Pięknie pachnie, wspaniale wygląda, a na dodatek doskonale smakuje. Zróbcie z niej ten przysmak
Getty Images
Newsy

Pięknie pachnie, wspaniale wygląda, a na dodatek doskonale smakuje. Zróbcie z niej ten przysmak

To popularne drzewo kwitnie na przełomie maja i czerwca. Pojawiają się na nim wtedy piękne, białe kwiaty, które odznaczają się wyjątkowo intensywnym aromatem. Nie każdy wie o tym, że można z nich przygotować rewelacyjny przysmak.

Okazuje się, że kwiaty akacji są całkowicie bezpieczne do spożycia. Warto w takim razie wybrać się po nie w suchy, słoneczny dzień. Przygotujecie na ich bazie fantastyczny syrop. Oprócz kwiatów składa się on także z wody, cukru oraz cytryny. Poniżej zdradzamy jak go zrobić. 

Czy kwiaty akacji można spożywać?

Robinia akacjowa to drzewo, które potoczne nazywa się „akacją”. Wyjątkowo często możemy je zauważyć w parkach, ogrodach lub przy drogach. Okazuje się, że jego kwiaty nie są dla nas trujące i nadają się do spożycia.

Ponadto skrywają w sobie cenne flawonoidy, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Warto przygotować na ich bazie syrop. Oprócz rewelacyjnego smaku odznacza się on również wieloma właściwościami zdrowotnymi. 

Zobacz także
Prawie nikt nie wie, że kwiaty tych pospolitych drzew są jadalne. Leśnicy jedzą je jak cukierki

Prawie nikt nie wie, że kwiaty tych pospolitych drzew są jadalne. Leśnicy jedzą je jak cukierki

Nazrywajcie teraz tych kwiatów i zróbcie z nich "schabowe". To zapomniany, czerwcowy przysmak naszych dziadków

Nazrywajcie teraz tych kwiatów i zróbcie z nich „schabowe". To zapomniany, czerwcowy przysmak naszych dziadków

Syrop z kwiatów akacji

Syrop z kwiatów akacji jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Świetnie sprawdzi się w przypadku problemów trawiennych. Ponadto działa moczopędnie i pomaga w leczeniu chorób wrzodowych żołądka. Aby go zrobić potrzebujecie tylko:

  • 300 g kwiatów akacji,
  • 600 ml wody,
  • 1 kg cukru,
  • 3  cytryny.
  1. Kwiaty akacji zbierzcie w suchy, słoneczny dzień. Najlepiej wybrać się po nie z samego rana.
  2. Z kwiatów usuńcie łodyżki, a następnie przenieście je do dużego garnka. Całość zalejcie wodą. Przykryjcie naczynie pokrywką i odstawcie w chłodne miejsce na ok. 24 godziny.
  3. Po tym czasie odcedźcie kwiaty, a następnie dokładnie je wyciśnijcie.
  4. Cytryny przekrójcie na pół i wyciśnijcie z nich sok.
  5. Garnek z płynem ustawcie na palniku. Gdy zacznie się gotować, dodajcie cukier i wszystko dokładnie wymieszajcie. Na końcu wlejcie sok z cytryny.
  6. Gotowy syrop przelejcie do czystych, wyparzonych butelek. Na końcu należy je zakręcić i postawić do góry dnem. Po ok. 5-10 minutach włóżcie je do piekarnika i zacznijcie nagrzewać go do 130°C. Po 15 minutach od osiągnięcia temperatury wyjmijcie butelki.

Syropem z akacji zazwyczaj słodzi się lemoniady i herbatki ziołowe. Niektórzy dodają go również do deserów. Po połączeniu z wodą gazowaną oraz lodem uzyskacie orzeźwiający napój. 

Kwiaty akacji do spożycia – inne pomysły

Kwiaty akacji świetnie sprawdzą się również do spożycia na surowo. Możecie udekorować nimi sałatki lub dodać do swojego ulubionego koktajlu. Ponadto niektórzy przygotowują na ich bazie chrupiące placki. Wystarczy zanurzyć je w cieście naleśnikowym, a następnie usmażyć na oleju. Te aromatyczne, białe kwiaty to także smaczny składnik nalewek, konfitury, a nawet chłodnika.