Najczęstsze niedobory w organizmach Polaków dotyczą witaminy D. Mówił o tym w rozmowie z Polską Agencją Prasową dr Paweł Płudowski z Zakładu Biochemii, Radioimmunologii i Medycyny Doświadczalnej Instytutu "Pomnik Zdrowia Dziecka" w Warszawie:
- Z badań epidemiologicznych wynika, że ze względu na położenie geograficzne i klimat Polski, ponad 90 proc. populacji naszego kraju ma deficyty tej witaminy.
Inne niedobory ważnych substancji odżywczych związane mogą być nie tyle z warunkami geograficznymi, w jakich żyjemy, ale przede wszystkim z nieprawidłową dietą. I mogą mieć dla zdrowia bardzo poważne konsekwencje.
Groźne skutki niedoboru białka w diecie
Gdy jecie zbyt mało białka, zaczyna cierpieć cały organizm. W pierwszej kolejności spada odporność i stajecie się bardziej narażeni na infekcje bakteryjne i wirusowe. Pojawia się apatia, rozdrażnienie, złe samopoczucie i przewlekłe zmęczenie.
Pierwsze objawy niedoborów mogą być dyskretne i mało uciążliwe, przez co bywają niezauważone i nie alarmują wystarczająco mocno, że coś złego zaczyna się dziać w organizmie. Wyczulcie się jednak na te objawy:
Zobacz także:
- Problemy skórne polegające na przesuszeniu lub nadmiernym przetłuszczaniu się skóry
- Wypadające i łamiące się włosy
- Łamliwe paznokcie
Z czasem skutki niedoborów dają coraz poważniejsze symptomy:
- Bóle stawów
- Próchnica zębów
- Łamliwość kości
- Zanik mięśni
- Problemy z wątrobą
Żeby uniknąć niedoborów białka, należy dobrze bilansować dietę, sięgać po produkty z różnych grup żywieniowych, także te zawierające duże ilości białka. Nie bagatelizować nawet lekkich symptomów zmian, a w przypadku podejrzenia wystąpienia niedoborów, robić badania.
W jakich produktach znajduje się białko?
Produkty zawierające białko mogę mieć pochodzenie roślinne lub zwierzęce. Nie jest prawdą, że białko znajduje się jedynie w mięsie i nabiale. Duże jego ilości zawierają także produkty roślinne np. rośliny strączkowe czy warzywa. Np. w 100 g soi znajduje się 35 g białka. To więcej niż w kurczaku, który w takiej samej ilości masy ma 27 g białka.
Dzienne zapotrzebowanie na białko osób dorosłych to 0,83 g na kilogram masy ciała. Oznacza to, ze osoba ważąca 70 kg powinna zjadać ok. 60 g białka dziennie.
Zwierzęce źródła białka:
- Jajka
- Mleko i przetwory mleczne np. sery twarogowe i twarde żółte
- Mięso, w tym duże ilości ma: mięso indyka, schab, pierś z kurczaka, wątróbka wieprzowa
- Ryby, np. łosoś wędzony, halibut, szproty
Roślinne źródła białka:
- Warzywa największe ilości mają np. brokuły, szpinak, kukurydza
- Owoce
- Rośliny strączkowe, np. soja, groch, fasola, ciecierzyca
- Orzechy
- Nasiona zbóż
Źródło: msn.com, naukawpolsce.pl, proveg.pl