Na zboczach wulkanu Pacaya, który wznosi się nad stolicą Gwatemali, ma miejsce bardzo niebezpieczna praktyka. Nejaki David Garcia z Gwatemali proponuje turystom pieczenie pizzy na aktywnym wulkanie. Czy to na pewno bezpieczne?
Pieką pizzę na gorącej lawie wulkanu
Popularny w Gwatemali szef kuchni David Garcia robi pizzę na tamtejszym wulkanie Pacaya. Garcia powiedział, że zaczyna proces robienia pizzy o 7 rano, co daje mu wystarczająco dużo czasu na przygotowanie składników, przygotowanie ciasta i rozłożenie prowizorycznej pizzerii pod parasolem na gwatemalskim wulkanie Pacaya.
Dlaczego rozpoczyna pracę tak wcześnie? Ponieważ za moment pojawią się tu turyści, którzy będą chcieli skosztować jego pizzy.
- Wtedy zaczynają napływać zamówienia - wyjaśnia.
Technika Davida, którą sam nazywa on „szaloną” – jest złożona, ponieważ mężczyzna pracuje w niewyobrażalnie wysokich temperaturach, cały czas walcząc z żywiołami, takimi jak silne wiatry czy poruszająca się pod jego stopami lawa. Przyznajcie, że brzmi to bardzo niebezpiecznie, jednak chętnych na taką degustację nie brakuje.
Zobacz także:
Czy to jest zdrowe i bezpieczne?
Bynajmniej. Dlaczego praktyka ta budzi takie kontrowersje? Dzieje się tak z kilku powodów.
- stężenie trujących gazów może spowodować trudności w oddychaniu
- temperatura w takim miejscu jest dużo wyższa niż normalnie
- podłoże jest niestabilne
- potrawy są zanieczyszczone z powodu składu gazów wulkanicznych, które są silnie zasiarczone
Mimo to, Garcia twierdzi, że jego pizza jest wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju:
- Podobnie jak pizza z pieca opalanego drewnem ma wędzony smak, stopiona lawa tworzy profil smakowy całkowicie unikalny dla mojej pizzy. To bardzo wyjątkowy i osobliwy smak pizzy pieczonej na kamieniu wulkanicznym – powiedział Garcia.
- Kiedy przyjeżdżają turyści, mówią: co za szalone doświadczenie, nigdy nie widziałem czegoś podobnego - dodał.
Garcia powiedział, że „wysokie temperatury z pobliskiej lawy, nadają jego pizzy ekskluzywny smak i chrupkość”, dodając, że dzięki wysokiej temperaturze, taką pizzę można zrobić już w 14 minut.
Źródło: thrillist.com