Piersi z kurczaka to jedne z częściej kupowanych mięs. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne i niesamowicie uniwersalne. Czasami kupując piersi z kurczaka w sklepie mięsnym lub w supermarkecie, możecie natknąć się na żółtawe kawałki mięsa. Czy to dobrze? Czy taki kolor może naturalnie występować na piersiach z kurczaka? Sprawdziliśmy!

Jak wybrać świeżą i smaczną pierś z kurczaka?

Wybierając piersi z kurczaka, warto dokładnie im się przyglądnąć. Świeże i dobre piersi z kurczaka powinny być różowe, mieć żywy kolor i nie powinny być zbyt miękkie. 

Żółtawy kolor piersi z kurczaka – co oznacza?

Żółtawy kolor piersi z kurczaka oznacza, że nie jest ona zbyt świeża. Lepiej omijajcie takie kawałki mięsa i ich nie kupujcie. Czasami kurczaki mają naturalny żółtawy kolor, ale jednak w większości wypadków będzie świadczyło to o tym, że dana pierś nie jest pierwszej świeżości.

Test na świeżość piersi z kurczaka

Możecie wykonać test na świeżość piersi z kurczaka. Przyciśnijcie kawałek mięsa palcem. Powinno ono wrócić bez problemu do swojego kształtu. Jeśli w mięsie pozostaje wgłębienie, dana pierś z kurczaka może nie być zbyt świeża. 

Zobacz także:

Odpowiednia wielkość piersi z kurczaka

Inną ważną cechą, jest obserwacja wielkości piersi z kurczaka. Wybierajcie piersi średniej wielkości. Te duże być może świadczą o tym, że kurczaki nie rosły naturalnie, a były karmione paszą zawierającą czynniki wzrostu.

Białe włókna przy piersi z kurczaka

Czasami przy piersiach z kurczaka zobaczycie białe włókna. Niektórzy je odkrawają, a innym zupełnie one nie przeszkadzają. W tym artykule znajdziecie odpowiedź na to, czym są białe włókna w piersi z kurczaka i czy możecie je bezpiecznie jeść.

Jak przygotować piersi z kurczaka? – pomysły

Piersi z kurczaka są niesamowicie uniwersalnym produktem. Nic dziwnego, że to jedne z ulubionych kawałków mięsa Polaków. Możecie je przygotować na wiele sposobów.

  • Upiec w piekarniku i jeść do kanapek
  • Dodać do sałatki, którą zjecie na kolację lub lunch
  • Zrobić z nimi szaszłyki na grilla lub w piekarniku
  • Usmażyć na patelni grillowej
  • Dodawać do tortilli

Piersi z kurczaka są dobrym, niskokalorycznym źródłem białka. Wybierajcie te świeże, a będą korzystne dla waszego zdrowia.