Pierwsze grzyby pojawiają się już w polskich lasach. Gdzie pojechać na grzybobranie w tym roku?
Flickr
Newsy

Pierwsze grzyby pojawiają się już w polskich lasach. Gdzie można pojechać na grzybobranie w tym roku?

W tym roku pogoda dość długo niweczyła plany grzybiarzy. Miłośnicy kurek zadowalali się jedynie szczątkowymi zbiorami, a amatorzy prawdziwków, póki co obchodzili się smakiem. Jest jednak światełko w tunelu. Pierwsze grzyby się pojawiły. 

Gdy nadchodzi sierpień, grzybiarze ruszają do lasów, z utęsknieniem wypatrując dorodnych okazów. W tym roku jednak było wyjątkowo sucho, a to nie sprzyja grzybobraniu. Ostatnio w końcu w części kraju intensywnie padało, co uruchomiło wysyp pierwszych grzybów. 

W województwie lubelskim i śląskim rozpoczęło się grzybobranie 

Jak donoszą grzybiarze z województw lubelskiego i śląskiego na portalu grzyby.pl pierwsze sztuki zaczęły się pojawiać w tamtejszych lasach. Kurki, podgrzybki i borowiki to gatunki, które najczęściej są wymieniane przez miejscowych zbieraczy.  

Jeżeli wybierzecie się tutaj na spacer do lasu, to zapewne spakujecie do koszyka również maślaki oraz koźlaki. Pojawiają się także informacje od doświadczonych grzybiarzy, że można spotkać pierwsze kanie. 

Również Dziennik Zachodni potwierdza doniesienia o rozpoczęciu sezonu grzybowego w okolicach Śląska, dodając do wymienionych już wcześniej gatunków również rydze. 

Województwo małopolskie i wypełnione kosze z grzybami 

W województwie małopolskim również rozpoczął się sezon. W lasach pojawiły się borowiki szlachetne i koźlaki. Są też podgrzybki i nieco kurek. Pojawiają się rydze.  

Wielu zbieraczy grzybów z tego regionu informuje o satysfakcjonujących zbiorach. W koszykach można podobno przynieść do domu od kilkudziesięciu do nawet kilkuset sztuk. 

Zobacz także
Kiszone grzyby - tego jego jeszcze nie było. Koniecznie wypróbujcie ten zdrowy i smaczny przepis

Czy można kisić grzyby? Koniecznie wypróbujcie ten zdrowy i smaczny przepis 

W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadają się idealnie

W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadadzą się idealnie

Województwo mazowieckie i łódzkie, czyli borowiki i kurki 

Na portalu grzyby.pl, grzybiarze z województwa mazowieckiego pokazują zdjęcia pierwszych zbiorów. Okazuje się, że na Mazowszu, pomimo suszy, można zebrać borowiki. Są to już wyrośnięte okazy, więc potrzeba deszczu by pojawiły się nowe sztuki. 

Województwo łódzkie informuje z kolei o dużej ilości kurek i pojedynczych sztukach innych gatunków, które wyrosły za sprawą ostatnich deszczy. 

Gdzie jechać na grzyby w Polsce? 

Na wyprawy do lasów rusza coraz więcej osób. Wielu z was zapewne zastanawia się, gdzie pojechać, by wrócić do domu z pełnym koszem.  Podpowiadamy zatem kilka pięknych i dobrych miejscówek na grzyby. 

  • Bieszczady 

  • Puszcza Kozienicka 

  • Beskid Niski 

  • Puszcza Knyszyńska 

  • Puszcza Notecka 

  • Bory Tucholskie 

  • Puszcza Świętokrzyska 

  • Puszcza Bukowa 

  • Bory Dolnośląskie 

  • Beskid Sądecki 

  • Puszcza Kurpiowska 

Źródło: grzyby.pl, dziennikzachodni.pl, eska.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dokąd na grzyby? Podajemy miejsca, sprawdzone w rożnych regionach Polski
Adobe Stock
Newsy
Dokąd na grzyby? Podajemy sprawdzone miejsca wysypów z różnych regionów Polski!
Jak znaleźć doskonałe grzybowe miejsca? Najlepsze miejsca wskazują regionalni grzybiarze z kilku regionów naszego kraju.

Koniec lata i początek jesieni to najlepszy czas na grzybobranie. Grzyby będziemy zbierać nawet do późnej jesieni, niektóre rosną jeszcze wtedy, gdy nocą pojawiają się pierwsze przymrozki. Do końca października lasy są pełne borowików i koźlarzy, a podgrzybki, kanie , gąski i kurki w lasach znajdziemy nawet w listopadzie. Podpowiadamy, gdzie wybrać się na grzyby na Podlasiu , w okolicach Warszawy, w województwie zachodniopomorskim, w okolicach Poznania i w Małopolsce. Grzybowe miejsca na Podlasiu W okolicach Białegostoku i w podlaskich lasach, możecie w tym roku spodziewać się wysypu grzybów. Wybierzcie się w te rejony, żeby mieć pewność, że wrócicie z pełnymi koszami: Lasy na wschód od Gródka i w Waliłach, pod Gródkiem Lasy pod Grabówką Las na wschód od Supraśla Lasy w okolicach Żedni Lasy na północ od Czarnej Białostockiej Lasy w okolicach miejscowości Pańki i Adamowa W Puszczy Augustowskiej W Puszczy Białowieskiej W pobliżu Suwałk – okolice Osinek, Białej Wody W pobliżu Łomży – okolice wsi Gawrychy i Nowogrodu za Zbójną Poruszając się w obszarze przygranicznym, pamiętajcie o ograniczeniach wynikających ze stanu wyjątkowego, obowiązującego wzdłuż granicy z Białorusią. Gdzie na grzyby w okolicach Warszawy? Sprawdzone, grzybowe miejsca w województwie mazowieckim, których nie omijają najlepsi grzybiarze: Puszcza Bolimowska i Puszcza Kampinoska Lasy na trasie do Starej Miłosnej i Białobrzegów Lasy w Celestynowie, pod Otwockiem Lasy w Mostówce przy trasie na Wołomin Lasy w Rajszewie, koło Jabłonny Lasy w okolicach Wólki Radzymińskiej Las Bemowski, w okolicach Starego Bemowa Okolice Celestynowa, Osiecka i Klembowa Pomiechówek,...

Dlaczego latem grzyby są takie robaczywe? Odpowiedź zna tylko geniusz
Pixabay
Newsy
Dlaczego latem grzyby są aż tak robaczywe? Odpowiedź znają tylko doświadczeni grzybiarze
Lato to czas, gdy w polskich lasach pojawiają się pierwsze okazy grzybów. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego są one wówczas tak robaczywe?

W polskich lasach pojawiły się już pierwsze grzyby . Zapaleni grzybiarze pochwalili się premierowymi koszami pełnymi kurek , a nawet natrafili na pierwsze prawdziwki i podgrzybki . Jeśli mieliście kiedyś okazję zobaczyć letnie grzyby, na pewno zwróciliście uwagę na fakt, że są one zwykle w tym okresie jednak bardzo robaczywe. Z czego to może wynikać? Dlaczego letnie grzyby są robaczywe? Letnie grzyby zwykle są pełne robaków. Pani Elżbieta, która jest zapaloną grzybiarką narzeka, że zebrane przez nią ostatnio okazy miały „niechcianych lokatorów”. - W okolicy Kutna uzbierałam mały koszyk prawdziwków i podgrzybków. Moja radość była jednak przedwczesna, przy czyszczeniu grzybów okazało się, że niemal połowa ma lokatorów. Zostało mi pól niewielkiego koszyka, akurat na sos do obiadu. Zbieram grzyby od lat, jesienią nigdy nie trafiłam na taką ilość robaczywych, co latem. Nie są to tylko moje obserwacje, ciekawe czemu tak się dzieje - powiedziała portalowi strefaagro.pl. Dlaczego grzyby latem są robaczywe? Przyczyny takiego stanu rzeczy należy szukać w aurze panującej o tej właśnie porze roku. Winna jest wysoka temperatura, która sprzyja namnażaniu larw. - Niższa temperatura, to nie tylko wolniejszy wzrost owocników ale i mniejsza konkurencja ze strony owadów. Zwłaszcza, jeśli wystąpiły już jesienne przymrozki, ilość zaczerwionych („robaczywych”) grzybów znacznie maleje. Latem masowo rosną między innymi: pieprznik jadalny, borowik szlachetny, płachetka zwyczajna. Specyfiką letnich grzybobrań są dokuczliwe owady, od których trzeba się oganiać podczas grzybobrań. Wysoka temperatura powoduje też szybki rozwój larw owadów żyjących w owocnikach grzybów – wyjaśniają specjaliści z portalugrzyby.pl. A co na ten temat sądzą profesjonalni badacze specyfiki grzybów? Oddajmy głos...

rosół z kurek przepis Lasów Państwowych
Adobe Stock
Newsy
Przepis na rosół z kurek: wprost od polskich leśniczych. Tak dobrego nie jedliście 
Lasy Państwowe opublikowały na Facebooku przepis na niewiarygodny rosół z kurkami. Moment idealny, bo już pojawiły się w lasach i w sklepach.

Lato to nie tylko czas pysznych warzyw i owoców, ale też wyczekanych kurek. I to właśnie przepisem na rosół z tych grzybów podzieliły się na swoim profilu Lasy Państwowe. Ta zupa jest wegetariańska, ale można ją przygotować także na wywarze drobiowym lub drobiowo-wołowym.  Rosół z kurek: przepis Aby przygotować rosół z kurek, będziecie potrzebować: Składniki: 1,5 litra wywaru warzywnego (marchew, por, seler, pietruszka, 2-3 prawdziwki suszone) lub mięsnego 300 g kurek cebula 2 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Kurki oczyścić, mocząc je w wodzie z solą. Pokroić w małe kawałki. Podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę z kurkami  Dodać kurki z cebulą do wywaru i gotować przez 10 minut na małym ogniu Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rosół z kurek najlepiej smakuje z makaronem krajanką. Kurki w polskich lasach Pieprzniki jadalne, bo tak nazywają się oficjalnie kurki, pojawiają się w polskich lasach już w czerwcu, ale to właśnie środek lata (do października) jest najlepszym sezonem na ich zbiór. Najłatwiej spotkać je w lasach iglastych, pod świerkami i sosnami, ale rosną właściwie we wszystkich lasach. Co jeszcze można przygotować z kurek? Kurki to wyjątkowo wdzięczne i smaczne grzyby. Wspaniale komponują się z mięsem, jajkami i makaronem. Wypróbujcie takie przepisy na dania z kurkami: Bułeczki z jajecznicą z kurkami Kurki w śmietanie z ziołami prowansalskimi Kurki w zalewie octowej Sos kurkowy Mielone z kurkami

Jak długo gotować grzyby? To zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak długo gotować grzyby, by nie pozbawić ich całego smaku i aromatu? To zależy od 1 rzeczy
Chcecie ugotować grzyby, ale nie wiecie, jak się do tego zabrać? Skorzystajcie z naszych rad.

W polskich lasach mamy obecnie prawdziwy wysyp grzybów . Jeśli jesteście fanami grzybobrania, to właśnie teraz możecie wybrać się do lasu na grzyby. Część z was na pewno już to zrobiła i przyniosła do domu solidną ilość grzybów. Co robić z nimi dalej? Jak długo je gotować? Jak ugotować grzyby? Z grzybów możecie zrobić wiele smacznych dań. Możecie je ususzyć, usmażyć z cebulką , zrobić z nich przetwory, dodawać do mięs, zup i sosów albo... ugotować. Jak zrobić to prawidłowo? Jeśli chcemy ugotować grzyby, powinniśmy to zrobić do uzyskania ich miękkości. Jednak jeden grzyb może być miękki o wiele szybciej niż inny. To dlatego przed przystąpieniem do gotowania grzybów, koniecznie podzielcie je na rodzaje. I tak, przykładowo: kurki , rydze, borowiki gotujemy ok 40 min; koźlarze - ok 30 min; maślaki, podgrzybki - ok 15-20 min; pieczarki  - ok 5-7 min. Ile gotować suszone grzyby? Część z was być może ma jeszcze w swoich domach zeszłoroczne suszone grzyby. Jeśli chcecie przygotować z nich jakieś danie, je także powinniście najpierw ugotować. Jak się do tego zabrać? Suszone grzyby warto przed gotowaniem namoczyć w zimnej wodzie lub lekko osolonym mleku. Powinny w niej postać przez min. 4 godziny a najlepiej całą noc. Dzięki tej metodzie nasze grzyby będą smakowały i pachniały zupełnie niemal jak świeże. Następnie wkładamy grzyby do garnka z wodą i gotujemy, aż będą miękkie. Dla dużych grzybów czas wynosi ok. 1 godziny. Mniejsze grzyby powinny się gotować ok. 30 minut. Co zrobić z pianą, która wydobywa się podczas gotowania? Pianę tę należy usunąć. Należy też pamiętać, aby pod koniec gotowania dodać do garnka trochę soli. Ugotowane grzyby studzimy i poddajemy dalszej obróbce. Możemy pokroić je na kawałki i usmażyć lub dodać...