Pieką pizzę na gorącej lawie wulkanu. Przeczytajcie o tym niebezpiecznym trendzie z Gwatemali
Instagram/pizzapacayadedavid
Newsy

Pieką pizzę na gorącej lawie wulkanu. Przeczytajcie o tym niebezpiecznym trendzie z Gwatemali

Co powiecie na pizzę pieczoną na lawie wulkanu? Szalony pomysł? Ktoś się jednak na to odważył.

Na zboczach wulkanu Pacaya, który wznosi się nad stolicą Gwatemali, ma miejsce bardzo niebezpieczna praktyka. Nejaki David Garcia z Gwatemali proponuje turystom pieczenie pizzy na aktywnym wulkanie. Czy to na pewno bezpieczne?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pieką pizzę na gorącej lawie wulkanu

Popularny w Gwatemali szef kuchni David Garcia robi pizzę na tamtejszym wulkanie Pacaya. Garcia powiedział, że zaczyna proces robienia pizzy o 7 rano, co daje mu wystarczająco dużo czasu na przygotowanie składników, przygotowanie ciasta i rozłożenie prowizorycznej pizzerii pod parasolem na gwatemalskim wulkanie Pacaya.

Dlaczego rozpoczyna pracę tak wcześnie? Ponieważ za moment pojawią się tu turyści, którzy będą chcieli skosztować jego pizzy.

- Wtedy zaczynają napływać zamówienia - wyjaśnia.

Technika Davida, którą sam nazywa on „szaloną” – jest złożona, ponieważ mężczyzna pracuje w niewyobrażalnie wysokich temperaturach, cały czas walcząc z żywiołami, takimi jak silne wiatry czy poruszająca się pod jego stopami lawa. Przyznajcie, że brzmi to bardzo niebezpiecznie, jednak chętnych na taką degustację nie brakuje.

Zobacz także
Założyciel sieci pizzerii Domino's Pizza stworzy miasto dla katolików

Założyciel sieci pizzerii Domino's Pizza buduje miasto dla katolików

Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę

Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę

Czy to jest zdrowe i bezpieczne?

Bynajmniej. Dlaczego praktyka ta budzi takie kontrowersje? Dzieje się tak z kilku powodów.

  • stężenie trujących gazów może spowodować trudności w oddychaniu
  • temperatura w takim miejscu jest dużo wyższa niż normalnie
  • podłoże jest niestabilne
  • potrawy są zanieczyszczone z powodu składu gazów wulkanicznych, które są silnie zasiarczone

Mimo to, Garcia twierdzi, że jego pizza jest wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju:

- Podobnie jak pizza z pieca opalanego drewnem ma wędzony smak, stopiona lawa tworzy profil smakowy całkowicie unikalny dla mojej pizzy. To bardzo wyjątkowy i osobliwy smak pizzy pieczonej na kamieniu wulkanicznym – powiedział Garcia.

- Kiedy przyjeżdżają turyści, mówią: co za szalone doświadczenie, nigdy nie widziałem czegoś podobnego - dodał.

Garcia powiedział, że „wysokie temperatury z pobliskiej lawy, nadają jego pizzy ekskluzywny smak i chrupkość”, dodając, że dzięki wysokiej temperaturze, taką pizzę można zrobić już w 14 minut.

Źródło: thrillist.com

Robert Makłowicz krytycznie o popularnym rodzaju pizzy: "To nie jest pizza"
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Robert Makłowicz krytycznie o popularnym rodzaju pizzy: „To nie jest pizza"
Dziennikarz ma już dość pytań o tę pizzę i trudno mu się dziwić. Czy to danie w ogóle powinno nazywać się „pizza”?

Znany z „Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza” a dziś z własnego kanału na YouTube kulinarny podróżnik pozostaje od lat jednym z polskich guru świata kulinariów. Wciąż jeździ po świecie i po Polsce, by odkrywać nowe smaki i dzielić się nimi ze swoimi widzami. Pan Robert już od lat rozpływa się nad daniami, których kosztuje, choć czasami bywa krytyczny. Tak było w przypadku pytania o rodzaj pizzy, który bywa tematem żywych sporów.  Robert Makłowicz odpowiada na pytania fanów Robert Makłowicz jest bardzo aktywny w swoich kanałach social media. Regularnie odpowiada na pytania od swoich widzów i obserwujących jego profile w mediach społecznościowych - zarówno na wcześniej nagranych filmach, jak i na sesjach live. Niedawno dziennikarz znów odpowiadał na pytania fanów, a w jednym z nich zażartowano na temat, który stale przewija się w sesjach pytań i odpowiedzi Makłowicza: – Jak wyglądała pana praca, życie w momencie narodzin synów Mikołaja i Ferdynanda? Pytań o pizzę z ananasem mam dość – napisał jeden z widzów. Makłowicz odpowiedział, że jego życie zmieniło się dość znacząco po narodzinach Mikołaja, czyli pierwszego syna. Dziennikarz wyznał, że nawet pracował w tamtym czasie przez jakiś czas na etacie w poszukiwaniu stabilizacji, która jest jego zdaniem bardzo ważna w życiu. Na wzmiankę o pizzy z ananasem uśmiechnął się i odparł, że on też ma już dość tych pytań. Dlaczego?         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Robert Makłowicz (@robertmaklowicz_official) Robert Makłowicz o pizzy z ananasem Z...

Magda Gessler znów szokuje: "Cieknie jak impotencki *****". Przegięła?
ONS.pl
Newsy
Magda Gessler znów szokuje: "Cieknie jak impotencki *****". Przegięła?
Co tym razem tak przeraziło celebrytkę?

Magda Gessler to znana polska restauratorka i celebrytka. Polacy poznali ją szczególnie dzięki udziałom w programach telewizyjnych, gdzie eksponuje swoją barwną osobowość i bez ogródek wyraża opinie na tematy kulinarne. Tym razem gwiazda też nie przebierała w słowach. Sprawdźcie, co skłoniło ją do bardzo wybuchowej rekcji. Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach Magda Gessler od dawna prowadzi, można powiedzieć kultowy już program „Kuchenne Rewolucje”. Przyciąga on przed ekrany telewizorów całe rodziny. Kucharka i restauratorka odgrywa w "Kuchennych Rewolucjach" rolę autorytetu kulinarno-restauratorskiego. Odwiedza lokale gastronomiczne i restauracje, które nie radzą sobie na rynku za dobrze. Pomaga im w rozkręceniu biznesu i przy tym bardzo często obnaża ogromne niekompetencje.  Magda Gessler w "Kuchennych Rewolucjach" widziała już chyba prawie wszystko. Nie raz niesamowicie denerwowała się na widok brudnej kuchni lub starych naczyń, zostawiała pełne, nietknięte talerze z potrawami lub nawet rzucała przedmiotami w restauratorów ze złości.  Magda Gessler nie przebiera też w słowach. W niedawnym odcinku odwiedziła ona restaurację „Mąka i magia” w Zambrowie, którą przekształciła w „Croccante.Pizza.Mia”. Restauracja miała specjalizować się w kuchni włoskiej i tego Magda nie zmieniła. Postanowiła ona nauczyć kucharzy i właścicieli tego, jak powinna smakować i wyglądać prawdziwa włoska pizza.  Idealna pizza według Magdy Gessler Magda Gessler nie raz wypowiadała się na temat cech idealnej włoskiej pizzy. W poście na Facebooku przekazała, że włoska pizza nie powinna opadać. Zrobiła to jednak w charakterystycznym dla siebie ostrym stylu. Nie przebierała w słowach. Post na Facebooku został zedytowany, jednak jeden z portali zapisał pierwotny cytat:...

Domowa pizza trik
Unsplash
Newsy
Niesamowity sposób na pizzę jak z włoskiej pizzerii. Wykorzystajcie ten znany przedmiot
Sekretem włoskiej pizzy jest niezwykle cienkie ciasto i wysoka temperatura pieczenia. Wiemy, jak osiągnąć ten efekt w domu

Pizza to bardzo popularne danie. Najczęściej Polacy zamawiają pizzę z pizzerii, jednak niektórzy robią ją sami w domach. Zrobienie domowej pizzy jest całkiem proste, ale najczęściej nie smakuje ona jak z pizzerii. Ta porada odmieni waszą domową pizzę raz na zawsze! Sposób na pizzę jak z pizzerii Powodem dla którego pizza robiona w domu nie smakuje tak, jak ta z pizzerii jest sposób pieczenia. Domowe piekarniki nie pozwalają na wytworzenie zbyt wysokiej temperatury, która jest konieczna do wypieku tradycyjnej pizzy. To dlatego ciasto w domowej pizzy znacznie mocniej wyrasta i przypomina ciasto chlebowe niż cienkie ciasto prawdziwej włoskiej pizzy z pizzerii. Mamy na to sposób! Internauci jak zwykle wykazali się niezwykłą kreatywnością. Wpadli na to, jak rozwiązać problem zbyt niskiej temperatury domowych piekarników i jak upodobnić je trochę do włoskiego pieca na pizzę. Chodzi o wykorzystanie kafelka podłogowego. Jeśli macie w domu kafelek, który został wam po remoncie, możecie wykorzystać go jako kamień, na którym zrobicie pizzę. Musicie oczywiście najpierw dobrze umyć ten kafelek i obchodzić się z nim ostrożnie. Jak przygotować pizzę na kafelku? Żeby przygotować pizzę na kafelku, rozgrzejcie piekarnik do maksymalnej temperatury i włóżcie tam kafelek. Pozostawcie go przez kilka minut do pełnego nagrzania. Na tak nagrzanym kafelku wyłóżcie ciasto do pizzy, najlepiej zróbcie je z tego przepisu . Uważajcie, kafelek będzie bardzo gorący! Włóżcie pizzę do piekarnika na kilka-kilkanaście minut. Czas będzie zależał od tego, jak mocno może rozgrzać się wasz piekarnik.   Dlaczego pizza z kafelka smakuje tak dobrze? Dzięki użyciu gorącego kafelka pizza jest przypiekana od spodu i tworzy się bardzo pyszny, chrupiący spód. Kafelek skraca też...

Restauratorzy załamują ręce: „Doszliśmy do absurdu, bo najdroższym składnikiem pizzy staje się gaz”
AdobeStock
Newsy
Restauratorzy załamują ręce: „Doszliśmy do absurdu, bo najdroższym składnikiem pizzy staje się gaz”
Restauratorzy z przerażeniem oczekują na kolejne rachunki za gaz. Ceny tego surowca wzrosły w ostatnim czasie aż o kilkaset procent. Co zrobić, by wyjść z tej sytuacji cało?

Właściciele polskich restauracji mierzyli już się z pandemią. Teraz szukają rozwiązań, dzięki którym choć trochę uda im się zbić rachunki za gaz. Niestety, większość z nich może być dobra tylko na krótką metę. Co zatem mogą zrobić, aby przetrwać? Restauratorzy narzekają na rosnące rachunki za gaz Gastronomia walczyła już – i nadal walczy - ze skutkami pandemii. Teraz dostała kolejny cios, jakim są rosnące ceny gazu. Polskie restauracje już zaczęły bankrutować. Właścicieli lokali nie stać ani na gaz, ani na prąd, ani na opłacenie pracowników. A gości zamiast przybywać – ubywa: - Ostatnie miesiące 2021 r. to galopująca inflacja cen zakupu napojów i żywności i drastyczny wzrost opłat za gaz i prąd. Zadłużenie branży gastronomicznej tylko do dostawców surowców zbliża się do astronomicznej sumy 1 miliarda złotych. Bankrutują wielopokoleniowe biznesy rodzinne, zwykle małe i średnie firmy – alarmuje Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej. Lublińska pizzeria kończy swoją działalność Jednym z lokali, który nie wytrzymał rosnących cen gazu jest m.in. Pizzeria Viva La Pizza w Lublinie. Właściciele restauracji zamieścili na Facebooku pożegnalny wpis, w którym wyjaśnili, dlaczego byli zmuszeni podjąć taką a nie inną decyzję: - Kochani! W związku z horrendalnymi podwyżkami nośników energii i obciążeniami, jakie na nas przedsiębiorców nakłada tzw. Polski Ład restauracja po siedmiu latach kończy swoją działalność. Z powodu hejterskich komentarzy, post został ostatecznie usunięty. Później opublikowano informację o tym, że lokal jest do odstąpienia za 349 tys. zł: - Restauracja na Krakowskim Przedmieściu z dużym potencjałem wysokiego zysku. Duża powierzchnia, nowoczesne wyposażenie i wysokiej jakości nowy...