
Mimo że nazwa pierogów ruskich... brzmi jak brzmi, to chyba nie ma w Polsce osoby, która by tego dania nie kojarzyła i nie lubiła. Nasze kochane pierogi są proste w przygotowaniu, a ich smak wręcz zwala z nóg. Najczęściej są podawane z kwaśną śmietaną, skwarkami bądź z zeszkloną cebulką.
Sekretny składnik do farszu
Klasyczny przepis zakłada przyrządzenie farszu z gotowanych ziemniaków, białego sera i prostych przypraw w postaci pieprzu i soli. Przygotujcie się jednak na małe zamieszanie. Istnieje jeden sekretny dodatek całkowicie odmienia tą potrawę, a jest nim mięta.
To zioło nada całości świeżości i lekkości. Pierogi będą miały ciekawszy, podkręcony aromat. Być może ten patent brzmi znajomo osobom ze wschodniej ściany Polski. Osoby choćby z województwa lubelskiego doskonale wiedzą, że to połączenie smaków jest wprost wyśmienite. Nikt nie oprze się tak przygotowanym pierogom ruskim!
Przepis na pierogi ruskie z miętą
Składniki:
Farsz:
- ½ kg twarogu
- 1 kg ugotowanych ziemniaki
- 1 łyżka drobno posiekanej mięty świeżej lub suszonej
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Ciasto:
- ½ kg mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 4 łyżki masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Na stolnicę przesiejcie mąkę. W kopcu zróbcie wgłębienie, w które dodajcie miękkie masło, sól oraz szklankę letniej wody. Całość delikatnie zamieszajcie i zagniećcie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto.
- Przygotowane ciasto przełóżcie do miski i przykryjcie ściereczką. Odstawcie na 15 minut.
- W międzyczasie przygotujcie farsz.
- Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odcedźcie wodę oraz odstawcie do ostygnięcia.
- Później chłodniejsze ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.
- Twaróg rozdrobnijcie za pomocą widelca lub blendera, po czym dodajcie go do ziemniaków.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę oraz przełóżcie na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażcie do zeszklenia się.
- Listki mięty umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Posiekajcie je w drobne kawałki.
- Miętę wraz z podsmażoną cebulką dodajcie do ziemniaków z twarogiem. Całość doprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
- Ciasto rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinajcie za pomocą szklanki placki.
- Z masy twarogowo-ziemniaczanej uformujcie niewielkie kuleczki. Każdą taką kuleczkę ułóżcie na jednym placku ciasta. Brzegi zlepcie do siebie i ukształtujcie zgrabnego pieroga. Postąpcie tak z resztą składników.
- W większym garnku zagotujcie osoloną wodę. Gdy będzie wrzeć, wrzućcie do niej przygotowane pierogi. Gotujcie je przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.
- Pierogi ruskie podawajcie z podsmażoną cebulką, skwarkami lub kwaśną śmietaną. Smacznego!