
Jedną z potraw, która należy do ulubionych dań Polaków są pierogi. Ta prosta i tania potrawa ma wiele wariantów. Jak żadna inna smakuje również na święta. Pierogi z kapustą i grzybami to prawdziwa klasyka wigilijnego biesiadowania z bliskimi.
Pierogi to także bardzo pożywne danie. W różnych regionach Polski spotkamy się z ciekawymi ich odmianami. Wystarczy też spojrzeć na kuchnie innych krajów. Pierogów nie brakuje i u innych! Dostaniemy je we włoskiej restauracji, ale i pierogami poczęstują nas Japończycy.
Uszka mrożone przed i po świętach
Nic nie smakuje lepiej niż domowe potrawy. Ciasto wypieczone na rumiany kolor, własnoręcznie zwinięte naleśniki i pieczone wędliny, smakują wprost bosko! Dodatkowo macie gwarancję składu tego co przygotujecie w domu, bez konieczności czytania etykiet i spożywania substancji nieznanego pochodzenia.
Jako że gotowanie w domu wymaga czasu i nakładu energii, często zdarza się robienie potraw w nadmiarze. Pozostałą, niezjedzoną część można wówczas zamrozić i wyjąć z zamrażarki w dogodnym dla nas momencie.
Uszka i pierogi warto też zamrozić jeszcze przed świętami. Zróbcie tak, jeżeli przygotowujecie je zawczasu, wiedząc o tym, że przed świętami zwali się na was cały ogrom pracy związany ze smażeniem ryb czy przygotowywaniem sałatek.
Jak mrozić uszka i pierogi?
W tym przypadku istnieją dwie szkoły. Jedna z nich mówi o tym, by mrozić wyłącznie pierogi i uszka uprzednio gotowane. To rozwiązanie sprawia, że podczas kolacji wigilijnej wystarczy wam ledwie parę minut gotowania we wrzątku. Gorzej ze smakiem odgrzewanych uszek.
Smak lepiej ocali zamrożenie ich jeszcze przed zagotowaniem. By zrobić to w odpowiedni sposób należy postępować wedle poniższej instrukcji - wszystko po to, by uszka i pierogi nie posklejały się w papkę jeszcze przed ich zagotowaniem.
Mrożenie surowych uszek i pierogów krok po kroku:
-
Posypcie tackę lub deskę mąką. Surowe pierogi i uszka układajcie następnie obok siebie zostawiając niewielkie przerwy. W ten sposób unikniecie ich zlepienia.
-
Tak przygotowane pierogi wkładacie do zamrażarki i mrozicie około 2 godziny.
-
Zamrożone pierogi należy wyłożyć po tym czasie z zamrażarki, poporcjować i włożyć do worków foliowych lub pojemników nadających się do mrożenia.
-
Opakowanie z pierogami można dodatkowo opisać. Będziecie pamiętali, co zamroziliście.
Po zamrożone surowe pierogi można sięgnąć w dowolnym momencie. Wystarczy wyjąć je z worka, zagotować wodę, lekko posolić, dodać łyżkę oleju i ugotować. Kiedy wypłyną na powierzchnię dla pewności możecie pogotować je jeszcze przez 2-3 minuty.