piernikowy sernik krolewski
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy

Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach

Podczas świątecznej uczty nie może zabraknąć pysznych ciast – jednym z tradycyjnych wypieków jest oczywiście uwielbiany przez Polaków sernik. W tym wyjątkowym okresie polecamy dodać do niego odrobinę przyprawy piernikowej, która nada pięknego aromatu i smaku.
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Sernik królewski to klasyczny polski sernik, w którym puszysta masa serowa ukryta jest pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta o kakaowym smaku. Jeśli jesteście fanami tego typu wieków koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Jest tak pyszny, że na pewno zapiszecie go w notesie i będziecie często do niego wracać.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczową

Składniki na ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • Kostka masła
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika

Składniki na masę serową

  • 1 kg sera (najlepiej z wiaderka)
  • Niepełna szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 duży budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • Śnieżynki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiejcie do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie jajka, cukier, ciemne kakao, przyprawę korzenną do piernika, gęsty jogurt oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki.
  2. Ciasto zagniećcie albo użyjcie miksera lub robota kuchennego z hakiem.
  3. Ciasto podzielcie na 3 części – każdą owińcie folią spożywczą lub aluminiową i schłodźcie w lodówce (60 minut) lub zamrażarce (30 minut).
  4. Wyciągnijcie 2 schłodzone porcje ciasta.
  5. Dużą, okrągłą tortownicę wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia.
  6. Na spód formy zetrzyjcie jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach. Drugą częścią ciasta wyłóżcie dokładnie boki, do około ¾ wysokości formy.
  7. Ciasto włóżcie do lodówki.
  8. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
  9. Oddzielcie białka od żółtek i ubijcie je na sztywno z dodatkiem odrobiny soli.
  10. W dużej misce zmiksujcie biały ser z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym lub ekstraktem z wanilii oraz budyniem. Gdy składniki się połączą dodajcie aromat oraz skórkę pomarańczową.
  11. Przełóżcie pianę z białek do masy  serowej i delikatnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki.
  12. Wyjmijcie ciasto z lodówki i wlejcie na przygotowany spód masę serową. Na wierzch zetrzyjcie na grubej tarce ostatnią część ciasta.
  13. Włóżcie do piekarnika i pieczcie przez około 45 minut, a następnie zmniejszcie temperaturę do 150 stopni. Pieczcie sernik przez kolejne 60-70 stopni, uważając, żeby nie przypalił się z wierzchu.
  14. Pozwólcie sernikowi wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  15. Wystudzony sernik wstawcie do lodówki. Przed podaniem możecie udekorować go białymi śnieżynkami.
  16. Tak przygotowany sernik najlepiej smakuje, gdy przygotujecie go dzień wcześniej.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Sernik świąteczny
Gotujmy.pl/lenian
Newsy Sernik czy makowiec? Upieczcie nieziemski seromak, który łączy w sobie smaki obydwu ciast
Jeśli nie możesz podjąć decyzji, czy makowiec czy sernik, najlepiej połączyć obydwa smaki!
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

Albo ser albo mak? Jeśli należycie do łakomczuchów, którzy uwielbiają słodkości, może wam być trudno podjąć decyzję o wyborze ciasta na popołudniową przerwę. Idealnym kompromisem jest łączenie różnych składników tak, by nie trzeba było rezygnować z tych ulubionych. Dobrym połączeniem jest mak i ser, które w deserze idealnie się przenikają. To także połączenie nad wyraz świąteczne, mające swoje znaczeniowe uzasadnienie. Przykładowo, oprócz leczniczych i jadalnych właściwości maku jego kwiat symbolizuje kilka bardzo głębokich emocji. Mak jest jednym z najczęściej używanych symbolicznych kwiatów na całym świecie. Czerwony mak jest tradycyjnym kwiatem pamięci dla Europy i Ameryki Północnej, ze względu na jego związki z I i II wojną światową.  Chińscy i japońscy eksperci od kwiatów polecają mak również dla par.  Serowe podłoże Biały ser jest nie tylko smaczny, ma też wiele wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że w polskiej kuchni od lat jest cenionym produktem wykorzystywanym na rozmaite sposoby. Szczególnie dobrze sprawdza się w licznych wypiekach cukierniczych. Chcecie spróbować? Składniki na świąteczny seromak: Masa serowa: 1 kg białego sera 240 g cukru 8 jaj 200 ml śmietany 36% 100 g masła cukier waniliowy  Masa makowa: 0,5 kg maku 100 g orzechów nerkowca i migdałów 50 - 100 ml amaretto 250 g cukru 2 jajka 300 ml mleka  Ciasto: 500 g mąki 220 g masła 3 jaja 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier waniliowy Sposób...

Przeczytaj
sernik bez spodu przepis
AdobeStock
Newsy Pieczesz w ten sposób sernik? Nic dziwnego, że nie wychodzi. Oto najlepszy przepis
Ciasta mogą stanowić duże wyzwanie - wie o tym każdy, komu choć raz wyszedł zakalec! Dowiedzcie się, jakich błędów nie popełniać, by sernik wyszedł idealny!
Katarzyna Wyborska
grudzień 03, 2020

Starasz się jak tylko najlepiej potrafisz, a i tak wychodzą ci zakalce? Być może popełniasz jeden z częstych błędów podczas pieczenia. Ciasta mogą się wydawać pozornie łatwe w przygotowaniu, ale kto skończył z niedopieczonym zakalcem ten dobrze wie, że to wcale nie jest takie proste! Dziś mamy dla was listę często popełnianych błędów przy pieczeniu sernika oraz przepis, dzięki któremu ciasto wyjdzie idealne! Nie czytasz dokładnie przepisów Wierzymy, że zabierając się za przygotowywanie ciasta trzymasz się pilnie przepisu. Ale przyznaj się z ręką na sercu – czy odmierzasz składniki tak dokładnie, jak jest to podane w recepturze? Czy może dosypujesz na oko? Ilości podane w przepisie nie są przypadkowe! Ktoś, kto go pisał podał dokładnie takie proporcje, z jakich jemu wychodzi najlepsze ciasto, więc gdy zaczniesz eksperymentować lub nie będziesz dokładnie odmierzać, to nie dziw się, że ciasto nie wychodzi. Za mała forma Ten błąd zwykle jest spowodowany między innymi nieprzykładaniem odpowiedniej uwagi do przepisu. Zdarzy się, że „przedobrzysz” i masz za dużo ciasta. Nie chcesz go wyrzucić, więc wszystko wylewasz na blachę do pieczenia i cieszysz się, że wszystko się zmieściło. Ledwo, ledwo, ale przynajmniej nie wypływa na zewnątrz! Zadowoleni wsadzacie ciasto do piekarnika i ze zgrozą patrzycie, jak zwiększa swoją objętość. Czyżbyście zapomnieli, że będzie rosło podczas pieczenia? W efekcie wasze ciasto nie tylko będzie ogromne, ale przede wszystkim niedopieczone. A czy ktoś ma ochotę na nieupieczonego w środku zakalca? Przepis na sernik bez spodu Tym razem dokładnie odmierzaj podane składniki, a na pewno ciasto się uda! 1 kg twarogu w wiaderku 10 dag mąki ziemniaczanej Szklanka cukru (ok. 20 dag) 5 jaj Płaska łyżeczka sody Kilkanaście rodzynek Cukier wanilinowy Aromat...

Przeczytaj