
Sernik królewski to klasyczny polski sernik, w którym puszysta masa serowa ukryta jest pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta o kakaowym smaku. Jeśli jesteście fanami tego typu wieków koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Jest tak pyszny, że na pewno zapiszecie go w notesie i będziecie często do niego wracać.
Przepis na piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczową
Składniki na ciasto
- 450 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- Kostka masła
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
Składniki na masę serową
- 1 kg sera (najlepiej z wiaderka)
- Niepełna szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 duży budyń waniliowy
- 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Kilka kropli aromatu pomarańczowego
- szczypta soli
Dodatkowo
- Śnieżynki do dekoracji
Przygotowanie
- Mąkę przesiejcie do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie jajka, cukier, ciemne kakao, przyprawę korzenną do piernika, gęsty jogurt oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki.
- Ciasto zagniećcie albo użyjcie miksera lub robota kuchennego z hakiem.
- Ciasto podzielcie na 3 części – każdą owińcie folią spożywczą lub aluminiową i schłodźcie w lodówce (60 minut) lub zamrażarce (30 minut).
- Wyciągnijcie 2 schłodzone porcje ciasta.
- Dużą, okrągłą tortownicę wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia.
- Na spód formy zetrzyjcie jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach. Drugą częścią ciasta wyłóżcie dokładnie boki, do około ¾ wysokości formy.
- Ciasto włóżcie do lodówki.
- W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
- Oddzielcie białka od żółtek i ubijcie je na sztywno z dodatkiem odrobiny soli.
- W dużej misce zmiksujcie biały ser z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym lub ekstraktem z wanilii oraz budyniem. Gdy składniki się połączą dodajcie aromat oraz skórkę pomarańczową.
- Przełóżcie pianę z białek do masy serowej i delikatnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki.
- Wyjmijcie ciasto z lodówki i wlejcie na przygotowany spód masę serową. Na wierzch zetrzyjcie na grubej tarce ostatnią część ciasta.
- Włóżcie do piekarnika i pieczcie przez około 45 minut, a następnie zmniejszcie temperaturę do 150 stopni. Pieczcie sernik przez kolejne 60-70 stopni, uważając, żeby nie przypalił się z wierzchu.
- Pozwólcie sernikowi wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Wystudzony sernik wstawcie do lodówki. Przed podaniem możecie udekorować go białymi śnieżynkami.
- Tak przygotowany sernik najlepiej smakuje, gdy przygotujecie go dzień wcześniej.
Źródło: gotujmy.pl