Pietruszka do rosołu pod ręką przez cały rok? Podpowiadamy jak właściwie mrozić zieleninę
Adobe Stock
Newsy

Pietruszka do rosołu pod ręką przez cały rok? Podpowiadamy, jak dobrze mrozić zieleninę

Jak zamrozić pietruszkę na zimę? To nic trudnego. Warto przygotować sobie woreczki czy pojemniczki z zieleniną, żeby potem gotować z ich użyciem smaczne i pełnowartościowe dania.

Zdobycie ziół do gotowania rosołu latem to bułka z masłem. Niektórym wystarczy spacer na ogród, inni skoczą do warzywniaka i gotowe. Tymczasem schody pojawiają się zimą. Wiele niedoświadczonych gospodyń zapomina o „uzbrojeniu” się w suszone zioła lub mrożonki z ziołami do rosołu i potem pozostaje im tylko przysłowiowy płacz nad rozlanym mlekiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak powinno się mrozić pietruszkę?

By nie musieć jeść „gołego” rosołu w styczniu, lutym, czy marcu, warto zawczasu przygotować nieco pietruszki i zamrozić ją zgodnie z prawidłami tej sztuki. Warto zrobić to już teraz – natki pietruszki nie brakuje teraz nigdzie.

Zobacz także
Jak zamrozić truskawki? Zróbcie tak, a zachowają smak po rozmrożeniu

Jak zamrozić truskawki? Zróbcie tak, a zachowają smak po rozmrożeniu

Wiele osób mrozi jajka przed ich smażeniem. Powód was zaskoczy. Spróbujecie?

Wiele osób mrozi jajka przed ich smażeniem. Powód was zaskoczy. Spróbujecie?

Oto kilka praktycznych rad, na temat tego jak powinno się poprawnie mrozić pietruszkę, ale także i inne zioła:

  • Pietruszka przeznaczona do zamrożenia musi być jak najświeższa – najlepiej mrozić dopiero co zerwane zioła z ogrodu
  • Przed mrożeniem koniecznie umyjcie pietruszkę
  • Żeby uniknąć zbrylenia, przed zamrożeniem pietruszkę trzeba osuszyć na ręczniczku
  • Najlepiej mrozić zioła w specjalnych próżniowych pojemnikach. Jeśli nimi nie dysponujecie, możecie jednak śmiało zrobić to w woreczkach z klipsami zamykającymi lub w zwykłych torebkach foliowych
  • Przed zamrożeniem warto nakleić na pojemniku z pietruszką datę mrożenia. Pietruszka mrożona przez ponad rok traci swoje walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji unikniecie możliwej pomyłki przy kolejnym mrożeniu!
  • Przed zamrożeniem zadbajcie o stan swojej zamrażarki. W razie potrzeby rozmroźcie ją, by w środku panowały odpowiednie warunki do właściwego mrożenia

Jakie zioła poza pietruszką można mrozić na zimę?

Pietruszka to nie jedyne zioło, które idealnie nadaje się do mrożenia w lodówce. Polecamy także przygotowanie na zimę saszetek, pojemników lub woreczków m.in. z:

  • Koperkiem
  • Kolendrą
  • Selerem naciowym
  • Bazylią
  • Cząbrem
  • Lubczykiem
  • A nawet ze szczypiorkiem
Czy rosół można zamrozić? Zróbcie tak, a długo będzie dobry
AdobeStock
Newsy
Czy rosół można zamrozić? Zróbcie tak, a długo będzie dobry
Zostało wam dużo rosołu? Nie musicie go zużyć od razu!

Rosół to nie tylko dobry pomysł na obiad, ale także baza do robienia różnych zup, sosów i gulaszów. Niestety, przyrządzenie bulionu jest dość czasochłonne i nie każdy ma możliwość i ochotę gotować przez kilka godzin rosół przy okazji robienia zupy pieczarkowej albo gołąbków . Pojawia się więc chęć zrobienia rosołu na zapas, jednak niestety zupa ta szybko się psuje. Czy można ją wobec tego na przykład… zamrozić? Jak mrozić rosół? Rosół jak najbardziej nadaje się do mrożenia! Trzeba jednak zrobić to w odpowiedni sposób. Nie polecamy mrozić kilkudniowego rosołu, ponieważ istnieje ryzyko, że zaczął on już się psuć. Najlepiej od razu po ugotowaniu tej zupy przestudzić ją, rozlać do pojemników, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażalniku. Dobrze jest przelewać rosół do pojemników przez gęste sitko, żeby pozbyć się fragmentów chrząstek, kości, warzyw i mięsa. Dzięki temu otrzymacie czysty bulion, idealny do przyrządzania różnych potraw. Koniecznie zapiszcie sobie datę na pojemniku z rosołem. Zupę tę można przechowywać w zamrażarce przez maksymalnie pół roku. Po tym czasie straci ona swoje walory smakowe i może się zacząć po prostu psuć. Polecamy też rozlać rosół do kilku mniejszych pojemników – pamiętajcie, że raz rozmrożonego rosołu nie wolno zamrażać po raz drugi! Co można mrozić oprócz rosołu? Nie tylko rosół nadaje się do mrożenia! Możecie przedłużyć trwałość także takich nieoczywistych produktów, jak: Białka jajek – po rozmrożeniu będą się ubijać nawet lepiej, niż świeże. Ciasto na pierogi – pamiętajcie, by ponownie je wyrobić po rozmrożeniu, ponieważ może być lepkie. Ciasto na pizzę – przed zamrożeniem powinno się...

Mrożenie rosołu
Newsy
Jak prawidłowo mrozić rosół? Ta metoda jest najlepsza. Znaliście ją?
Zobaczcie jak robić to prawidłowo, żeby nie tracić jego cennych właściwości.

Rosół to zupa, którą wielu z was pewnie mogłoby jeść na okrągło. Smakuje prawie każdemu i jada się go w Polsce naprawdę często. Niestety, zupę tę robi się bardzo długo. Macie czasem ochotę na rosół i chcielibyście natychmiast ja zaspokoić? Zdarza wam się, że zrobicie za duży gar rosołu i ciężko jest go zjeść, zanim się zepsuje? Sprawdźcie, czy dobrym pomysłem jest mrożenie rosołu i jak robić to właściwie. Przechowywanie rosołu Rosół, który nie jest przechowywyany w lodówce, dość szybko się psuje. Wywar mięsny to idealne miejsce rozwoju bakterii. Co zrobić, żeby móc cieszyć się jego smakiem na dłużej bez konieczności gotowania małych porcji, które zajmuje zawsze dużo czasu? Okazuje się, że świetnym pomysłem jest mrożenie rosołu! Nie traci on swoich właściwości smakowych ani zdrowotnych. Jak mrozić rosół, by zachować jego właściwości? Najlepiej zamrozić jest rosół jak najszybciej po jego ugotowaniu. Jeśli przeczuwacie, że macie za dużą porcję, od razu po przestudzeniu wydzielcie część do zamrożenia. Rosół wlejcie po prostu do odpowiednich pojemników, szczelnie zamknijcie i włóżcie do zamrażalnika. Sposoby mrożenia rosołu Są trzy sposoby mrożenia rosołu: W postaci gotowej zupy – zamrażajcie po prostu porcję rosołu, którą możecie odgrzać i zjeść ze świeżo ugotowanymi dodatkami Porcja rosołu z makaronem –świeżo ugotowany makaron będzie pewnie smaczniejszy, ale takie zamrażanie rosołu też jest możliwe Zamrażanie skondensowanego bulionu – specjalne zagęszczenie rosołu przed zamrożeniem, aby jego smak był wyraźniejszy i zajmował mniej miejsca w lodówce. Możecie odparować więcej wody z rosołu do zamrożenia, a przed jego zjedzeniem po prostu rozcieńczyć zupę wrzątkiem W czym...

Czy można mrozić szczypiorek? Odpowiedź was zaskoczy!
Pixabay
Newsy
Czy można mrozić szczypiorek? Odpowiedź was zaskoczy!
Mrożenie koperku i natki pietruszki to norma, ale wiele osób nie wie, czy można także bezpiecznie zamrozić szczypiorek. Mamy odpowiedź na to pytanie!

Mrożone zioła sprawdzają się w sytuacjach, kiedy nie macie pod ręką świeżej natki, a serwujecie gościom np. rosół: kiedy powinno się dodać koperek do rosołu?  Zioła doskonale smakują także podane z ziemniakami z wody czy mizerią. Oprócz natki pietruszki czy koperku, w kuchni można znaleźć zastosowanie także dla zieleniny... z marchewki: nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający . Do wielu dań stosuje się także szczypiorek, jednak niewiele osób go mrozi. Czy to na pewno bezpieczne?Eksperci wyjaśniają! Czy można mrozić szczypiorek? Mrożenie to świetna metoda obróbki żywności, która pozwala jej zachować dłuższą świeżość. Do zamrażarki można wrzucić także szczypiorek! Nawet w formie zamrożonej zachowa on swój smak, soczysty kolor, a nawet właściwości. Często zdarza się, że kupiony pęczek szczypiorku lub cebula dymka są wyjątkowo duże i nie udaje się ich zużyć w całości. Wtedy często lądują w śmietniku.  Nie musicie ich marnować! W zapasy mrożonego szczypiorku warto zaopatrzyć się zwłaszcza w sezonie, kiedy jego smak i kolor są najbardziej intensywne. Jak należy mrozić szczypiorek? Szczypiorek należy umyć i dokładnie osuszyć, aby nie zamarzł w bryłkach lodu. Suchy szczypiorek należy posiekać i umieścić w małym woreczku, słoiku lub plastikowym pojemniku.  Ogólne zasady co do mrożenia żywności znajdziecie tu: 5 najlepszych sposobów na mrożenie jedzenia . Szczypiorek – właściwości dla zdrowia Szczypior bogaty jest w wiele witamin i minerałów takich jak: Witamina C, Witamina A, Witamina K, Witamina B6, Foliany, Potas, Selen, Miedź, Żelazo, Magnez. Wspomaga układ nerwowy, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dzięki czemu może wspomóc...

rosół, zupa, zupa z makaronem
rzelkazag
Newsy
Dodajcie do rosołu to zioło. Zupa zyska nieprawdopodobne właściwości zdrowotne 
Pietruszka, lubczyk, pieprz, sól - w większośći wypadków lista przypraw i ziół dodawanych do rosołu jest krótko. Warto poszerzyć ją o jedną pozycję.

Każda dobra gospodyni domowa może pochwalić się swoją własną recepturą na rosół . Niektóre dodają na sam koniec dodają natkę pietruszki, inne wcześniej dorzucą do wywaru nieco lubczyku. Rzadziej spotykane jest dodawanie do rosołu bluszczyku kurdybanka. Ta mało znana roślina ma niezwykłe zdrowotne właściwości. Może okazać się waszą tajną bronią na choroby i infekcje! Czym powinno się doprawiać rosół? Są w Polsce takie domy, w których bez rosołu nie obejdzie się żadna niedziela. Stałym elementem w naszych zupach jest makaron (najlepiej domowej roboty) , nieodzowna  mięsna podstawa do bulionu, a także warzywa (czyli marchew, seler, pietruszka). Co tu dużo mówić - przepis na rosół nie wydaje się specjalnie skomplikowany. Większość gospodyń, oprócz doprawienia rosołu solą i pieprzem, decyduje się także na poprawienie smaku wywaru poprzez dodanie różnego rodzaju ziół. Lubianym dodatkiem do złocistej zupy jest lubczyk. W sezonie króluje z kolei świeża pietruszka. Warto pamiętać o zamrożeniu świeżej natki pietruszki na zimę - taka z pewnością doda kolorytu naszemu rosołowi, choć poprzez mrożenie straci nieco na wartości. Dlaczego warto dodawać do rosołu bluszczyk kurdybanek? Jednak nie samym lubczykiem i pietruszką żyje człowiek. Możemy łatwym sposobem sprawić, by nasza zupa stała się jeszcze bardziej zdrowa. Tą czynnością będzie dodanie nieco suszonego bluszczyku kurdybanka do talerza z gorącą zupą . Zapytacie: a co to takiego? Już spieszymy z odpowiedzią. To dość mało znane zioło o nieco egzotycznej nazwie ma niezwykłe cechy - jest wręcz stworzone do spożywania w trakcie sezonu zimowego, ale świetnie sprawdzi się także wiosną i latem. Uważajcie jednak, żeby z kurdybankiem nie przeholować: jest dość pikantny i gorzki w...