schab
AdobeStock
Newsy

Pieczony schab wyjdzie miękki i soczysty. Zróbcie tylko tę 1 prostą rzecz z piekarnikiem

Cudownie wilgotny i miękki schab zrobicie, kierując się kilkoma prostymi wskazówkami. Jedna z nich jest szczególnie ważna – dotyczy pieczenia mięsa. Jeśli nie zareagujecie w odpowiednim momencie – potrawa może nie wyjść tak jak powinna.

Pieczony schab to tradycyjne polskie danie, które znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest podawany w niemal każdym polskim domu na wiele okazji i zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem wśród gości. Żeby wyszedł idealnie miękki i soczysty, musicie trzymać się kilku ważnych zasad – jedna z nich związana jest z odpowiednim upieczeniem tego mięsa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak piec schab, żeby nie wyszedł suchy?

Żeby wasz schab nie był suchy – musicie upiec go w odpowiednio dobranej temperaturze, ma ona ogromny wpływ na to, czy mięso po wyjęciu z piekarnika będzie w miarę soczyste jak na chudy schab, czy też przesuszone, jak to często w wypadku pieczenia tego rodzaju mięsa bywa. Rozwiązanie? Powinniście piec je w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza. To jednak nie wszystko.

Jeżeli przyrządzacie surową sztukę schabu w całości – rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni Celsjusza, włóżcie do piekarnika mięso owinięte w folię lub rękaw, a po ok. 25 minutach zmniejszcie temperaturę do 160 stopni Celsjusza. Z kolei obsmażone mięso pieczcie od razu w niższej temperaturze. Ważne jest także to, by nie przeholować z długością trzymania schabu w piekarniku. Kilogramowy kawałek powinien się piec w nim maksymalnie ok. 50 minut w podanych temperaturach.

Zobacz także
Dosypcie odrobinę tego składnika do jajek podczas smażenia kotletów z kurczaka. Smak nie do opisania

Dosypcie odrobinę tego składnika do jaj przed smażeniem „schabowych” z kurczaka. Panierka-bomba

Kotlety schabowe w tej marynacie przebiją wszystko. Wychodzą tak soczyste i smaczne, jak nigdy dotąd

Kotlety schabowe w tej marynacie przebiją wszystko. Wychodzą tak soczyste i smaczne, jak nigdy dotąd

Ważne zasady podczas przyrządzania schabu

Przygotowując schab, bardzo istotny jest także odpowiedni wybór mięsa. Postawcie na to o jasnoróżowej barwie, błyszczące i gładkie. Otaczający je tłuszcz powinien być biały lub lekko kremowy, a zapach – lekko słodkawy. Jeśli chcecie, żeby wasz schab wyszedł soczysty – kupcie kawałek, w którym znajdują się ślady tłuszczu, nadadzą mu też kruchości podczas pieczenia.

Ważną kwestią jest też jego odpowiednie zamarynowanie. Mięso powinno leżeć w marynacie co najmniej kilka godzin, dzięki temu będzie soczyste, ale zyska też wyrazisty smak. Jako podstawa marynaty idealnie sprawdzi się oliwa lub woda. Dodajcie do niej sól, kawałki czosnku oraz ulubione przyprawy.

Możecie także nafaszerować schab, wkładając do środka:

  • namoczone suszone owoce,
  • duszone grzyby,
  • sery,
  • warzywa
Przepis na paprykowy schab węgierski z piekarnika. Zróbcie go a domownicy będą wniebowzięci
alaaa/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na paprykowy schab węgierski z piekarnika. Zróbcie go a domownicy będą wniebowzięci
Schab to danie, które można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Często jest on obecny nie tylko na świątecznych stołach, ale także podczas niedzielnych obiadów. Jak przyrządzić go w zupełnie nowy, zaskakujący sposób?

Schab doskonale pochłania aromaty i smaki przypraw i dodatków, dlatego tak łatwo modyfikuje się przepisy oparte na tym mięsie. Schaby często faszeruje się owocami (np. śliwką), które sprawiają, że wnętrze mięsa staje się słodsze i znacznie bardziej miękkie. Nacinając i drążąc środek schabu, można go napełnić dowolnym nadzieniem. Jest jednak także wiele przepisów na tradycyjny, obiadowy schab na słono, np. z papryką, ziołami czy grzybami. Na polskich stołach często goszczą też schaby podawane w plastrach zatopionych w galarecie. Jak upiec schab? Chociaż pieczenie i macerowanie schabu może być czasochłonne, nie jest ono skomplikowane. Samo przygotowanie mięsa zajmuje niewiele – resztę roboty wykonuje za nas czas, który sprawia, że wędlina nasyca się aromatami i smakami z marynaty. Bardzo często przy pieczeniu schabu wykorzystuje się rękawy bądź folie aluminiowe, które zapobiegają wysuszaniu mięsa przez temperaturę w piekarniku. Powstałe w ten sposób danie jest miękkie i soczyste. Przepis na pieczony schab węgierki Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 litr wody 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ostrej papryki 0,5 łyżeczki papryki wędzonej ostrej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 ząbki czosnku Do natarcia: 1 łyżka ostrej papryki 4 łyżki oleju rzepakowego siatka wędliniarska Przygotowanie: Schab oczyścić z tłuszczu i błony. Umyć i osuszyć.  Do zimnej wody dodać rozgniecione ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać i włożyć schab. Powinien być cały zanurzony. Przykryć naczynie i włożyć na 5 dni do lodówki. Raz dziennie odwrócić schab w zalewie. Po tym czasie schab wyjąć i włożyć do siatki wędliniarskiej. Olej wymieszać z papryką, a następnie natrzeć cały schab. ...

Zanurzcie schab w tym płynie i włóżcie do piekarnika. Będzie mięciutki i delikatny jak nigdy dotąd
Mary Wholey/Flickr
Newsy
Zanurzcie schab w tym płynie i włóżcie do piekarnika. Będzie mięciutki i delikatny jak nigdy dotąd
Istnieje mnóstwo pomysłów na przyrządzenie schabu. Co powiecie na pyszny i aromatyczny schab pieczony w całości w tym płynie?

Schab jest jednym z najczęściej przyrządzanych mięs w Polsce. Przepisów na przygotowanie schabu jest naprawdę mnóstwo. Jedni preferują schab duszony, inni gotowany, kolejni wolą smażony w formie kotletów schabowych. Ze schabu możemy też przygotować przepyszne sznycle, roladki lub wybrać schab upieczony w piekarniku, który świetnie się sprawdza jako wędlina na kanapkę. Jak zrobić pyszny i miękki schab? Żeby schab był kruchy i soczysty, mięso potrzebuje odpowiedniej marynaty. Jedni marynują go w ziołach i przyprawach – najczęściej w soli, pieprzu, czosnku, liściach laurowych i oregano. Nie brakuje też takich, którzy wolą marynaty z keczupu, majonezu, sosu sojowego, miodu, a nawet musztardy. A co powiecie na schab pieczony w mleku? Marynowanie schabu w mleku Dzięki mlecznej marynacie, schab wychodzi bardzo soczysty i nie wysusza się podczas pieczenia tak jak zazwyczaj. Danie świetnie się sprawdza zarówno na gorąco – do obiadu, jak i na zimno, na kanapkę. Wszystko, czego potrzebujecie do przygotowania takiego pieczonego schabu to 2 kilogramy schabu wieprzowego, 2 cebule, mleko i garść ulubionych przypraw. W naszym przepisie znajdziecie też pewien nietypowy składnik, jakim jest czubryca czerwona. Co to takiego? To bardzo przyjemna w smaku, lekko pikantna mieszanka przypraw, która pochodzi ze słonecznej Bułgarii. Jeśli chcecie ją wypróbować, bez problemu możecie zamówić ją w internecie lub kupić w dobrym sklepie z przyprawami. Kompozycja świetnie podkreśla smak dań mięsnych, rybnych oraz jarskich. Przepis na schab z czubrycą pieczony w mleku Składniki: 2 kg schabu wieprzowego Czubryca czerwona - przyprawa 2 średnie cebule 3 listki laurowe Mleko (w temperaturze pokojowej) Łyżka oleju Przygotowanie: Schab dokładnie nacieramy czubrycą czerwoną z dodatkiem oleju. Mięso wkładamy do naczynia...

Jak upiec indyka, żeby nie był suchy? Zwróćcie uwagę na 1 rzecz przed pieczeniem
AdobeStock
Newsy
Jak upiec indyka, żeby nie był suchy? Zwróćcie uwagę na 1 rzecz przed pieczeniem
Nie przyrządzacie potraw z indyka w obawie, że mięso wyjdzie wysuszone na wiór? Sprawdźcie, jak piec indyka, by wyszedł soczysty.

Różne rodzaje mięs przyrządza się nieco inaczej i wie o tym każdy, kto przygotował w kuchni coś więcej, niż kotlety mielone. Inaczej wygląda proces przyrządzenia smacznej wołowiny, wieprzowiny czy indyka. Zwłaszcza ten ostatni rodzaj mięsa bywa trudny w porównaniu do zwykłego kurczaka i z tego powodu część osób zupełnie rezygnuje z przyrządzania indyczych dań. Najczęściej zdarza się bowiem, że wychodzi on suchy i wiórowaty. Czy da się temu jakoś zaradzić? Może się wam przydać sztuczka z piekarnikiem.  Jak upiec indyka w piekarniku? Coraz popularniejsze jest pieczenie indyka w piekarniku w całości - w podobny sposób, w jaki od lat robią to Amerykanie na Święto Dziękczynienia. Tam faszerowany i pieczony indyk jest potrawą narodową. Warto nauczyć się przyrządzać to danie, ponieważ jest bardzo smaczne - a do tego całego indyka można już bez trudu kupić w polskich sklepach. Jednak, jak wspomnieliśmy wyżej, przyrządzenie dobrego i soczystego indyka może być wyzwaniem. To dość wymagające mięso, dlatego warto wspomóc się różnymi sztuczkami przy jego przygotowaniu. Gdy postanowicie upiec całego indyka w piekarniku, zawsze wkładajcie go do pieca „nogami do przodu”. Dlaczego? Z tyłu piekarnika panuje nieco wyższa temperatura. Nic się nie stanie, jeśli nogi indyka nieco się przypieką - najważniejsze jest, by mięso piersi pozostało soczyste. A tak się stanie, jeśli znajdzie się ono przy drzwiczkach piekarnika, gdzie temperatura nie jest tak wysoka. Dzięki temu indyk nie będzie suchy! Co zrobić, by indyk nie wyszedł suchy? Odpowiednia technika pieczenia w piekarniku to nie wszystko. Jeśli chcecie zwiększyć prawdopodobieństwo swojego powodzenia przy pieczeniu indyka, zastosujcie się do tych rad: Marynata - przed pieczeniem koniecznie zamarynujcie indyka na co najmniej 12 godzin, a najlepiej w solance, która...

Babciny trik na soczysty schab. Przed świętami ta porada jest na wagę złota
Gotujmy.pl/alaaa
Newsy
Babciny trik na soczysty schab. Przed świętami ta porada jest na wagę złota
Musicie poznać ten sekret! Mięso wychodzi przepyszne!

W Wielkanoc na stołach bardzo często królują różnego rodzaju pokarmy mięsne, kiełbasy i wędliny. Może przygotowujecie domową białą kiełbasę albo nawet sami wędzicie mięsa. Na pewno na waszych stołach pojawia się też schab. Zdradzamy, jak przygotować go, by był niesamowicie soczysty. Sekret soczystego schabu Schab jest bardzo popularnym mięsem w Polsce. To element mięsa wieprzowego, który jest stosunkowo mało tłusty. To dobrze, bo tłuszcze zwierzęce to element diety, który zdecydowanie powinno się ograniczać. Można więc powiedzieć, że schab jest stosunkowo zdrowy. Niska zawartość tłuszczu ma niestety też minusy. Chude mięso trudniej przygotować tak, by pozostało soczyste w środku. Schab jest problematycznym rodzajem mięsa. By dobrze go przygotować, trzeba znać kilka zasad. Mamy trik, który sprawi, że wasz pieczony schab będzie zawsze soczysty w środku. Trik na soczysty pieczony schab Metoda ta jest naprawdę prosta. Trzeba zalać mięso wrzątkiem przed pieczeniem. To pozwoli zamknąć włókna mięśniowe i zatrzymać wilgoć we wnętrzu mięsa. Szybkie zanurzenia we wrzątku nazywane jest blanszowaniem i zazwyczaj poddaje się mu warzywa. W tym wypadku można zrobić to jednak z kawałkiem mięsa. Wystarczy zagotować wodę w dużym garnku. Gdy woda będzie wrząca, należy zanurzyć w niej schab na kilka sekund, a następnie go wyciągnąć. Można też oblać schab dużą ilością wrzątku przygotowanego w czajniku.  Tak przygotowane mięso możecie poddać dalszym procesom obróbki. Na przykład obtoczyć je w przyprawach i wstawić do piekarnika. Przyprawy do schabu Przyprawy, które dobrze będą komponować się z pieczonym schabem  to: Gorczyca Nasiona kolendry Oregano Rozmaryn Kolorowy pieprz Inne sposoby na uzyskanie soczystego schabu pieczonego Żeby...