Pierogi litewskie Magdy Gessler z rewolucji w Gorzowie Wielkopolskim. Czym sie różnią od popularnych ruskich?
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Pierogi litewskie Magdy Gessler z rewolucji w Gorzowie Wielkopolskim. Czym się różnią od ruskich?

Dwa łatwo dostępne składniki powodują, że pierogi z serem nie smakują jak zwykłe ruskie. Tak smakują pierogi litewskie.

Pierogi ruskie dobrze znacie. Można je dostać w każdym polskim barze, potrafi je zrobić każda polska gospodyni. Ale czy wiecie jak smakują pierogi litewskie? Dodaje się do nich dwie nietypowe przyprawy, dzięki którym smakują całkiem inaczej. Magda Gessler proponuje do nich zielony, ziołowy sos.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bar „Agata” w Gorzowie Wielkopolskim po „Kuchennych rewolucjach”

Niektóre „Kuchenne rewolucje" nie kończą się sukcesem restauracji i poprawą smaku dań. Właściciele często nie słuchają porad, a po zakończonej rewolucji wracają do starych nawyków. Ta metamorfoza, którą Magda Gessler przeprowadziła w gorzowskim barze „Agata”, funkcjonującym nieprzerwanie od 1965 roku, przyniosła doskonałe rezultaty. Jednym z dań zaproponowanych przez restauratorkę w ramach zrewolucjonizowanego menu były pierogi litewskie. Podpowiadamy jak je zrobić.

Zobacz także
Kotlety jajeczne wg. Magdy Gessler z baru "Agata" w Gorzowie Wielkopolskim. Nie wpadlibyście żeby dodać tę przyprawę

Kotlety jajeczne wg Magdy Gessler z baru „Agata" w Gorzowie. Nie wpadlibyście, żeby dodać tę przyprawę

Pierogi ruskie

Przepis na prawdziwe pierogi ruskie. Sekretem ich wyjątkowości jest to ciasto z przepisu babci

Przepis na litewskie pierogi Magdy Gessler

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli
  • 200 ml ciepłej wody

Składniki na farsz litewski

  • 1 szklanka białego sera
  • 1 szklanka purée z ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka mięty
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku i natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Składniki na zielony sos do pierogów:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml jogurtu
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sok z cytryny do smaku
  • Cukier, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ze wszystkich podanych składników zagniećcie ciasto. Owińcie je folią i odstawcie na 30 minut.
  2. W międzyczasie rozdrobnijcie widelcem twaróg, a poszatkowaną cebulę zeszklijcie na łyżce oleju.
  3. Do twarogu dodajcie purée ziemniaczane, usmażoną cebulę, zioła i przyprawy. Nie żałujcie pieprzu. Wymieszajcie.
  4. Z ciasta rozwałkujcie placek o grubości 3 mm. Wykrójcie okrągłe placuszki i na każdy nałóżcie po 1 łyżce farszu. Zaciśnijcie brzegi i dokładnie zalepcie.
  5. Przygotujcie sos: szpinak smażcie na maśle z drobno posiekanym czosnkiem. Przestudźcie, a następnie zblendujcie. Dodajcie do szpinaku jogurt, posiekany koperek, natkę pietruszki i ponownie zblendujcie. Przyprawcie sokiem z cytryny, cukrem, sola i pieprzem.
  6. Pierogi gotujcie w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawajcie z zielonym sosem ziołowym.

Źródło: Beszamel.pl

Kotlety jajeczne wg. Magdy Gessler z baru "Agata" w Gorzowie Wielkopolskim. Nie wpadlibyście żeby dodać tę przyprawę
Adobe Stock
Newsy
Kotlety jajeczne wg Magdy Gessler z baru „Agata" w Gorzowie. Nie wpadlibyście, żeby dodać tę przyprawę
Metamorfoza baru w wielkopolskim mieście objęła także poczciwe kotlety jajeczne. Sprawdźcie, czy przemiana była udana. Takich kotletów jeszcze nie jedliście.

Kotlety jajeczne obok pierogów leniwych i kaszy gryczanej z sosem, to główne przysmaki dawnych barów. W czasach, w których nie było w naszym kraju tak wielu restauracji czy fast foodów jak dziś, jeśli chcieliście zjeść coś na mieście, mogliście wejść do takiego baru jak „Agata” w Gorzowie Wielkopolskim. Nie zmieniło się w nim nic. Ani wystrój, ani dania, ani nawet ceny. Magda Gessler w Gorzowie Wielkopolskim Kuchenne rewolucje, reality show prowadzony przez Magdę Gessler, dotarły do Gorzowa Wielkopolskiego. Odwiedziły w mieście bar, który działa tam od 40 lat. Pomimo tego, że zupa pomidorowa kosztowała w barze tylko 2 zł, restauratorka uznała, że nie da się jej zjeść. Pochwaliła natomiast kotlety mielone i doceniła pracę obsługi kuchni. Jak w każdym odcinku programu, zaproponowała zmianę wystroju miejsca, a razem z załogą opracowała nowe menu. Między innymi wyjątkowe kotlety jajeczne.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Kuchenne Rewolucje TVN (@kuchennerewolucjetvn) Przepis na kotlety jajeczne Magdy Gessler, z baru „Agata” Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 8 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka soli morskiej Pieprz do smaku Bułka tarta do panierowana Olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnijcie przez praskę do ziemniaków. Jajka ugotowane na twardo obierzcie i grubo posiekajcie. Cebulę posiekajcie i zarumieńcie na...

jak zrobić farsz farsz na pierogi ruskie
Gotujmy.pl
Newsy
Jak przyprawić farsz do pierogów ruskich? Dodajcie 1 sekretny składnik. Każdy zapyta, co to za pyszny i niepowtarzalny smak
Szukacie pomysłu na odczarowanie tradycyjnych pierogów ruskich? Pora na eksperymenty z farszem. Dodajcie do niego zioła i przyprawy, a wasze pierogi zrobią furorę!

Tradycyjny farsz na pierogi ruskie, jaki przygotowywały nasze mamy i babcie, nie ma zbyt długiej listy składników. Ziemniaki, ser biały, sól i pieprz. No może jeszcze pieprz ziołowy. I tyle. Chociaż w prostocie tkwi piękno i ideał, czasami aż prosi się, by nieco „złamać” tradycyjne receptury. Co można dodać do farszu na pierogi ruskie? Do farszu na pierogi warto dodać podsmażoną cebulką, a także posiekane świeże lub mrożone zioła. Do tego oczywiście różnego rodzaju przyprawy. Wzbudzicie nie lada sensację smakiem swoich pierogów, gdy dodacie do farszu takie dodatki jak gałka muszkatołowa czy ostra papryka. Ten smak będzie niezapomniany! Przepis na pierogi ruskie ze specjalnym farszem Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Ćwierć szklanki oleju 1 łyżeczka soli Szklanka gorącej wody Składniki na farsz: Ok. 60 dag ziemniaków 35 dag białego sera 1 cebula Pół pęczka koperku Pół pęczka natki pietruszki Gałka muszkatołowa Ostra papryka w proszku Sól Pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania farszu. Cebulę obierzcie ze skórki, pokrójcie i podsmażcie na oleju. Ziemniaki obierzcie, ugotujcie z dodatkiem soli, utłuczcie na puree i odstawcie do ostygnięcia. Wymieszajcie ostudzone kartofle z serem białym. Pokrójcie drobno koperek i pietruszkę. Dodajcie cebulkę, pokrojone zioła, posólcie i popieprzcie do smaku. Do farszu możecie dodać odrobinę ostrej papryki w proszku i gałki muszkatołowej. Przystąpcie do wyrabiania ciasta. Wysypcie mąkę na stolnicę, dodajcie odrobinę oleju. Zacznijcie energicznie wyrabiać ciasto, dolewając co chwilę do mąki odrobinę gorącej wody – uważajcie, by się nie poparzyć! Wyrobione ciasto odstawcie pod...

Przepis na smaczne pierogi. Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą
Pixabay.pl
Newsy
Przepis na smaczne pierogi. Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą
Szukacie ciekawego i niebanalnego pomysłu na pierogi? Przygotujcie pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą. Sprawdziliśmy – smakują obłędnie!

Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań – uwielbiane jest nie tylko przez Polaków, ale również przez mieszkańców innych krajów świata - mrozicie ciasto na pierogi? Możecie to zrobić, ale pamiętajcie o 1 wyjątku. Istnieje wiele wariacji na temat tej potrawy. Mamy pierogi gotowane, smażone a nawet pieczone . Farsz również może być przygotowany na niezliczoną ilość sposobów. Do wyboru mamy pierogi mięsne, rybne, warzywne, owocowe a nawet serowe. A co powiecie na pierogi z farszem z kaszanki z podsmażoną na rumiano cebulką? Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą to świetna alternatywa dla tradycyjnych polskich pierogów z mielonym mięsem i okrasą. Jak je zrobić? To bardzo proste. Wystarczy przygotować tradycyjne ciasto na pierogi oraz farsz, czyli podsmażoną na patelni kaszankę i cebulę. Takie pierogi to prawdziwy rarytas. Zróbcie ich więcej, bo na pewno w mig znikną z talerzy! Składniki na ciasto: mąka- 250 g jajko - 1 szt olej - 1 łyżka ciepła woda - 100 ml sól - 1 łyżeczka Składniki na farsz: kaszanka - 300 g cebula - 3 szt olej - 2 łyżki sól, pieprz - do smaku Przygotowanie: Z mąki, jajka, oleju, wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokroją drobno kaszankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy razem przez ok. 5 minut aż kaszanka zrobi się "kremowa". Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Napełniamy przygotowanym farszem. Sklejamy tworząc falbankę lub tak jak ja sklejając widelcem. Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze...

Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie. Przepis na gołąbki inne niż zwykle
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie. Przepis na gołąbki inne niż zwykle
Jesteście fanami gołąbków, ale znudziły wam się już gołąbki w tradycyjnej odsłonie? Czy słyszeliście kiedyś o gołąbkach z rodzynkami, podawanych w cytrynowym sosie? Najwyższa pora ich spróbować!

Istnieje wiele wariacji na temat gołąbków. Zamiast białej kapusty można użyć kapusty pekińskiej, liści botwinki lub liści kalafiora . Farsz również może być zaskakujący. Czy słyszeliście o gołąbkach meksykańskich , z dodatkiem startych na tarce ziemniaków lub na prażonym ryżu ? Sposobów przygotowani tego dania jest mnóstwo. A co powiecie na gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie? Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie to doskonała propozycja na smaczny i niebanalny obiad. Koniecznie je przygotujcie, bo wychodzą naprawdę pyszne! Składniki: 25 dużych liści białej kapusty (bierzemy całą główkę i wykorzystujemy część liści) 1 kg mięsa mielonego (wołowo–wieprzowego lub z drobiu) 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu (30 dag suchego) 3 cebule (pokrojone drobno) 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka rodzynek 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki oleju z pestek winogron 4 żółtka sok z 1 dużej cytryny skórka otarta z 1/4 cytryny cukier do smaku 1 sztuka anyżu gwiaździstego (badianu) 1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki bulionowej) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotować al'dente ryż - odcedzić. Obrać i drobno pokroić cebulę - i usmażyć na oleju na złoto. Pokroić drobno natkę pietruszki. Namoczyć rodzynki. Odcedzić. Przygotować farsz z mięsa, ryżu, usmażonej cebuli, natki, rodzynek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem. Kapustę ułożyć w dużym garnku zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście. Na środek liścia kłaść farsz (dobrze jest liście lekko stłuc drewnianym tłuczkiem do mięsa po ,,nerwach", by zmiękły). Składać liść zakładając dwa...