Pierogi ruskie
Gotujmy.pl
Newsy

Farsz do pierogów ruskich wyjdzie o niebo lepszy. Wystarczy dodać ten 1 składnik. Tak jadano dawniej

Pierogi ruskie zna każdy, ale z tym sekretnym składnikiem smakują jeszcze lepiej. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie tą potrawę, a w takim wydaniu jeszcze częściej będą gościły w waszym domu.

Mimo że nazwa pierogów ruskich... brzmi jak brzmi, to chyba nie ma w Polsce osoby, która by tego dania nie kojarzyła i nie lubiła. Nasze kochane pierogi są proste w przygotowaniu, a ich smak wręcz zwala z nóg. Najczęściej są podawane z kwaśną śmietaną, skwarkami bądź z zeszkloną cebulką.

Kotlety mielone

Sekretny składnik do farszu

Klasyczny przepis zakłada przyrządzenie farszu z gotowanych ziemniaków, białego sera i prostych przypraw w postaci pieprzu i soli. Przygotujcie się jednak na małe zamieszanie. Istnieje jeden sekretny dodatek całkowicie odmienia tą potrawę, a jest nim mięta.

To zioło nada całości świeżości i lekkości. Pierogi będą miały ciekawszy, podkręcony aromat. Być może ten patent brzmi znajomo osobom ze wschodniej ściany Polski. Osoby choćby z województwa lubelskiego doskonale wiedzą, że to połączenie smaków jest wprost wyśmienite. Nikt nie oprze się tak przygotowanym pierogom ruskim!

Zobacz także
Babcia nigdy nie wyrzucała ciasta po lepieniu pierogów, tylko robiła z niego takie pyszności

Babcia nigdy nie wyrzucała ciasta po lepieniu pierogów, tylko robiła z niego takie pyszności

Pierogi już się nie rozkleją i będą gładkie, gdy dodacie do nich ten 1 składnik

Pierogi już się nie rozkleją i będą gładkie, gdy dodacie do nich ten 1 składnik

Przepis na pierogi ruskie z miętą

Składniki:

Farsz:

  • ½ kg twarogu
  • 1 kg ugotowanych ziemniaki
  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty świeżej lub suszonej
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę przesiejcie mąkę. W kopcu zróbcie wgłębienie, w które dodajcie miękkie masło, sól oraz szklankę letniej wody. Całość delikatnie zamieszajcie i zagniećcie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto.
  2. Przygotowane ciasto przełóżcie do miski i przykryjcie ściereczką. Odstawcie na 15 minut.
  3. W międzyczasie przygotujcie farsz.
  4. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odcedźcie wodę oraz odstawcie do ostygnięcia.
  5. Później chłodniejsze ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.
  6. Twaróg rozdrobnijcie za pomocą widelca lub blendera, po czym dodajcie go do ziemniaków.
  7. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę oraz przełóżcie na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażcie do zeszklenia się. 
  8. Listki mięty umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Posiekajcie je w drobne kawałki.
  9. Miętę wraz z podsmażoną cebulką dodajcie do ziemniaków z twarogiem. Całość doprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  10. Ciasto rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinajcie za pomocą szklanki placki. 
  11. Z masy twarogowo-ziemniaczanej uformujcie niewielkie kuleczki. Każdą taką kuleczkę ułóżcie na jednym placku ciasta. Brzegi zlepcie do siebie i ukształtujcie zgrabnego pieroga. Postąpcie tak z resztą składników.
  12. W większym garnku zagotujcie osoloną wodę. Gdy będzie wrzeć, wrzućcie do niej przygotowane pierogi. Gotujcie je przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.
  13. Pierogi ruskie podawajcie z podsmażoną cebulką, skwarkami lub kwaśną śmietaną. Smacznego!
jak zrobić farsz farsz na pierogi ruskie
Gotujmy.pl
Newsy
Jak przyprawić farsz do pierogów ruskich? Dodajcie 1 sekretny składnik. Każdy zapyta, co to za pyszny i niepowtarzalny smak
Szukacie pomysłu na odczarowanie tradycyjnych pierogów ruskich? Pora na eksperymenty z farszem. Dodajcie do niego zioła i przyprawy, a wasze pierogi zrobią furorę!

Tradycyjny farsz na pierogi ruskie, jaki przygotowywały nasze mamy i babcie, nie ma zbyt długiej listy składników. Ziemniaki, ser biały, sól i pieprz. No może jeszcze pieprz ziołowy. I tyle. Chociaż w prostocie tkwi piękno i ideał, czasami aż prosi się, by nieco „złamać” tradycyjne receptury. Co można dodać do farszu na pierogi ruskie? Do farszu na pierogi warto dodać podsmażoną cebulką, a także posiekane świeże lub mrożone zioła. Do tego oczywiście różnego rodzaju przyprawy. Wzbudzicie nie lada sensację smakiem swoich pierogów, gdy dodacie do farszu takie dodatki jak gałka muszkatołowa czy ostra papryka. Ten smak będzie niezapomniany! Przepis na pierogi ruskie ze specjalnym farszem Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Ćwierć szklanki oleju 1 łyżeczka soli Szklanka gorącej wody Składniki na farsz: Ok. 60 dag ziemniaków 35 dag białego sera 1 cebula Pół pęczka koperku Pół pęczka natki pietruszki Gałka muszkatołowa Ostra papryka w proszku Sól Pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania farszu. Cebulę obierzcie ze skórki, pokrójcie i podsmażcie na oleju. Ziemniaki obierzcie, ugotujcie z dodatkiem soli, utłuczcie na puree i odstawcie do ostygnięcia. Wymieszajcie ostudzone kartofle z serem białym. Pokrójcie drobno koperek i pietruszkę. Dodajcie cebulkę, pokrojone zioła, posólcie i popieprzcie do smaku. Do farszu możecie dodać odrobinę ostrej papryki w proszku i gałki muszkatołowej. Przystąpcie do wyrabiania ciasta. Wysypcie mąkę na stolnicę, dodajcie odrobinę oleju. Zacznijcie energicznie wyrabiać ciasto, dolewając co chwilę do mąki odrobinę gorącej wody – uważajcie, by się nie poparzyć! Wyrobione ciasto odstawcie pod...

Zamieńcie twaróg na pierogi na ten ser. Genialny sposób Ewy Wachowicz
ONS.pl, ewawachowicz/Instagram
Newsy
Robicie pierogi ruskie? Zamieńcie zwykły twaróg na ten ser. Genialny sposób Ewy Wachowicz
Gwarantujemy, że takich pierogów jeszcze nie jedliście! Zobaczcie, jak przygotowuje je Ewa Wachowicz.

Jedno z flagowych polskich dań, czyli pierogi ruskie, doczekało się wielu ciekawych, autorskich wersji i modyfikacji. Również Ewa Wachowicz proponuje własny sposób przyrządzania tego dania. Jej pierogi smakują wyjątkowo ze względu na użycie zupełnie innego twarogu niż zazwyczaj - gwiazda dodaje do nich twaróg wędzony. Wystarczy już taka modyfikacja, że nie poznalibyście smaku tego dania.  Oprócz tego warto wypróbować jeszcze innych innowacji Ewy Wachowicz. Na przykład dodanie do farszu łyżki domowego pesto z czosnku niedźwiedziego. Brzmi interesująco? Sprawdźcie, jak przygotować pierogi ruskie z przepisu Ewy Wachowicz! Przepis Ewy Wachowicz na pierogi ruskie z wędzonym twarogiem  Do przygotowania pierogów z wyjątkowym farszem będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: około pół kilograma mąki pszennej 1 jajko jedna szklanka wrzątku Na farsz: 3-4 ziemniaki 1 opakowanie twarogu wędzonego (około 20 dag) 1 łyżka pesto z czosnku niedźwiedziego 1 łyżka żurawiny sól  pieprz Na pesto: duży pęczek czosnku niedźwiedziego garść prażonych orzechów laskowych ok. 125 ml oleju z pestek winogron sól Przygotowanie: Dzień wcześniej namoczcie suszoną żurawinę. Wysypcie mąkę na stolnicę. W środku zróbcie dołek i wlejcie wrzątek. Nożem wymieszajcie ciasto, a następnie dodajcie jajko i wyróbcie ciasto. Przykryjcie i odstawcie na 20 minut.  W tym czasie przygotujcie pesto. Czosnek niedźwiedzi umyjcie, pokrójcie razem z prażonymi orzechami laskowymi wrzućcie do miksera. Dodajcie sól, wlejcie olej i zmiksujcie.  Następnie obierzcie ziemniaki i ugotujcie. Po ugotowaniu i ostudzeniu...

pierogi z dudkami
Adobe Stock
Newsy
Niesamowicie tanie i delikatne pierogi z płuckami. Takie nadzienie to hit
Nie ma chyba osoby, która by nie lubiła pierogów, a to wszystko dzięki możliwości wybrania dowolnego farszu. Pierogi z dudkami wręcz rozpływają się w ustach! Koniecznie zróbcie je z tego przepisu, a przepadniecie!

Pierogi to bardzo uniwersalna potrawa, gdyż składa się głównie z ciasta oraz farszu. Tak naprawdę można je nadziać wszystkim. Można je przygotować na wytrawnie, ale i na na słodko. Do najpopularniejszych należą pierogi ruskie, z serem, kapustą i grzybami, szpinakiem, truskawkami czy jagodami.  Przepis na pierogi z dudkami Dudki to inaczej nazwa płuc. W niektórych regionach są wręcz niemożliwe do zjedzenia, a w innych są po prostu rarytasem. Pierogi z farszem przygotowanym właśnie z dudek są przepyszne w smaku i nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Takie pierogi podane z zasmażką ze skwarek rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie przetestować ten przepis!  Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej ciepła woda sól Farsz: 1 ½ kg płucek (dudków) wołowych lub wieprzowych 3 duże cebule 2 marchewki 2 liście laurowe olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Przygotowanie pierogów zacznijcie od farszu. Płucka dokładnie umyjcie, a później moczcie w wodzie przez około pół godziny. Następnie przełóżcie je do większego garnka, zalejcie czystą wodą i dodajcie obraną marchewkę, liście laurowe oraz sól. Wszystko gotujcie do miękkości.  Następnie wyjmijcie z garnka płuca wraz z marchewką i odstawcie je do ostudzenia. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w mniejszą kostkę. Na patelni rozgrzejcie większą ilość oleju i dodajcie do niego cebulę, smażcie ją do zeszklenia. Ostudzone płucka wraz z marchewką przepuśćcie przez maszynkę do mielenia mięsa przez najdrobniejsze sitko.  Do zmielonych składników dodajcie podsmażoną cebulkę, doprawcie solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszajcie. Mąkę wsypcie do większej miski, dodajcie wodę i sól. Całość...

Pierogi ruskie
Gotujmy.pl/mysiunia
Newsy
Przepis na prawdziwe pierogi ruskie. Sekretem ich wyjątkowości jest to ciasto z przepisu babci
Każdy ma swój sposób na pierogi ruskie. Z naszą recepturą wyjdą one nawet początkującym!

Miękkie i delikatne ciasto oraz wyrazisty ziemniaczano-serowy farsz z podsmażoną, aromatyczną cebulką, to przepis na idealne pierogi ruskie. Mimo iż proces przyrządzenia ich wydaje się skomplikowany, niektóre gospodynie domowe twierdzą, że jest świetnym sposobem na odstresowanie. Idealne ciasto na pierogi ruskie nie potrzebuje wiele. Najważniejsze składniki to mąka, woda, szczypta soli oraz łyżeczka oleju. Nasze babcie miały swoje tajemnice, aby ich dania smakowały najlepiej na świecie. Ten przepis zdecydowanie wam ten doskonały smak przybliży.  Przepis na pierogi ruskie  Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej  200 ml letniej wody Szczypta soli Łyżeczka oleju Składniki na farsz: 250 g twarogu półtłustego 250-300 g ugotowanych ziemniaków 3 cebule Łyżka masła roślinnego Olej do smażenia Sól  Pieprz Sposób przygotowania: Ciasto Na stolnicy do przesianej mąki z solą dodajcie stopniowo wodę i wyrabiajcie ciasto. Proces ten powinien trwać około dziesięciu minut. Ciasto musi być elastyczne i plastyczne.  Na końcu dolejcie olej. Gdy ciasto będzie gotowe, przełóżcie je do miski, przykryjcie je ściereczką i odstawcie na 15 minut. W międzyczasie przygotujcie farsz.   Farsz Ser i lekko ciepłe ziemniaki przeciśnijcie przez praskę do miski.  Cebule obierzcie i pokrójcie w kostkę. Połowę cebuli usmażcie na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajcie ją do miski z przeciśniętym serem i ziemniakami, dokładnie wszystko wymieszajcie. Drugą połowę cebuli podsmażcie z dodatkiem soli na oleju - polejecie nią ugotowane pierogi. Pierogi Po 15 minutach rozwałkujcie na stolnicy ciasto podsypanej mąką.  Z rozwałkowanego ciasta wycinajcie za...