Pierogi ruskie dobrze znacie. Można je dostać w każdym polskim barze, potrafi je zrobić każda polska gospodyni. Ale czy wiecie jak smakują pierogi litewskie? Dodaje się do nich dwie nietypowe przyprawy, dzięki którym smakują całkiem inaczej. Magda Gessler proponuje do nich zielony, ziołowy sos.

Bar „Agata” w Gorzowie Wielkopolskim po „Kuchennych rewolucjach”

Niektóre „Kuchenne rewolucje" nie kończą się sukcesem restauracji i poprawą smaku dań. Właściciele często nie słuchają porad, a po zakończonej rewolucji wracają do starych nawyków. Ta metamorfoza, którą Magda Gessler przeprowadziła w gorzowskim barze „Agata”, funkcjonującym nieprzerwanie od 1965 roku, przyniosła doskonałe rezultaty. Jednym z dań zaproponowanych przez restauratorkę w ramach zrewolucjonizowanego menu były pierogi litewskie. Podpowiadamy jak je zrobić.

Przepis na litewskie pierogi Magdy Gessler

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli
  • 200 ml ciepłej wody

Składniki na farsz litewski

  • 1 szklanka białego sera
  • 1 szklanka purée z ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka mięty
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku i natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Składniki na zielony sos do pierogów:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml jogurtu
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sok z cytryny do smaku
  • Cukier, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ze wszystkich podanych składników zagniećcie ciasto. Owińcie je folią i odstawcie na 30 minut.
  2. W międzyczasie rozdrobnijcie widelcem twaróg, a poszatkowaną cebulę zeszklijcie na łyżce oleju.
  3. Do twarogu dodajcie purée ziemniaczane, usmażoną cebulę, zioła i przyprawy. Nie żałujcie pieprzu. Wymieszajcie.
  4. Z ciasta rozwałkujcie placek o grubości 3 mm. Wykrójcie okrągłe placuszki i na każdy nałóżcie po 1 łyżce farszu. Zaciśnijcie brzegi i dokładnie zalepcie.
  5. Przygotujcie sos: szpinak smażcie na maśle z drobno posiekanym czosnkiem. Przestudźcie, a następnie zblendujcie. Dodajcie do szpinaku jogurt, posiekany koperek, natkę pietruszki i ponownie zblendujcie. Przyprawcie sokiem z cytryny, cukrem, sola i pieprzem.
  6. Pierogi gotujcie w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawajcie z zielonym sosem ziołowym.

Źródło: Beszamel.pl