Piękne kwiaty w doniczce? Nie, to ciasto! Zróbcie je i zaskoczcie wszystkich bliskich
Gotujmy.pl/zewa
Newsy

Piękne kwiaty w doniczce? Nie, to ciasto! Zróbcie je i zaskoczcie wszystkich bliskich

Mamy świetny przepis na ciekawe ciasto. Nie będziecie mogli uwierzyć własnym oczom! Ten deser dosłownie zwala z nóg. Prezentuje się przepięknie!
Anna Urbańska
maj 31, 2021

Jeśli szukacie pomysłu na niebanalny deser, który przyciągnie wzrokiem wszystkich, koniecznie zróbcie te donice z ciasta. Wyglądają jak doniczki z kwiatkami, a w rzeczywistości to przepyszny deser. Idealnie sprawdza się na letnie przyjęcie, komunię lub po prostu deser do kawy. Zaskoczcie domowników i gości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na czekoladowe doniczki z borówkami i truskawkami

Zróbcie starannie ten deser. Wszyscy będą zachwyceni jego pomysłowym wyglądem.

Składniki na czekoladowe doniczki

  • 2 gorzkie czekolady
  • 6 plastikowych jednorazowych kubeczków
  • 300 ml kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • Cukier
  • Szklanka borówek amerykańskich
  • 250 g truskawek
  • 250 g ciasteczek typu Oreo
  • Mięta
  • Borówki i truskawki do dekoracji

Zobacz także

Przygotowanie czekoladowych doniczek

  1. Rozpuśćcie w kąpieli wodnej czekolady.
  2. Natnijcie kubeczki plastikowe w kilku miejscach na ok. 1,5 cm długości.
  3. Wlejcie do każdego z kubeczków ok. 3 łyżki rozpuszczonej czekolady. Obracajcie kubkiem, żeby wszystkie boki były wysmarowane czekoladą. Możecie posmarować boki pędzlem lub korzystać z łyżki.
  4. Kubeczki umieśćcie w lodówce do ścięcia czekolady. Co jakiś czas możecie obracać je, żeby warstwa czekolady była równa w każdym miejscu.
  5. Gdy czekolada będzie już twarda, zdejmijcie kubeczki. Złapcie za odstające elementy i delikatnie zsuńcie plastik.
  6. Rozdzielcie ciasteczka oreo: osobno odłóżcie nadzienie, osobno herbatniki. 
  7. Twarde części ciasteczek oreo zmiksujcie w blenderze kielichowym lub mocno pokruszcie. Mają imitować one ziemię. 
  8. Krem z ciasteczek zostawcie do masy. Śmietanę ubijcie z mascarpone, cukrem i kremem z ciasteczek.
  9. Pokrójcie na kawałki truskawki oczyszczone z szypułek. Umyjcie borówki.
  10. Do ubitej śmietany dodajcie truskawki i borówki. Wymieszajcie masę.
  11. Gotowa masą śmietanową wypełnijcie doniczki. Posypcie z wierzchu miksowanymi herbatnikami.
  12. Udekorujcie doniczki listkami mięty i owocami.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze
torcik makowy
Gotujmy.pl
Newsy Ten torcik makowy dosłownie rozpieści wasze podniebienia. Idealne połączenie smaków na Boże Narodzenie
Torcik makowy z ogromną ilością białej czekolady i żurawinami, aromatyzowany pomarańczą - to wprost idealne połączenie smaków na Boże Narodzenie. Jak go przygotować? Czytaj dalej!
Anna Borkowska
grudzień 17, 2020

Święta tuż tuż. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na upieczenie świątecznego ciasta, skorzystajcie z naszego przepisu na makowy torcik z żurawinami i pomarańczą. Torcik jest lekki jak chmurka dzięki połączeniu serka mascarpone, śmietanki kremówki i dużej ilości przepysznej białej czekolady. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Składniki na ciasto makowe 200 g suchego maku 270 g jogurtu naturalnego 100 g cukru 3 duże jajka 275 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny Składniki na krem czekoladowy 300 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone starta skórka z jednej pomarańczy około 6 łyżek wody pomarańczowej - lub do smaku Ganache z białej czekolady 300 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Do mąki dodajemy mak, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy mąkę do jajek na zmianę z jogurtem, po czym całość krótko mieszamy. Dodajemy żurawinę i ponownie mieszamy. Przelewamy ciasto do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na blaty (trzy lub cztery). Jak zrobić krem czekoladowy? W rondelku podgrzej śmietanę i dodaj do niej połamaną czekoladę. Całość mieszaj aż się dokładnie rozpuści. Serek mascarpone zmiksuj krótko ze skórką pomarańczową oraz wodą pomarańczową. Do otrzymanej masy dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj. Na talerzu połóż spód ciasta a następnie zapnij na nim obręcz tortownicy. Wyłóż część kremu na blat, przykryj drugim blatem i powtórz czynność. Ciasto należy schować...

Przeczytaj
ciasto sniezynka
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy Lekkie ciasto Śnieżynka powali gości na kolana. Każdy spyta, czy podzielisz się przepisem
Miękki biszkopt i śmietankowy krem to doskonałe połączenie, które nigdy nie wychodzi z mody.
Magda Borucińska
grudzień 08, 2020

Śnieżynka to lekkie ciasto biszkoptowe przełożone kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Ale jego sekretem jest to, że każda warstwa jest inna! Robi się szybko, jeszcze szybciej znika z blachy i wszystkim smakuje. Doskonale prezentuje się na talerzu pokrojone w zgrabne kostki. Jest tak proste do zrobienia, że na pewno na stałe zagości na waszych stołach. Przepis na ciasto Śnieżynka Składniki na biszkopt 300 g mąki pszennej, najlepiej typu 450 100 g cukru 5 dużych jajek 80 ml oleju 10 g proszku do pieczenia Składniki na krem śmietanowy Pół litra zimnej śmietany kremówki 30 lub 36% 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 100 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Dodatkowo 60 g wiórków kokosowych 125 ml wody 1 opakowanie galaretki agrestowej Przygotowanie Ubij dokładnie jajka z cukrem, aż staną się jasnobeżowe Dodaj olej i zmiksuj całość. Przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia – ta metoda sprawi, że biszkopt będzie lżejszy i bardziej puszysty. Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Biszkopt piecz w 170 stopniach przez około 40 minut i wystudź. Rozpuść galaretkę agrestową we wrzącej wodzie i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści. Wylej do dużego, niskiego naczynia. Gdy stężeje pokrój na kwadraty. Ubij śmietankę na sztywno, pod koniec miksowania dodawaj stopniowo cukier-puder oraz śmietanfix. Dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką lub zmiksuj krótko na niskich obrotach. Podziel masę na 3 części: do jednej dodaj galaretkę, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej nic nie dodawaj. Wystudzony biszkopt przekrój na trzy równe części. Pierwszy posmaruj masą z galaretką i przykryj drugim biszkoptem. Nałóż krem...

Przeczytaj
oreo czy jest wegańskie
AdobeStock
Zdrowie MIT o ciasteczkach Oreo, w który musisz PRZESTAĆ wierzyć!
Uwielbiasz ciasteczka Oreo? Koniecznie sprawdź, czy też znasz ten mit!
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

Herbatniki przekładane słodkim, mlecznym kremem lub czekoladą są znane w Polsce od dawna i sprzedawane przez różnych producentów. Od kilku dobrych lat na polskim rynku dostępne są kolejne łakocie tego typu – ciasteczka Oreo, które są szalenie popularne w Stanach Zjednoczonych od blisko stu lat! Polacy je pokochali – można już kupić nie tylko ciastka, ale i czekoladę z ciasteczkami Oreo, napoje i lody o smaku Oreo, a nawet zrobić w domu ciasto smakujące jak popularne ciastka! Jednak krąży wokół nich jeden mit, w który wierzy wiele osób. Jeśli jesteście jednymi z nich, to mocno się zdziwicie, gdy przeczytacie jaka jest prawda! Ciastka Oreo – przysmak Ameryki Historia ciasteczek Oreo zaczyna się w 1912 roku. Wtedy trafiły na rynek USA i szybko podbiły serca Amerykanów. Do dziś są to jedne z najlepiej sprzedających się słodyczy i nawet doczekały się wyjątkowego wyróżnienia! Fragment Dziewiątej Alei w Nowym Jorku zyskał nazwę „Oreo Way”, czyli w wolnym tłumaczeniu ulica lub droga Oreo. Ciasteczka składają się z dwóch ciemnych herbatników przekładanych słodkim kremem. Przez lata ciastka doczekały się wielu limitowanych edycji produkowanych z okazji różnych wydarzeń, jednak najbardziej klasyczna wersja to ciemne, prawie czarne ciasteczka z wytłoczonym z wierzchu ozdobnym wzorem i napisem „Oreo” po środku. Co ciekawe, firma nie określa jakiego koloru są te ciastka. Także jeśli zastanawialiście się, czy sławne herbatniki są czarne czy ciemnobrązowe, to spokojnie możecie używać obu tych określeń. MIT o ciastkach Oreo! W Stanach Zjednoczonych wokół sławnych ciastek krąży pewien mit, który dotarł już nawet do naszego kraju. Część osób bowiem wierzy, że te ciasteczka są w pełni wegańskie . Rzeczywiście, patrząc na ich skład można...

Przeczytaj
babeczki na święta przepis
AdobeStock
Newsy Jak zrobić choinkowe muffiny? Dzięki nim dzieciaki wprost pokochają Boże Narodzenie
W święta warto spędzić więcej czasu ze swoimi dziećmi - chociażby przygotowując bożonarodzeniowe wypieki! Wypróbujcie przepis na smaczne babeczki udekorowane choinkami.
Katarzyna Wyborska
grudzień 23, 2020

Choć Boże Narodzenie makowcem i sernikiem stoi, to warto przygotować różne inne świąteczne wypieki! Dzieci raczej nie przepadają za tradycyjnymi ciastami, dlatego dobrym pomysłem jest upieczenie czegoś słodkiego specjalnie z myślą o małych milusińskich. W dodatku wspólne przygotowywanie ciast i ciasteczek to świetna okazja na spędzenie razem czasu, a dzieci na pewno będą w przyszłości cudownie wspominały ten czas – tak, jak wy z rozrzewnieniem wracacie myślami do świąt u babci. Przepis na choinkowe muffinki Pysznym pomysłem na wypieki dla dzieci są proste babeczki ze świąteczną dekoracją! Zielony krem z dodatkiem kolorowych płatków będzie wyglądał jak choinka – i do tego jest pyszny! Waszym dzieciom na pewno będą bardzo smakowały. Do przygotowania tych babeczek będziecie potrzebowali poniższych składników: 25 dag mąki pszennej 150 g masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady Pół łyżeczki sody 1 łyżka proszku do pieczenia 150 ml mleka 100 g cukru 3 jaja 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżki kakako A na krem „choinkowy”: 200 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Zielony barwnik Kolorowa posypka Przygotowanie Włóżcie masło do rondelka i powoli rozpuszczajcie je na małym ogniu. Do miski wsypcie przesianą mąkę, dodajcie sodę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszajcie. W drugiej miseczce za pomocą miksera zmieszajcie jajka, ekstrakt z wanilii i mleko. Następnie wszystkie składniki oraz pokrojoną drobno czekoladę przełóżcie do dużej miski i mieszajcie tak długo, aż się połączą tworząc gładką masę. Ciasto przelejcie do papilotek lub specjalnej formy do babeczek. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut. W tym czasie do...

Przeczytaj