Najczęstsze niedobory w organizmach Polaków dotyczą witaminy D. Mówił o tym w rozmowie z Polską Agencją Prasową dr Paweł Płudowski z Zakładu Biochemii, Radioimmunologii i Medycyny Doświadczalnej Instytutu "Pomnik Zdrowia Dziecka" w Warszawie:

- Z badań epidemiologicznych wynika, że ze względu na położenie geograficzne i klimat Polski, ponad 90 proc. populacji naszego kraju ma deficyty tej witaminy.

Inne niedobory ważnych substancji odżywczych związane mogą być nie tyle z warunkami geograficznymi, w jakich żyjemy, ale przede wszystkim z nieprawidłową dietą. I mogą mieć dla zdrowia bardzo poważne konsekwencje.

Groźne skutki niedoboru białka w diecie

Gdy jecie zbyt mało białka, zaczyna cierpieć cały organizm. W pierwszej kolejności spada odporność i stajecie się bardziej narażeni na infekcje bakteryjne i wirusowe. Pojawia się apatia, rozdrażnienie, złe samopoczucie i przewlekłe zmęczenie.

Pierwsze objawy niedoborów mogą być dyskretne i mało uciążliwe, przez co bywają niezauważone i nie alarmują wystarczająco mocno, że coś złego zaczyna się dziać w organizmie. Wyczulcie się jednak na te objawy:

Zobacz także:

  • Problemy skórne polegające na przesuszeniu lub nadmiernym przetłuszczaniu się skóry
  • Wypadające i łamiące się włosy
  • Łamliwe paznokcie

Z czasem skutki niedoborów dają coraz poważniejsze symptomy:

  • Bóle stawów
  • Próchnica zębów
  • Łamliwość kości
  • Zanik mięśni
  • Problemy z wątrobą

Żeby uniknąć niedoborów białka, należy dobrze bilansować dietę, sięgać po produkty z różnych grup żywieniowych, także te zawierające duże ilości białka. Nie bagatelizować nawet lekkich symptomów zmian, a  w przypadku podejrzenia wystąpienia niedoborów, robić badania.

W jakich produktach znajduje się białko?

Produkty zawierające białko mogę mieć pochodzenie roślinne lub zwierzęce. Nie jest prawdą, że białko znajduje się jedynie w mięsie i nabiale. Duże jego ilości zawierają także produkty roślinne np. rośliny strączkowe czy warzywa. Np. w 100 g soi znajduje się 35 g białka. To więcej niż w kurczaku, który w takiej samej ilości masy ma 27 g białka.

Dzienne zapotrzebowanie na białko osób dorosłych to 0,83 g na kilogram masy ciała. Oznacza to, ze osoba ważąca 70 kg powinna zjadać ok. 60 g białka dziennie.

Zwierzęce źródła białka:

  • Jajka 
  • Mleko i przetwory mleczne np. sery twarogowe i twarde żółte
  • Mięso, w tym duże ilości ma: mięso indyka, schab, pierś z kurczaka, wątróbka wieprzowa
  • Ryby, np. łosoś wędzony, halibut, szproty

Roślinne źródła białka:

  • Warzywa największe ilości mają np. brokuły, szpinak, kukurydza
  • Owoce
  • Rośliny strączkowe, np. soja, groch, fasola, ciecierzyca
  • Orzechy
  • Nasiona zbóż

Źródło: msn.com, naukawpolsce.pl, proveg.pl