Pieczone ziemniaczki pachnące ziołami od Magdy Gessler. Obtoczcie je w tej przyprawie i wrzućcie do piekarnika
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Pieczone ziemniaczki od Magdy Gessler. Obtoczcie je w tej przyprawie i wrzućcie do piekarnika

Kilka przypraw, do piekarnika i pyszne ziemniaczki gotowe. Cały smak zawdzięczają jednemu składnikowi.

Jak niewiele trzeba, by wyczarować w kuchni coś pysznego. Na przykład z wykorzystaniem pospolitych ziemniaków - te warzywa posłużą wam do przyrządzenia wielu dań, które są przepyszne, a przy tym niewiele kosztują.

Jedną z prostszych do zrobienia potraw z ich wykorzystaniem są oczywiście ziemniaki z piekarnika. Wystarczy je wyszorować, pokroić, dodać przyprawy i upiec. Praktycznie robią się same! To genialny dodatek do mięs czy dań z grilla, ale można też podjadać je jako przekąskę między posiłkami.

Smak takich pieczonych ziemniaków mocno zależy od tego, jakie przyprawy do nich dobierzecie. Doskonale zna się na tym nikt inny, jak Magda Gessler. Poznajcie jej przepis na aromatyczne ziemniaczki z piekarnika. 

Przepis na pieczone ziemniaki z ziołami wg Magdy Gessler

Kluczowym składnikiem tego dania jest świeży rozmaryn. Dziś można kupić to zioło w większości supermarketów. A jeżeli nie chcecie przepłacać, zachęcamy was do posadzenia rozmarynu w doniczce. Możecie postawić ją na słonecznym kuchennym parapecie, a latem trzymać na balkonie.  

Składniki:

  • 2 kilogramy ziemniaków

  • gałązka rozmarynu

  • 1 cała główka czosnku

  • oliwa z oliwek

  • sól

  • pieprz 

Zobacz także
Gotujecie rosół na takim mięsie? Wielki błąd. Magda Gessler grzmi: "To hormon"

Gotujecie rosół na takim mięsie? To wielki błąd. Magda Gessler grzmi: „To hormon"

magda gessler kluski śląskie

Tak kluski śląskie robi Magda Gessler. Niejedna gospodyni zrobi wielkie oczy na widok tego składnika

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki porządnie wyczyśćcie z zabrudzeń. 

  2. W garnku zagotujcie osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzućcie do niej ziemniaki i gotujcie przez 5 minut, nie dłużej. Tyle wystarczy - w końcu zaraz będą się piekły w piecu.

  3. Po krótkim gotowaniu wyjmijcie ziemniaki z wody i pokrójcie je w łódeczki lub ćwiartki. Blachę wyłóżcie folią aluminiową i połóżcie na niej ziemniaki.

  4. Weźcie całą główkę czosnku i przekrójcie ją na pół. Wyłóżcie na blaszce z ziemniakami.

  5. Weźcie świeżą gałązkę rozmarynu. Rozetrzyjcie zioła w dłoniach i posypcie nimi ziemniaki. Całość doprawcie jeszcze solidnie solą i pieprzem oraz polejcie oliwą z oliwek. 

  6. Wstawcie blachę z ziemniakami do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie je przez około 40-45 minut. 

  7. Po tym czasie wyjmijcie blaszkę. Weźcie obie główki czosnku i wyciśnijcie wprost na ziemniaki. Wymieszajcie, by warzywa przeszły intensywnym aromatem czosnku. 

I gotowe! Na koniec możecie jeszcze udekorować ziemniaki dodatkową gałązką rozmarynu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Banalnie prosta pizza bez mąki i drożdży. Jedzcie ją, a kilogramy będą spadać jak szalone
Flickr
Newsy
Banalnie prosta pizza bez mąki i drożdży. Na diecie idealna, kilogramy będą spadać jak szalone
Tę pizzę zrobicie bez mąki, drożdży i proszku do pieczenia. Jest bardzo lekka i smakowita. Przygotowana na bazie zaskakującego warzywa, jest sprzymierzeńcem osób będących na diecie. 

Ma mniej kalorii niż klasyczna pizza, a jeżeli dobierzecie do niej niskokaloryczne dodatki, to wasze kilogramy spadną raz-dwa. Jest doskonała na obiad i ciepłą kolację dla całej rodziny, nawet jeżeli nie przestrzega żadnej diety. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.  Ile kalorii ma kalafior? Kalafior to wspaniałe warzywo, jeżeli chcecie się odchudzić. Co więcej, może on zastąpić wiele innych, bardziej tuczących składników. Jeżeli w obawie przed utratą figury rezygnujecie z tradycyjnego puree z ziemniaków, powinniście wypróbować wersję z kalafiora. Jest absolutnie genialna.  Kalafiora możecie zjeść naprawdę dużo, i to bez wyrzutów sumienia. W 100 gramach tego warzywa są tylko 23 kalorie.  Przepis na dietetyczną pizzę z kalafiora  Składniki:  Ciasto  1 ugotowany kalafior   50 g parmezanu  1 jajko  Sól (½ łyżeczki) i odrobina pieprzu  Sos pomidorowy  duży pomidor  łyżeczka oliwy  1 mały ząbek czosnku  łyżeczka suszonego oregano  Przykładowe dodatki  20 g chudej szynki, tuńczyka z puszki lub salami (jeżeli nie jesteście na diecie)  120 g sera mozzarella  garść posiekanych, czarnych oliwek  garść pokrojonych pieczarek  listki bazylii  Sposób przygotowania:  Na patelni rozgrzejcie oliwę i wrzućcie obranego i pokrojonego pomidora lub pomidory z puszki (ok 150 g).  Dodajcie do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Gotujcie, aż pomidory się rozpadną, odparują i utworzą sos. Prawdopodobnie zajmie wam to około 10 minut. Zestawcie z ognia.  Ugotujcie różyczki kalafiora, a gdy...

kiszka ziemniaczana
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Znacie podlaską kiszkę ziemniaczaną? Ten przepis sprawi, że się w niej zakochacie
Tradycyjne podlaskie smaki to przede wszystkim potrawy bazujące na ziemniakach. Przykład? Choćby kiszka ziemniaczana. Wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju - sprawdźcie nasz przepis.

Podlasie słynie w całej Polsce między innymi ze swoich znakomitych charakterystycznych dań, których głównym składnikiem są ziemniaki. Będąc w tych okolicach, grzechem byłoby nie spróbować kiszki ziemniaczanej. Podbija kubki smakowe swoim wyjątkowym aromatem.  Dzisiaj prezentujemy wam nasz sprawdzony, pochodzący od czytelnika naszego portalu przepis na to wspaniałe danie, bez którego nie obędzie się menu żadnej szanującej się knajpy w Białymstoku i okolicach. Kiszka ziemniaczana z Podlasia - przepis Składniki: 30 dag wędzonego boczku 2 kg ziemniaków 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 łyżka przyprawy do ziemniaków 1 garść majeranku 4 jajka sól  pieprz 5 metrów jelita wieprzowego olej  Sos pomidorowy: 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 słoik koncentratu pomidorowego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki mąka do zagęszczenia sosu kucharek maggi ostra papryka w proszku olej Wykonanie: Jelita wieprzowe moczcie w wodzie przez 8 godzin. Wędzony boczek pokrójcie w drobną kostkę, a następnie przesmażcie na patelni do zarumienienia. Ziemniaki obierzcie, a później zetrzyjcie na tarce jak do placków ziemniaczanych. Odciśnijcie nadmiar wody. Obraną cebulę również zetrzyjcie na tarce, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Tak przygotowane warzywa dodajcie do ziemniaków razem z przesmażonym boczkiem, przyprawą do ziemniaków, majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie. Jelita odciśnijcie z wody, a następnie potnijcie na półmetrowe kawałki. Na lejek z grubszą końcówką załóżcie część jelita, przesuwając je do nasady lejka. Końcówkę jelita zawiążcie nitką. Następnie delikatnie wciskajcie farsz ziemniaczany za pomocą końcówki drewnianej łyżki. Zakończenie jelita ponownie zwiążcie nitką. Postąpcie tak z...

Chrupiące, gniecione ziemniaki z piekarnika. Już zawsze będziecie je robić w ten sposób
Adobe Stock
Newsy
Chrupiące gniecione ziemniaki z piekarnika. Już zawsze będziecie je robić w ten sposób
Ten przepis to gratka dla prawdziwych łakomczuchów i smakoszy. To nie kolejne jakieś tam dietetyczne ziemniaczki, to ziemniaki pachnące czosnkiem, chrupiące i maślane. Są tak pyszne, że zrobicie je raz, a potem kolejny i kolejny.

Te ziemniaczki są jeszcze lepsze niż placki ziemniaczane i puree z dużą ilością masła razem wzięte. Użytkowniczka TikToka daenskitchen opublikowała ten przepis, a internauci oszaleli na jego punkcie. Koniecznie wypróbujcie. A co tam, raz się żyje!  Dlaczego gniecione ziemniaki są tak pyszne?  Jeżeli znudziły się wam tradycyjnie przyrządzane ziemniaki i chcecie spróbować czegoś naprawdę ekstra – ten przepis przypadnie wam do gustu. Sprawdza się doskonale jako dodatek do mięsa, ale również jako przekąska podawana w towarzystwie dipu na bazie jogurtu. Połączenie ziemniaków, masła i czosnku zawsze się sprawdza, a w tym chrupiącym, zapiekanym wydaniu jest po prostu powalające. Zresztą za chwilę sami sprawdzicie.  Przepis na chrupiące, gniecione ziemniaki z piekarnika. Składniki:  1 główka czosnku  1 kg białych ziemniaków  100 g masła  sól  pieprz  oliwa z oliwek  natka pietruszki  @daenskitchen Replying to @bananna726 I’ll never get tired of these potatoes #crispypotatoes #smashedpotatoes #garlicgirl ♬ Pieces (Solo Piano Version) - Danilo Stankovic Sposób przygotowania:  Zetnijcie wierzch główki czosnku, umieśćcie ją w naczyniu żaroodpornym, skropcie oliwą, oprószcie solą i pieprzem, a następnie pieczcie w piekarniku przez 1 godzinę.  Włóżcie ziemniaki do garnka z zimną wodą i doprawcie dużą ilością soli.  Zagotujcie ziemniaki i odcedźcie.  Wyjmijcie upieczoną główkę czosnku z piekarnika.  Na patelnię wrzućcie masło i dodajcie oliwę. Kiedy masło się roztopi, wyciśnijcie na patelnię upieczone ząbki czosnku...

Pieczona młoda kapusta na ostro dla wszystkich fanów ciekawych smaków. Zakochacie się!
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Pieczona młoda kapusta na ostro dla wszystkich fanów ciekawych smaków. Zakochacie się!
Kapusta pieczona z tego przepisu to prawdziwy hit. Jedzcie ja samą lub z dodatkami. Jest przepyszna!

Sezon na młodą kapustę w pełni. Oczywiście możecie dusić ją z koperkiem , robić młodą kapustę w słodko-kwaśnej wersji, lub kisić kapustę podobnie jak ogórki małosolne . Mamy dal was jednak prawdziwy hit. Przepis na pieczoną kapustę. Jeśli uważacie, ze najsmaczniejszym elementem gołąbków jest właśnie spieczona kapusta, na pewno pokochacie też ten przepis. Kapusta jest to w lekko ostrej wersji, ale dodane przyprawy można modyfikować pod własny gust. Możecie dodać do marynaty trochę miodu lub tymianku, jeśli lubicie dania ostro-słodkie. Przepis na pieczoną młodą kapustę Taka kapusta jest świetnym dodatkiem do dan z grilla, ale dobrze zastępuje też kolacje lub inne posiłki. Składniki na pieczoną kapustę Główka młodej kapusty 3 ząbki czosnku Papryczka chili Garść kolendry 4 łyżki oliwy z oliwek Łyżeczka soli Pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie kapusty Pokrójcie kapustę w plastry lub ćwiartki. Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Posiekajcie drobno papryczkę chili wcześniej wyciągając z niej ziarna. Posiekajcie kolendrę lub potnijcie ją nożyczkami. Wymieszajcie rozgniecione ząbki czosnku z papryczką chili, kolendrą, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Stwórzcie jednolitą pastę. Przygotowaną pastą posmarujcie plastry kapusty z dwóch stron. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Wyłóżcie na blaszce plastry kapusty. Włóżcie blaszkę do rozgrzanego piekarnika, pieczcie ją przez ok. 30 minut. Wyciągnijcie z piekarnika i posypcie świeżą kolendrą lub szczypiorkiem albo natką pietruszki. Możecie też zmodyfikować przepis na kapustę i dodać do niej takie dodatki: Odrobinę miodu Sos sojowy Siekane orzeszki arachidowe Drobno posiekaną szalotkę Na blachę do...