Zakwas z buraka to hit ostatnich lat, choć nasze mamy i babcie znały jego moc już od dziesiątek lat. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, nie czekajcie ani chwili dłużej. Zobaczcie, co daje picie zakwasu z buraków, a czym prędzej włączycie go do swoich codziennych jadłospisów.

Co daje picie zakwasu z buraków?

Na co działa zakwas z buraków? Ta naturalna mikstura to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i probiotyków, które zwalczają wiele dolegliwości:

  • pomaga zwalczyć anemię, przez wysoką dawkę żelaza i witaminy B,
  • zmniejsza stany zapalne, dzięki zawartości choliny,
  • chroni przed chorobami serca, gdyż poprawia dotlenienie mięśni,
  • obniża ciśnienie tętnicze, przez azotany zawarte w burakach,
  • zapobiega nowotworom, dzięki zawartości betaniny.

Wielu smakoszy tego napoju zastanawia się, czy zakwas z buraków można pić codziennie. Otóż tak, ale w niewielkich ilościach i o określonych porach. Aby utrzymać dobre zdrowie, w zupełności wystarczy pół szklanki dziennie, najlepiej rano na czczo. Jeśli chcecie zacząć swoją przygodę z tym napojem? Zobaczcie, jak zrobić zakwas buraczany domowej roboty.

Zakwas z buraków do picia - przepis

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 litr przegotowanej, zimnej wody
  • 1 łyżka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka soku z kiszonek (kapusty lub ogórków)

Przygotowanie:

  1.  Buraki obieramy i kroimy w grube plastry, czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek wzdłuż na pół. 
  2. Plastry buraków ciasno układamy w wyparzonym słoiku, a pomiędzy nie wciskamy czosnek oraz listki laurowe i ziele angielskie.
  3. Wodę mieszamy z solą i sokiem z kapusty lub ogórków kiszonych, a następnie zalewamy tym płynem buraki, aby były nim przykryte.
  4. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką lub czystą gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około tydzień. Po tym czasie przelewamy zakwas przez sito i przelewamy do czystego naczynia i przechowujemy w lodówce.

Kto nie powinien pić zakwasu z buraków?

Mimo wszystkich dobroczynnych właściwości zakwas buraczany nie jest wskazany każdemu. Ze względu na dużą zawartość szczawianów, nie zaleca się picia go osobom cierpiącym na kamicę nerkową, dnę moczanową oraz reumatyzm.

Zobacz także:

Jak wspominaliśmy wyżej, zakwas polecany jest nadciśnieniowcom, a co za tym idzie, nie powinny go pić osoby o niskim ciśnieniu, gdyż będzie on obniżał je jeszcze bardziej.