Pieczony schab to tradycyjne polskie danie, które znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest podawany w niemal każdym polskim domu na wiele okazji i zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem wśród gości. Żeby wyszedł idealnie miękki i soczysty, musicie trzymać się kilku ważnych zasad – jedna z nich związana jest z odpowiednim upieczeniem tego mięsa.

Jak piec schab, żeby nie wyszedł suchy?

Żeby wasz schab nie był suchy – musicie upiec go w odpowiednio dobranej temperaturze, ma ona ogromny wpływ na to, czy mięso po wyjęciu z piekarnika będzie w miarę soczyste jak na chudy schab, czy też przesuszone, jak to często w wypadku pieczenia tego rodzaju mięsa bywa. Rozwiązanie? Powinniście piec je w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza. To jednak nie wszystko.

Jeżeli przyrządzacie surową sztukę schabu w całości – rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni Celsjusza, włóżcie do piekarnika mięso owinięte w folię lub rękaw, a po ok. 25 minutach zmniejszcie temperaturę do 160 stopni Celsjusza. Z kolei obsmażone mięso pieczcie od razu w niższej temperaturze. Ważne jest także to, by nie przeholować z długością trzymania schabu w piekarniku. Kilogramowy kawałek powinien się piec w nim maksymalnie ok. 50 minut w podanych temperaturach.

Ważne zasady podczas przyrządzania schabu

Przygotowując schab, bardzo istotny jest także odpowiedni wybór mięsa. Postawcie na to o jasnoróżowej barwie, błyszczące i gładkie. Otaczający je tłuszcz powinien być biały lub lekko kremowy, a zapach – lekko słodkawy. Jeśli chcecie, żeby wasz schab wyszedł soczysty – kupcie kawałek, w którym znajdują się ślady tłuszczu, nadadzą mu też kruchości podczas pieczenia.

Zobacz także:

Ważną kwestią jest też jego odpowiednie zamarynowanie. Mięso powinno leżeć w marynacie co najmniej kilka godzin, dzięki temu będzie soczyste, ale zyska też wyrazisty smak. Jako podstawa marynaty idealnie sprawdzi się oliwa lub woda. Dodajcie do niej sól, kawałki czosnku oraz ulubione przyprawy.

Możecie także nafaszerować schab, wkładając do środka:

  • namoczone suszone owoce,
  • duszone grzyby,
  • sery,
  • warzywa