Pieczony boczek sprawdzi się jako doskonałe danie na obiad. Soczyste, lekko kruche, przesiąknięte przyprawami… Palce lizać. Z czym najlepiej go podawać? Grube plastry mięsa idealnie komponują się z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz pikantnymi dodatkami np. czosnkowymi piklami z chilli. 
To także świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kanapek na śniadanie czy kolację.  Bowiem pieczony boczek równie dobrze smakuje na zimno, co na ciepło. Cienko skrojony stanowi przepyszną przekąskę, zastąpi kupną wędlinę – jest nie tylko lepszy, ale i zdrowszy, ponieważ nie zawiera polepszaczy smaku.
Kolejna propozycja podania to talerz zimnych przekąsek –połóż go obok szynki zwiniętej w rulony, kawałków kabanosów czy mortadeli; goście z pewnością będą zachwyceni.
Pieczony boczek jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować go w przyprawach dzień przed podaniem, a następnie piec przez godzinę. To wszystko! Naprawdę!

Przepis na soczysty pieczony boczek

Składniki

  • 1,5 kg boczku
  • 2 czubate łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Kilka owoców jałowca
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

  1. Umyj dokładnie boczek i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Przełóż do formy do zapiekania lub dużej miski.
  3. W mniejszej miseczce wymieszaj musztardę z olejem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wszystkie przyprawy )oprócz liści laurowych, ziela angielskiego oraz owoców jałowca).
  4. Przelej mieszankę na mięso i dokładnie je natrzyj.
  5. Włóż do lodówki na całą noc.
  6. Wyjmij mięso i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  8. Połóż na mięsie liście laurowe, kulki ziela angielskiego i owoce jałowca.
  9. Mięso podlej wodą. 
  10. Przykryj folią aluminiową albo pokrywką od naczynia żaroodpornego.
  11. Po godzinie zdejmij pokrywkę lub otwórz folię i pozwól mięsu się przyrumienić.

Źródło: gotujmy.pl