pieczony boczek
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy

Pieczony boczek na obiad i na kanapki. Prostszego przepisu nie znajdziecie

Znudził ci się schab i kurczak na obiad? W takim razie upiecz boczek. Z tego przepisu wychodzi palce lizać.

Pieczony boczek sprawdzi się jako doskonałe danie na obiad. Soczyste, lekko kruche, przesiąknięte przyprawami… Palce lizać. Z czym najlepiej go podawać? Grube plastry mięsa idealnie komponują się z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz pikantnymi dodatkami np. czosnkowymi piklami z chilli. 
To także świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kanapek na śniadanie czy kolację.  Bowiem pieczony boczek równie dobrze smakuje na zimno, co na ciepło. Cienko skrojony stanowi przepyszną przekąskę, zastąpi kupną wędlinę – jest nie tylko lepszy, ale i zdrowszy, ponieważ nie zawiera polepszaczy smaku.
Kolejna propozycja podania to talerz zimnych przekąsek –połóż go obok szynki zwiniętej w rulony, kawałków kabanosów czy mortadeli; goście z pewnością będą zachwyceni.
Pieczony boczek jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować go w przyprawach dzień przed podaniem, a następnie piec przez godzinę. To wszystko! Naprawdę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na soczysty pieczony boczek

Składniki

  • 1,5 kg boczku
  • 2 czubate łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Kilka owoców jałowca
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

  1. Umyj dokładnie boczek i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Przełóż do formy do zapiekania lub dużej miski.
  3. W mniejszej miseczce wymieszaj musztardę z olejem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wszystkie przyprawy )oprócz liści laurowych, ziela angielskiego oraz owoców jałowca).
  4. Przelej mieszankę na mięso i dokładnie je natrzyj.
  5. Włóż do lodówki na całą noc.
  6. Wyjmij mięso i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  8. Połóż na mięsie liście laurowe, kulki ziela angielskiego i owoce jałowca.
  9. Mięso podlej wodą. 
  10. Przykryj folią aluminiową albo pokrywką od naczynia żaroodpornego.
  11. Po godzinie zdejmij pokrywkę lub otwórz folię i pozwól mięsu się przyrumienić.

Źródło: gotujmy.pl

Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie
mysza75/gotujmy.pl
Newsy
Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie
Szukacie sprawdzonego przepisu na domową wędlinę? Sprawdźcie recepturę na domową pieczoną szynkę!

Już niedługo Wielkanoc, dlatego to ostatni dzwonek na przygotowanie peklowanej, pieczonej szynki! Taka wędlina domowej roboty będzie prawdziwym hitem w trakcie świąt wielkanocnych – żadna szynka ze sklepu nie może się z nią równać! Zwróćcie uwagę na to, by kupić mięso dobrej jakości. Najlepiej poszukajcie go w dobrym sklepie mięsnym zamiast kupować je w supermarkecie! To da wam gwarancję, że szynka wyjdzie idealnie smaczna. Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną w rękawie Do przygotowania smacznej, pieczonej szynki idealnej na Wielkanoc potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego z szynki 1,5 litra wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 2 liście laurowe 5 ząbków czosnku 60 g soli peklowej Pół łyżeczki cukru 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Umyjcie szynkę pod zimną, bieżącą wodą i osuszcie papierowymi ręcznikami. Do garnka wlejcie 1,5 litra wody, wsypcie 5 ziaren ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca, 2 liście laurowe, pół łyżeczki cukru oraz dwa ząbki czosnku. Zagotujcie. Kiedy woda z przyprawami się zagotuje, dodajcie jeszcze 60 g soli peklowej. Mieszajcie, aż sól się rozpuści i ostudźcie. Kiedy zalewa będzie już całkiem zimna, włóżcie do niej mięso, przykryjcie pokrywką i odstawcie do lodówki na kilka dni. Każdego dnia przekładajcie mięso, by peklowało się równomiernie. Po tym czasie przełóżcie szynkę do naczynia żaroodpornego i osuszcie. Natrzyjcie ją dwiema łyżeczkami słodkiej papryki mielonej oraz jedną łyżeczką majeranku. Za pomocą sznurka zwiążcie szynkę w poprzek i dookoła. Włóżcie ją do rękawa do pieczenia i przełóżcie do brytfanny. Brytfannę z mięsem bez pokrywki...

Przepis na schab w musztardzie i majonezie. Idealny na obiad
AdobeStock
Newsy
Przepis na schab w musztardzie i majonezie. Idealny na obiad
Prosty schab gotowany w aromatycznej zalewie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na zimno do kanapek. Poznajcie ten przepis!

Soczysty schab w musztardowym sosie z dodatkiem majonezu to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Duszone plastry schabu wychodzą wyjątkowo miękkie i aksamitne, a sos sprawia, że danie smakuje naprawdę wyjątkowo. Wypróbujcie prosty przepis na schab w musztardzie i majonezie! Pomysły na duszony schab Przepisy na schab duszony spodobają się zwłaszcza tym, którzy zniechęcili się po przygotowaniu schabu w piekarniku. Tak przygotowywane mięso może wyjść suche i niesmaczne, jednak schab gotowany zawsze wychodzi! Wypróbujcie te proste przepisy: Przepis na schab gotowany dwa razy po 5 minut Przepis na schab ze śliwką Przepis na schab z morelą Przepis na schab w musztardzie i majonezie Do przygotowania schabu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram schabu 4 łyżki majonezu 3 łyżki soli 2 łyżki musztardy 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe Kilka ziaren pieprzu Kilka ziaren jałowca Majeranek Płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: Wrzućcie do garnka 4 łyżki majonezu, 3 łyżki musztardy, wymieszajcie i wlejcie odrobinę wody. Zamieszajcie i gdy składniki się połączą, wlejcie 1,5-2 litry wody oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i jałowca, majeranek, 3 łyżki soli oraz płaską łyżeczkę cukru. Wymieszajcie. Schab umyjcie i włóżcie do garnka z zalewą. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i duście mięso pod przykryciem przez około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie na całą noc. Dzięki temu mięso wspaniale przejdzie aromatem przypraw! Następnego dnia ponownie zagotujcie zawartość garnka, gotujcie przez 5 minut i odstawcie do całkowitego ostygnięcia. I gotowe! Tak przygotowany schab będzie doskonale smakował zarówno na zimno, jak i na...

jak zrobić złoty rosół
AdobeStock, Pixabay
Newsy
Wrzućcie do rosołu karmel a stanie się coś niezwykłego. Zupa będzie miała...
Szukacie magicznego sposobu na idealny rosół? Wypróbujcie ten trik z dodaniem karmelu do bulionu.

Każda osoba, która uważa się za dobrego kucharza, umie ugotować rosół. W końcu ta zupa jest absolutną podstawą wiedzy o gotowaniu! Przygotowuje się ją bardzo łatwo i trzeba jedynie umieć wykazać się cierpliwością, ponieważ dobry i esencjonalny rosół, potrzebuje czasu. Wiedza o tym, jak go ugotować jest niezbędna, ponieważ bulion wykorzystuje się do wielu przepisów. Na przykład zupa jarzynowa, pieczarkowa albo pomidorowa wychodzi najlepsza wtedy, gdy gotuje się ją właśnie na rosole. Bulion jest wykorzystywany także do sosów i duszenia w nim mięs do pieczenia. Po prostu trzeba wiedzieć, jak go zrobić i kropka! Przepis na złocisty rosół z karmelem Ugotowanie poprawnego rosołu nie jest trudne. Ale co zrobić, by miał idealny, złoty kolor i głęboki smak? Można eksperymentować z różnymi rodzajami mięs lub… dodać jeden składnik, który od razu poprawi kolor i smak potrawy. Wypróbujcie przepis na rosół z karmelem! Będziecie potrzebowali do niego poniższych składników: Porcja rosołowa (może być mięso wołowe i z indyka) 5 marchewek 1 pietruszka Pół selera Pół pora 1 cebula 2 suszone grzyby (najlepiej podgrzybki) 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego Pół łyżeczki pieprzu mielonego Przygotowanie Umyte dokładnie mięso i warzywa włóżcie do garnka i zalejcie 2-3 litrami wody. Dodajcie grzyby. Włączcie gaz i poczekajcie, aż woda zacznie wrzeć. Usuńcie szumowiny, dodajcie ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Zmniejszcie ogień, połóżcie pokrywkę i gotujcie przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie obierzcie cebulę. Przekrójcie ją na pół i połóżcie obie...

Przepis Tomasza Strzelczyka na “wypasiony, rządowy” boczek. Aromatyczny przysmak na obiad i kanapki
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Przepis Tomasza Strzelczyka na „wypasiony” boczek. Aromatyczny przysmak na obiad i kanapki 
Nie ma nic lepszego niż własna domowa, pachnąca wędlina. A jeżeli do tego możecie wykorzystać ją do obiadu, to koniecznie trzeba poznać na nią przepis. Dzisiaj serwuje go Tomasz Strzelczyk. Przed wami jego pyszny boczek.

Tomasz Strzelczyk to człowiek, którego pasją jest gotowanie. Swojskie i proste przepisy - którymi raczy subskrybentów swojego kanału na YouTube – zawsze wychodzą. Tym razem postanowił przygotować „wypasioną” wędlinę z boczku, pietruszki i czosnku. To musiało się udać.  Kilka porad dotyczących przygotowania domowej wędliny z boczku  Ten boczek jest delikatny i pachnący czosnkiem. A do tego ma piękny kolor skórki. To zasługa łupin z cebuli, które dodajecie do wody podczas gotowania. Dzięki nim domowy wyrób wygląda jak z wędzarni.  Taki boczek to wędlina gotowana. Jeżeli macie szybkowar ten proces zajmie wam 1,5 godziny. W zwykłym garnku będziecie potrzebowali dwa razy więcej czasu, czyli 3 godziny.  „Wypasiony rządowy” boczek można też serwować do obiadu. Należy wówczas podsmażyć gruby plaster tego przysmaku i podawać go z ziemniakami z wody i surówką.  Przepis Tomasza Strzelczyka na „wypasiony” boczek na kanapki i obiad  Składniki:  2 kg surowego boczku ze skórą  100 ml oleju   1 pęczek natki pietruszki   7 ząbków czosnku   1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki   garść łupin z cebuli   5 ziaren ziela angielskiego  3 liście laurowe  szczypta chili   sól,   pieprz     Sposób przygotowania:  Kawałek boczku przetnijcie mniej więcej na pół, nie docinając do końca (chodzi o to, żeby móc go potem zwinąć). Następnie z jednej strony ponacinajcie go w kratkę.  Do naczynia wlejcie olej, dodajcie posiekany pęczek pietruszki, czosnek, płatki chili, słodką paprykę i świeżo zmielony czarny pieprz. Wszystko...