Pierwsze siwe włosy na skroni? Te produkty spożywcze pomogą spowolnić siwienie
Flickr
Newsy

Pierwsze siwe włosy na skroni? Te produkty spożywcze pomogą spowolnić siwienie

Siwienie to proces, który rzadko kogoś cieszy. Dlatego wiele kobiet (i coraz częściej także mężczyzn) sięga po farby i szampony koloryzujące, by trochę przechytrzyć naturę. A jeśli ktoś zaproponowałby wam powrót do naturalnego koloru lub chociaż spowolnienie tego procesu? 

Pierwsze siwe włosy zaczyna się dostrzegać zazwyczaj w okolicach czterdziestki. Z każdym rokiem jest ich coraz więcej i więcej. I ani się obejrzycie, a waszą głowę pokryje gołębia siwizna. Ten pierwszy siwy włos jest trochę jak wyrok, jak ostrzeżenie, że żarty się skończyły i wkracza się w poważny wiek. 

Dlaczego włosy siwieją? 

Obecnie siwienie nie jest problemem jedynie przypisanym do zaawansowanego wieku. Siwieją coraz młodsze osoby. W tym wypadku winowajcą jest zazwyczaj stres, który odpowiada za szereg chorób i zaburzeń w organizmach ludzi. Oprócz wieku i stresującego trybu życia istnieje szereg innych czynników mogących uruchomić lub przyspieszyć siwienie: 

  • uwarunkowania genetyczne, 

  • choroby tarczycy, 

  • zaburzenia hormonalne, 

  • niewłaściwa dieta, 

  • deficyt istotnych składników odżywczych, 

  • chemioterapia, 

  • używanie nieodpowiednich farb do włosów i suszarek.

Zobacz także
Włosy wychodzą wam garściami? Ten popularny produkt sprawi, że znów będą mocne

Włosy wypadają wam garściami? Ten popularny produkt sprawi, że znów będą mocne

Maseczka z tych nasion cudownie nawilża włosy. Od teraz będą gładkie i jedwabiste w dotyku

Maseczka z tych nasion cudownie nawilża włosy. Od teraz będą gładkie i jedwabiste w dotyku

Jak działa cytryna i olej kokosowy na włosy? 

Cytryna ma prawdziwie zbawienny wpływ na włosy. Pomaga spowolnić proces siwienia, a nawet, jak podają różne źródła, odwrócić go. Ten owoc nadaje im blask i wspomaga wzrost. Ma również właściwości przeciwgrzybicze, które wzmacniają i chronią skórę głowy. Sok z cytryny to prawdziwe dobrodziejstwo dla całego organizmu. Zawiera witaminę C i witaminy z grupy B, oraz wiele pierwiastków, w tym fosfor i wapń. Dzięki tym składnikom skutecznie odżywicie swoje włosy.  

Olej kokosowy zawiera wiele cennych dla włosów i skóry składników. Są to między innymi kwas laurynowy i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Produkt ten odżywia skórę głowy i chroni mieszki włosów. Utrzymywanie ich w dobrym stanie pozwala uniknąć siwienia przez długi czas. Włosy po użyciu kosmetyku na bazie oleju stają się błyszczące i zdrowsze. 

Przepis na kurację przeciw siwieniu z cytryny i oleju kokosowego 

Składniki: 

  • 3 łyżeczki soku z cytryny 

  • olej kokosowy (ilość zależy od długości waszych włosów) 

Sposób przygotowania: 

  1. Wymieszajcie sok z cytryny i olej kokosowy w miseczce. 

  1. Nałóżcie miksturę na głowę i starannie wmasujcie w skórę i włosy. 

  1. Pozostawcie na minimum pół godziny, a nawet godzinę. 

  1. Po tym czasie umyjcie włosy.  

  1. Stosujcie zabieg dwa razy w tygodniu. 

Źródło: stolicazdrowia.pl, poradnik-pl.top 

Magda Gessler odpowiada na pytania

czy można smażyć na oliwie z oliwek
AdobeStock
Newsy
Smażenie na tej oliwie wytwarza rakotwórcze związki. Popełniacie ten tragiczny błąd?
Używacie tego oleju do smażenia? Jego stosowanie może mieć fatalne skutki dla waszego zdrowia.

Czy potraficie wyobrazić sobie gotowanie bez smażenia? My też nie! W końcu najsmaczniejsze potrawy to te smażone w tłuszczu. Kotlety schabowe, placki ziemniaczane czy jajko sadzone – pyszności! A czy zwracacie uwagę na to, jakiego tłuszczu używacie do smażenia? To bardzo ważne, ponieważ konsekwencje smażenia na nieodpowiednim oleju są bardzo poważne! Olej olejowi nierówny W Polsce najczęściej stosowanym tłuszczem do smażenia jest olej rzepakowy. Dość tani, zdrowy, a przede wszystkim o neutralnym smaku i zapachu, który nie wpływa dzięki temu na smak potraw. Dziś na rynku obecnych jest dużo więcej olejów, z których Polacy chętnie korzystają. Z tych najpopularniejszych możemy wymienić: olej słonecznikowy olej z pestek winogron olej lniany olej kokosowy oliwę z oliwek Każdy z nich wyróżnia się innymi właściwościami. Olej z pestek winogron jest wyjątkowo neutralny, ponieważ praktycznie nie ma smaku i zapachu i jest bezbarwny. Olej lniany polecany jest w praktyce przeciwnowotworowej, ponieważ badania dowiodły, że znajduje się w nim najwięcej tłuszczów nienasyconych, które przeciwdziałają rozwojowi raka. Z kolei oliwa ze względu na charakterystyczny zapach, używana jest w kuchni śródziemnomorskiej jako dodatek do sałatek. Jednak czy wszyscy w ten sposób jej używają? Czy wy też popełniacie ten błąd? Oliwa coraz częściej gości w polskich domach, ponieważ reklamuje się ją jako zdrowszą alternatywę dla oleju rzepakowego. Jednak to nie do końca prawda. Rzeczywiście, oliwa zawiera więcej tłuszczów nasyconych, ale z tego powodu używana do przyrządzania tradycyjnych polskich dań staje się o wiele bardziej niebezpieczna dla naszego zdrowia niż olej rzepakowy. Dlaczego? Oliwa z oliwek zawiera dużo nienasyconych...

Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Adobe Stock
Newsy
Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów, ale to dzięki dodatkowi oleju, są one lepiej wchłaniane. Wyjaśniamy dlaczego tak się dzieje.

Sok z marchwi to jeden z najpopularniejszych soków w naszym kraju. Robi się go błyskawicznie, składnik jest dostępny przez cały rok, a do tego jest stosunkowo tani. Soki marchwiowe dostają dzieci już od 5 miesiąca życia, po czym ludzie piją go zwykle aż do późnej starości. Do wszystkich zalet soku marchewkowego trzeba dodać najważniejszą, dzięki której pijemy go tak chętnie i często. Sok z marchwi jest pyszny. Wyjaśniamy co się stanie gdy do szklanki soku dodacie łyżeczkę oleju. Jak olej poprawia sok z marchwi? Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów. Ponieważ część z nich: witamina A, E i K, to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, po dodaniu do soku odrobiny tłuszczu, zwiększycie poziom przyswajania przez organizm tych witamin. Do szklanki soku wystarczy dodać od 1 łyżeczki do 1 łyżki oleju, w zależności od preferencji smakowych. Możecie użyć dowolnego, ulubionego oleju. Może to być olej słonecznikowy, rzepakowy, czy inne, mniej popularne oleje: z pestek winogron, z orzechów włoskich, z awokado, olej kokosowy czy olej lniany. Do soku można także dodać oliwę. Sok z marchwi — wartości odżywcze i działanie To jeden z wartościowszych soków. Przygotowujemy go zawsze na zimno, dzięki czemu napój nie traci swoich wartości. A jest ich naprawdę mnóstwo, sok zawiera: Witaminę C Witaminę E Beta-karoten Kwas foliowy Tiaminę Wapń Magnez Fosfor Żelazo Potas Sód Cynk Sok jest niskokaloryczny: w 100 ml zawartych jest jedynie 41 kcal. Pity regularnie ma następujące działanie: Wspiera wzrok, ponieważ jest bogatym źródłem ważnego dla oczu beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A Ułatwia leczenie niedokrwistości Obniża poziom cholesterolu we...

Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy
Znaliście ten prosty trik z wykorzystaniem kwaśnej cytryny? To prawdziwy naturalny hit w pielęgnacji ciała!

Cytryna ma bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w pielęgnacji ciała. Czy wiecie, że świetnie się sprawdza jako sposób na zrogowaciałe pięty? Zastosowanie cytryny w pielęgnacji ciała Cytryna posiada prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Od wieków znana jest ze swoich właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Posiada ona również bogate zastosowanie w pielęgnacji ciała. Jak wykorzystuje się ten owoc w kosmetyce? Zanim zaczniecie stosować cytrynę w codziennej pielęgnacji twarzy i ciała, powinniście wiedzieć, że owoc ten posiada naturalne kwasy owocowe, które mogą podrażniać skórę i powodować jej pieczenie. Dlatego nigdy nie powinniście stosować cytryny na popękaną skórę z widocznymi rankami. Mało kto wie, że poza właściwościami wybielającymi, cytryna świetnie się sprawdza, jako środek na zrogowaciałe pięty. Jak to zrobić? Znamy pewien genialny trik. Sprawdźcie! Trik z cytryną na zrogowaciałe pięty Jeśli skóra na waszych piętach jest twarda i zrogowaciała, zastosujcie ten prosty trik z cytryną. Umyjcie dokładnie stopy, weźcie cytrynę, przekrójcie ją na pół i wetrzyjcie ją w pięty (możecie też ją wetrzeć w całe stopy) i odczekajcie ok. pół godziny. Po upływie tego czasu zmyjcie stopy ciepłą wodą i wetrzyjcie w nie krem nawilżający. Po takim zabiegu skóra na waszych stopach będzie gładka i przyjemna, a zrogowaciały naskórek zniknie. Jak jeszcze można wykorzystać cytrynę w pielęgnacji ciała? Czy wiecie, że cytryna świetnie się sprawdza jako naturalny środek na trądzik i zaskórniki? Owoce cytrusowe mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, dzięki czemu cytryna jest świetną alternatywą dla chemicznych produktów do walki z trądzikiem. Wystarczy, że pokroicie...

dorsz
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Najlepsza panierka do białej ryby. Podczas gryzienia cudownie chrupie, a smakuje tak, że ślinka cieknie
Dobra panierka do ryby to już połowa sukcesu! Dzięki jednemu dodatkowi, mięso będzie chrupiące z wierzchu, a delikatne i soczyste w środku. Obok takiej wersji nikt nie przejdzie obojętnie, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Ryby coraz częściej goszczą na polskich stołach. Nie jak kiedyś od święta czy tylko w piątek. Zdobywają coraz większą popularność, a co za tym idzie, pojawia się coraz więcej propozycji przygotowania tego produktu.  Co zawiera ryba? Jednym ze słynniejszych i bardziej dostępnych gatunków ryb na rynku jest dorsz. Jest delikatny w smaku, a przede wszystkim zawiera szereg właściwości, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Głównie jest on dobrym źródłem białka i kwasów z rodziny omega-3, mającymi dobry wpływ na pracę serca. Ponadto dorsz jest bogaty w witaminy oraz różne mikroelementy, które mają wpływ na układ odpornościowy. Warto dodać, że jest rybą niskokaloryczną i zawiera znikomą ilość cholesterolu, z tego też powodu jest zalecana dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami. Dorsz w chrupiącej piwnej panierce - przepis Sama panierka to połowa sukcesu w dobrze przygotowanym daniu, dlatego też musi być odpowiednio przyrządzona by była chrupiąca, a mięso w środku delikatne i soczyste. Sekretnym składnikiem, który spowoduje, że panierka będzie aromatyczna jest piwo. Tak, dobrze przeczytaliście. Dzięki niemu sama ryba nabierze wyjątkowego smaku. Przypadnie do gustu nie tylko smakoszom piwa, ale i innym gościom. Z pewnością nikt obok niej nie przejdzie obojętnie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 1 kg filetów z dorsza 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 ½ szklanki piwa 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz cytrynowy sok z cytryny olej do smażenia Wykonanie: Rybę opłuczcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Pokrójcie na mniejsze kawałki. Dorsza przyprawcie solą, pieprzem oraz delikatnie skropcie sokiem z cytryny. Do większej miski wlejcie piwo, wbijcie...