Piersi z kurczaka mają żółtawy kolor? Wiemy, co to oznacza. Lepiej ich nie kupujcie (są nieświeże, surowe piersi z kurczaka powinny być różowe i nie powinny być zbyt miękkie)
Adobe Stock
Newsy

Piersi z kurczaka mają żółtawy kolor? Wiemy, co to oznacza. Lepiej ich nie kupujcie 

Widzieliście kiedyś żółtawą pierś z kurczaka? Sprawdźcie, czy możecie ją spokojnie zjeść.
Anna Urbańska
marzec 29, 2021

Piersi z kurczaka to jedne z częściej kupowanych mięs. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne i niesamowicie uniwersalne. Czasami kupując piersi z kurczaka w sklepie mięsnym lub w supermarkecie, możecie natknąć się na żółtawe kawałki mięsa. Czy to dobrze? Czy taki kolor może naturalnie występować na piersiach z kurczaka? Sprawdziliśmy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać świeżą i smaczną pierś z kurczaka?

Wybierając piersi z kurczaka, warto dokładnie im się przyglądnąć. Świeże i dobre piersi z kurczaka powinny być różowe, mieć żywy kolor i nie powinny być zbyt miękkie. 

Żółtawy kolor piersi z kurczaka – co oznacza?

Żółtawy kolor piersi z kurczaka oznacza, że nie jest ona zbyt świeża. Lepiej omijajcie takie kawałki mięsa i ich nie kupujcie. Czasami kurczaki mają naturalny żółtawy kolor, ale jednak w większości wypadków będzie świadczyło to o tym, że dana pierś nie jest pierwszej świeżości.

Zobacz także

Test na świeżość piersi z kurczaka

Możecie wykonać test na świeżość piersi z kurczaka. Przyciśnijcie kawałek mięsa palcem. Powinno ono wrócić bez problemu do swojego kształtu. Jeśli w mięsie pozostaje wgłębienie, dana pierś z kurczaka może nie być zbyt świeża. 

Odpowiednia wielkość piersi z kurczaka

Inną ważną cechą, jest obserwacja wielkości piersi z kurczaka. Wybierajcie piersi średniej wielkości. Te duże być może świadczą o tym, że kurczaki nie rosły naturalnie, a były karmione paszą zawierającą czynniki wzrostu.

Białe włókna przy piersi z kurczaka

Czasami przy piersiach z kurczaka zobaczycie białe włókna. Niektórzy je odkrawają, a innym zupełnie one nie przeszkadzają. W tym artykule znajdziecie odpowiedź na to, czym są białe włókna w piersi z kurczaka i czy możecie je bezpiecznie jeść.

Jak przygotować piersi z kurczaka? – pomysły

Piersi z kurczaka są niesamowicie uniwersalnym produktem. Nic dziwnego, że to jedne z ulubionych kawałków mięsa Polaków. Możecie je przygotować na wiele sposobów.

  • Upiec w piekarniku i jeść do kanapek
  • Dodać do sałatki, którą zjecie na kolację lub lunch
  • Zrobić z nimi szaszłyki na grilla lub w piekarniku
  • Usmażyć na patelni grillowej
  • Dodawać do tortilli

Piersi z kurczaka są dobrym, niskokalorycznym źródłem białka. Wybierajcie te świeże, a będą korzystne dla waszego zdrowia.

Kurczak pieczony
beatris/gotujmy.pl
Przepisy Soczysty kurczak pieczony z boczkiem. Upiecz całego kurczaka „na jednym ogniu”
Pieczony w całości kurczak to niezwykle efektowne danie. Są sposoby, by nie stracił na soczystości podczas pieczenia. Sprawdźcie sami!
Hubert Rój
listopad 22, 2020

Podczas pieczenia całego kurczaka najsmaczniej wychodzą nam zwykle podudzia i skrzydełka. Ich mięso jest jednocześnie delikatne i odpowiednio tłuste. Dobrze wypieczone potrafią po prostu rozpływać się w ustach. Problem sprawiają za to piersi. To cenne mięso ma inne właściwości niż choćby udka – to przede wszystkim mniej tłuszczu. To wszystko decyduje o tym, że pierś z kurczaka potrzebuje znacznie mniej czasu na ugotowanie czy upieczenie. Jak pogodzić ogień z wodą i umiejętnie upiec całego kurczaka „na jednym ogniu”? To wcale nie musi być trudne zadanie. Do tego kulinarnego triku będziemy potrzebowali pokrojonego w plastry boczku. Tłuszcz z tego wieprzowego mięsa sprawi, że nasza pierś nie wysuszy się nam na wiórka! Skorzystajcie z tego patentu, żeby móc cieszyć się smakiem całego kurczaka, a nie tylko jego poszczególnych części. Przepis na soczystego kurczaka pieczonego z boczkiem w całości: Składniki: Cały kurczak (najlepiej zagrodowy) 15 dag wędzonego boczku w plasterkach 1 łyżka czosnku granulowanego Szczypta soli ziołowej Pół łyżeczki rozmarynu Pół łyżeczki cząbru Pół łyżeczki bazylii Ćwierć łyżeczki tymianku Kilka łyżek oleju Pieprz Przygotowanie: Przygotowanego do pieczenia kurczaka ustawiamy w żaroodpornym naczyniu. Podważamy delikatnie skórkę kurczaka na piersiach i umieszczamy pod nią plasterki wędzonego boczku. Szczelnie wypełnijmy kurczaka boczkiem – w ten sposób zapewnimy mu izolację przed wysuszeniem. Przyprawy i zioła wsypujemy do jednej miseczki, dodajemy do nich olej i mieszamy. Powstałą  marynatą dokładnie nacieramy naszego kurczaka. Kurczaka pieczemy piersiami do góry. Pieczemy mięso przez godzinę w temperaturze 160 st. C., a następnie przewracamy go na drugą stronę i...

Przeczytaj
Pierś z kaczki
babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy Pierś z kaczki pieczona w popularnym składniku do ciast? Tak gotowały nasze mamy i babcie
Szukacie pomysłu na efektowny i smakowity obiad? Koniecznie wypróbujcie tego przepisu na pierś z kaczki.
Hubert Rój
grudzień 05, 2020

Ten przepis kryje w sobie dość nietypowe składniki. Anyż i kardamon kojarzą się nam przecież bardziej z wypiekiem świątecznych pierników albo z rozgrzewającą korzenną herbatą? Ale w połączeniu z drobiowym mięsem? Tak, zgadza się. Stosunkowo tłusta, ale niesamowicie intensywna w smaku kacza pierś wymaga specjalnego potraktowania w kuchni. Wiedziały już o tym nasze mamy i babcie. Być może umiejętność sprawnego gotowania kaczego mięsa brała się z po prostu z powszechności kaczki. Dawniej nasza drobiowa dieta nie ograniczała się tylko do mięsa kurzego. Gęsi, indyki, wreszcie kaczki – każde dobre gospodarstwo na wsi pełne było różnego rodzaju drobiu, który wykorzystywano na różnorakie sposoby. Jednym ze sposób przegotowania kaczki jest podzielenie tuszki na części i wykorzystanie piersi osobno. Wyfiletowane kawałki tego szlachetnego mięsa zrobią furorę na waszym stole także i dzisiaj. Ważne abyśmy zakupili dobrej jakości mięso. Wtedy wszystko pójdzie już jak z płatka. Przepis na pierś z kaczki smażonej w anyżu i kardamonie. Składniki: 3 filety z piersi kaczki 2 gwiazdki anyżu (lub łyżeczka anyżu w proszku) Kilka kulek pieprzu czarnego (lub, analogicznie, pieprz czarny w proszku) 1 łyżka cukru Łyżeczka cynamonu w proszku Łyżeczka kardamonu w proszku Sól Olej rzepakowy Przygotowanie: Mielimy anyż i pieprz w moździerzu. Mieszamy wszystkie przyprawy z cukrem. Solimy mięso i obtaczamy w dużej ilości przyprawowej mieszanki. Smażymy plastry kaczki na oleju z dwóch stron, na dużym ogniu. W ten sposób uda nam się uzyskać piękną, chrupką skórkę. Następnie przekładamy kaczkę do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 st. C.) i pieczemy nie za długo – ok. 5-10 min. Filet z piersi kaczki nie powinien być zanadto wysuszony...

Przeczytaj
Kaczka po staropolsku
netka/gotujmy.pl
Newsy Tym zaskoczycie gości podczas świąt. Wyborna pieczeń z kaczki na rodzinny obiad
Kaczka to idealny pomysł na drugie, świąteczne danie. Możecie podać ją z buraczkami, zasmażaną marchewką i tłuczonymi ziemniakami.
Aleksandra Jaworska
grudzień 23, 2020

Świąteczne ucztowanie to nie tylko Wigilia. Pozostałe dni Bożego Narodzenia wymagają równie smacznej, kulinarnej oprawy.  Kaczka jest spożywana w wielu kuchniach na całym świecie To wysokotłuszczowe i wysokobiałkowe mięso, będące bogatym źródłem żelaza. W menu wielu krajów znajdziemy kaczkę w roli głównej. To mało przeciętne mięso, które doskonale łączy się z żurawiną lub konfiturą z borówek. Pieczoną kaczkę można nadziać też owocami. W roli nadzienia sprawdzą się soczyste jabłka i gruszki.  Gatunek kaczki słodkowodnej, krzyżówki, został udomowiony i jest powszechnym ptakiem hodowlanym w wielu kulturach. Mięso kaczki pochodzi głównie z piersi i nóg kaczek. Podobnie jak cały drób jest klasyfikowane jako białe mięso, mimo że kolor jest nieco ciemniejszy niż zwykły indyk czy kurczak. Dodatkowo, mięso z nóg kaczki jest nieco ciemniejsze i grubsze.  Kaczka jako mięso dominujące w kuchni chińskiej Narządy wewnętrzne, takie jak serce i nerki kaczki mogą być również spożywane. Chociażby wątroba służy jako główny składnik wykwintnego foie gras. Popularnym w Azji daniem jest także kaczka po pekińsku, która jest wykonana z jej specjalnej odmiany. Na pewno jedliście mięso kaczki z ogórkami, sosem musztardowym lub w wersji nietuzinkowej, podanej na przegrzebkach. Niebezpieczeństwo związane z konsumpcją kaczek Kaczkę należy piec tyle czasu, ile waży dana sztuka mięsa. Dzięki temu doprowadzicie do chrupkości jej skóry. Kaczka złowiona w środowisku naturalnym może jednak być narażona na chłonięcie zanieczyszczeń zbiorników wodnych, w których pływa. Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, wybierajcie kaczki hodowlane. Składniki: 1 kaczka pieprz świeżo mielony...

Przeczytaj
pieczona kaczka
Adobe Stock
Newsy Tego błędu bezwzględnie unikaj podczas pieczenia kaczki. Sprawdź, zanim zepsujesz swoje danie
Dawniej kaczki można było zobaczyć na prawie każdym wiejskim podwórzu. Dzisiaj kaczki powoli wracają do łask, a my przypominamy sobie jak gotowały je nasze babcie.
Hubert Rój
grudzień 14, 2020

Mięso kaczki jest niezwykle smakowite, ale dość tłuste i ciężkostrawne. Mimo wszystko nie ma się czego obawiać. Nie jemy przecież kaczki co tydzień. Raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na kaczkę choćby ze względu na to, że jej mięso staje się coraz powszechniejsze w naszych sklepach. Wszystko to za sprawą rozwoju polskich hodowli kaczek, które zdobywają uznanie konsumentów w całej Europie. Wraz z większą ilością produktu na rynku poprawia się także jego jakość. Dlatego też możemy zaufać naszym hodowcom i wesprzeć polską branżę drobiową poprzez wybór kaczki. Cała czy tylko część? Na ten szlachetny, drobiowy rarytas decydujemy się zwłaszcza dla uświetnienia ważnego przyjęcia w naszym domu. Jaki sposób przygotowania wybrać? Kaczka ze względu na dużą ilość tłuszczu nadaje się przede wszystkim do pieczenia. Ten sposób wybierzmy, gdy chcemy przygotować kaczkę w całości. Jeżeli dysponujemy piersią z kaczki wraz z tłustą, grubą skórką, warto pomyśleć o połączeniu smażenia z pieczeniem. O co chodzi? Układamy kaczkę skórą do dołu na rozgrzanej patelni. Wytapiamy tłuszcz i jednocześnie uzyskujemy doskonały, piękny kolor podczas 10-minutowego smażenia. Następnie przekładamy pierś do żeliwnego naczynia i pieczemy przez pewien czas w piekarniku – to najlepszy sposób na tę część kaczego mięsa! Częstym błędem podczas przygotowania kaczki jest po prostu nieodpowiedni czas pieczenia. Zbyt krótkie pieczenie sprawi, że nasza kaczka będzie za twarda i niesmaczna. Kilka zasad Z kolei za długie pozostawienie mięsa w piekarniku w zbyt dużej temperaturze doprowadzi do wiadomych skutków... Co zatem powinniśmy zrobić? Przed gotowaniem kaczki należy pamiętać o dokładnym oczyszczeniu kaczki, a następnie o jej wysuszeniu. By gruba warstwa tłuszczu...

Przeczytaj