Pieką pizzę na gorącej lawie wulkanu. Przeczytajcie o tym niebezpiecznym trendzie z Gwatemali
Instagram/pizzapacayadedavid
Newsy

Pieką pizzę na gorącej lawie wulkanu. Przeczytajcie o tym niebezpiecznym trendzie z Gwatemali

Co powiecie na pizzę pieczoną na lawie wulkanu? Szalony pomysł? Ktoś się jednak na to odważył.

Na zboczach wulkanu Pacaya, który wznosi się nad stolicą Gwatemali, ma miejsce bardzo niebezpieczna praktyka. Nejaki David Garcia z Gwatemali proponuje turystom pieczenie pizzy na aktywnym wulkanie. Czy to na pewno bezpieczne?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pieką pizzę na gorącej lawie wulkanu

Popularny w Gwatemali szef kuchni David Garcia robi pizzę na tamtejszym wulkanie Pacaya. Garcia powiedział, że zaczyna proces robienia pizzy o 7 rano, co daje mu wystarczająco dużo czasu na przygotowanie składników, przygotowanie ciasta i rozłożenie prowizorycznej pizzerii pod parasolem na gwatemalskim wulkanie Pacaya.

Dlaczego rozpoczyna pracę tak wcześnie? Ponieważ za moment pojawią się tu turyści, którzy będą chcieli skosztować jego pizzy.

- Wtedy zaczynają napływać zamówienia - wyjaśnia.

Technika Davida, którą sam nazywa on „szaloną” – jest złożona, ponieważ mężczyzna pracuje w niewyobrażalnie wysokich temperaturach, cały czas walcząc z żywiołami, takimi jak silne wiatry czy poruszająca się pod jego stopami lawa. Przyznajcie, że brzmi to bardzo niebezpiecznie, jednak chętnych na taką degustację nie brakuje.

Zobacz także
Założyciel sieci pizzerii Domino's Pizza stworzy miasto dla katolików

Założyciel sieci pizzerii Domino's Pizza buduje miasto dla katolików

Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę

Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę

Czy to jest zdrowe i bezpieczne?

Bynajmniej. Dlaczego praktyka ta budzi takie kontrowersje? Dzieje się tak z kilku powodów.

  • stężenie trujących gazów może spowodować trudności w oddychaniu
  • temperatura w takim miejscu jest dużo wyższa niż normalnie
  • podłoże jest niestabilne
  • potrawy są zanieczyszczone z powodu składu gazów wulkanicznych, które są silnie zasiarczone

Mimo to, Garcia twierdzi, że jego pizza jest wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju:

- Podobnie jak pizza z pieca opalanego drewnem ma wędzony smak, stopiona lawa tworzy profil smakowy całkowicie unikalny dla mojej pizzy. To bardzo wyjątkowy i osobliwy smak pizzy pieczonej na kamieniu wulkanicznym – powiedział Garcia.

- Kiedy przyjeżdżają turyści, mówią: co za szalone doświadczenie, nigdy nie widziałem czegoś podobnego - dodał.

Garcia powiedział, że „wysokie temperatury z pobliskiej lawy, nadają jego pizzy ekskluzywny smak i chrupkość”, dodając, że dzięki wysokiej temperaturze, taką pizzę można zrobić już w 14 minut.

Źródło: thrillist.com

Magda Gessler znów szokuje: "Cieknie jak impotencki *****". Przegięła?
ONS.pl
Newsy
Magda Gessler znów szokuje: "Cieknie jak impotencki *****". Przegięła?
Co tym razem tak przeraziło celebrytkę?

Magda Gessler to znana polska restauratorka i celebrytka. Polacy poznali ją szczególnie dzięki udziałom w programach telewizyjnych, gdzie eksponuje swoją barwną osobowość i bez ogródek wyraża opinie na tematy kulinarne. Tym razem gwiazda też nie przebierała w słowach. Sprawdźcie, co skłoniło ją do bardzo wybuchowej rekcji. Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach Magda Gessler od dawna prowadzi, można powiedzieć kultowy już program „Kuchenne Rewolucje”. Przyciąga on przed ekrany telewizorów całe rodziny. Kucharka i restauratorka odgrywa w "Kuchennych Rewolucjach" rolę autorytetu kulinarno-restauratorskiego. Odwiedza lokale gastronomiczne i restauracje, które nie radzą sobie na rynku za dobrze. Pomaga im w rozkręceniu biznesu i przy tym bardzo często obnaża ogromne niekompetencje.  Magda Gessler w "Kuchennych Rewolucjach" widziała już chyba prawie wszystko. Nie raz niesamowicie denerwowała się na widok brudnej kuchni lub starych naczyń, zostawiała pełne, nietknięte talerze z potrawami lub nawet rzucała przedmiotami w restauratorów ze złości.  Magda Gessler nie przebiera też w słowach. W niedawnym odcinku odwiedziła ona restaurację „Mąka i magia” w Zambrowie, którą przekształciła w „Croccante.Pizza.Mia”. Restauracja miała specjalizować się w kuchni włoskiej i tego Magda nie zmieniła. Postanowiła ona nauczyć kucharzy i właścicieli tego, jak powinna smakować i wyglądać prawdziwa włoska pizza.  Idealna pizza według Magdy Gessler Magda Gessler nie raz wypowiadała się na temat cech idealnej włoskiej pizzy. W poście na Facebooku przekazała, że włoska pizza nie powinna opadać. Zrobiła to jednak w charakterystycznym dla siebie ostrym stylu. Nie przebierała w słowach. Post na Facebooku został zedytowany, jednak jeden z portali zapisał pierwotny cytat:...

Domowa pizza trik
Unsplash
Newsy
Niesamowity sposób na pizzę jak z włoskiej pizzerii. Wykorzystajcie ten znany przedmiot
Sekretem włoskiej pizzy jest niezwykle cienkie ciasto i wysoka temperatura pieczenia. Wiemy, jak osiągnąć ten efekt w domu

Pizza to bardzo popularne danie. Najczęściej Polacy zamawiają pizzę z pizzerii, jednak niektórzy robią ją sami w domach. Zrobienie domowej pizzy jest całkiem proste, ale najczęściej nie smakuje ona jak z pizzerii. Ta porada odmieni waszą domową pizzę raz na zawsze! Sposób na pizzę jak z pizzerii Powodem dla którego pizza robiona w domu nie smakuje tak, jak ta z pizzerii jest sposób pieczenia. Domowe piekarniki nie pozwalają na wytworzenie zbyt wysokiej temperatury, która jest konieczna do wypieku tradycyjnej pizzy. To dlatego ciasto w domowej pizzy znacznie mocniej wyrasta i przypomina ciasto chlebowe niż cienkie ciasto prawdziwej włoskiej pizzy z pizzerii. Mamy na to sposób! Internauci jak zwykle wykazali się niezwykłą kreatywnością. Wpadli na to, jak rozwiązać problem zbyt niskiej temperatury domowych piekarników i jak upodobnić je trochę do włoskiego pieca na pizzę. Chodzi o wykorzystanie kafelka podłogowego. Jeśli macie w domu kafelek, który został wam po remoncie, możecie wykorzystać go jako kamień, na którym zrobicie pizzę. Musicie oczywiście najpierw dobrze umyć ten kafelek i obchodzić się z nim ostrożnie. Jak przygotować pizzę na kafelku? Żeby przygotować pizzę na kafelku, rozgrzejcie piekarnik do maksymalnej temperatury i włóżcie tam kafelek. Pozostawcie go przez kilka minut do pełnego nagrzania. Na tak nagrzanym kafelku wyłóżcie ciasto do pizzy, najlepiej zróbcie je z tego przepisu . Uważajcie, kafelek będzie bardzo gorący! Włóżcie pizzę do piekarnika na kilka-kilkanaście minut. Czas będzie zależał od tego, jak mocno może rozgrzać się wasz piekarnik.   Dlaczego pizza z kafelka smakuje tak dobrze? Dzięki użyciu gorącego kafelka pizza jest przypiekana od spodu i tworzy się bardzo pyszny, chrupiący spód. Kafelek skraca też...

Resztki pizzy
Adobe Stock
Newsy
Została wam pizza? Odgrzejcie ją w ten sposób, a będzie smakowała jak świeżo zrobiona
Urodziny dziecka, huczna impreza z wieloma gośćmi, czy po prostu niezjedzony wczorajszy obiad. Często po takich właśnie okazjach zostaje wam kilka kawałków pizzy.

Pizza najlepiej smakuje tuż po wyjęciu jej z pieca. Niewiele można z tym zrobić. Smak włoskich placków dość trudno odtworzyć samemu w domu. Wszystko to jest zasługą specjalnych pieców, w które zaopatrzone są profesjonalne pizzerie. Szczególnie udane placki wychodzą z kamiennych pieców opalanych drewnem. Pizza z patelni Smak i aromat – nie do podrobienia. Czasem zdarza się, że zostaje wam nieco tego smacznego włoskiego specjału. Jak smakuje dwudniowy kawałek pizzy, nie trzeba nikomu tłumaczyć. Zeschnięte ciasto, wysuszone dodatki – niezależnie od tego, gdzie danie było przechowywane. Ani myślcie jednak o wyrzucaniu pizzy. Można ją odgrzać na kilka naprawdę łatwych sposobów. W sam raz na smaczne śniadanie dzień po imprezie! Pierwszym wyjściem jest użycie zwykłej patelni. Połóżcie kawałek pizzy na suchej powierzchni naczynia i ustawcie niewielki płomień na waszej kuchence gazowej. Patelnię warto przykryć pokrywką. Po kilku minutach pizza będzie smakowała niemal tak samo jak po wyjęciu z pieca! Jeśli wybierzecie ten sposób, uważajcie by pizza nie przypaliła się wam od spodu. Szczególnie wtedy, gdy jeszcze przed odgrzaniem na jej spodzie były już charakterystyczne ciemne zwęglone plamki. Jak odgrzać pizzę, żeby była chrupiąca? Pizzy z pewnością nie przypalicie za to w mikrofalówce. Połóżcie pizzę na talerzu lub na metalowej kratce i nastawcie waszą kuchenkę mikrofalową na dosłownie kilkadziesiąt sekund. Ciasto odgrzewane w mikrofalówce ma to do siebie, że nagrzewa się niezwykle szybko. Podobnie rzecz ma się ze zwykłym pieczywem. Uwaga! Jeżeli zbyt długo będziecie odgrzewali pizzę w mikrofalówce, stanie się ona za twarda. Dlatego też radzimy mocno uważać i co kilkanaście sekund sprawdzać, czy kawałek jest już odgrzany. Na...

Anna Popek jest na diecie biblijnej. "Adio pizza i inne pokusy!"
ONS.pl
Newsy
Anna Popek jest na diecie biblijnej. „Adios pizza i inne pokusy!"
Gwiazda TVP rozpoczęła wyzwanie i zamierza stosować restrykcyjną dietę inspirowaną Biblią. Jak jej pójdzie?

Prezenterka Telewizji Polskiej może się pochwalić świetną figurą i nienagannym wyglądem. Chętnie zresztą dzieli się zdjęciami w różnych kreacjach i stylizacjach na swoim profilu na Instagramie. Ostatnio jednak Anna Popek stwierdziła, że chce schudnąć kilka kilogramów i ogłosiła, że przechodzi na dietę. I nie jest to żadna zwykła dieta, a… dieta „biblijna”. Słyszeliście o niej? Dieta inspirowana Biblią Niedawno na swoim profilu na Instagramie Anna Popek udostępniła zdjęcie, na którym uśmiechnięta zajada się pizzą w restauracji. Nie jest to jednak zachęta do jedzenia pizzy, a swego rodzaju „pożegnanie” z ulubioną potrawą. Pod zdjęciem Anna napisała bowiem, że przechodzi na dietę i będzie stosować Post Daniela: No cóż, taki posiłek na jakiś czas będzie tylko wspomnieniem. Od dziś Post Daniela, przynajmniej na jakiś czas. Ponadto ćwiczenia, basen, spacery i modlitwa. Więc adio pizza i inne pokusy! Ale gra jest warta swojej stawki.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Anna Popek (@annapopek_official) Zasady Postu Daniela Dieta, a właściwie post, który zamierza stosować Anna Popek, to rodzaj diety odchudzającej i oczyszczającej . Skąd wzięła się jej niezwykła nazwa? Jest ona inspirowana biblijnym Danielem, który miał sobie odmawiać mięsa, wina i innych wykwintnych dań, które miał okazję jeść na królewskim dworze, gdzie dorastał. Daniel jadł tylko warzywa i pił wodę – podobno dzięki temu był silny, zdrowy i żył 100 lat. Jego historia była inspiracją dla...