jak mrozić pierogi
Adobe Stock
Newsy

Pierogi mrozić ugotowane czy surowe? Wszystko zależy od 1 rzeczy

Przygotowanie pierogów bywa czasochłonne. Wiele pań domu woli więc zrobić je raz a porządnie i schować w zamrażalniku na „czarną godzinę”. Okazuje się jednak, że to bezpośrednio wpływa na ich jakość.

Pierogi to bardzo uniwersalna potrawa, która pojawia się w wielu polskich domach dość regularnie. Niestety przygotowanie pierogów jest bardzo czasochłonne i nie każdy ma na to czas. Czasem najzwyczajniej robi się pierogi „na zapas” i wrzuca się je do zamrażalnika. Dzięki temu można szybko przygotować pyszny posiłek.

Wiele osób jednak zadaje sobie pytanie. Jak mrozić pierogi? Powinny być surowe czy już ugotowane? Wszystko zależy od 1 rzeczy. Jakiej? Już wyjaśniamy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Różnica między mrożeniem gotowanych i surowych pierogów

Ugotowane pierogi można przechowywać w zamrażalniku nie dłużej niż 4 tygodnie. Im dłużej będą leżeć w tak niskiej temperaturze, tym gorzej będą smakować po wyjęciu. Ich ciasto stanie się bowiem suche, mało elastyczne i rozpadające. Mimo że gotowanie zajmie ci zaledwie 2 minuty, jakość będzie pozostawiać wiele do życzenia.

Z kolei pierogi mrożone na surowo można przechowywać w zamrażalniku aż przez 3 miesiące. Chociaż ich gotowanie zajmie ci więcej czasu, po wyjęciu z wody będą smakować tak jakbyś ulepiła je zaledwie kilka godzin temu. Ta opcja bez dwóch zdań wygrywa.

Co zrobić, żeby pierogi się nie posklejały?

Mrożenie pierogów, tak aby ciasto się nie posklejało to sztuka, którą powinna do perfekcji opanować każda pani domu. W przypadku surowych pierogów sprawa jest prosta. Wystarczy, że ułożysz je w odstępach na blasze i wsuniesz do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Po tym czasie możesz przełożyć je do woreczka strunowego, na pewno się nie skleją.

Jeśli chodzi o pierogi gotowane sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Musisz ułożyć je na blasze, a następnie skropić olejem i poczekać aż całkowicie wystygną. Dopiero wtedy włóż je do zamrażalnika, a po 2 godzinach przełóż do woreczków strunowych.

Jak ogrzewać mrożone pierogi?

Bardzo dużo mówi się na temat mrożenia pierogów, ale już niewiele mówi się na temat ich odgrzewania. Sprawa jest banalna z pierogami kupionymi w sklepie, bo wystarczy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sprawa wydaje się bardziej skomplikowana, gdy mówimy o domowych pierogach. A wcale tak nie jest.

Gotowanie zamrożonych pierogów nie powinno się różnić od gotowania świeżo ulepionych. Wrzućcie je do gotującej wody i trzymajcie na małym ogniu. Pierogi są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Nie ma znaczenie, czy wrzucacie do wody wyjęte prosto z zamrażalnicza, czy wcześniej rozmrożone. Powinniście odgrzewać je dokładnie tak samo.

Czy można mrozić kotleta schabowego?
Adobe Stock
Newsy
Czy można zamrozić kotlety schabowe? Gwarantujemy, będziecie zaskoczeni
Z pewnością nieraz zastanawialiście się, jakie produkty możecie umieścić w zamrażalniku, by codziennie nie stać godzinami w kuchni. Czy wśród nich znajdują się kotlety schabowe? Ten artykuł rozwieje wasze wątpliwości.

Mrożenie gotowych dań lub półproduktów to świetna metoda, która przede wszystkim zaoszczędza wasz czas. W ten sposób, zamiast spędzać dwie godzinny dziennie w kuchni, możecie cieszyć się przepysznym jedzeniem, które po podgrzaniu będzie smakować jak dopiero co przygotowane.  Mrożenie gotowego jedzenia Odpowiednio zamrożona i przechowywana żywność w żaden sposób nie zaszkodzi waszemu zdrowiu. Możecie być również pewni, że jedzenie zachowa swoje cenne wartości odżywcze.  Czy kotlety schabowe można mrozić? Większość z was z pewnością się zdziwi. Bowiem okazuje się, że kotlety schabowe śmiało możecie przechowywać w zamrażalniku. Wystarczy rozbić mięso tłuczkiem, natrzeć ulubionymi przyprawami, a następnie umieścić w specjalnych woreczkach lub pojemniczkach i zamrozić. Po wyjęciu wystarczy je zapanierować i usmażyć. Tym, którzy chcą oszczędzić jeszcze więcej czasu, proponujemy mrożenie zapanierowanego, a nawet już usmażonego mięsa. Wystarczy, że po wyjęciu odgrzejecie je na patelni i gotowe. Będą smakować tak samo dobrze jak zawsze. Mrożenie rosołu Bulion przygotowany na bazie warzyw i mięsa to podstawa wielu polskich dań. Z rosołu możecie bowiem ugotować niemal każdą zupę, ale również stworzyć niesamowity sos. Z racji, że jego przyrządzenie wymaga wielu godzin, najlepiej zrobić go raz i w dużej ilości, a następnie poporcjować i zamrozić. Mrożenie ciasta na pierogi Ciasto na pierogi to kolejny bardzo czasochłonny kulinarny wyrób. Właśnie dlatego idealnie jest przygotować go w większych ilościach i zamrozić na surowo. Jednak miejcie na uwadze, że po wyjęciu z zamrażalnika produkt może stać się bardzo lepki. Wtedy należy podsypać go mąką i ponownie wyrobić. To jednak nie zajmie zbyt wiele czasu. Zamrażanie białek Często...

Pierogi ciasto
gotujmy.pl/nogawkuchni
Newsy
Do ciasta na pierogi dodajecie jajko czy nie? Decyzja ogromnie wpłynie na jego elastyczność
Jedni twierdzą, że do ciasta na pierogi nie powinno się dodawać jajek, drudzy wręcz przeciwnie. Prawda jest taka, że oba sposoby są poprawne, ale tylko jeden jest gwarancją elastycznej masy.

Bez względu na to, czy dodacie jajek czy też nie, wasze ciasto na pierogi z pewnością wyjdzie. Bowiem, według tradycyjnej receptury ich użycie jest zbędne - wystarczy ciepła woda, mąka i sól. Skąd więc pomysł, by wzbogacić masę o jajka? No cóż, w końcu ilu kucharzy tyle sposobów i pomysłów na przyrządzenie jednego dania. Czy do ciasta na pierogi należy dodać jajko? Doświadczone panie domu dobrze wiedzą, że dodatek jajek to jedyna gwarancja naprawdę elastycznego ciasta pierogowego. Warto również wzbogacić je o masło. Dzięki temu, po ugotowaniu przysmak będzie dosłownie rozpływać się w ustach. Bez względu na to, jakie lubicie – ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami czy owocowe, każde będą smakować wybornie. Nasz przepis na ciasto pierogowe jest dziecinnie prosty. Aby go wykonać, potrzebujecie zaledwie 5 składników – wszystkie z pewnością macie w swojej kuchni. Całość nie zajmie wam więcej niż 20 minut, potem ciasto musi chwilę poleżakować i gotowe. Pamiętajcie, by podczas wyrabiania być cierpliwym i zrelaksowanym. Dania przyrządzane w nerwach i pośpiechu nigdy nie wychodzą zbyt dobrze. Przepis na ciasto na pierogi Składniki: 500 gramów mąki pszennej 200 ml ciepłej wody 50 gramów miękkiego masła 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka soli Podane składniki powinny wystarczyć na ok. 50 pierogów. Przygotowanie: Mąkę umieśćcie bezpośrednio na stolnicy i uformujcie z niej kopiec. Na samym środku zróbcie wgłębienie. We wgłębieniu umieśćcie jajko, żółtka, masło oraz sól. Zacznijcie zagniatać. Koniecznie pamiętajcie, by do powstającego ciasta co jakiś czas dolewać wody. Kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą, przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na ok. 15 minut, aby odpoczęło....

sposoby na odgrzanie pierogów
Adobe Stock
Newsy
3 najlepsze sposoby na odgrzanie pierogów. Będą smakować jak świeżo zrobione
Odgrzewanie pierogów, wbrew pozorom, nie należy do łatwych. Włożone do wody mogą się rozlecieć, wyjęte z mikrofalówki mogą okazać się zimne w środku, z kolei smażone mogą być za twarde i przypalone. Na szczęście znamy kilka trików, które sprawią, że danie będzie idealne!

Polacy kochają pierogi! Szczególnie te przygotowane na święta Bożego Narodzenia! Z farszem kapuściano-grzybowym smakują wyjątkowo. Nikt nie jest w stanie im się oprzeć i każdy prosi o dokładkę. Można więc powiedzieć, że obok barszczu i śledzi to właśnie pierogi stanowią jedną z najważniejszych potraw tego wieczoru. Przygotowanie pierogów zazwyczaj odbywa się z wyprzedzeniem, na kilka dni przed Wigilią. Po ulepieniu wiele pań domu je gotuje, a następnie umieszcza w lodówce. Tam czekają na przybycie ukochanych gości. Zanim jednak pojawią się na stole, należy je przecież odgrzać. Jak zrobić to najlepiej i najszybciej? Oto kilka sposobów! Pierogi z patelni W waszej rodzinie z pewnością nie brakuje osób, które uwielbiają pierogi właśnie w tej wersji. Ich przyrządzenie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak jest najbardziej absorbujące.  Najlepszym sposobem na to, by odgrzewane na patelni pierogi stały się nie tylko chrupiące, ale również miękkie jest podsmażenie ich z obu stron na tłuszczu, a następnie dolanie niewielkiej ilości wody i przykrycie pokrywką. Możecie być pewni, że wyjdą genialne! Nie zapomnijcie posypać ich chrupiącymi skwarkami lub zeszkloną cebulką! Pierogi z wody To, że już wcześniej gotowaliście je w wodzie, nie oznacza, że nie możecie ich odgrzać w ten sposób. To bardzo prosta i szybka metoda, która sprawi, że pierogi będą smakować jak świeżo ulepione.  Wystarczy, że umieścicie je we wrzącej wodzie na 2–3 minuty. Po wyjęciu będą sprężyste i pyszne. Pamiętajcie jednak, żeby nie gotować ich dłużej. Inaczej ciasto się rozpadnie, farsz wypłynie, a goście będą zawiedzeni. Pierogi z mikrofali O ile odgrzewane w ten sposób pierogi nie są dobrym pomysłem na Wigilię, o tyle po świętach śmiało możecie wykorzystać tę metodę,...

Pierogi ruskie
Babeczka 35/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Nie potrafisz lepić pierogów? Tę sztuczkę znają tylko nieliczni. Zawsze działa!
Pierogi kochają i duzi i mali. Jak zadowolić domowników pysznymi pierogami? W tym artykule postaramy się udzielić kilku cennych wskazówek

Wbrew wyobrażeniom co niektórych osób, pierogi nie są specjałem tylko i wyłącznie kuchni polskiej. Kwestia nazewnictwa naszego pierogowego dania nr 1 to jedno. Pierogi ruskie jak można się domyślać swoje korzenie mają poza etniczną Polską. Jednak prawda o nadziewanym wszelkiego rodzaju cieście jest nieco bardziej skomplikowana. Historia pieroga Jako pierwsi na pomysł lepienia pierogów wpadli Chińczycy. Cóż, Azjaci mają widocznie głowę do wynalazków. Na koncie mają więc nie tylko proch strzelniczy, papier czy kompas, ale także wiele osiągnięć na polu kulinariów. Za Wielkim Murem kucharze lepili pierogi już w XIII wieku! Pierogi i różne wariacje na ich temat szybko rozsiały się potem po całym świecie. Hindusi mają swoje samosa, Meksykanie gustują w empanadas, Włosi ubóstwiają ravioli, a Rosjanie daliby się pokroić za talerz smacznych pielmieni. Taką wyliczankę można ciągnąć w nieskończoność. Tak, wiemy, że nie są to zbyt miłe wieści dla zagorzałych obrońców wyjątkowości „naszych” pierogów ruskich, ale nic na to już nie poradzimy. Zamiast dyskutować o pierogach, warto szlifować umiejętność ich przygotowywania! Pieróg nie jedno ma imię Ogólnoświatowe różnice w przygotowaniu pierogów zazwyczaj ograniczają się do trzech kryteriów. Po pierwsze pierożki mogą różnić się rodzajem wykorzystanej do nich mąki. Przeważają te pszenne, ale znane są także pierogi ryżowe, kukurydziane, a nawet żytnie. Pod różnymi szerokościami geograficznymi gotują swoje pierogi na różne sposoby – jedne narody wrzucają je na wrzącą wodę, inne smażą w głębokim tłuszczu, a jeszcze inne nacje wolą gotowanie na parze bądź smażenie. Na wyróżnienie w tym zakresie zasługują pieczone pierogi,...