kefir z siemieniem lnianym
AdobeStock
Newsy

Pijcie codziennie rano kefir z nasionami lnu. Niesamowite jak wspaniale działa na kobiecy organizm

Kefir z siemieniem lnianym to naturalny suplement, który doskonale wspiera cały organizm. Sprawdźcie, jak go stosować.

W kwestiach zdrowotnych często najprostsze i najbardziej naturalne rozwiązania są najlepsze. Zdziwilibyście się jak doskonały wpływ na zdrowie mają produkty, które każdy z was ma w kuchni! Połączenie dwóch znanych składników w postaci kefiru i siemienia lnianego ma doskonały wpływ na zgrabną sylwetkę i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Sprawdźcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne kefiru

Ze wszystkich przetworów mlecznych to właśnie kefir może się poszczycić najlepszymi właściwościami! W procesie fermentacji ilość laktozy w kefirze znacznie się zmniejsza, dlatego mogą go pić osoby z nietolerancją tego składnika. Jakie jeszcze są jego zalety?

  • Poprawa pracy układu pokarmowego
  • Właściwości przeciwzapalne (kefir działa jak naturalny antybiotyk)
  • Wzmocnienie odporności organizmu
  • Zmniejszenie poziomu cholesterolu
  • Obniżenie ciśnienia tętniczego
  • Oczyszczanie organizmu

Właściwości siemienia lnianego

Ziarna lnu od pewnego czasu znów są doceniane za swoje niesamowite działanie. Zalicza się je do grupy tzw. „superfoods”, czyli wyjątkowo zdrowej żywności. Co kryje się w siemieniu lnianym?

  • Błonnik
  • Kwasy omega-3
  • Sterole roślinne, które stanowią ochronę przed wolnymi rodnikami
  • Cenne aminokwasy
  • Mangan
  • Potas
  • Wapń
  • Miedź
  • Cynk
  • Potas
  • Kwas foliowy
  • Witamina C
  • Witamina E

Kefir z siemieniem lnianym na odchudzanie

Jeśli chcecie skorzystać z fantastycznych właściwości obu tych produktów, spróbujcie je połączyć! Kefir z dodatkiem nasion lnu świetnie wpływa na organizm. Poprawia trawienie, odchudza i obniża cholesterol. Krótka terapia z zastosowaniem tych naturalnych produktów szczególnie przyda się w przypadku osób cierpiących na poniższe schorzenia:

  • Zapalenie jelita grubego
  • Wrzody żołądka
  • Zapalenie żołądka
  • Choroby układu moczowego
  • Infekcje górnych dróg oddechowych
  • Nadwaga i otyłość

Jak stosować kefir z nasionami lnu?

Stosowanie kefiru z dodatkiem nasion jest bardzo proste. Kuracja trwa 21 dni, a kefir należy spożywać codziennie rano na śniadanie według tych zasad:

  • Tydzień 1: 100 ml kefiru z dodatkiem 3 łyżeczek siemienia lnianego
  • Tydzień 2: 100 ml kefiru z dodatkiem 6 łyżeczek lnu
  • Tydzień 3: 100 ml kefiru z dodatkiem 9 łyżeczek lnu
Ten olej to "płynne złoto". Pijcie łyżkę na czczo i przed snem.
Adobe Stock
Newsy
Ten olej to płynne złoto. Pijcie jedną łyżkę na czczo i drugą przed snem. Pomoże wam obniżyć cholesterol
Zalecana dzienna dawka oleju lnianego to dwie łyżki stołowe. Po jednej łyżeczce wypijajcie rano i wieczorem, resztę dodawajcie do posiłków w ciągu dnia. Podpowiadamy z czym jeść „płynne złoto”

Olej lniany to olej wyciskamy z nasion lnu. Tłoczy się go na zimno z siemienia lnianego. Zawiera 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą jego najwartościowsze składniki: nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Dzięki nim w organizmie dochodzi do obniżenia „złego cholesterolu” przy jednoczesnym podniesieniu stężenia tego „dobrego”. Zmiana proporcji cholesterolu znacząco wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. A to tylko jedno z wielu z wielu zdrowotnych właściwości oleju lnianego. Jak go pić, kiedy i ile? Wartości odżywcze i działanie oleju lnianego To jeden z najzdrowszych olejów roślinnych, których nie powinno zabraknąć w waszej diecie. Swoje wartościowe działanie zawdzięcza niepowtarzalnej i bardzo korzystnej dla ludzkiego organizmu proporcji kwasów omega-3 i 6. Nie tylko jest elementem zdrowej diety i olejem stosowanym w profilaktyce wielu chorób, ale też bardzo ważnym składnikiem diety osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Dostarcza tych samych substancji, w które jest bogata dieta osób jedzących mięso i ryby. Jest olejem roślinnym o bardzo szerokim zastosowaniu zdrowotnym: Wspomaga profilaktykę oraz leczenie chorób układu krążenia w tym nadciśnienia Wspomaga działanie układu nerwowego  Sprzyja funkcji zapamiętywania. Wspiera leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy Wzmacnia i regeneruje błonę śluzową na całej długości przewodu pokarmowego Łagodzi przewlekłe stany zapalne jelit Obniża poziom „złego cholesterolu” i poprawia proporcje pomiędzy „złym” a „dobrym” cholesterolem Stosowany jest w profilaktyce nowotworowej Skutecznie łagodzi skutki przewlekłych zaparć Jak stosować olej lniany? Zalecana dzienna dawka oleju lnianego to około 30...

odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
To tanie śniadanie sprawia, że kilogramy lecą w dół. Zróbcie je z tych 5 składników, a zrzucicie nawet 6 kg w miesiąc
Nie macie czasu na przygotowanie śniadania, a chcielibyście zadbać o swoją sylwetkę? Nic prostszego! Przygotujcie to ekspresowe danie, a kilogramy będą lecieć w dół jak szalone!

Często spiesząc się rano do pracy, wiele osób zapomina o śniadaniu. W drodze łapie drożdżówkę lub inną kaloryczną przekąskę. Taki rytuał na dłuższą metę może skutkować przybraniem na wadze. Dla takiej grupy najlepszą opcją są szybkie w przygotowaniu posiłki, które można również zabrać ze sobą do pracy. Idealnie w tej kwestii sprawdzi się to danie. Jest pyszne, ekspresowe, a przede wszystkim niskokaloryczne. Spożywanie takiego śniadania sprawi, że wasza waga zacznie spadać. Właściwości zdrowotne kefiru Kefir jest jednym z cenniejszych produktów z kategorii nabiału, które warto włączyć do codziennej diety. Zawiera wiele wartości odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń czy magnez. Jego regularne spożywanie, przyczynia się do lepszego funkcjonowania organizmu. Wśród wartościowych właściwości należy wyróżnić: idealny i naturalny probiotyk, wspiera rozwój właściwej flory bakteryjnej, uniemożliwia rozwój bakterii chorobotwórczych, wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy, pozytywnie wpływa na układ immunologiczny czy obniża poziom cholesterolu. Kefir jest idealnym dodatkiem do wielu dań, ale może stanowić także podstawę do różnego rodzaju koktajli zdrowotnych. Odchudzający koktajl z kefirem Najlepszą opcją dla osób wiecznie zabieganych jest koktajl w postaci śniadania. Można go przyrządzić już dzień wcześniej, przechowywać przez noc w lodówce, a rano wystarczy chwycić go w rękę. To ekspresowy posiłek, a jednocześnie bardzo sycący i zdrowy. Dzięki zawartości siemienia lnianego, płatków owsianych, suszonych śliwek, kakao i kefiru, stanowi w pełni zbilansowane danie. Poza tym jest tanie. Regularne picie tego koktajlu dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników, a także pozytywnie...

napój z siemienia lnianego i kefiru na jelita
Adobe Stock
Newsy
Ta prosta mikstura oczyści jelita ze złogów. Pijcie 2 razy dziennie, a po tygodniu zobaczycie super efekty
Niewielu ma świadomość, że nawet z pozoru zdrowe jedzenie zawiera toksyczne substancje. Na szczęście ludzki organizm jest przystosowany do ich skutecznego usuwania. Proces ten może jednak zostać zaburzony przez nadmiar pestycydów i konserwantów zawartych w niezdrowej żywności. Najlepiej więc wspomóc go miksturą z siemienia lnianego i kefiru.

Toksyny mogą stanowić poważne zagrożenie dla waszego zdrowia. Ich nadmiar prowadzi m.in. do zaburzenia pracy układu immunologicznego, a co za tym idzie, osłabienia odporności, częstych infekcji, problemów ze snem oraz bólów głowy.  Wspomniane substancje są również bezpośrednią przyczyną tycia, trądziku, wzdęć i zaparć. Warto więc wspomóc proces ich usuwania miksturą z siemienia lnianego i kefiru. Cenne właściwości siemienia lnianego Siemię lniane to przede wszystkim źródło cennego błonnika. Dzięki niemu nie tylko obniża się poziom glukozy i „złego” cholesterolu, ale również znikają zaparcia. Siemię lniane zawiera także mnóstwo lignanów, które mają bardzo pozytywny wpływ na ludzki układ krążenia – zmniejszają ryzyko pojawienia się choroby wieńcowej i miażdżycy, regulują pracę układu hormonalnego oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór piersi i jajników. Korzyści wynikające z picia kefiru Regularne picie kefiru pozytywnie wpływa m.in. na pracę układu pokarmowego – pomaga przywrócić naturalną florę w jelitach, złagodzić dolegliwości zespołu jelita drażliwego oraz wrzodów i wspomóc równowagę przyjaznych bakterii. Napojem można jednak nie tylko leczyć, ale również zapobiegać groźnym chorobom. Nie ulega więc wątpliwości, że mieszanka kefiru i siemienia lnianego wspaniale oczyści wasz organizm i przyniesie ulgę w różnego rodzaju dolegliwościach trawiennych. Przyrządzenie tej mikstury jest banalnie proste. Przepis na napój z siemienia lnianego Będziecie potrzebować: 1 łyżki siemienia lnianego 1 szklanki kefiru Przygotowanie: W małej miseczce umieśćcie siemię lniane, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 2 godziny. Po...

sposób na wzdęcia
Adobe Stock
Newsy
Doskonale wymiata złogi z jelit. Wystarczy jedna szklanka rano, a zapomnicie o wzdęciach
Nie od dziś wiadomo, że siemię lniane zawiera mnóstwo cennych wartości odżywczych, które mają niesamowicie pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Spożywajcie je tak często, jak to możliwe.

Siemię lniane zaliczane jest do tak zwanych superfoods, czyli żywności zawierającej mnóstwo cennych wartości odżywczych, a co za tym idzie wykazującej właściwości prozdrowotne. Te niepozorne ziarna mają bardzo pozytywny wpływ na pracę całego, ludzkiego organizmu. Właśnie dlatego tak często wykorzystuje się je w ziołolecznictwie. Cenne wartości odżywcze siemienia lnianego Siemię lniane zawiera przede wszystkim duże ilości błonnika, który nie tylko bardzo korzystnie wpływa na wasze jelita, ale również obniża poziom złego cholesterolu w organizmie. Nie może także zapomnieć o lignanach, których spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory, a także działa osłonowo na wątrobę. Siemię lniane to bardzo cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, aminokwasów, minerałów, witamin, substancji śluzowych oraz steroli roślinnych. Dwa ostatnie chronią wasz organizm przed wolnymi rodnikami i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego. W jaki sposób spożywać siemię lniane? Produkt można jeść na wiele sposobów. W końcu występuje nie tylko w formie proszku, ale również całych ziaren lub oleju. Siemię lniane w pierwszej postaci z powodzeniem możecie stosować jako przyprawę i dodawać do swoich ulubionych potraw – sałatek, owsianek, koktajli, zup, mięsa, a nawet kanapek.  Jeśli zdecydujecie się na całe ziarna, uprażcie je na patelni, tak samo jak pestki słonecznika czy dyni, a następnie umieśćcie na przykład w swojej sałatce warzywnej lub owocowej. Z ich użyciem możecie również upiec przepyszny chleb. Z siemienia lnianego możecie także przyrządzić przepyszny kisiel, który nie tylko błyskawicznie rozprawi się wzdęciami i biegunką, ale również złagodzi objawy choroby wrzodowej. Jego przyrządzenie jest dziecinnie...