Sernik królewski to klasyczny polski sernik, w którym puszysta masa serowa ukryta jest pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta o kakaowym smaku. Jeśli jesteście fanami tego typu wieków koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Jest tak pyszny, że na pewno zapiszecie go w notesie i będziecie często do niego wracać.

Przepis na piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczową

Składniki na ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • Kostka masła
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika

Składniki na masę serową

  • 1 kg sera (najlepiej z wiaderka)
  • Niepełna szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 duży budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • Śnieżynki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiejcie do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie jajka, cukier, ciemne kakao, przyprawę korzenną do piernika, gęsty jogurt oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki.
  2. Ciasto zagniećcie albo użyjcie miksera lub robota kuchennego z hakiem.
  3. Ciasto podzielcie na 3 części – każdą owińcie folią spożywczą lub aluminiową i schłodźcie w lodówce (60 minut) lub zamrażarce (30 minut).
  4. Wyciągnijcie 2 schłodzone porcje ciasta.
  5. Dużą, okrągłą tortownicę wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia.
  6. Na spód formy zetrzyjcie jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach. Drugą częścią ciasta wyłóżcie dokładnie boki, do około ¾ wysokości formy.
  7. Ciasto włóżcie do lodówki.
  8. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
  9. Oddzielcie białka od żółtek i ubijcie je na sztywno z dodatkiem odrobiny soli.
  10. W dużej misce zmiksujcie biały ser z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym lub ekstraktem z wanilii oraz budyniem. Gdy składniki się połączą dodajcie aromat oraz skórkę pomarańczową.
  11. Przełóżcie pianę z białek do masy  serowej i delikatnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki.
  12. Wyjmijcie ciasto z lodówki i wlejcie na przygotowany spód masę serową. Na wierzch zetrzyjcie na grubej tarce ostatnią część ciasta.
  13. Włóżcie do piekarnika i pieczcie przez około 45 minut, a następnie zmniejszcie temperaturę do 150 stopni. Pieczcie sernik przez kolejne 60-70 stopni, uważając, żeby nie przypalił się z wierzchu.
  14. Pozwólcie sernikowi wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  15. Wystudzony sernik wstawcie do lodówki. Przed podaniem możecie udekorować go białymi śnieżynkami.
  16. Tak przygotowany sernik najlepiej smakuje, gdy przygotujecie go dzień wcześniej.

Źródło: gotujmy.pl