
Pierogi mrozimy ugotowane czy surowe? Wszystko zależy od jednej rzeczy
Nadchodzące święta Bożego Narodzenia nie mogłyby się obejść bez przepysznych pierogów z kapustą i grzybami. Należy jednak pamiętać, że to tylko jedno z dwunastu dań, które tego dnia powinny pojawić się na stole. Każda pani domu wie, że przyrządzenie takiej ilości potraw to ogromne wyzwanie. Nigdy nie powinno się tego robić na ostatnią chwilę.
Przygotowania do Wigilii zaczynają się o wiele wcześniej
Świąteczne ciasta, śledzie oraz pierogi to dania, które z pewnością można przygotować co najmniej kilka dni przed Wigilią. Zrobienie tych ostatnich pochłania bowiem cały dzień. Trudno więc sobie wyobrazić panią domu lepiącą pierogi na godzinę przed kolacją. Rozsądek i doświadczenie słusznie podpowiadają, by zająć się tym wcześniej.
Świeżo ulepione pierogi nie mogą jednak leżeć na stolnicy aż do Wigilii. Dlatego też na przestrzeni lat tak popularne stało się ich mrożenie zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę z tego, że stan, w jakim pierogi lądują w zamrażalniku ma ogromny wpływ na ich smak i jakość.
Różnica między mrożeniem gotowanych i surowych pierogów
Ugotowane pierogi można przechowywać w zamrażalniku nie dłużej niż 4 tygodnie. Im dłużej będą leżeć w tak niskiej temperaturze, tym gorzej będą smakować po wyjęciu. Ich ciasto stanie się bowiem suche, mało elastyczne i rozpadające. Mimo że gotowanie zajmie ci zaledwie 2 minuty, jakość będzie pozostawiać wiele do życzenia.
Z kolei pierogi mrożone na surowo można przechowywać w zamrażalniku aż przez 3 miesiące! Chociaż ich gotowanie zajmie ci więcej czasu, po wyjęciu z wody będą smakować tak jakbyś ulepiła je zaledwie kilka godzin temu. Ta opcja bez dwóch zdań wygrywa.
Jak sprawić, żeby pierogi się nie posklejały
Mrożenie pierogów, tak aby ciasto się nie posklejało to sztuka, którą powinna do perfekcji opanować każda pani domu. W przypadku surowych pierogów sprawa jest prosta. Wystarczy, że ułożysz je w odstępach na blasze i wsuniesz do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Po tym czasie możesz przełożyć je do woreczka strunowego, na pewno się nie skleją.
Jeśli chodzi o pierogi gotowane sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Musisz ułożyć je na blasze, a następnie skropić olejem i poczekać aż całkowicie wystygną. Dopiero wtedy włóż je do zamrażalnika, a po 2 godzinach przełóż do woreczków strunowych.