
Zwykle krótko po uruchomieniu piekarnika można się domyślić, jakie potrawy były w nim ostatnio przyrządzane. Pod wpływem temperatury znajdujące się w piekarniku resztki jedzenia szybko zaczną wydzielać mniej lub bardziej przyjemny zapach. W przypadku aromatu ciasta można to jeszcze uznać za zaletę, ale zupełnie inaczej jest w sytuacji, gdy ostatnim pieczonym w piekarniku daniem była ryba. Jeżeli nawet pomimo dokładnego wyczyszczenia urządzenia dalej wydziela ono brzydki zapach, trzeba zastosować inne metody.
Jakie są domowe sposoby na śmierdzący piekarnik?
Piekarnik najczęściej śmierdzi z powodu zalegających w nim resztek jedzenia. Jednak może się też tak stać ze względu na intensywny zapach wcześniej przyrządzanych w nim potraw - na przykład ryby albo zapiekanki, w której znajdował się ser (zwłaszcza typu pleśniak).
Jak sobie z tym poradzić? Zacznijcie od dokładnego wyczyszczenia piekarnika - nie zapomnijcie o wszelkich zakamarkach. Umyjcie też kratkę i wszystkie blachy. Kiedy piekarnik będzie już lśnił, nanieście na ręcznik papierowy kilka kropli aromatu do ciast. Dobrze sprawdzi się aromat waniliowy, ale możecie wykorzystać dowolny, najlepiej wasz ulubiony. Tak nasączonym ręcznikiem przetrzyjcie ścianki piekarnika. Następnie zamknijcie drzwiczki i włączcie piekarnik, ustawiając w nim niską temperaturę - chodzi o to, by tylko lekko się podgrzał. Już po chwili przyjemny zapach olejku usunie smrodek zalegający w piekarniku.
Jak inaczej pozbyć się brzydkiego zapachu z piekarnika?
Poza olejkiem, sprawdzą się też inne produkty o silnym aromacie, który poradzi sobie z nieprzyjemnymi zapachami w piekarniku. Na przykład:
-
Cytryna - pokrójcie ją w plastry i zostawcie w piekarniku na noc.
-
Sól - posypcie nią blachę, wstawcie do piekarnika i włączcie go. Poczekajcie, aż sól zacznie przybierać brązowy kolor i wyjmijcie ją.
-
Soda oczyszczona - wymieszajcie ją z wodą, a następnie w tak powstałym roztworze zanurzcie ściereczkę i przetrzyjcie nią wnętrze piekarnika.
-
Cynamon - zalejcie ciepłą wodą cynamon oraz kilka goździków. Gdy ostygnie, wytrzyjcie piekarnik ściereczką lub ręcznikiem papierowym nasączonym naparem.
-
Skórki cytrusów - wyłóżcie na blasze skórki z pomarańczy, mandarynek oraz cytryny i podgrzejcie w piekarniku.