pieczony boczek
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy

Pieczony boczek na obiad i na kanapki. Prostszego przepisu nie znajdziecie

Znudził ci się schab i kurczak na obiad? W takim razie upiecz boczek. Z tego przepisu wychodzi palce lizać.
Magda Borucińska
grudzień 05, 2020

Pieczony boczek sprawdzi się jako doskonałe danie na obiad. Soczyste, lekko kruche, przesiąknięte przyprawami… Palce lizać. Z czym najlepiej go podawać? Grube plastry mięsa idealnie komponują się z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz pikantnymi dodatkami np. czosnkowymi piklami z chilli. 
To także świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kanapek na śniadanie czy kolację.  Bowiem pieczony boczek równie dobrze smakuje na zimno, co na ciepło. Cienko skrojony stanowi przepyszną przekąskę, zastąpi kupną wędlinę – jest nie tylko lepszy, ale i zdrowszy, ponieważ nie zawiera polepszaczy smaku.
Kolejna propozycja podania to talerz zimnych przekąsek –połóż go obok szynki zwiniętej w rulony, kawałków kabanosów czy mortadeli; goście z pewnością będą zachwyceni.
Pieczony boczek jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować go w przyprawach dzień przed podaniem, a następnie piec przez godzinę. To wszystko! Naprawdę!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na soczysty pieczony boczek

Składniki

  • 1,5 kg boczku
  • 2 czubate łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Kilka owoców jałowca
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

  1. Umyj dokładnie boczek i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Przełóż do formy do zapiekania lub dużej miski.
  3. W mniejszej miseczce wymieszaj musztardę z olejem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wszystkie przyprawy )oprócz liści laurowych, ziela angielskiego oraz owoców jałowca).
  4. Przelej mieszankę na mięso i dokładnie je natrzyj.
  5. Włóż do lodówki na całą noc.
  6. Wyjmij mięso i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  8. Połóż na mięsie liście laurowe, kulki ziela angielskiego i owoce jałowca.
  9. Mięso podlej wodą. 
  10. Przykryj folią aluminiową albo pokrywką od naczynia żaroodpornego.
  11. Po godzinie zdejmij pokrywkę lub otwórz folię i pozwól mięsu się przyrumienić.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Schab w galarecie
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy Soczysty schab po warszawsku w galarecie. Lepszego nigdy nie jedliście
Schab to mięso bardzo smaczne, ale jednocześnie dość suche. Jak więc przyrządzić go tak, by gościom na waszej domowej imprezie opadła szczęka? Co powiecie na galaretę?
Hubert Rój
grudzień 05, 2020

Schab wieprzowy otrzymuje się z odcinka grzbietowego i lędźwiowego świni. W porównaniu do innych części wieprzowiny, schab jest znacznie bardziej suchy. Dlatego też najczęściej wykorzystujemy go do przygotowania cienko rozbijanych kotletów schabowych. Popularne są także pieczenie z mięsa schabowego. Karkówka i szynka są jednak łatwiejsze do uzyskania miękkiej i soczystej pieczeni. Ze schabem zwykle bywa nieco trudniej. Rozwiązaniem na schab jest najczęściej przygotowanie gęstego, zawiesistego sosu. Gdy polejemy nim naszą pieczeń, danie automatycznie stanie się nieco przyjemniejsze w smaku. Problem pojawi się, kiedy zechcemy przygotować schab na kanapki. Jak więc sprawić, by nabrał nieco więcej blasku? Efektownym sposobem może być przyrządzenie pieczonego schabu w galarecie z farszem w środku. Mięso zyska efektowną oprawę, a przede wszystkim wilgotną powłokę. Kawałek takiej pieczeni będzie o wiele bardziej aksamitny i soczysty. Przepis na soczysty schab po warszawsku w galarecie: Składniki: Duży kawałek schabu, ok. 1,5 kg. Łyżeczka majeranku Łyżeczka słodkiej papryki Łyżeczka papryki ostrej Sól i pieprz Olej 4 jaja gotowane na twardo 4 łyżeczki chrzanu Litr bulionu Pół opakowania żelatyny Ogórek i pomidor Sałata Oliwki czarne Natka pietruszki Przygotowanie: Schab myjemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w pozostałych przyprawach. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Pieczemy schab w rękawie piekarniczym przez około 1,5 godziny w temp. 180 st. C. Pod koniec pieczenia otwieramy na chwilę rękaw. Ostudzamy schab, następnie kroimy go w plastry o grubości ok. 1 cm. Nacinamy plastry, by w środku powstało nieco miejsca na farsz. Jajka ścieramy na tarce, mieszamy z chrzanem, małą ilością oleju (lub masła), doprawiamy do smaku....

Przeczytaj
kotlety mielone z piekarnika przepis
Gotujmy.pl
Newsy Oto najprostszy i najszybszy przepis na kotlety mielone - już nigdy więcej nie zrobisz ich w tradycyjny sposób
Kochasz mielone, ale starasz się dbać o linię? Nadal możesz je jeść! Wystarczy skorzystać z tego fenomenalnego przepisu.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Mielone kotlety w panierce z bułki tartej to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Bardzo smaczne i sycące, a do tego wszystko do niego pasuje! Mielone z buraczkami, kapustą, lub dowolną surówką zawsze smakują doskonale. Do tego ziemniaki polane tłuszczem z kotletów… aż ślinka cieknie! Przygotowywanie mielonych ma jedną zasadniczą wadę. Mimo, że bardzo smaczne, to niestety potrafią być mocno tuczące. Warstwa bułki tartej oraz smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawiają, że kotlety są ciężkie i tłuste. Można temu nieco zaradzić kładąc usmażone mielone na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju, ale niestety niewiele to daje. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o sylwetkę i poprawny poziom cholesterolu należy zrezygnować z ulubionych kotletów? Absolutnie! Mamy dla was świetny przepis, gdy raz spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do tradycyjnych mielonych. Przepis na kotlety mielone z piekarnika Sposobem na mielone z minimalną ilością tłuszczu jest… pieczenie ich w piekarniku! Dzięki temu nie tylko ograniczycie kaloryczność tego dania, ale także oszczędzicie sobie stania nad patelnią. Składniki 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajo 1 cebula 1 bułka Bułka tarta Mleko Masło Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obieramy i siekamy, a bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Układamy mielone w naczyniu żaroodpornym. Każdego kotleta delikatnie nacinamy z wierzchu i wsadzamy tam nieco masła. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. I gotowe! Kotlety nie wymagają już żadnego tłuszczu do smażenia – można je zjeść od...

Przeczytaj