płukanki do ust, które mają odkażać oraz pomagać w pozbyciu się nieświeżego oddechu. Jednak paradoksalnie, takie stosowanie octu jabłkowego może doprowadzić do poważnych chorób zębów i jamy ustnej ! Potencjalnym zagrożeniem jest kwasowa erozja szkliwa, którą może spowodować spożycie dużych ilości octu. Kwasy obecne w occie jabłkowym mogą także podrażnić dziąsła, co będzie szczególnie bolesne dla osób ze stanami zapalnymi tych tkanek, mikrourazami śluzówek, ale także pacjentów cierpiących na nadwrażliwość zębów – mówi lek. stom. Monika Stachowicz z Centrum Periodent w Warszawie. W jaki sposób ocet niszczy zęby? Kwas zmiękcza szkliwo i sprawia, że zęby są znacznie gorzej chronione przed bakteriami, nadwrażliwe na ciepło i zimno , a także mniej odporne na ścieranie podczas jedzenia. Przez to zęby są bardziej podatne na próchnicę i choroby dziąseł. Ocet jabłkowy – kiedy należy zachować ostrożność? Jak wobec tego stosować ocet jabłkowy, by nie uszkodzić zębów?...

Domowy ocet jabłkowy przepis
Adobe Stock
Przepisy
Jabłka w tej formie to samo zdrowie: na wysoki cukier, zaparcia i zgagę (i odchudzanie!)
Sklepowy ocet jabłkowy nie może się nawet równać z tym zrobionym domowym sposobem. Choć to nieco zapomniana mikstura, z biegiem lat nie zmieniły się przecież jej wspaniałe właściwości. Pita regularnie może pozytywnie wpłynąć na naszą odporność!

Nie od dziś wiadomo, że ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do sałatek. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera przecież mnóstwo witamin i składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Są to między innymi witamina B i C, biotyna, kwas foliowy, potas, fosfor, sód, żelazo, magnez oraz wapń. Niewiele osób wie, że ocet jabłkowy może działać odchudzająco. Niektóre kobiety stosują nawet tak zwaną „dietę octową” polegającą na rozpoczęciu dnia od wypicia szklanki tego smakowitego soczku rozcieńczonego z wodą. Jednak spożywanie octu jabłkowego na czczo ma również wiele innych zalet. Należy do nich między innymi zmniejszenie stężenia glukozy we krwi , zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór, eliminacja zaparć i zgagi. Octem jabłkowym można również leczyć zapalenie ucha środkowego, a nawet ból gardła. Przyrządzenie tego cennego produktu zajmie wam zaledwie 15 minut! Przepis na domowy ocet jabłkowy Składniki: 1 kg dojrzałych jabłek (dobrze sprawdzą się antonówki lub papierówki) 1 l przegotowanej i wystudzonej wody 5 łyżek cukru lub miodu (ta ilość jest ruchoma i uzależniona od słodkości jabłek, jeśli te są naprawdę mało słodkie dodajcie nieco więcej cukru) Przygotowanie Jabłka dokładnie umyjcie, usuńcie ogonki i pokrójcie w ćwiartki (nie musicie usuwać gniazd nasiennych, chyba że bardzo chcecie, nie musicie też obierać ich ze skórki). Wodę ugotujcie i wlejcie do naczynia odpornego na wysoką temperaturę. Następnie dodajcie cukier lub miód i wymieszajcie, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Tak przygotowaną wodę odstawcie do wystudzenia. Pokrojone jabłka umieśćcie w wyparzonych, czystych i niezniszczonych słoikach. Owoce zalejcie letnią wodą przygotowaną...

Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje
Nie kupujcie octu jabłkowego w sklepie – przyrządza się go bardzo łatwo!

Ocet jabłkowy zyskuje na popularności dzięki jego wspaniałym właściwościom zdrowotnym i nie tylko – świetnie smakuje, pasuje do wielu potraw, a do tego można go wykorzystać nie tylko do gotowania, ale także np. jako środek do czyszczenia powierzchni . Do tego ocet jabłkowy jest banalnie prosty w przygotowaniu, dlatego warto go zrobić samodzielnie zamiast kupować w sklepie. Przepis na ocet jabłkowy Do przygotowania octu jabłkowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 kilogramy dojrzałych jabłek 2 litry przegotowanej, letniej wody 3 łyżki miodu Przygotowanie: Jabłka pokrójcie i usuńcie gniazda nasienne. Nie trzeba obierać jabłek. Włóżcie jabłka do dużego, wyparzonego słoja. Zalejcie je przegotowaną i letnią wodą oraz dodajcie 3 łyżki miodu. Woda powinna sięgać powyżej jabłek. Przykryjcie słoik szmatką i obwiążcie sznurkiem lub załóżcie gumkę recepturkę. Dzięki temu zawartość słoika będzie chroniona przed owadami zwabionymi zapachem jabłek i miodu. Odstawcie słoik w miejsce o temperaturze pokojowej na około 4 tygodnie. Codziennie mieszajcie wyparzoną, drewnianą łyżką. W trakcie fermentacji owoce wydzielają bąbelki. Gdy przestaną się one pojawiać w słoiku oznacza to, że ocet jest już gotowy. Należy go wówczas przelać przez gazę do butelek. Gotowe! Ocet jest zdatny do spożycia przez kilka lat od przygotowania. Właściwości octu jabłkowego Wpływ octu jabłkowego na zdrowie jest już znany od starożytności. Stosowano go do oczyszczania wątroby, wzmocnienia organizmu oraz zwalczania infekcji. Hipokrates polecał picie octu jabłkowego z miodem, by wyleczyć przeziębienie! Ponadto, ocet jabłkowy działa antyseptycznie i antybakteryjnie, dlatego w przeszłości często stosowano go do leczenia grzybicy, wszawicy i odkażania. Dziś jednak uważa się, że...

Domowy hit na niestrawność. Ta mieszanka zwalczy błyskawicznie wszystkie przykre dolegliwości
AdobeStock
Newsy
Domowy hit na niestrawność. Ta mieszanka zwalczy błyskawicznie wszystkie przykre dolegliwości
Przesadziliście z jedzeniem i dokucza wam niestrawność? Poznajcie prosty sposób na złagodzenie dolegliwości.

Po wielkim ucztowaniu wielu ludzi cierpi na niestrawność. Nieraz trudno jest sobie odmówić pyszności, ale niestety wiele z nich powoduje nieprzyjemne dolegliwości! Niektóre potrawy siłą rzeczy powodują zgagę, wzdęcia i ból żołądka. By nieco złagodzić te objawy, warto sięgnąć po sprawdzone rozwiązania i wykorzystać naturalne metody! Jeśli więc dokucza wam niestrawność, wypróbujcie poniższe sposoby na złagodzenie objawów przejedzenia. Soda oczyszczona na niestrawność Jednym z najpopularniejszych sposobów na radzenie sobie z niestrawnością jest soda oczyszczona, którą każdy ma w domu! Wystarczy do szklanki wody wsypać łyżeczkę sody oczyszczonej, wymieszać i wypić. Soda zneutralizuje kwasy znajdujące się w żołądku oraz przyniesie ulgę przy wzdęciach. Mieszanki nie powinny pić osoby, które stosują dietę niskosodową. Inne domowe sposoby na łagodzenie niestrawności Soda oczyszczona jest tylko jednym z domowych sposobów na niestrawność! Jeśli z jakichś powodów wam nie odpowiada lub nie możecie jej stosować, wypróbujcie inne, naturalne metody łagodzenia niestrawności: Ocet Ocet winny lub jabłkowy sprawdzi się doskonale wówczas, gdy cierpicie na uczucie pełności w żołądku i ciężkości. Zawarty w occie kwas poprawi trawienie i szybko uwolni was od tych przykrych dolegliwości. Należy jedną łyżeczkę octu rozpuścić w szklance wody i wypić. Zapach i smak octu jest bardzo ostry, dlatego warto dodać do szklanki odrobinę miodu, by złagodzić smak. Kminek i koper włoski Kminek oraz koper włoski znane są ze swojego dobroczynnego wpływu na trawienie. Zawarte w nich olejki eteryczne łagodzą skurcze jelit. Nasiona kminku i kopru można żuć po posiłku lub przygotować z nich napar. Wystarczy wsypać po pół łyżeczki kopru oraz kminku do kubka,...