pieczony boczek
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy

Pieczony boczek na obiad i na kanapki. Prostszego przepisu nie znajdziecie

Znudził ci się schab i kurczak na obiad? W takim razie upiecz boczek. Z tego przepisu wychodzi palce lizać.
Magda Borucińska
grudzień 05, 2020

Pieczony boczek sprawdzi się jako doskonałe danie na obiad. Soczyste, lekko kruche, przesiąknięte przyprawami… Palce lizać. Z czym najlepiej go podawać? Grube plastry mięsa idealnie komponują się z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz pikantnymi dodatkami np. czosnkowymi piklami z chilli. 
To także świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kanapek na śniadanie czy kolację.  Bowiem pieczony boczek równie dobrze smakuje na zimno, co na ciepło. Cienko skrojony stanowi przepyszną przekąskę, zastąpi kupną wędlinę – jest nie tylko lepszy, ale i zdrowszy, ponieważ nie zawiera polepszaczy smaku.
Kolejna propozycja podania to talerz zimnych przekąsek –połóż go obok szynki zwiniętej w rulony, kawałków kabanosów czy mortadeli; goście z pewnością będą zachwyceni.
Pieczony boczek jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować go w przyprawach dzień przed podaniem, a następnie piec przez godzinę. To wszystko! Naprawdę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na soczysty pieczony boczek

Składniki

  • 1,5 kg boczku
  • 2 czubate łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Kilka owoców jałowca
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

  1. Umyj dokładnie boczek i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Przełóż do formy do zapiekania lub dużej miski.
  3. W mniejszej miseczce wymieszaj musztardę z olejem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wszystkie przyprawy )oprócz liści laurowych, ziela angielskiego oraz owoców jałowca).
  4. Przelej mieszankę na mięso i dokładnie je natrzyj.
  5. Włóż do lodówki na całą noc.
  6. Wyjmij mięso i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  8. Połóż na mięsie liście laurowe, kulki ziela angielskiego i owoce jałowca.
  9. Mięso podlej wodą. 
  10. Przykryj folią aluminiową albo pokrywką od naczynia żaroodpornego.
  11. Po godzinie zdejmij pokrywkę lub otwórz folię i pozwól mięsu się przyrumienić.

Źródło: gotujmy.pl

udka z piekarnika przepis
Gotujmy.pl/kodziro
Newsy Niedrogi pomysł na obiad? Te udka w pysznej marynacie pokochacie od pierwszego kęsa
Do przyrządzenia tych przepysznych udek z kurczaka potrzebujecie tylko czosnku, oliwy i kilku przypraw. Wszystkie produkty na pewno macie w swojej kuchni, więc śmiało – bierzcie się za gotowanie!
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Proste, tanie i szybkie obiady mają wielu zwolenników. Szczególnie miłują się w nich zapracowane panie domu, które oprócz wielu obowiązków służbowych, na co dzień wychowują gromadkę dzieci. Wtedy nieocenionym przyjacielem okazuje się piekarnik. Na szczęście, mięso w nim przyrządzone kochają dosłownie wszyscy – i mali i duzi.  Przepis na udka z piekarnika Składniki 1 kilogram udek z kurczaka 6 ząbków czosnku 8 łyżek oliwy 3 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej, curry, soli i pieprzu 7 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Woda Przygotowanie Udka z kurczaka dokładnie wypuczcie pod bieżącą wodą i umieśćcie w dużym, niewysokim, żaroodpornym naczyniu. W małej miseczce umieśćcie oliwę, wszystkie przyprawy (paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz, curry, ziele angielskie, liście laurowe) i kilka łyżek wody. Całość dokładnie wymieszajcie. Ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do miski z marynatą, a następnie ponownie wymieszajcie. Tak przygotowaną marynatą nasmarujcie udka z kurczaka. Mięso wraz z przyprawami odstawcie do lodówki na całą noc (lub na ok. 2h, jeśli nie macie tyle czasu). Następnego dnia rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C i pieczcie mięso pod folią aluminiową przez ok. 40 minut, a następnie bez folii przez kolejne 40 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
Przepis na domową szynkę
Unsplash
Przepisy Nie kupicie takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana
Na sklepowych półkach coraz trudniej znaleźć dobrej jakości produkty. Kupienie szynki pozbawionej konserwantów praktycznie graniczy z cudem. Najlepszym, choć czasochłonnym, rozwiązaniem tego problemu okazuje się więc przyrządzenie jej samodzielnie, w domu.
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowa szynka ! Mimo że jej przygotowanie zajmuje wiele godzin, dla tego efektu warto się poświęcić. Dzięki niej wasze kanapki będą zdrowe i smaczne! Przepis na domową szynkę Składniki: Ok. 1 kg mięsa z szynki wieprzowej Nić do związania mięsa 2 l wody 2 łyżki majonezu 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru Przyprawy: 120 g soli, 1 łyżka pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki Zioła: majeranek, bazylia, oregano Przygotowanie: Mięso z szynki wieprzowej dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie obwiążcie je sznurkiem wzdłuż i wszerz. Cebulę oraz czosnek obierzcie i posiekajcie (może być w pióra). W dużym garnku (takim, który pomieści szynkę w całości) umieśćcie wodę, majonez, posiekaną cebulę i czosnek, a także przyprawy – sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość wymieszajcie. Garnek postawcie na dużym palniku i zagotujcie jego zawartość, następnie odstawcie do wystudzenia. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę pokojową włóżcie do niej obwiązaną sznurkiem szynkę i ponownie zagotujcie. Kiedy marynata zacznie już bulgotać zmniejszcie moc palnika i gotujcie szynkę przez kolejne 13 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z palnika. Całość przykryjcie pokrywką i pozostawcie na 12 godzin. W tym czasie do mięsa przenikną wszystkie przyprawy i stanie się aromatyczne. Po 12 godzinach ponownie postaw garnek na kuchence i zagotujcie mięso w ten sam sposób – 13 minut licząc od momentu pojawienia się bąbelków, na małym ogniu, pod przykryciem. Po upływie tego czasu ponownie odstawcie całość na 12 godzin. Po 12 godzinach wyjmijcie mięso z marynaty i zdejmijcie z niego sznurek....

Przeczytaj
gęś faszerowana przepis
AdobeStock
Przepisy Tradycyjna polska gęś, że palce lizać! Ten farsz oczaruje cię swoim smakiem!
Jeżeli lubisz przepisy staropolskiej kuchni, to ten na pewno ci się spodoba! Stara receptura na tradycyjną, faszerowaną gęś po polsku - jest wyśmienita!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Idą święta, a z nimi czas na przygotowywanie wyjątkowych potraw, które gotujemy tylko na wielkie okazje. Jeśli chcesz oczarować swoich gości, to w tym roku przygotuj dla nich polską faszerowaną gęś! Zapomniana gęsina Dziś pewnie coraz mniej osób pamięta, że dawniej gęsina była bardzo często spożywana w Polsce. To tłuste i pożywne mięso, które kiedyś królowało na polskich stołach. Hodowla gęsi była u nas nieprawdopodobnie rozwinięta i w XIX wieku cała Europa jadła gęsi pochodzące z Polski! Potrawy z dorodnej i tłustej gęsi były uznawane za symbol luksusu – każdy porządny gospodarz chcąc zaimponować swoim gościom, na główne danie serwował właśnie gęś. Do dziś zachowały się przepisy na przygotowanie gęsiny na wiele sposobów. Dziś mamy dla was recepturę na tradycyjną, faszerowaną gęś! Przepis na faszerowaną gęś po polsku Aby przyrządzić tę wyjątkową potrawę z gęsiny, przygotujcie: 1 porcję gęsi (około 4 kg) 1 gęsią wątróbkę 3 saszetki kaszy gryczanej 3 plastry boczku 1 dużą cebulę 1 marchew Kilka podgrzybków Natkę pietruszki 1 jajo Liście laurowe Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie Z gęsi wyjmij podroby. Mięso osusz, a następnie natrzyj solą i pieprzem. Marchew, cebulę i boczek pokrój dokładnie w kostkę. Plastry boczku smaż na patelni, aż puści tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i marchewkę. Gdy składniki się podsmażą, wsyp kaszę, przesmaż i wlej 3 szklanki wody. Gotuj do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Pokrój drobno wątróbkę, grzyby i pietruszkę, a następnie wsyp do patelni z kaszą. Rozbij jajko, wymieszaj trzepaczką i dodaj do kaszy. Wszystko dokładnie zamieszaj, dodaj liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego oraz dopraw solą i pieprzem. W...

Przeczytaj
gulasz węgierski przepis
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy Ten gulasz to MARZENIE! Dosłownie rozpływa się w ustach!  
Szukasz przepisu który sprawi, że twoi bliscy oniemieją z zachwytu? Wypróbuj ten przepis na gulasz po węgiersku!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Aromatyczny sos i mięso rozpływające się w ustach to cechy doskonałego gulaszu, na myśl o którym ślinka od razu cieknie! Gdy spróbujecie gulaszu po węgiersku z naszego przepisu, wasi domownicy nie będą już chcieli jeść nic innego!   Gulasz po węgiersku to tradycyjna w naszym kraju potrawa. Bazą jest dobrej jakości mięso wieprzowe lub wołowe oraz warzywa. Najbardziej aromatyczny gulasz zawiera dużo papryki i cebuli. Kluczem do tego, by mięso było idealnie miękkie i soczyste jest sposób gotowania – dobry gulasz gotuje się przez kilka godzin. Dzięki temu smak i zapach mięsa oraz warzyw może się całkowicie uwolnić, a gulasz jest niezwykle zawiesisty i aromatyczny. Sprawdźcie, jak zrobić pyszny gulasz po węgiersku! Gulasz po węgiersku – przepis Do przygotowania potrzebujecie: 2 duże cebule 1 marchewkę 2 papryki czerwone 200-300 g pieczarek 2 łyżki mielonej słodkiej papryki Pół łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 litr bulionu Oliwę Smalec 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 listki laurowe 4 ziela angielskie Koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżki) 2 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso pokrój drobno w kostkę. Obtocz w zmielonej papryce, dodaj sprasowane dwa ząbki czosnku. Cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchew i paprykę i podsmaż, aby lekko zmiękły. Na drugiej patelni, na rozgrzany smalec wrzuć mięso, dodaj sól i pieprz i podsmażaj przez kilka minut. Wszystkie składniki przełóż do dużego garnka. Wlej taką ilość bulionu, która przykryje mięso i warzywa. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Garnek przykryj i gotuj na...

Przeczytaj