Pierogi i uszka mrozicie surowe czy ugotowane? To zadecyduje czy będą się rozklejać
Adobe Stock
Newsy

Pierogi i uszka mrozicie surowe czy ugotowane? Tylko w ten 1 sposób zachowacie ich smak

Mrożenie jedzenia to doskonały pomysł na świąteczne potrawy, których nie zdołamy zjeść podczas Wigilii.

Jedną z potraw, która należy do ulubionych dań Polaków są pierogi. Ta prosta i tania potrawa ma wiele wariantów. Jak żadna inna smakuje również na święta. Pierogi z kapustą i grzybami to prawdziwa klasyka wigilijnego biesiadowania z bliskimi. 

Pierogi to także bardzo pożywne danie. W różnych regionach Polski spotkamy się z ciekawymi ich odmianami. Wystarczy też spojrzeć na kuchnie innych krajów. Pierogów nie brakuje i u innych! Dostaniemy je we włoskiej restauracji, ale i pierogami poczęstują nas Japończycy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Uszka mrożone przed i po świętach

Nic nie smakuje lepiej niż domowe potrawy. Ciasto wypieczone na rumiany kolor, własnoręcznie zwinięte naleśniki i pieczone wędliny, smakują wprost bosko! Dodatkowo macie gwarancję składu tego co przygotujecie w domu, bez konieczności czytania etykiet i spożywania substancji nieznanego pochodzenia.

Jako że gotowanie w domu wymaga czasu i nakładu energii, często zdarza się robienie potraw w nadmiarze. Pozostałą, niezjedzoną część można wówczas zamrozić i wyjąć z zamrażarki w dogodnym dla nas momencie.

Uszka i pierogi warto też zamrozić jeszcze przed świętami. Zróbcie tak, jeżeli przygotowujecie je zawczasu, wiedząc o tym, że przed świętami zwali się na was cały ogrom pracy związany ze smażeniem ryb czy przygotowywaniem sałatek.

Zobacz także
Jak wyglądają święta w więzieniu? W menu znajdzie się smażony dorsz, śledź w oleju i barszcz z uszkami

Jak wyglądają święta w więzieniu? W menu znajdzie się smażony dorsz, śledź w oleju i barszcz z uszkami

Wrzucacie pierogi do wrzątku czy zimnej wody? To od tego zależy ich smak

W którym momencie trzeba wrzucać pierogi do gotującej się wody? Mała pomyłka i będą do niczego

Jak mrozić uszka i pierogi?

W tym przypadku istnieją dwie szkoły. Jedna z nich mówi o tym, by mrozić wyłącznie pierogi i uszka uprzednio gotowane. To rozwiązanie sprawia, że podczas kolacji wigilijnej wystarczy wam ledwie parę minut gotowania we wrzątku. Gorzej ze smakiem odgrzewanych uszek.

Smak lepiej ocali zamrożenie ich jeszcze przed zagotowaniem. By zrobić to w odpowiedni sposób należy postępować wedle poniższej instrukcji - wszystko po to, by uszka i pierogi nie posklejały się w papkę jeszcze przed ich zagotowaniem. 

Mrożenie surowych uszek i pierogów krok po kroku:

  • Posypcie tackę lub deskę mąką. Surowe pierogi i uszka układajcie następnie obok siebie zostawiając niewielkie przerwy. W ten sposób unikniecie ich zlepienia. 

  • Tak przygotowane pierogi wkładacie do zamrażarki i mrozicie około 2 godziny. 

  • Zamrożone pierogi należy wyłożyć po tym czasie z zamrażarki, poporcjować i włożyć do worków foliowych lub pojemników nadających się do mrożenia.

  • Opakowanie z pierogami można dodatkowo opisać. Będziecie pamiętali, co zamroziliście.

Po zamrożone surowe pierogi można sięgnąć w dowolnym momencie. Wystarczy wyjąć je z worka, zagotować wodę, lekko posolić, dodać łyżkę oleju i ugotować. Kiedy wypłyną na powierzchnię dla pewności możecie pogotować je jeszcze przez 2-3 minuty.

Kupujecie masło na zapas? Sprawdźcie, jak prawidłowo je zamrozić
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie masło na zapas? Sprawdźcie, jak prawidłowo je zamrozić
Zrobiliście zapasy masła i chcecie je zamrozić? Oto jak należy to zrobić. To naprawdę proste!

Ceny masła w Polsce przyprawiają wielu z nas o zawrót głowy. Obecnie sięgają one już nawet 8 zł, a będą jeszcze wyższe. Jeśli kupiliście na promocji masło i chcecie zamrozić część swoich zapasów, podpowiemy wam, jak to zrobić prawidłowo. Jak zamrozić masło? Zarówno masło solone, jak i niesolone, bardzo dobrze zamrażają. Podczas zamrażania masła należy przechowywać je w oryginalnym kartoniku i umieścić w zamykanej torbie do przechowywania w zamrażarce, aby chronić jego delikatny smak. Jednak zanim zamrozicie masło, pamiętajcie o jednej bardzo ważnej rzeczy - masło, które przeznaczamy do zamrożenia zawsze powinno być świeże. Nigdy nie zamrażajcie masła przeterminowanego. Jak prawidłowo zamrozić masło? Istnieje kilka sposobów. Wybierzcie ten, który wam najbardziej odpowiada. Mrożenie masła w kostce. Masło możecie zamrozić w oryginalnym opakowaniu w kostce. Metoda ta ma jedną ważną zaletę - dzięki niej znacie datę przydatności masła do spożycia. Wystarczy, że umieścicie takie masło w zamkniętej torebce przeznaczonej do zamrażania. Dzięki temu nie będzie ono pochłaniało innych zapachów z waszej zamrażarki. Możecie też dodatkowo zawinąć kostkę masła w folię spożywczą lub aluminiową i umieścić w torebce do zamrażania. Mrożenie masła w kawałkach. Pokrójcie kostki masła na mniejsze kawałki, a następnie zawińcie je pojedynczo i włóżcie do zamykanej torebki w zamrażarce. Pamiętajcie o dokładnym oznaczeniu daty mrożenia na torebce. Jak długo można mrozić masło? Właściwie przechowywane, niesolone masło może zostać zamrożone na okres od 6-9 miesięcy. Solone masło możecie mrozić o wiele dłużej – nawet do 24 miesięcy. Jak szybko rozmrozić masło? Aby rozmrozić...

Nie gotujcie pierogów przed mrożeniem. Zamiast tego, zróbcie 1 prostą rzecz
AdobeStock
Newsy
Nie gotujcie pierogów przed mrożeniem. Zamiast tego, zróbcie tę 1 prostą rzecz
Gotowanie pierogów przed zamrożeniem może sprawić, że danie to nie będzie zbyt smaczne po odgrzaniu. Ale istnieje inna, znacznie szybsza metoda! Spróbujcie sami.

Pierogów robi się albo dużo, albo nie robi się ich wcale. Jednak nie każda rodzina jest w stanie przejeść ich w olbrzymiej ilości od razu, dlatego w tej sytuacji wybawieniem jest duża zamrażarka. Jak jednak zamrozić pierogi w taki sposób, by po rozmrożeniu były nadal smaczne i się nie rozpadały? I jak długo w ogóle można je trzymać w zamrażarce? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w poniższym artykule. Jak zamrozić pierogi? Mrożenie pierogów to wcale nie jest taka prosta sprawa, jak mogłoby się wydawać. Jeśli włożycie je do zamrażarki surowe, to wówczas będą twarde po odmrożeniu. Z kolei jeśli gotujecie w normalny sposób wcześniej pierogi, to istnieje duże prawdopodobieństwo, żę będą się rozpadać. Jak w takim razie należy z nimi postępować? Poradą na ten temat podzieliła się Ania Starmach na swoim blogu. Gwiazda „MasterChef” wyjawiła własny sposób na mrożenie pierogów - blanszowanie. Zobaczcie, jak to zrobić: Zagotujcie w garnku lekko osoloną wodę z olejem. Gdy będzie już wrzeć, wrzućcie do niej pierogi na 30 sekund i od razu wyciągnijcie.  Dużą tackę lub blachę posypcie mąką i wyłóżcie na niej pierogi, by wyschły i ostygły. Nie mogą się ze sobą stykać - to bardzo ważne! Gdy osiągną już temperaturę pokojową, włóżcie je do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmijcie wstępnie zamrożone pierogi, przesypcie do worków i włóżcie z powrotem do zamrażarki. Dzięki mrożeniu pierogów na tacce, unikniecie częstego problemu jakim jest ich sklejanie się. Ten krok można jednak pominąć i zamrozić je od razu w woreczku plastikowym. Potem jednak uważajcie podczas ich odgotowywania, by nie naruszyć delikatnego ciasta.  Tak zamrożone pierogi można przechowywać w zamrażalniku przez około 2-3 miesiące.  Jak rozmrażać...

Po świętach budzicie się 3 kg ciężsi? Te triki sprawią, ze nie przytyjecie
Adobe Stock
Newsy
Po świętach budzicie się 3 kg ciężsi? Te triki z daniami sprawią, że nie przytyjecie
Jeśli chcecie wstać od świątecznego stołu nie dźwigając dodatkowych kilogramów, to przygotujcie się wcześniej i odchudźcie bożonarodzeniowe potrawy. Podpowiadamy jak to zrobić.

Przed świętami szykujecie tony jedzenia, które potem przez 3 dni próbujecie zjeść? Gdy okres świąteczny mija, szybko okazuje się że spodnie się nie dopinają, a waga pokazuje dodatkowe kilogramy. Tak wcale nie musi być, nawet jeśli chcecie spróbować każdej potrawy. Pokazujemy sprytne sposoby na mniej kaloryczną wigilię. Jak odchudzić wigilijne dania? Nawet jeśli zawsze jesteście na diecie, nie musicie rezygnować ze świątecznych przysmaków. Przygotowanie ich w lżejszych, ale nadal tradycyjnych wersjach jest bardzo proste. Wystarczy wprowadzić drobne zmiany: Barszcz z uszkami. Na szczęście barszcz szczególnie w wersji wigilijnej, czyli bez śmietany i mięsa jest daniem dietetycznym i niskokalorycznym. Gorzej jeśli chodzi o uszka. Jednak aby poczuć smak zarówno barszczu jak i dodatków, uszek nie musi być po prostu za dużo. Nie musicie się najeść barszczem, podczas kolacji spróbujecie przecież jeszcze wielu dań. Dlatego włóżcie do talerza z barszczem tylko po kilka uszek Zupa grzybowa z kołdunami. Postępujcie tak samo: nie dodawajcie śmietany, podajcie barszcz grzybowy czysty i nie zapełniajcie talerza kluskami Mniej kaloryczne śledzie. Śledzie są dość kaloryczną rybą (160 kcal w 100g), a skąpane w oleju mogą okazać się zbyt tuczące. Potnijcie je na mniejsze kawałki niż zwykle, dodajcie cebulę i jabłko, a zamiast oleju użyjcie oliwy z oliwek Sałatka jarzynowa fit. Warzywa, których używacie do sałatki są niskokaloryczne. To, co jest bomba kaloryczna w tym daniu, to oczywiście majonez. Użyjcie majonezu niskotłuszczowego, light, lub alternatywnie przygotujcie sos z musztardy i jogurtu         Wyświetl ten post na Instagramie          ...

Lepienie pierogów, pierogi
Pixabay/Karolina Grabowska
Newsy
Jak szybko lepić pierogi? To banalnie proste, ale na bank na to nie wpadliście
Można śmiało powiedzieć, że bez pierogów Wigilia zwyczajnie nie ma prawa się odbyć. Tym razem podpowiadamy, jak czas lepienia pierogów zmniejszyć do minimum.

Wigilijne pierogi znikają ze stołu jako pierwsze. Może dlatego, że to jedno z ulubionych dań Polaków. Pierogi jako potrawa staropolskiej kuchni Pierogi to kawałek ciasta makaronowego lub drożdżowego z farszem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Pierogi możecie gotować, smażyć lub piec. Każda z wersji smakuje nieco inaczej, jednak każda wersja ma swoich miłośników i przeciwników. Mogą być małe - wielkości uszek, ale i podawane jako duży, pojedynczy pieróg. Nadają się na obiad, kolację i jako danie na przyjęciu. Polacy przepadają za pierogami ruskimi, z farszem mięsnym i wigilijnymi. Nadzienie tych ostatnich to kapusta i grzyby, zastępowane niekiedy pieczarkami. Pierogi to regionalna przysmaka Potrawa doczekała się ciekawych odmian, często związanych z danym regionem. Inne pierogi zjemy na Śląsku, a inne na Kaszubach. Można je spotkać w wielu kuchniach na świecie, m.in. rosyjskiej, indyjskiej czy włoskiej. W każdym kraju są nieco inne, wykonane z różnych składników i podawana w różny sposób. Prawdopodobnie dotarły do Polski z Chin pod koniec XIII wieku. Można tworzyć z nich rozmaite kształty i napełniać dowolnym farszem. Jedynym ograniczeniem jest tutaj wasza wyobraźnia. Jak lepić pierogi? Jakkolwiek znane i rodzime wydają nam się pierogi, nie wszyscy mają wystarczająco dużo czasu, by je przygotować. Ich zrobienie wymaga sporo czasu i niemałych umiejętności. Znajomość niektórych trików powinna w znaczny sposób ułatwić ich zrobienie. Nawet jeżeli zabieracie się za ich lepienie po raz pierwszy. Najczęstszą metodą jest wykrawanie w rozwałkowanym cieście okręgów, na które kolejno nakłada się farsz. Przy dużej ilości pierogów takie rozwiązanie może być co najmniej męczące. Znamy coś lepszego. To coś,...