Jesień coraz bliżej. Uzbrójcie się w rozgrzewający sok na odporność za kilka zł
AdobeStock
Newsy

Pijcie codziennie pół szklanki tego napoju. To domowy eliksir na długowieczność za grosze

Zapomnijcie o środkach z apteki. Naturalny sposób na dobrą kondycję znajdziecie we własnej kuchni. Ten napój to prawdziwa bomba witaminowa.

Zakwas z buraka to hit ostatnich lat, choć nasze mamy i babcie znały jego moc już od dziesiątek lat. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, nie czekajcie ani chwili dłużej. Zobaczcie, co daje picie zakwasu z buraków, a czym prędzej włączycie go do swoich codziennych jadłospisów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co daje picie zakwasu z buraków?

Na co działa zakwas z buraków? Ta naturalna mikstura to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i probiotyków, które zwalczają wiele dolegliwości:

  • pomaga zwalczyć anemię, przez wysoką dawkę żelaza i witaminy B,
  • zmniejsza stany zapalne, dzięki zawartości choliny,
  • chroni przed chorobami serca, gdyż poprawia dotlenienie mięśni,
  • obniża ciśnienie tętnicze, przez azotany zawarte w burakach,
  • zapobiega nowotworom, dzięki zawartości betaniny.

Wielu smakoszy tego napoju zastanawia się, czy zakwas z buraków można pić codziennie. Otóż tak, ale w niewielkich ilościach i o określonych porach. Aby utrzymać dobre zdrowie, w zupełności wystarczy pół szklanki dziennie, najlepiej rano na czczo. Jeśli chcecie zacząć swoją przygodę z tym napojem? Zobaczcie, jak zrobić zakwas buraczany domowej roboty.

Zobacz także
Pleśń na zakwasie buraczanym to zmora. Te 3 sposoby pozwolą jej uniknąć

Pleśń na zakwasie buraczanym to zmora. Te 3 sposoby pozwolą jej uniknąć

zakwas buraczany przepis

Na waszym zakwasie buraczanym pojawił się biały nalot? W takim razie jak najszybciej go...

Zakwas z buraków do picia - przepis

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 litr przegotowanej, zimnej wody
  • 1 łyżka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka soku z kiszonek (kapusty lub ogórków)

Przygotowanie:

  1.  Buraki obieramy i kroimy w grube plastry, czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek wzdłuż na pół. 
  2. Plastry buraków ciasno układamy w wyparzonym słoiku, a pomiędzy nie wciskamy czosnek oraz listki laurowe i ziele angielskie.
  3. Wodę mieszamy z solą i sokiem z kapusty lub ogórków kiszonych, a następnie zalewamy tym płynem buraki, aby były nim przykryte.
  4. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką lub czystą gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około tydzień. Po tym czasie przelewamy zakwas przez sito i przelewamy do czystego naczynia i przechowujemy w lodówce.

Kto nie powinien pić zakwasu z buraków?

Mimo wszystkich dobroczynnych właściwości zakwas buraczany nie jest wskazany każdemu. Ze względu na dużą zawartość szczawianów, nie zaleca się picia go osobom cierpiącym na kamicę nerkową, dnę moczanową oraz reumatyzm.

Jak wspominaliśmy wyżej, zakwas polecany jest nadciśnieniowcom, a co za tym idzie, nie powinny go pić osoby o niskim ciśnieniu, gdyż będzie on obniżał je jeszcze bardziej.

zakwas buraczany przepis
Adobe Stock
Newsy
Nastawcie zakwas z buraków już teraz. Będzie dobry nawet przez 30 dni, jeśli zrobicie go z tego przepisu
Nic nie smakuje tak dobrze jak świąteczny barszcz czerwony ugotowany na bazie domowej roboty zakwasu buraczanego! Jednak pamiętajcie, że jego przyrządzenie powinniście rozpocząć najpóźniej 10 dni przed Wigilią.

Sekret idealnego zakwasu buraczanego tkwi między innymi w naczyniu, w którym zostaje przygotowany. Bowiem powinno być ono szklane lub kamionkowe oraz dokładnie umyte, a najlepiej wyparzone. Na tym jednak nie koniec trików, które sprawią, że twój zakwas buraczany na pewno wyjdzie. Należy również pamiętać, że przyprawy oraz czosnek powinny się znaleźć na dnie naczynia, w którym będą kiszone buraki. To zapobiegnie ich wypływaniu i nada warzywom idealny smak. Ważne jest również, aby trzymać zakwas w dość ciepłym miejscu przez okres od 3 do nawet 10 dni.  Co zrobić, by przyspieszyć proces zakwaszania buraków na zakwas? Jeśli chcecie przyspieszyć kiszenie możesz wrzucić do słoika kawałek chleba lub dolać wody z ogórków kiszonych, bądź kapusty, to sprawi, że buraki szybciej dojdą i się ukiszą. By wasz zakwas mógł przetrwać do świąt Bożego Narodzenia, nie zapomnijcie o przestrzeganiu tych wszystkich zasad z naciskiem na szczególną uwagę w wyparzaniu słoiczków i butelek szklanych już po ukiszeniu zakwasu. W ten sposób uda się wam go zachować w nienaruszonym stanie nawet przez 30 dni. Przepis na zakwas z buraków Składniki: 50 dag buraków 500 ml wody 5 ząbków czosnku Pół łyżki soli Kromka chleba razowego żytniego Przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie W rondelku zagotujcie 500 ml wody z dodatkiem soli. Miksturę odstawcie na kilka minut do wystudzenia. Buraki dokładnie umyjcie i obierz, a następnie pokrójcie na półplasterki o grubości ok 1 cm. Ząbki czosnku obierzcie i zgniećcie nożem (nie krójcie, ani nie przeciskajcie przez praskę). Na dnie wyparzonego słoika umieśćcie kilka półplasterków buraka, 1 obrany i zgnieciony ząbek czosnku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe i 2 ziarenka pieprzu i kawałek chleba (najlepiej w...

Zakwas z buraka
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Bomba witaminowa, która dodaje energii, działa antynowotworowo i zapobiega infekcjom
Zalet korzystania z naturalnych właściwości warzyw jest cała masa. Przetwory i soki to jedynie część pomysłów, w których można je wykorzystać. Wypróbujcie przepis na buraczany zakwas, który ma mnóstwo zdrowotnych właściwości.

Trudno wyliczyć wszystkie plusy płynące z warzyw. Z ich bogactwa korzystają osoby na diecie, wytrawni kucharze oraz najmłodsi, choć nie zawsze równie ochoczo. Jedzenie warzyw to również najprostszy sposób na szczupłą sylwetkę. Jak zadbać o odporność dzięki warzywom? W okresie jesienno-zimowym należy pamiętać o odporności. Właśnie wtedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje, przeziębienia i sezonową grypę. Zamiast sięgać po specyfiki z aptecznej półki, można zajrzeć do domowej spiżarni i wyczarować równie skuteczne, ale naturalne antybiotyki. W warzywach znajduje się mnóstwo witamin i minerałów, dzięki którym nasz organizm może sprawnie funkcjonować przez długie lata. Warzywa nie mają dużo kalorii, zatem osoby będące na diecie sięgają po nie w pierwszej kolejności.  Zdrowym przykładem warzywa, które na dodatek można konsumować w przeróżny sposób, jest burak. To rodzaj roślin należący do rodziny szarłatowatych. Obejmuje 12 gatunków występujących w basenie Morza Śródziemnego, w południowej Europie, północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji, To bardzo popularne warzywo mające szereg kulinarnych zastosowań. Nie wyobrażamy sobie świąt bez barszczu , ale i buraczki z chrzanem będą najlepszym towarzystwem dla pieczonej karkówki. Buraki możemy pić w postaci soku oraz zdrowego zakwasu. Poniżej przedstawiamy przepis na taki napój. Przepis na zakwas buraczany Robi się go nie więcej niż 10 minut. Najlepiej przygotować go w dużym słoju lub kamionkowym garnku.  Potrzebny będzie 1 kg buraków, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Surowe buraki myjemy, obieramy i kroimy w kawałki. Wkładamy je do naczynia, dorzucamy czosnek i resztę...

Nie działają na was żadne sposoby na zaparcia? Ten napój rozwiąże problem raz na zawsze
AdobeStock
Newsy
Nie działają na was żadne sposoby na zaparcia? Ten napój rozwiąże problem raz na zawsze
Poznajcie ten niezawodny sposób na zaparcia, który pomógł już wielu osobom. Kilka dni kuracji i pozbędziecie się problemu zaparć.

Sposobów na zaparcia jest całkiem dużo. Większość z nim opiera się o różnorodne mikstury , które należy pić na czczo, do śniadania lub przed snem. Na zaparcia cierpi bardzo wiele osób, a problem ten nasila się wraz z wiekiem. Na szczęście zdrowa dieta i odpowiedni styl życia są w stanie ograniczyć zaparcia  i znacznie zwiększyć komfort życia. Jeśli zawiodły was wszystkie bardziej popularne sposoby na zaparcia , wypróbujcie tę metodę. Jest niezawodna. Niezawodny sposób na zaparcia Chodzi o picie zakwasu buraczanego. Pół szklanki zakwasu wypijane codziennie na czczo sprawi, że wypróżnicie się bez problemu. Zakwas buraczany jest od tego zdrowy też pod wieloma innymi względami. Wspiera odporność Poprawia trawienie Pomaga uporać się z niskim poziomem żelaza we krwi Wiele osób twierdzi też, że zakwas buraczany jest po prostu pyszny. Smakuje trochę podobnie do barszczu czerwonego, ale jest kwaśniejszy. Jeśli chcecie poprawić jego smak, możecie dodać do niego czosnek, majeranek i podgrzać go przed spożyciem. Dalej będzie dobrze działał i może bardziej wam posmakuje. Jak zrobić zakwas buraczany? Zakwas buraczany możecie kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością, na targach, a często też w hipermarketach. Jeśli chcecie zrobić go w domu z buraków, to też jedna z opcji. Składniki na zakwas buraczany 2 kg buraków Ok. 10 ząbków czosnku Łyżka soli na litr wody 2,5 litra wody Świeży imbir: ok. 2,5 cm Kilka ziarenek ziela angielskiego Kilka liści laurowych Przygotowanie zakwasu buraczanego Buraki umyjcie i pokrójcie na grube plastry. Włóżcie plastry do dużego słoika, dodajcie przyprawy i ząbki czosnku. Zalejcie całość ciepłą wodą z solą. Odstawcie przykryty...

Przepis na domowy zakwas buraczany. Warzywa jedzcie, zakwas pijcie.
Adobe Stock
Newsy
Przepis na domowy zakwas buraczany. Ukiszone buraki zjedzcie, a zakwas wypijcie. Są smaczne i zdrowe
Z każdego słoika kiszonki otrzymacie 2 produkty, które możecie wykorzystać: buraczki na sałatki, a zdrowy sok do picia.

Zakwas buraczany oraz same ukiszone buraki wpływają zarówno na zdrowie, dobre samopoczucie, a także na urodę i dobry wygląd. Kwaszenie buraków w domu jest bardzo proste. Podpowiadamy jak to zrobić i do czego używać. Jak wykorzystać kiszone buraki? Niektórzy kiszą buraki, żeby mieć kiszone warzywo do dań i sałatek, a zakwas wylewają. Inni kiszą właśnie po to, żeby wykorzystać zdrowy płyn. Buraki nie są im do niczego potrzebne. Oczywiście najrozsądniej jest użyć obu składników powstałych w wyniku ukiszenia buraków, bo oba mają dużo wartości odżywczych. Nie warto ich wyrzucać, lepiej je zjeść. Podpowiadamy co z nich zrobić. Tak wykorzystujcie kiszone buraczki: Sałata z kiszonymi buraczkami. Pokrójcie w kostkę i dodajcie do sałaty w sosie winegret Sałatki wielowarzywne. Z kiszonymi burakami doskonale komponuje się kolorowa papryka, kukurydza. Sosy można przygotować na bazie oliwy lub majonezu. Carpaccio z kiszonych buraków. Buraka z kiszonki pokrójcie ostrym nożem na bardzo cienkie, wręcz przejrzyste plastry, ułóżcie na talerzu, posypcie kaparami, rukolą i polejcie dobrą oliwą Barszcz ukraiński. Pokrojone buraczki możecie też wkroić do zupy oprócz świeżych, ugotowanych Pasztet. Tarte kiszone buraki oraz starta na grubej tarce i podsmażona na dużej ilości tłuszczu włoszczyzna to doskonałe składniki na pyszny pasztet. Dodajcie do niego mielone i namoczone siemię lniane, trochę mąki oraz ulubione przyprawy. Z kolei sok z kiszonych buraków po prostu pijcie lub używajcie do zakwaszania zup. Szczególnie barszcz, w tym barszcz wigilijny warto zrobić z dodatkiem własnego, a nie kupnego buraczanego zakwasu. Dlaczego warto jeść kiszone buraki i pić buraczany zakwas? Właściwości buraczanej kiszonki: Obniża poziom złego cholesterolu Wspomaga...