Świeży imbir i chrzan, przydają się nie tylko do gotowania. Można ich również użyć do przyrządzenia przepysznej, rozgrzewającej herbaty czy odchudzającego syropu. Przeczytajcie o ich niesamowitych właściwościach, a potem bierzcie się do roboty. W końcu kilogramy same nie znikną, chociaż…

Niesamowite właściwości chrzanu

Regularne spożywanie chrzanu, może was zabezpieczyć nie tylko przed różnego rodzaju infekcjami, ale również grypą czy anginą. Ta niewinnie wyglądająca roślina doskonale chroni wasz układ oddechowy oraz moczowy, oczyszcza organizm, przyspiesza metabolizm i zmniejsza uczucie zmęczenia.

W chrzanie nie brakuje cennych witamin, błonnika, przeciwutleniaczy i minerałów – potasu, sodu, żelaza, cynku, miedzi oraz magnezu. Niewielu zdaje sobie sprawę, że oprócz działania odchudzającego, chrzan idealnie uspokaja nerwy.

Cudowne właściwości imbiru

Imbir to kolejny, cudowny produkt, który każdy z was powinien mieć w swojej kuchni. Nie tylko pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem, ale również likwiduje wzdęcia, łagodzi mdłości, wspomaga pracę mózgu oraz działa moczopędnie.

Zobacz także:

Większość z was zapewne dobrze wie, że imbir doskonale rozgrzewa organizm, a co za tym idzie - wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Właśnie dlatego tak często dodajemy do herbaty, szczególnie jesienią i zimą. 

Przepis na syrop z imbiru i chrzanu

Nie ulega wątpliwości, że syrop na bazie imbiru i chrzanu, to doskonały sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dzięki niemu każdego dnia możecie tracić aż 1,5 centymetra tkanki tłuszczowej.

Będziecie potrzebować

  • Kawałka świeżego imbiru
  • Kawałka świeżego chrzanu
  • 2 łyżek cynamonu
  • 3 łyżek płynnego miodu
  • 4 cytryn

Przygotowanie

  1. Imbir i chrzan umieśćcie w blenderze i zmielcie. 
  2. Do masy dodajcie sok wyciśnięty z 4 cytryn i ponownie zmiksujcie.
  3. Do powstającego syropu dodajcie również cynamon oraz miód. Całość mieszajcie tak długo, aż uzyskacie konsystencję syropu.
  4. Tak przygotowany syrop przelejcie do niewielkiej, szklanej buteleczki, a następnie szczelnie ją zamknijcie.

Gotowe!

Syrop powinniście przyjmować maksymalnie dwa razy dziennie, po jednej łyżeczce, przez okres trzech tygodni. Po upływie tego czasu zróbcie sobie 21-dniową przerwę.