Piękne kwiaty w doniczce? Nie, to ciasto! Zróbcie je i zaskoczcie wszystkich bliskich
Gotujmy.pl/zewa
Newsy

Piękne kwiaty w doniczce? Nie, to ciasto! Zróbcie je i zaskoczcie wszystkich bliskich

Mamy świetny przepis na ciekawe ciasto. Nie będziecie mogli uwierzyć własnym oczom! Ten deser dosłownie zwala z nóg. Prezentuje się przepięknie!

Jeśli szukacie pomysłu na niebanalny deser, który przyciągnie wzrokiem wszystkich, koniecznie zróbcie te donice z ciasta. Wyglądają jak doniczki z kwiatkami, a w rzeczywistości to przepyszny deser. Idealnie sprawdza się na letnie przyjęcie, komunię lub po prostu deser do kawy. Zaskoczcie domowników i gości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na czekoladowe doniczki z borówkami i truskawkami

Zróbcie starannie ten deser. Wszyscy będą zachwyceni jego pomysłowym wyglądem.

Składniki na czekoladowe doniczki

  • 2 gorzkie czekolady
  • 6 plastikowych jednorazowych kubeczków
  • 300 ml kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • Cukier
  • Szklanka borówek amerykańskich
  • 250 g truskawek
  • 250 g ciasteczek typu Oreo
  • Mięta
  • Borówki i truskawki do dekoracji
Zobacz także
Zaskakująco pyszne ciasto Shrek. Będą się nim zajadać nie tylko dzieci

Zaskakująco pyszne ciasto Shrek. Będą się nim zajadać nie tylko dzieci

Ciasto kruche rozrywa się wam przy wałkowaniu? Mamy na to genialny patent

Kruche ciasto rozrywa się wam przy wałkowaniu? Mamy na to genialny patent

Przygotowanie czekoladowych doniczek

  1. Rozpuśćcie w kąpieli wodnej czekolady.
  2. Natnijcie kubeczki plastikowe w kilku miejscach na ok. 1,5 cm długości.
  3. Wlejcie do każdego z kubeczków ok. 3 łyżki rozpuszczonej czekolady. Obracajcie kubkiem, żeby wszystkie boki były wysmarowane czekoladą. Możecie posmarować boki pędzlem lub korzystać z łyżki.
  4. Kubeczki umieśćcie w lodówce do ścięcia czekolady. Co jakiś czas możecie obracać je, żeby warstwa czekolady była równa w każdym miejscu.
  5. Gdy czekolada będzie już twarda, zdejmijcie kubeczki. Złapcie za odstające elementy i delikatnie zsuńcie plastik.
  6. Rozdzielcie ciasteczka oreo: osobno odłóżcie nadzienie, osobno herbatniki. 
  7. Twarde części ciasteczek oreo zmiksujcie w blenderze kielichowym lub mocno pokruszcie. Mają imitować one ziemię. 
  8. Krem z ciasteczek zostawcie do masy. Śmietanę ubijcie z mascarpone, cukrem i kremem z ciasteczek.
  9. Pokrójcie na kawałki truskawki oczyszczone z szypułek. Umyjcie borówki.
  10. Do ubitej śmietany dodajcie truskawki i borówki. Wymieszajcie masę.
  11. Gotowa masą śmietanową wypełnijcie doniczki. Posypcie z wierzchu miksowanymi herbatnikami.
  12. Udekorujcie doniczki listkami mięty i owocami.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na pyszny tort Ferrero Rocher. Nikt mu się nie oprze na Wielkanoc
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Przepis na pyszny tort Ferrero Rocher. Nikt mu się nie oprze na Wielkanoc
Czy jest lepszy sposób na uroczyste powitanie świąt od zrobienia pysznego tortu? Ten z naszego przepisu nosi nazwę Ferrero Rocher i jest wprost obłędny. Koniecznie przygotujcie go na Wielkanoc.

Już za kilka dni Wielkanoc. Większość z was na pewno ma już dobrze przemyślane świąteczne menu. Czy wiecie już, co podacie w tym roku na słodko? Poza mazurkami, sernikami i babkami, na świątecznym stole z pewnością znajdzie się też miejsce dla tortu. Co powiecie na tort o smaku cukierków Ferrero Rocher? Tort Ferrero Rocher Tort Ferrero Rocher to przepyszny tort czekoladowy przekładany kremem ganache i bitą śmietaną. Zróbcie go na święta a zachwytom nie będzie końca! Składniki: Na ciasto 200 g mąki pszennej 100 g cukru 30 g kakao 8 g proszku do pieczenia 7 jajek na krem czekoladowy 350 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 200 g czekolady gorzkiej 100 g orzechów włoskich 15 g śmietanfixu Na krem śmietankowy 350 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Dekoracja 360 g pralinek Ferrero rocher 150 g orzechów włoskich 100 g czekolady mlecznej 100 ml śmietany 30% Nasączenie 50 ml likieru kawowego 50 ml wody Przygotowanie: Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Ciasto pieczemy około 60 minut 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy części. Krem czekoladowy: Orzechy włoskie mielimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Zimną śmietanę wyjmujemy dwie godziny wcześniej. Podgrzewamy. do ciepłej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy. Studzimy. Masę umieszczamy w lodówce na całą noc. Zimną masę czekoladową ubijamy. Dodajemy śmietanfix....

Przepis na bezę z owocami. Lekka i słodka - deser idealny
Gotujmy.pl/Ag.Zetka
Newsy
Przepis na bezę z owocami. Lekka i słodka - deser idealny
Doskonały i łatwy przepis na bezę, która zawsze wychodzi. Dodajcie do niej krem na bazie śmietanki, mascarpone i białej czekolady oraz świeże owoce, a otrzymacie deser idealny.

Pyszna, delikatna beza z lekko słodkim, puszystym kremem i świeżymi sezonowymi owocami - chyba nie ma lepszego ciasta w okresie wiosenno-letnim. Ag.Zetka, użytkowniczka gotujmy.pl, poleca torcik bezowy, którego wykonanie, jak sama przyznała, "nie jest ani trudne, ani czasochłonne". Przepis na bezę z kremem i owocami Składniki na bezę 2 białka z jajek w rozmiarze L Pół szklanki drobnego cukru do wypieków Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej Pół łyżeczki soku z cytryny Składniki na krem 100g serka mascarpone 100g śmietanki kremówki 30% 60g białej czekolady Do dekoracji i przełożenia Borówki amerykańskie Ulubione sezonowe owoce: np. truskawki, maliny, borówki, winogrona, granat Przygotowanie Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni. Białka jajek ubijcie na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodawajcie do nich cukier i miksujcie na wysokich obrotach. Następnie dodajcie do ubitej piany mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Na papierze do pieczenia narysujcie 2 okręgi albo odrysujcie je np. od miseczki. Przełóżcie papier na blachę do pieczenia. Okręgi wypełnijcie ubitą pianą za pomocą rękawa cukierniczego.  Wstawcie blachę do nagrzanego piekarnika i po minucie zmniejszcie temperaturę do 150 stopni. Pieczcie bezę przez 30 minut, a następnie wystudźcie ją w wyłączonym piekarniku. Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej, lekko schłodźcie i zmiksujcie z serkiem mascarpone. W drugiej misce ubijcie na sztywno śmietankę kremówkę, a następnie połączcie z serkiem i czekoladą. Wszystkie owoce, których używacie, dokładnie umyjcie, a następnie osuszcie. Większe owoce możecie pokroić na mniejsze kawałki. Przełóżcie torcik bezowy: bezowy spód posmarujcie kremem...

Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy
Pyszne ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami idealnie pasuje do kawy i herbaty. Proste i szybkie do zrobienia, z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Czekoladowe ciasto z truskawkami to klasyka wiosennych wypieków W sezonie na truskawki warto wykorzystać je do ciast. Świetnie smakują podane z pieprzem i balsamico – to połączenie naprawdę was zaskoczy. Możecie dodać je również do wielu ciast: serników na zimno, biszkoptu, kruchej tarty z truskawkami. Możliwości jest naprawdę wiele, a truskawki to bardzo uniwersalny owoc.  Misia5, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się wspaniałym przepisem na pyszne ciasto czekoladowe z kremem, truskawkami i galaretką. Jest łatwe do zrobienia, doskonale pasuje do kawy i herbaty, możecie zrobić je na weekend na deser albo gdy spodziewacie się gości. Ciasto czekoladowe z truskawkami - przepis Składniki na ciasto 340 g mąki pszennej typ 405 250 g masła  120 g cukru pudru 6 jaj 2 łyżki cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 400 g truskawek Składniki na krem 1-2 opakowania kremu do karpatki Dodatkowo  300 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie W dużej misce utrzyjcie na puch miękkie masło razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gdy składniki się połączą, dodajcie żółtka i wodę, a następnie przesiejcie przez sito do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu ubijcie na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Obie masy delikatnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Okrągłą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do formy wlejcie ciasto, a na jego wierzchu ułóżcie umyte truskawki bez szypułek. Ciasto włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 40-45 minut. Wystudźcie. Galaretkę wymieszajcie z mniejszą ilością wody, niż jest podane na opakowaniu. Dokładnie...

Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie
Gotujmy.pl/IwonaDD
Newsy
Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie
Bardzo proste i bajecznie pyszne tiramisu z truskawkami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Oto idealny przepis na tiramisu. Wychodzi bardzo delikatne i puszyste. Warto zrobić je właśnie teraz, gdy trwa sezon na truskawki. Smakuje nieco inaczej niż to klasyczne, w którym znajdziecie biszkopty nasączone kawą i alkoholem. Ta wersja jest idealna na cieplejsze dni, gdy macie ochotę na coś lżejszego i słodkiego. Ze względu na brak alkoholu, deser możecie podać również dzieciom. Z pewnością im posmakuje! Przepis na tiramisu z truskawkami Składniki 500g serka mascarpone 4 żółtka 100g cukru 30ml śmietanki kremówki 500g truskawek Mały, okrągły gotowy biszkopt o średnicy 20-24 cm Przygotowanie Truskawki umyjcie i dokładnie osuszcie. Odłóżcie na bok około 100g truskawek do dekoracji. Pozostałe truskawki pokrójcie w drobną kostkę, zasypcie 3 łyżkami cukru i wsypcie do sitka. Sitko zawieście na miseczce – będziecie potrzebować później soku truskawkowego. Ubijajcie żółtka razem z pozostałym cukrem przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i jasnożółta. Następnie wmiksujcie do masy serek mascarpone, aż pozbędziecie się wszystkich grudek, a masa stanie się jednolita i kremowa. Biszkopt przekrójcie na dwa blaty. Sok z truskawek wymieszajcie ze śmietanką. Nasączcie sokiem każdy z blatów biszkoptowych. Pierwszy blat pokryjcie połową pokrojonych wcześniej truskawek, a następnie posmarujcie warstwą masy serowej. Na gotowy blat połóżcie drugi, nałóżcie truskawki i krem. Pozostałą resztką kremu posmarujcie boki ciasta, a później wstawcie ciasto do lodówki, żeby stężało. Truskawki, które wam zostały, pokrójcie w cienkie plasterki i ozdóbcie nimi ciasto. Wstawcie je do lodówki na kilka godzin, aby porządnie stężało. Smacznego! Źródło:...