pierogi ruskie
Adobe Stock
Newsy

Pierogi ruskie wyjdą lepsze w smaku, jeśli dodacie ten sekretny składnik. Wspaniale podkręci ich smak

Pierogi ruskie zna każdy, ale z tym sekretnym składnikiem smakują jeszcze lepiej. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie tą potrawę, a w takim wydaniu na dłużej zagoszczą w waszym domu.

Pierogi ruskie mimo, iż brzmią obco to chyba nie ma osoby, która by tego dania nie kojarzyła i nie lubiła. Są proste w przygotowaniu, a smak wręcz zniewala z nóg. Najczęściej są podawane z kwaśną śmietaną bądź zeszkloną cebulką.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekretny składnik do farszu

Klasyczny przepis zakłada przyrządzenie farszu z gotowanych ziemniaków, białego sera i przypraw. Jeden sekretny dodatek całkowicie odmienia tą potrawę, a jest nim mięta.

To zioło nadaje całości świeżości i lekkości. Pierogi mają ciekawy, podkręcony aromat. To połączenie smaków jest wyśmienite. Nikt nie oprze się tak przygotowanym pierogom ruskim!

Przepis na pierogi ruskie z miętą

Składniki:

Farsz:

  • ½ kg twarogu
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 4 łyżki masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę przesiejcie mąkę. W kopcu zróbcie wgłębienie, w które dodajcie miękkie masło, sól, rozbite jajko oraz szklankę letniej wody. Całość delikatnie zamieszajcie i zagniećcie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto.
  2. Przygotowane ciasto przełóżcie do miski i przykryjcie ściereczką. Odstawcie na 15 minut.
  3. W międzyczasie przygotujcie farsz.
  4. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odcedźcie wodę oraz odstawcie do ostygnięcia.
  5. Później chłodniejsze ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.
  6. Twaróg rozdrobnijcie za pomocą widelca lub blendera, po czym dodajcie go do ziemniaków.
  7. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę oraz przełóżcie na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażcie do zeszklenia się. 
  8. Listki mięty umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Posiekajcie je w drobne kawałki.
  9. Miętę wraz z podsmażoną cebulką dodajcie do ziemniaków z twarogiem. Całość doprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  10. Ciasto rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinajcie za pomocą szklanki placki. 
  11. Z masy twarogowo-ziemniaczanej uformujcie niewielkie kuleczki. Każdą taką kuleczkę ułóżcie na jednym placku ciasta. Brzegi zlepcie do siebie i ukształtujcie zgrabnego pieroga. Postąpcie tak z resztą składników.
  12. W większym garnku zagotujcie osoloną wodę. Gdy będzie wrzeć, wrzućcie do niej przygotowane pierogi. Gotujcie je przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.
  13. Pierogi ruskie podawajcie z podsmażoną cebulką, skwarkami lub kwaśną śmietaną. Smacznego!
Pierogi ruskie
Gotujmy.pl/mysiunia
Newsy
Przepis na prawdziwe pierogi ruskie. Sekretem ich wyjątkowości jest to ciasto z przepisu babci
Każdy ma swój sposób na pierogi ruskie. Z naszą recepturą wyjdą one nawet początkującym!

Miękkie i delikatne ciasto oraz wyrazisty ziemniaczano-serowy farsz z podsmażoną, aromatyczną cebulką, to przepis na idealne pierogi ruskie. Mimo iż proces przyrządzenia ich wydaje się skomplikowany, niektóre gospodynie domowe twierdzą, że jest świetnym sposobem na odstresowanie. Idealne ciasto na pierogi ruskie nie potrzebuje wiele. Najważniejsze składniki to mąka, woda, szczypta soli oraz łyżeczka oleju. Nasze babcie miały swoje tajemnice, aby ich dania smakowały najlepiej na świecie. Ten przepis zdecydowanie wam ten doskonały smak przybliży.  Przepis na pierogi ruskie  Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej  200 ml letniej wody Szczypta soli Łyżeczka oleju Składniki na farsz: 250 g twarogu półtłustego 250-300 g ugotowanych ziemniaków 3 cebule Łyżka masła roślinnego Olej do smażenia Sól  Pieprz Sposób przygotowania: Ciasto Na stolnicy do przesianej mąki z solą dodajcie stopniowo wodę i wyrabiajcie ciasto. Proces ten powinien trwać około dziesięciu minut. Ciasto musi być elastyczne i plastyczne.  Na końcu dolejcie olej. Gdy ciasto będzie gotowe, przełóżcie je do miski, przykryjcie je ściereczką i odstawcie na 15 minut. W międzyczasie przygotujcie farsz.   Farsz Ser i lekko ciepłe ziemniaki przeciśnijcie przez praskę do miski.  Cebule obierzcie i pokrójcie w kostkę. Połowę cebuli usmażcie na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajcie ją do miski z przeciśniętym serem i ziemniakami, dokładnie wszystko wymieszajcie. Drugą połowę cebuli podsmażcie z dodatkiem soli na oleju - polejecie nią ugotowane pierogi. Pierogi Po 15 minutach rozwałkujcie na stolnicy ciasto podsypanej mąką.  Z rozwałkowanego ciasta wycinajcie za...

jak zrobić farsz farsz na pierogi ruskie
Gotujmy.pl
Newsy
Jak przyprawić farsz do pierogów ruskich? Dodajcie 1 sekretny składnik. Każdy zapyta, co to za pyszny i niepowtarzalny smak
Szukacie pomysłu na odczarowanie tradycyjnych pierogów ruskich? Pora na eksperymenty z farszem. Dodajcie do niego zioła i przyprawy, a wasze pierogi zrobią furorę!

Tradycyjny farsz na pierogi ruskie, jaki przygotowywały nasze mamy i babcie, nie ma zbyt długiej listy składników. Ziemniaki, ser biały, sól i pieprz. No może jeszcze pieprz ziołowy. I tyle. Chociaż w prostocie tkwi piękno i ideał, czasami aż prosi się, by nieco „złamać” tradycyjne receptury. Co można dodać do farszu na pierogi ruskie? Do farszu na pierogi warto dodać podsmażoną cebulką, a także posiekane świeże lub mrożone zioła. Do tego oczywiście różnego rodzaju przyprawy. Wzbudzicie nie lada sensację smakiem swoich pierogów, gdy dodacie do farszu takie dodatki jak gałka muszkatołowa czy ostra papryka. Ten smak będzie niezapomniany! Przepis na pierogi ruskie ze specjalnym farszem Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Ćwierć szklanki oleju 1 łyżeczka soli Szklanka gorącej wody Składniki na farsz: Ok. 60 dag ziemniaków 35 dag białego sera 1 cebula Pół pęczka koperku Pół pęczka natki pietruszki Gałka muszkatołowa Ostra papryka w proszku Sól Pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania farszu. Cebulę obierzcie ze skórki, pokrójcie i podsmażcie na oleju. Ziemniaki obierzcie, ugotujcie z dodatkiem soli, utłuczcie na puree i odstawcie do ostygnięcia. Wymieszajcie ostudzone kartofle z serem białym. Pokrójcie drobno koperek i pietruszkę. Dodajcie cebulkę, pokrojone zioła, posólcie i popieprzcie do smaku. Do farszu możecie dodać odrobinę ostrej papryki w proszku i gałki muszkatołowej. Przystąpcie do wyrabiania ciasta. Wysypcie mąkę na stolnicę, dodajcie odrobinę oleju. Zacznijcie energicznie wyrabiać ciasto, dolewając co chwilę do mąki odrobinę gorącej wody – uważajcie, by się nie poparzyć! Wyrobione ciasto odstawcie pod...

pierogi z dudkami
Adobe Stock
Newsy
Niesamowicie tanie i delikatne pierogi z płuckami. Takie nadzienie to hit
Nie ma chyba osoby, która by nie lubiła pierogów, a to wszystko dzięki możliwości wybrania dowolnego farszu. Pierogi z dudkami wręcz rozpływają się w ustach! Koniecznie zróbcie je z tego przepisu, a przepadniecie!

Pierogi to bardzo uniwersalna potrawa, gdyż składa się głównie z ciasta oraz farszu. Tak naprawdę można je nadziać wszystkim. Można je przygotować na wytrawnie, ale i na na słodko. Do najpopularniejszych należą pierogi ruskie, z serem, kapustą i grzybami, szpinakiem, truskawkami czy jagodami.  Przepis na pierogi z dudkami Dudki to inaczej nazwa płuc. W niektórych regionach są wręcz niemożliwe do zjedzenia, a w innych są po prostu rarytasem. Pierogi z farszem przygotowanym właśnie z dudek są przepyszne w smaku i nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Takie pierogi podane z zasmażką ze skwarek rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie przetestować ten przepis!  Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej ciepła woda sól Farsz: 1 ½ kg płucek (dudków) wołowych lub wieprzowych 3 duże cebule 2 marchewki 2 liście laurowe olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Przygotowanie pierogów zacznijcie od farszu. Płucka dokładnie umyjcie, a później moczcie w wodzie przez około pół godziny. Następnie przełóżcie je do większego garnka, zalejcie czystą wodą i dodajcie obraną marchewkę, liście laurowe oraz sól. Wszystko gotujcie do miękkości.  Następnie wyjmijcie z garnka płuca wraz z marchewką i odstawcie je do ostudzenia. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w mniejszą kostkę. Na patelni rozgrzejcie większą ilość oleju i dodajcie do niego cebulę, smażcie ją do zeszklenia. Ostudzone płucka wraz z marchewką przepuśćcie przez maszynkę do mielenia mięsa przez najdrobniejsze sitko.  Do zmielonych składników dodajcie podsmażoną cebulkę, doprawcie solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszajcie. Mąkę wsypcie do większej miski, dodajcie wodę i sól. Całość...

farsz do pierogów ruskich przepis
gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron/Instagram, Flickr
Newsy
Dodajcie to do farszu do pierogów ruskich a zwariujecie ze smaku. Trik polecany przez rodzinę Kuroniów
Jak sprawić, by farsz do pierogów ruskich był jeszcze lepszy? Wystarczy ten wyjątkowy dodatek, który zupełnie zmieni smak pierogów!

Uwielbiacie ruskie pierogi? Jedni miłośnicy tego dania doceniają jego łagodny smak, a inni wręcz przeciwnie – lubią pierogi ruskie za ich lekko ostry farsz. Różnice wynikają z tego, że każdy ma inny sposób przygotowania. Jedni dodają więcej twarogu, przez co pierogi są łagodniejsze, a inni więcej ziemniaków i pieprzu, który nadaje im ostrości. Jeżeli preferujecie ostrzejszą wersję farszu, to na pewno spodoba się wam ten przepis rodziny Kuroniów na pierogi! Przepis Kuroniów na pierogi ruskie Czym wyróżniają się te pierogi? Zdecydowanie smakiem! Do klasycznego farszu na ruskie pierogi należy dodać solidną porcję… sera pleśniowego! To on nadaje pierogom charakteru i bardzo oryginalnego smaku. Wypróbujcie koniecznie ten przepis – brzmi on po prostu przepysznie. Do przygotowania pierogów według Kuronia, będziecie potrzebowali poniższych składników: Ciasto: 350 g mąki pszennej ¾ szklanki wody 1 jajko Sól Farsz: 250 g ziemniaków gotowanych 250 g białego sera 100 g sera typu lazur 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka soli 2 łyżki oleju 100 g masła Przygotowanie Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę, dodajcie do niej jajko, szczyptę soli, łyżkę roztopionego masła oraz około ¾ szklanki ciepłej wody (gdyby ciasto wyszło za rzadkie, dosypcie więcej mąki). Wyróbcie dokładnie ciasto, a następnie odstawcie je na 15-20 minut. W tym czasie obierzcie czosnek i cebulę. Posiekajcie drobno i wrzućcie na rozgrzany olej. Podsmażcie. Zmielcie twaróg, ugotowane ziemniaki i przełóżcie do dużej miski. Do sera z ziemniakami dodajcie podsmażony czosnek i cebulę zmielone w maszynce oraz ser lazur – możecie go zmielić w tej samej maszynce albo po prostu widelcem....