Jedną z potraw, która należy do ulubionych dań Polaków są uszka. Ta prosta i tania potrawa ma wiele wariantów. Jak żadna inna smakuje również na święta. Uszka z kapustą i grzybami to prawdziwa klasyka wigilijnego biesiadowania z bliskimi. 

Uszka i pierogi warto też zamrozić jeszcze przed świętami. Zróbcie tak, jeżeli przygotowujecie je zawczasu, wiedząc o tym, że przed świętami zwali się na was cały ogrom pracy związany ze smażeniem ryb czy przygotowywaniem sałatek.

Jak mrozić uszka i pierogi?

W tym przypadku istnieją dwie szkoły. Jedna z nich mówi o tym, by mrozić wyłącznie pierogi i uszka uprzednio gotowane. To rozwiązanie sprawia, że podczas kolacji wigilijnej wystarczy wam ledwie parę minut gotowania we wrzątku. Gorzej ze smakiem odgrzewanych uszek.

Smak lepiej ocali zamrożenie ich jeszcze przed zagotowaniem. By zrobić to w odpowiedni sposób należy postępować wedle poniższej instrukcji - wszystko po to, by uszka i pierogi nie posklejały się w papkę jeszcze przed ich zagotowaniem. 

Zobacz także:

Mrożenie surowych uszek i pierogów krok po kroku:

  • Posypcie tackę lub deskę mąką. Surowe pierogi i uszka układajcie następnie obok siebie zostawiając niewielkie przerwy. W ten sposób unikniecie ich zlepienia. 

  • Tak przygotowane pierogi wkładacie do zamrażarki i mrozicie około 2 godziny. 

  • Zamrożone pierogi należy wyłożyć po tym czasie z zamrażarki, poporcjować i włożyć do worków foliowych lub pojemników nadających się do mrożenia.

  • Opakowanie z pierogami można dodatkowo opisać. Będziecie pamiętali, co zamroziliście.

Po zamrożone surowe pierogi można sięgnąć w dowolnym momencie. Wystarczy wyjąć je z worka, zagotować wodę, lekko posolić, dodać łyżkę oleju i ugotować. Kiedy wypłyną na powierzchnię dla pewności możecie pogotować je jeszcze przez 2-3 minuty.