Zdobycie ziół do gotowania rosołu latem to bułka z masłem. Niektórym wystarczy spacer na ogród, inni skoczą do warzywniaka i gotowe. Tymczasem schody pojawiają się zimą. Wiele niedoświadczonych gospodyń zapomina o „uzbrojeniu” się w suszone zioła lub mrożonki z ziołami do rosołu i potem pozostaje im tylko przysłowiowy płacz nad rozlanym mlekiem.
Jak powinno się mrozić pietruszkę?
By nie musieć jeść „gołego” rosołu w styczniu, lutym, czy marcu, warto zawczasu przygotować nieco pietruszki i zamrozić ją zgodnie z prawidłami tej sztuki. Warto zrobić to już teraz – natki pietruszki nie brakuje teraz nigdzie.
Oto kilka praktycznych rad, na temat tego jak powinno się poprawnie mrozić pietruszkę, ale także i inne zioła:
- Pietruszka przeznaczona do zamrożenia musi być jak najświeższa – najlepiej mrozić dopiero co zerwane zioła z ogrodu
- Przed mrożeniem koniecznie umyjcie pietruszkę
- Żeby uniknąć zbrylenia, przed zamrożeniem pietruszkę trzeba osuszyć na ręczniczku
- Najlepiej mrozić zioła w specjalnych próżniowych pojemnikach. Jeśli nimi nie dysponujecie, możecie jednak śmiało zrobić to w woreczkach z klipsami zamykającymi lub w zwykłych torebkach foliowych
- Przed zamrożeniem warto nakleić na pojemniku z pietruszką datę mrożenia. Pietruszka mrożona przez ponad rok traci swoje walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji unikniecie możliwej pomyłki przy kolejnym mrożeniu!
- Przed zamrożeniem zadbajcie o stan swojej zamrażarki. W razie potrzeby rozmroźcie ją, by w środku panowały odpowiednie warunki do właściwego mrożenia
Jakie zioła poza pietruszką można mrozić na zimę?
Pietruszka to nie jedyne zioło, które idealnie nadaje się do mrożenia w lodówce. Polecamy także przygotowanie na zimę saszetek, pojemników lub woreczków m.in. z:
Zobacz także:
- Koperkiem
- Kolendrą
- Selerem naciowym
- Bazylią
- Cząbrem
- Lubczykiem
- A nawet ze szczypiorkiem