Pierogi już się nie rozkleją i będą gładkie, gdy dodacie do nich ten 1 składnik
AdobeStock
Newsy

Pierogi już się nie rozkleją i będą gładkie, gdy dodacie do nich ten 1 składnik

Rozpadające się w garnku pierogi to nic przyjemnego. Aby uniknąć wpadki, wykorzystajcie 1 składnik.

Pierogi ruskie, z mięsem, kapustą lub innym, dowolnym farszem to jedno z typowych dań polskiej kuchni. Część z nas jada pierogi tylko od święta, a inni wręcz przeciwnie i co tydzień lepią ogromne ilości tych przysmaków, by następnie raczyć nimi całą rodzinę. By pierogi wyszły idealne i do tego nie rozpadły się podczas gotowania ani lepienia, mamy dla was sztuczkę. Zapiszcie ją sobie, bo przyda się nie raz. 

Co zrobić, aby pierogi nie rozklejały się podczas gotowania? 

Nie ma chyba gorszego koszmaru, niż widok pierogów rozpadających się w garnku. By uniknąć takiej katastrofy, nie musicie zaczynać robienia pierogów od początku. Czasami wystarczy dodanie jednego składnika do garnka z wodą, by uratować to danie - chodzi w tym przypadku o oliwę z oliwek. Tłuszcz sprawi, że pierogi nie będą się sklejały ze sobą i pozostaną bardziej zwarte.

Dobrym pomysłem jest też dodanie oliwy z oliwek bądź oleju rzepakowego do ciasta podczas przygotowywania pierogów. Sprawi, że stanie się ono bardziej elastyczne i miękkie. Warunkiem uzyskania takiej konsystencji jest użycie do ciasta jedynie mąki, soli, ciepłej wody i oliwy. Absolutnie nie używajcie jajek - to właśnie przez nie pierogi wychodzą twarde. 

Zobacz także
Dodajcie to do farszu na pierogi z kapustą, a unikniecie krępujących sytuacji przy świątecznym stole

Dodajcie to do farszu na pierogi z kapustą, a unikniecie krępujących sytuacji przy stole

Tak pierogi robi się 2 razy szybciej. Żadnego wałkowania ani wycinania

W ten sposób pierogi robi się 2 razy szybciej. Żadnego wałkowania ani wycinania

Jak efektownie lepić pierogi?

By mieć pewność, że pierogi nie rozpadną się w garnku i będą wyglądały pięknie na talerzu, poza właściwymi składnikami i ich proporcjami, ważna jest też technika. Wypróbujcie te metody:

  • Na zakładkę - po zlepieniu, rozciągnijcie brzegi ciasta za pomocą kciuka i palca wskazującego, a następnie złóżcie w zakładkę.

  • Z falbanką - to najbardziej klasyczna metoda lepienia pierogów. Należy palcami zlepić brzegi, które uformują się w falbankę. Nie jest to najprostszy sposób, ale tak zrobione pierogi doskonale prezentują się na talerzu.

  • Widelec - gdy nie macie czasu i ochoty na mozolne lepienie pierogów, z pomocą przyjdzie wam widelec. Wstępnie zlepcie ciasto, a następnie widelcem wytłoczcie wzór. 

  • Warkocz - tak zrobione pierogi wyglądają bardzo efektownie i jest to zaskakująco proste. Wystarczy po zlepieniu ciasta pozaginać je do środka, by powstały wzór do złudzenia przypominał warkocz. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

pierogi rozpadają się
AdobeStock
Newsy
Pulchne i miękkie ciasto na pierogi bez rozklejania. Wyjdzie wam, o ile nie zrobicie tej rzeczy
Pierogi w trakcie gotowania się rozpadają? Wystarczy przestrzegać tej jednej zasady.

Jest kilka takich dań w polskiej kuchni, które musi znać każdy uważający się za dobrego kucharza. Jednym z nich są pierogi. To absolutne ABC gotowania w Polsce! Przygotowywane na słodko i na słono, gotowane, smażone, pieczone albo polane sosem – nieważne w jakiej odsłonie wystąpią, pierogi trzeba umieć przyrządzić. Zgodzicie się? Pierogi się rozpadają podczas gotowania Czasami, mimo największych starań, pierogi nie wyjdą. Farsz nie jest tak dużym problemem, ponieważ wystarczy go nieco doprawić albo dodać składników i od razu będzie lepszy. Gorzej, gdy ciasto nie wychodzi! Może być zbyt twarde i gumowate, psując tym samym cały smak pierogów. Jeszcze straszniejsza sytuacja to taka, gdy ciasto się rozpada w trakcie gotowania. Koszmar! Czy można temu zapobiec? Wystarczy trzymać się jednej, ważnej zasady. Umiar! Nie nakładajcie zbyt dużo farszu do ciasta, ponieważ wtedy pierogi będą się rozpadały podczas gotowania. Następnym razem nałóżcie go mniej, a na pewno wszystko będzie w porządku. Dla pewności jeszcze podczas lepienia zwilżcie brzegi pierogów wodą – dzięki temu ciasto lepiej będzie się kleić.   Krótki i prosty przepis na ciasto do pierogów A jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Proste sposoby są najlepsze, dlatego zamiast szukać wymyślnych przepisów, zróbcie po prostu ciasto z najprostszej receptury. Będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2,5 szklanki mąki Płaska łyżeczka soli 1 szklanka ciepłego mleka lub wody Przygotowanie: Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę. Dodajcie sól i powoli wlewajcie gorące mleko lub wodę (temperatura jest ogromnie ważna!) cały czas mieszając. Najlepiej użyjcie do tego łyżki, żeby się nie poparzyć. Gdy składniki już się połączą na gładką masę, przenieście ciasto na stolnicę. Gdy wyjdzie wam go dużo, podzielcie je po...

Ciasto na uszka wyjdzie elastyczne, jeśli zastosujecie ten babciny trik. Zamiast samej wody dodajcie tego
Flickr
Newsy
Ciasto na uszka wyjdzie elastyczne, jeśli zastosujecie ten babciny trik. Zamiast samej wody dodajcie tego
Niestety coraz częściej uciekamy się do zakupu wigilijnych uszek w sklepie. Zamiast tego, warto przedłużyć tradycję i ulepić je samemu!

O wyższości uszek domowych nad tymi sklepowymi nie ma co się rozwodzić. Wszyscy dobrze wiemy, że jest to różnica przynajmniej kilku klas. Mimo tego, często zdarza się, że na wigilijnym stole, do czerwonego barszczu zamiast tradycyjnych uszek, podajemy uszka ze sklepu. Albo w jeszcze gorszej wersji – włoskie tortellini. Skąd takie wybory Polaków? Oczywiście z braku czasu i z braku cierpliwości. Praca nad uszkami jest bardziej wymagająca i żmudniejsza od zwykłego lepienia zwykłych pierogów. Wszystko oczywiście ze względu na maleńki kształt tych świątecznych pierożków. Wykrajanie ciasta w małe kwadraciki powoduje, że nieraz musimy ślęczeć nad stołem po kilka godzin. Jest na to jedno rozwiązanie – warto zaangażować do lepienia uszek całą rodzinę. Domownicy szybko opanują zasady lepienia ciasta, a cała praca zmieni się niemalże w przyjemną zabawę. Pomysłem dla zabieganych będzie także zrobienie uszek na długo przed świętami - wystarczy je zamrozić, a potem wyciągnąć z zamrażalnika w czasie wigilijnej kolacji. Co zrobić, by ciasto na uszka było elastyczne? By ciasto nie sprawiało problemów podczas wypełniania go farszem, możemy wprowadzić jedną małą zmianę do tradycyjnego przepisu. Mianowicie chodzi tu nam o dodanie łyżeczki oleju roślinnego i soli do ciepłej wody, którą wykorzystujemy podczas wyrabiania ciasta. Taki trik z pewnością ułatwi nam pracę i sprawi, że ciasto wyjdzie wyjątkowo elastyczne - takie jakiego życzyłaby sobie każda gospodyni podczas klejenia tych tradycyjnych bożonarodzeniowych cudeniek. Przepis na ciasto do uszek wigilijnych: Składniki: 50 dag mąki pszennej (użyjmy jasnej, czystej mąki dobrej jakości) 1-2 łyżeczki oleju roślinnego Ok. pół szklanki bardzo ciepłej wody Szczypta soli Przygotowanie: Do wody dolewamy łyżeczkę oleju i zaczynamy wyrabianie ciasta....

Pierogi
Pixabay/pasja1000
Newsy
To największy sekret babcinych pierogów. Wystarczy 1 sztuczka i ciasto będzie zawsze idealne
W czym tkwi tajemnica smacznych pierogów? Mimo pierwszych skojarzeń, nie chodzi wyłącznie o farsz.

Pierogi to nasz narodowy przysmak, po który wracamy często i chętnie. Nie wymagają dużych zdolności kulinarnych ani inwestycji w produkty. Zrobienie dobrych pierogów nie jest jednak sprawą oczywistą. Pierogi dobre na każdą okazję Pierogi to jedna z potraw, którą możecie zaserwować na całym wachlarzu imprez okolicznościowych. Pierogi to dobre danie główne, kolacja, ale i dodatek do tradycyjnych potraw wigilijnych. Zajadamy się nimi na co dzień i od święta. Nie ma się czemu dziwić! Pierogi są po prostu pyszne, a sposobów na ich przyrządzanie znajdziemy w sieci tysiące. Najlepiej smakują te zrobione przez babcię, których składniki są nam znane i lubiane. Domowe pierogi można również odtworzyć. Wystarczy skupienie na cieście, by były idealne, miękkie i aromatyczne. Sekret udanego ciasta na pierogi Trudno znaleźć człowieka, który nie kocha świeżo ugotowanych pierogów otulonych cieniutkim, miękkim ciastem. Sekretem jest energiczne ugniatanie i dodanie gorącej wody do ciasta. Dzięki temu prostemu zabiegowi ciasto będzie sprężyste, a pierogi bardzo smaczne. Podobne efekty uzyskamy wałkując ciasto na bardzo cienki placek. Pierogi powinny być delikatne, a ciasto to dodatek do farszu – nie odwrotnie. Ważne są również proporcje składników, jakie użyjemy do lepienia domowych pierogów.  Jak przygotować ciasto na pierogi? Składniki: 1/2 kg dobrej mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do dużej miski i dosypujemy sól. Gorącą wodę wlewamy powoli do mąki i mieszamy całość łyżką. Wyrabiamy dokładnie ciasto w misce będąc ostrożnym wobec gorącej wody. Po około 2-3 minutach wyrabiania przekładamy masę na czysty i wysuszony blat i...

Ciasto na pierogi nie chce się lepić? Zastosujcie ten stary trik babci i dodajcie to do ciasta
Adobe Stock
Newsy
Ciasto na pierogi nie chce się lepić? Zastosujcie ten stary trik babci i dodajcie to do ciasta
Pierogi kochają i duzi i mali. Gorzej z ich lepieniem, zwłaszcza gdy ciasto wyjdzie wam nieznośnie suche i mało lepkie…

Przygotowywanie pierogów nie musi być udręką i kilkugodzinną katorgą. Dobrym pomysłem przy lepieniu większych ilości będzie zaangażowanie całej rodziny. Wspólna praca przy stolnicy z zawijaniem farszu w ciasto i przygotowywaniem pięknych pierożków może być piękną, wspólną zabawą. Na taki krok będziecie mogli się zdecydować jedynie w wypadku, gdy ciasto na pierogi jest odpowiednio elastyczne i lepkie. W przeciwnym wypadku nie tylko wasze dzieci nie dadzą rady skleić pierogów, ale i wy sami! Podstawą do wyrobienia elastycznego, dobrego ciasta na pierogi jest oczywiście gorąca woda, z którą wymieszacie swoją mąkę, tworząc ciasto. Szybkie działanie liczy się przy wyrabianiu ciasta na pierogi. To przecież nie ciasto drożdżowe, które lubi długie ugniatanie. Co zrobić, by ciasto na pierogi się lepiło? Jeśli jednak któryś kolejny już raz wasze ciasto na pierogi jest trudne do lepienia, warto zdecydować się na wykorzystaniu pewnego triku. Pierwszym z nich jest delikatne moczenie palców przy sklejaniu ciasta. W razie potrzeby nadmiar wilgoci można zneutralizować także dodatkiem mąki przy sklejaniu pieroga. Jeśli ten sposób nie działa, warto rozważyć dodanie nieco masła do ciasta na pierogi. Tradycjonaliści i zwolennicy pierogowej ortodoksji powiedzieliby, że ciasto na pierogi to tylko mąka, sól i woda, ale cóż. Czasem trzeba umieć sobie pomóc. Mały dodatek masła – dosłownie łyżka roztopionego tłuszczu – dodany do ciasta spowoduje, że zyska ono nieco na kleistości i elastyczności. Przepis na ciasto na pierogi Składniki: Ok. 1 kg mąki pszennej Ok. 1 szklanka gorącej wody Ok. pół łyżeczki soli Opcjonalnie – łyżka masła Przygotowanie: Na stolnicę wysypcie większa część mąki. Dodajcie do mąki sól. Do mąki dodawajcie powoli gorącą wodę i wyrabiajcie zręcznymi ruchami...