Piersi z kurczaka to jedne z częściej kupowanych mięs. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne i niesamowicie uniwersalne. Czasami kupując piersi z kurczaka w sklepie mięsnym lub w supermarkecie, możecie natknąć się na żółtawe kawałki mięsa. Czy to dobrze? Czy taki kolor może naturalnie występować na piersiach z kurczaka? Sprawdziliśmy!
Jak wybrać świeżą i smaczną pierś z kurczaka?
Wybierając piersi z kurczaka, warto dokładnie im się przyglądnąć. Świeże i dobre piersi z kurczaka powinny być różowe, mieć żywy kolor i nie powinny być zbyt miękkie.
Żółtawy kolor piersi z kurczaka – co oznacza?
Żółtawy kolor piersi z kurczaka oznacza, że nie jest ona zbyt świeża. Lepiej omijajcie takie kawałki mięsa i ich nie kupujcie. Czasami kurczaki mają naturalny żółtawy kolor, ale jednak w większości wypadków będzie świadczyło to o tym, że dana pierś nie jest pierwszej świeżości.
Test na świeżość piersi z kurczaka
Możecie wykonać test na świeżość piersi z kurczaka. Przyciśnijcie kawałek mięsa palcem. Powinno ono wrócić bez problemu do swojego kształtu. Jeśli w mięsie pozostaje wgłębienie, dana pierś z kurczaka może nie być zbyt świeża.
Zobacz także:
Odpowiednia wielkość piersi z kurczaka
Inną ważną cechą, jest obserwacja wielkości piersi z kurczaka. Wybierajcie piersi średniej wielkości. Te duże być może świadczą o tym, że kurczaki nie rosły naturalnie, a były karmione paszą zawierającą czynniki wzrostu.
Białe włókna przy piersi z kurczaka
Czasami przy piersiach z kurczaka zobaczycie białe włókna. Niektórzy je odkrawają, a innym zupełnie one nie przeszkadzają. W tym artykule znajdziecie odpowiedź na to, czym są białe włókna w piersi z kurczaka i czy możecie je bezpiecznie jeść.
Jak przygotować piersi z kurczaka? – pomysły
Piersi z kurczaka są niesamowicie uniwersalnym produktem. Nic dziwnego, że to jedne z ulubionych kawałków mięsa Polaków. Możecie je przygotować na wiele sposobów.
- Upiec w piekarniku i jeść do kanapek
- Dodać do sałatki, którą zjecie na kolację lub lunch
- Zrobić z nimi szaszłyki na grilla lub w piekarniku
- Usmażyć na patelni grillowej
- Dodawać do tortilli
Piersi z kurczaka są dobrym, niskokalorycznym źródłem białka. Wybierajcie te świeże, a będą korzystne dla waszego zdrowia.