Pierwsze objawy niedoboru w organizmie to niegroźne zmiany skórne. Mogą skończyć się zanikiem mięśni.
Adobe Stock
Newsy

Pierwsze objawy jego niedoboru w organizmie to zmiany skórne. Mogą skończyć się zanikiem mięśni

Zbilansowana dieta ma wpływ na wszystkie funkcje organizmu. Dostarcza odpowiednich składników odżywczych, które pozwalają utrzymywać równowagę, a w rezultacie zdrowie.

Najczęstsze niedobory w organizmach Polaków dotyczą witaminy D. Mówił o tym w rozmowie z Polską Agencją Prasową dr Paweł Płudowski z Zakładu Biochemii, Radioimmunologii i Medycyny Doświadczalnej Instytutu "Pomnik Zdrowia Dziecka" w Warszawie:

- Z badań epidemiologicznych wynika, że ze względu na położenie geograficzne i klimat Polski, ponad 90 proc. populacji naszego kraju ma deficyty tej witaminy.

Inne niedobory ważnych substancji odżywczych związane mogą być nie tyle z warunkami geograficznymi, w jakich żyjemy, ale przede wszystkim z nieprawidłową dietą. I mogą mieć dla zdrowia bardzo poważne konsekwencje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Groźne skutki niedoboru białka w diecie

Gdy jecie zbyt mało białka, zaczyna cierpieć cały organizm. W pierwszej kolejności spada odporność i stajecie się bardziej narażeni na infekcje bakteryjne i wirusowe. Pojawia się apatia, rozdrażnienie, złe samopoczucie i przewlekłe zmęczenie.

Pierwsze objawy niedoborów mogą być dyskretne i mało uciążliwe, przez co bywają niezauważone i nie alarmują wystarczająco mocno, że coś złego zaczyna się dziać w organizmie. Wyczulcie się jednak na te objawy:

  • Problemy skórne polegające na przesuszeniu lub nadmiernym przetłuszczaniu się skóry
  • Wypadające i łamiące się włosy
  • Łamliwe paznokcie

Z czasem skutki niedoborów dają coraz poważniejsze symptomy:

  • Bóle stawów
  • Próchnica zębów
  • Łamliwość kości
  • Zanik mięśni
  • Problemy z wątrobą

Żeby uniknąć niedoborów białka, należy dobrze bilansować dietę, sięgać po produkty z różnych grup żywieniowych, także te zawierające duże ilości białka. Nie bagatelizować nawet lekkich symptomów zmian, a  w przypadku podejrzenia wystąpienia niedoborów, robić badania.

Zobacz także
Jak zrobić kawę białkową? Może zastąpić śniadanie

Jak zrobić kawę białkową? Z powodzeniem może zastąpić śniadanie

jajko

Całe jajko, żółtko czy samo białko? Wiecie co jest dla was najzdrowsze?

W jakich produktach znajduje się białko?

Produkty zawierające białko mogę mieć pochodzenie roślinne lub zwierzęce. Nie jest prawdą, że białko znajduje się jedynie w mięsie i nabiale. Duże jego ilości zawierają także produkty roślinne np. rośliny strączkowe czy warzywa. Np. w 100 g soi znajduje się 35 g białka. To więcej niż w kurczaku, który w takiej samej ilości masy ma 27 g białka.

Dzienne zapotrzebowanie na białko osób dorosłych to 0,83 g na kilogram masy ciała. Oznacza to, ze osoba ważąca 70 kg powinna zjadać ok. 60 g białka dziennie.

Zwierzęce źródła białka:

  • Jajka 
  • Mleko i przetwory mleczne np. sery twarogowe i twarde żółte
  • Mięso, w tym duże ilości ma: mięso indyka, schab, pierś z kurczaka, wątróbka wieprzowa
  • Ryby, np. łosoś wędzony, halibut, szproty

Roślinne źródła białka:

  • Warzywa największe ilości mają np. brokuły, szpinak, kukurydza
  • Owoce
  • Rośliny strączkowe, np. soja, groch, fasola, ciecierzyca
  • Orzechy
  • Nasiona zbóż

Źródło: msn.com, naukawpolsce.pl, proveg.pl

Kobieta jedząca ciasto
Adobe Stock
Newsy
Macie ciągle ochotę na słodycze? Wasz organizm próbuje tak wam przekazać ważną wiadomość
Ciągły ból głowy, zmęczenie, drażliwość, a do tego wzmożony apetyt na słodycze. Nie lekceważcie tych objawów.

Wbrew pozorom, nie muszą być to zwykłe objawy niewyspania. Często właśnie w tym stanie towarzyszyć mogę tego typu odczucia. Czasami w ten sposób organizm próbuje wam przekazać, że cierpi na brak jakiegoś ważnego mikroelementu. W tym przypadku może być to chrom. W organizmie znajdują się naprawdę mikroskopijne ilości tego pierwiastka. Jednak jego niedobór może skutkować problemami zdrowotnymi. Chrom i jego poziom w organizmie związany jest z przemianą materii i regulacją gospodarki cukrowej. Ten właśnie pierwiastek odpowiada za wrażliwość tkanek na insulinę, czyli hormon odpowiadający za prawidłowy metabolizm węglowodanów, czyli cukrów. Jakie są skutki niedoboru chromu w organizmie? W jakich przypadkach może okazać się, że wasz organizm przyswaja zbyt małą ilość chromu? Na to pytanie odpowiecie sobie, patrząc na swoją dietę. Jeżeli spożywacie za duże ilości cukrów prostych, jest duże prawdopodobieństwo, że ograniczacie w ten sposób przyswajanie chromu. Czym są cukry proste? Przede wszystkim chodzi tu o słodycze i białe pieczywo. Pomimo tego, że zjadacie duże ilości łakoci i bułek, podczas niedoboru chromu może pojawiać się zwiększone zapotrzebowanie na podjadanie słodkości. Eksperci twierdzą, że takie objawy nie zdarzają się jednak w każdym wypadku niedoboru chromu w ludzkim organizmie. Niedobory chromu mogą pośrednio wpływać na rozwój cukrzycy u człowieka, a także chorób krążenia. Co więc czynić, by mieć pewność, że gospodarka mikroelementami w waszym ciele przebiega prawidłowo? Dieta i suplementacja chromu Warto wzbogacić swoją dietę o produkty zawierające dany pierwiastek. I tak w przypadku chromu będą to przede wszystkim orzechy. Polecamy zwłaszcza przepyszne orzechy brazylijskiej, które oprócz tego, że są niezwykle bogate w chrom, zapewnią waszemu...

Bor, to minerał którego niedobór (zwiększa ryzyko wielu chorób), w tym raka. Gdzie go znaleźć
Adobe Stock
Newsy
Niedobór boru zwiększa ryzyko zmian kostnych i nowotworów. Sprawdźcie, w jakich jest produktach
O równowagę w organizmie człowieka dba bardzo wiele substancji, których na co dzień dostarczamy sobie wraz z pokarmem. Bor jest jednym z nich.

Bor to mikroskładnik występujący w organizmie w śladowych ilościach. Oznacza to, że potrzebujemy bardzo niewielkich ilości tego minerału, żeby zachować zdrowie. Złą wiadomością jest to, że niedobór tego minerału może powodować nieprzyjemne i niebezpieczne dla zdrowia dolegliwości, z nowotworami włącznie. Podpowiadamy, z jakich produktów czerpać bor, żeby utrzymywać prawidłowe stężenie w organizmie. Niedobór boru ma ogromne konsekwencje O ile potrzebujemy bardzo niewiele boru, żeby być zdrowym, to jednak jego niewystarczające ilości w organizmie mogą mieć groźne następstwa. Znacząco zwiększa się ryzyko wystąpienia wielu chorób Najczęstsze skutki niedoboru boru: Problemy ze stawami Skurcze mięśni Zaburzenia hormonalne Nadczynność tarczycy Przyspieszona praca serca Chorobowe zmiany w układzie kostnym przypominające osteoporozę Nowotwory prostaty Często niedobór boru łączy się z niedoborem witaminy D i wapnia w organizmie. Minerał, można jednak przedawkować. Dzieje się tak najczęściej w przypadku suplementacji tego składnika. Objawami nadmiaru boru w organizmie są: biegunka, wysypka, ból brzucha, osłabienie, przemęczenie, a także wysypka i wypadanie włosów. W jakich produktach znajduje się bor? Obawiając się o niedobory mikroelementów w organizmie, w przypadku boru mamy 2 dobre wiadomości: Potrzebujemy bardzo niewielkich ilości tego pierwiastka Bor występuje w wielu produktach łatwo dostępnych w polskiej kuchni, możemy więc w bardzo prosty sposób, odpowiednio się w niego zaopatrywać Wystarczy stosować zdrową, różnorodną dietę, bogatą w owoce i warzywa. Proste, popularny produkty zawierające duże ilości boru: Fasola Ziemniaki Kawa Mleko Suszone śliwki Rodzynki Awokado Brzoskwinie...

Cierpicie na reumatyzm? Odstawcie te produkty, by nie pogłębić tego schorzenia
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na reumatyzm? Odstawcie te produkty, by nie pogłębić tego schorzenia
Dokucza wam reumatyzm? Bolą was stawy? Nie lekceważcie tych dolegliwości. Warto zacząć od zmiany przyzwyczajeń żywieniowych.

Prawidłowe działanie stawów zwłaszcza u osób narażonych na schorzenia reumatoidalne nie może być zapewnione wyłącznie przez ćwiczenia, masaże i zabiegi. Potrzebne jest wsparcie od wewnątrz – nie tylko w postaci suplementów diety i leków. Chodzi jeszcze o odpowiednio dobraną dietę. Dlaczego dieta jest ważna w walce z reumatyzmem? Podstawową sprawą w walce o zdrowe chrząstki i stawy u wszystkich osób jest woda. Nawadnianie powinno być obfite zwłaszcza w okresie letnim. Osoby cierpiące na reumatyzm powinny szczególnie dobrze o tym pamiętać. Ważna jest także jednak świadomość, że człowiek nie jest w stanie nawodnić się poprzez samo jedzenie. Właściwe funkcjonowanie stawów i walka ze skutkami chorób zwyrodnieniowych na tle reumatycznym jest możliwa tylko i wyłącznie wtedy, gdy organizm otrzymuje za pośrednictwem jedzenia odpowiednie witaminy, minerały, składniki odżywcze i  inne mikroelementy. Wśród nich do najważniejszych należą m.in. Kolagen Witamina C Witamina B3 Krzem Bor Miedź Siarka Wapń Czego nie jeść przy reumatyzmie? Niestety większość badań dowodzi, że niedobory tych pierwiastków chemicznych i witamin ma zdecydowana większość populacji. Dlatego niezależnie od stanu waszych stawów i tego czy cierpicie na reumatyzm , czy też nie – warto postawić na zdrową dietę, która pomoże wam w zwalczeniu uciążliwego problemu, zminimalizowaniu jego skutków lub w zapobieżeniu wystąpieniu takich problemów zdrowotnych. Czego więc unikać wobec zaistnienia bólu stawów? Produkty mleczne zawierające dużo tłuszczów nasyconych (m.in. masło) Cukry proste zawarte w słodyczach, słodkich napojach i sokach Bóle stawów mogą...

Szybko się męczycie i dzwoni wam w uszach? To znak, że brakuje wam witamin. Znajdziecie je w tych produktach
AdobeStock
Newsy
Szybko się męczycie i dzwoni wam w uszach? To znak, że brakuje wam witamin. Znajdziecie je w tych produktach
Niedobory tej witaminy grożą nieprzyjemnymi konsekwencjami. Zacznijcie jeść odpowiednie produkty, by uzupełnić poziom witamin w organizmie.

Problemy ze wzrokiem, szybkie męczenie się, a także charakterystyczne uczucie dzwonienia w uszach – to mogą być objawy niedoboru witaminy A. Jeżeli zaobserwowaliście je u siebie, warto włączyć do swojej diety produkty zawierające tę witaminę. Objawy niedoboru witaminy A Gdy organizmowi zaczyna czegoś brakować, szybko daje o tym znać. Różne nieprzyjemne objawy są sygnałem ostrzegawczym – oznaczają, że organizm nie funkcjonuje prawidłowo. Dzieje się tak również w przypadku niedoboru witaminy A. Czy obserwujecie u siebie poniższe objawy? Słabszy wzrok i gorsze widzenie wieczorem (tzw. kurza ślepota) Wysychanie rogówki oka Sucha skóra Wypadanie włosów Kruche i łamliwe paznokcie Trądzik Biegunki Próchnica Bezsenność Szybkie męczenie się Dzwonienie w uszach Obniżenie odporności Zaburzenie miesiączkowania Choć najczęściej problemem jest niedobór witaminy A, to można ją także przedawkować. Typowe objawy hiperwitaminozy to w tym przypadku bóle brzucha, nudności i zabarwienie skóry na kolor pomarańczowy. Ostatni objaw pojawia się u osób, które piją zbyt dużo soku marchewkowego. Przedawkowanie witaminy A może być bardzo groźne dla kobiet w ciąży, ponieważ istnieje ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u płodu. W jakich produktach znajduje się witamina A? Wysokie dawki witaminy A znajdują się przede wszystkim w produktach mlecznych, takich jak choćby mleko i masło . Zwłaszcza masło jest polecane osobom, które skarżą się na osłabiony wzrok – właśnie ze względu na zawartą w nim witaminę A. Znajduje się ona również w podrobach zwierzęcych, tłustych rybach , jajkach, jarmużu, szpinaku i w batatach (słodkich ziemniakach). Najwięcej karetoneidów, które są potrzebne organizmowi, zawierają...