Pieczony boczek sprawdzi się jako doskonałe danie na obiad. Soczyste, lekko kruche, przesiąknięte przyprawami… Palce lizać. Z czym najlepiej go podawać? Grube plastry mięsa idealnie komponują się z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz pikantnymi dodatkami np. czosnkowymi piklami z chilli.
To także świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kanapek na śniadanie czy kolację. Bowiem pieczony boczek równie dobrze smakuje na zimno, co na ciepło. Cienko skrojony stanowi przepyszną przekąskę, zastąpi kupną wędlinę – jest nie tylko lepszy, ale i zdrowszy, ponieważ nie zawiera polepszaczy smaku.
Kolejna propozycja podania to talerz zimnych przekąsek –połóż go obok szynki zwiniętej w rulony, kawałków kabanosów czy mortadeli; goście z pewnością będą zachwyceni.
Pieczony boczek jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować go w przyprawach dzień przed podaniem, a następnie piec przez godzinę. To wszystko! Naprawdę!
Przepis na soczysty pieczony boczek
Składniki
- 1,5 kg boczku
- 2 czubate łyżki musztardy
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- Kilka kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- Kilka owoców jałowca
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie
- Umyj dokładnie boczek i osusz ręcznikiem papierowym.
- Przełóż do formy do zapiekania lub dużej miski.
- W mniejszej miseczce wymieszaj musztardę z olejem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wszystkie przyprawy )oprócz liści laurowych, ziela angielskiego oraz owoców jałowca).
- Przelej mieszankę na mięso i dokładnie je natrzyj.
- Włóż do lodówki na całą noc.
- Wyjmij mięso i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Połóż na mięsie liście laurowe, kulki ziela angielskiego i owoce jałowca.
- Mięso podlej wodą.
- Przykryj folią aluminiową albo pokrywką od naczynia żaroodpornego.
- Po godzinie zdejmij pokrywkę lub otwórz folię i pozwól mięsu się przyrumienić.
Źródło: gotujmy.pl