Piekarnik nadal śmierdzi pomimo szorowania? Ten produkt w mig poradzi sobie ze smrodem
AdobeStock
Newsy

Piekarnik nadal śmierdzi pomimo szorowania? Ten produkt w mig poradzi sobie ze smrodem

Jak piec w piekarniku, jeśli nadal unosi się w nim nieznośny zapach spalenizny z poprzedniego obiadu? Poznajcie prosty sposób, który w mig rozprawi się z tym problemem.

Zwykle krótko po uruchomieniu piekarnika można się domyślić, jakie potrawy były w nim ostatnio przyrządzane. Pod wpływem temperatury znajdujące się w piekarniku resztki jedzenia szybko zaczną wydzielać mniej lub bardziej przyjemny zapach. W przypadku aromatu ciasta można to jeszcze uznać za zaletę, ale zupełnie inaczej jest w sytuacji, gdy ostatnim pieczonym w piekarniku daniem była ryba. Jeżeli nawet pomimo dokładnego wyczyszczenia urządzenia dalej wydziela ono brzydki zapach, trzeba zastosować inne metody. 

Jakie są domowe sposoby na śmierdzący piekarnik?

Piekarnik najczęściej śmierdzi z powodu zalegających w nim resztek jedzenia. Jednak może się też tak stać ze względu na intensywny zapach wcześniej przyrządzanych w nim potraw - na przykład ryby albo zapiekanki, w której znajdował się ser (zwłaszcza typu pleśniak). 

Jak sobie z tym poradzić? Zacznijcie od dokładnego wyczyszczenia piekarnika - nie zapomnijcie o wszelkich zakamarkach. Umyjcie też kratkę i wszystkie blachy. Kiedy piekarnik będzie już lśnił, nanieście na ręcznik papierowy kilka kropli aromatu do ciast. Dobrze sprawdzi się aromat waniliowy, ale możecie wykorzystać dowolny, najlepiej wasz ulubiony. Tak nasączonym ręcznikiem przetrzyjcie ścianki piekarnika. Następnie zamknijcie drzwiczki i włączcie piekarnik, ustawiając w nim niską temperaturę - chodzi o to, by tylko lekko się podgrzał. Już po chwili przyjemny zapach olejku usunie smrodek zalegający w piekarniku. 

Zobacz także
najbrudniejsze miejsca w kuchni

To 1 z najbrudniejszych miejsc w kuchni. Czai się w nim multum bakterii, a mało kto czyści tu regularnie

Jak oszczędzić na pieczeniu ciasta? Włączajcie piekarnik tylko w tych godzinach

Włączajcie piekarnik tylko w tych godzinach. Oszczędzicie podczas pieczenia ciast

Jak inaczej pozbyć się brzydkiego zapachu z piekarnika?

Poza olejkiem, sprawdzą się też inne produkty o silnym aromacie, który poradzi sobie z nieprzyjemnymi zapachami w piekarniku. Na przykład:

  • Cytryna - pokrójcie ją w plastry i zostawcie w piekarniku na noc.

  • Sól - posypcie nią blachę, wstawcie do piekarnika i włączcie go. Poczekajcie, aż sól zacznie przybierać brązowy kolor i wyjmijcie ją.

  • Soda oczyszczona - wymieszajcie ją z wodą, a następnie w tak powstałym roztworze zanurzcie ściereczkę i przetrzyjcie nią wnętrze piekarnika.

  • Cynamon - zalejcie ciepłą wodą cynamon oraz kilka goździków. Gdy ostygnie, wytrzyjcie piekarnik ściereczką lub ręcznikiem papierowym nasączonym naparem.

  • Skórki cytrusów - wyłóżcie na blasze skórki z pomarańczy, mandarynek oraz cytryny i podgrzejcie w piekarniku. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak doczyścić zabrudzony piekarnik? Wystarczą 2 rzeczy, które macie w kuchni i będzie lśnił jak nowy
Adobe Stock
Newsy
Jak doczyścić zabrudzony piekarnik? Wystarczą 2 rzeczy, które macie w kuchni i będzie lśnił jak nowy
Kuchnia to miejsce, które sprząta się najczęściej. Głównie przez fakt, że w końcu brudzi się ona najszybciej. Jak nie tracić dodatkowych minut na sprzątanie piekarnika?

Do czyszczenia kuchni i akcesoriów kuchennych zazwyczaj używa się chemicznych środków, które znajdują się w sieciach popularnych supermarketów. Chemię prosto ze sklepu można zastąpić dużo tańszym rozwiązaniem! Babcine metody na czyszczenie kuchni Na pewno słyszeliście nie raz, jak wasza babcie opowiadały "jak to było kiedyś". Kilkadziesiąt lat temu wybór środków do czyszczenia był opłakany, a gospodynie domowe musiały radzić sobie same. Do wyczyszczenia lodówki czy patelni wystarczały  jednak naturalne mieszaniny. Głównie mamy tutaj na myśli cytrynę, ocet, sodę oczyszczoną i sól. Każde z tych rozwiązań, w różnych kombinacjach, działa cuda. Mogłoby się wydawać, że to produkty spożywcze, które w żaden sposób nie znajdą zastosowania gdzie indziej niż podczas przygotowywania posiłków.  Nic bardziej mylnego! Produkty wymienione wyżej pomogą wam w myciu naczyń i innych urządzeń. Jednym z bardziej problematycznych, ale i często używanych, jest piekarnik. Właśnie w nim powstają wyborne pieczenie, aromatyczne wędliny oraz słodkie wypieki. Plamy z tłuszczu nie są najłatwiejsze do usunięcia, chyba że znacie działanie soli i octu. To tani przykład na sprzątanie w domu bez konieczności kupowania drogich specyfików i detergentów. Sól ma właściwości odkażające, za to ocet usuwa kamień i świetnie dezynfekuje zabrudzone powierzchnie. Używając takiego połączenia możecie umyć nie tylko blaty, ale i czajnik oraz lodówkę. Jedyne na co wypada uważać to fakt, że drewno nie nadaje się do szorowania octem, a soda oczyszczona ma silne działanie wybielające. Niektóre z powierzchni mogą jedynie ucierpieć. Bądźcie więc ostrożni i starannie dobierajcie środki czyszczące do konkretnych powierzchni  Jak wyczyścić piekarnik za pomocą octu i soli? Na pewno choć raz podnosiło się wam ciśnienie na...

Co zrobić z wyciśniętymi cytrynami? Genialne zastosowanie, na które byście nie wpadli
Flickr
Newsy
Co zrobić z wyciśniętymi cytrynami? Genialne zastosowanie, na które byście nie wpadli
Wyrzucacie wyciśnięte połówki cytryn do kosza? To błąd. Zdziwicie się, do czego możecie je jeszcze wykorzystać.

Cytryna to owoc o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym. Dodajemy ją do herbaty i pieczenia mięs, ozdabiamy nią desery i przygotowujemy z niej dżemy, konfitury oraz nalewki. Zapewne wyrzucacie do kosza połówki cytryn, które zostają wam po wyciśnięciu z nich soku. Zamiast pozbywać się ich, zachowajcie je, bo mogą wam się jeszcze do czegoś przydać. Jak? Choćby od naturalnego środka do czyszczenia kuchni, aż po prozdrowotne napary i nalewki. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie cytrynowych odpadów. Co zrobić z wyciśniętymi cytrynami? Nie wyrzucajcie ich Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie pozostałości cytryn. Oto tylko niektóre z nich: Cytryny konserwowane w soli. Jednym ze sposobów na wykorzystanie zużytych połówek cytryn, jest włożenie ich do słoika, dosypanie soli morskiej i upchnięcie ich ściśle w słoju. Tak przygotowane cytryny pozostawcie w zaciemnionej szafce na kilka miesięcy, aby sól wyssała z nich wilgoć tworząc solankę, która z czasem rozbije skórki. Tak zakonserwowane cytryny świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek, dipów i gulaszów. Syrop. Innym sposobem na maksymalne wykorzystanie cytrusowego smaku jest przekształcenie wyciśniętych połówek cytryny w domowej roboty syrop. Możecie użyć jednej odmiany cytrusów lub mieszanki kilku. Doskonale się tu sprawdzą limonki, grejpfruty, czerwone pomarańcze i cytryny. Włóżcie połówki wyciśniętych cytryn do miski lub słoika i dodajcie cukier. Zostawcie na kilka godzin lub na noc, a otrzymacie cierpko-słodki syrop, który możecie rozcieńczyć wodą, aby uzyskać przyjemny dodatek do zwykłej wody lub porannej owsianki. Suszenie skórki to kolejny dobry sposób na zachowanie zużytych cytryn. Przed...

Chcecie porządnie wyczyścić piekarnik? Włóżcie do niego tabletkę do zmywarki, a nie uwierzycie co się stanie
Adobe Stock
Newsy
Chcecie porządnie wyczyścić piekarnik? Włóżcie do niego tabletkę do zmywarki, a nie uwierzycie co się stanie
Czyszczenie piekarnika nie należy do najłatwiejszych zadań pod słońcem. By ją sobie nieco ułatwić, warto użyć jednego patentu z użyciem tabletki do mycia zupełnie innego sprzętu kuchennego.

Ciasta, kaczki i pasztety – to one zajmują większość czasu, który spędzacie na przygotowaniach do Świąt Wielkanocnych. Nie ulega wątpliwości, że bez pomocy piekarnika nie powstałby żaden mazurek, babka czy sernik. Aby tradycji stała się zadość konieczne jest jego użycie. Jeśli choć raz zdarzyło wam się szykować święta we własnym domu z pewnością wiecie, że kuchnia zamienia się wtedy w istny plac boju. Na blatach nie brakuje rozsypanej mąki, kawałków wylatującego z miksera ciasta i klejącego się miodu. W nie lepszym stanie jest wnętrze pracującego na pełnych obrotach piekarnika. Czyszczenie piekarnika to znienawidzona czynność Czyszczenie piekarnika z pewnością nie należy do waszych ulubionych czynności domowych. Wynika to z faktu, że wiele osób zwyczajnie nie wie, jak prawidłowo rozpuścić tłuszcz i zaschnięte oraz przypalone kawałki ciasta. Okazuje się, że zakupione w sklepie detergenty często nie dają sobie z tym rady. Do gry muszą więc wkroczyć niezawodne, domowe sposoby. Jak wyczyścić piekarnik kostką do zmywarki? Piekarnik możecie wyczyścić w naprawdę bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że sięgniecie po tabletkę do zmywarki, umieścicie ją na blaszce do pieczenia, zalejecie wrzątkiem i zamkniecie w nagrzanym do 100 st. C sprzęcie na ok. 2 godziny. Pod wpływem gorącej wody tabletka zacznie się rozpuszczać, a para osiądzie na ściankach piekarnika zmiękczając każdy rodzaj brudu – przypalone resztki jedzenia oraz tłuszcz. Po upływie tego czasu wyjmijcie blachę, wylejcie pozostałą w niej wodę i przetrzyjcie wnętrze piekarnika wilgotną szmatką, a następnie ręcznikiem papierowym. Efekt z pewnością was zaskoczy. Sprzęt będzie błyszczał jak nowy. Inny sposób na wyczyszczenie piekarnika Jeśli nie macie w domu kostek do zmywarki możecie wyczyścić swój piekarnik w inny...

Wstawicie miseczkę z tym produktem do piekarnika. Po przypalonym tłuszczu nie będzie śladu
własne
Newsy
Wstawcie miseczkę z tym produktem do piekarnika. Po przypalonym tłuszczu nie będzie śladu
Przypalony tłuszcz w piekarniku to zmora gospodyń domowych. Taki piekarnik nie świadczy zbyt dobrze o właścicielu, z drugiej jednak strony wcale nie tak łatwo go domyć. Szczególnie, jeżeli nie chce się używać chemii. 

Tłuste, przypalone plamy trudno usunąć nawet silnymi środkami ze sklepów. Na szczęście istnieją domowe sposoby, które są równie skuteczne jak chemiczne detergenty, a do tego zdrowsze dla was i środowiska. Ważne, by wiedzieć jakich produktów używać i jak je stosować w celu uzyskania optymalnych rezultatów.   Dlaczego ocet tak dobrze czyści brudny piekarnik?  Czyszczenie piekarnika octem to dobry pomysł z kilku powodów. Przede wszystkim jest to składnik całkowicie bezpieczny, który nie przenika do potraw. Po drugie jest bardzo skuteczny - rozpuszcza brud i tłuszcz oraz pomaga go usunąć. Jego zapach bardzo szybko wyparuje, więc nie musicie się obawiać śmierdzącej kuchenki.  Do cotygodniowej higieny piekarnika powinno się wykorzystywać roztwór wody z octem w proporcji 1:1. Wystarczy przetrzeć nim wnętrze i w ten sposób pozbyć się drobnych plam i zacieków.  Jeżeli jednak zabrudzenia mają charakter długotrwałego zaniedbania, powinno się wytoczyć przeciwko nim ciężkie, octowe działo.  Jak wyczyścić mocno zabrudzony piekarnik octem?  Częste pieczenie powoduje masę różnego rodzaju zabrudzeń. Dodatkowo utrwalonych wysoką temperaturą. Jeżeli nie czyścicie piekarnika regularnie, to po jakimś czasie będziecie musieli mocno się postarać, by uzyskać zadowalające efekty. Jest to jednak możliwe. Z pomocą przyjdzie wam ocet i wysoka temperatura. Zobaczcie, jak to zrobić.  Aby wyczyścić mocne zabrudzenia w piekarniku, musicie przygotować:  2 szklanki octu  ½ szklanki wody  małe naczynie żaroodporne  Sposób działania:  Opróżnijcie piekarnik. Możecie pozostawić kratki, jeżeli są zabrudzone.  Ustawcie temperaturę na 180 stopni Celsjusza.  Do garnka wlejcie...