Jak niewiele trzeba, by wyczarować w kuchni coś pysznego. Na przykład z wykorzystaniem pospolitych ziemniaków - te warzywa posłużą wam do przyrządzenia wielu dań, które są przepyszne, a przy tym niewiele kosztują.

Jedną z prostszych do zrobienia potraw z ich wykorzystaniem są oczywiście ziemniaki z piekarnika. Wystarczy je wyszorować, pokroić, dodać przyprawy i upiec. Praktycznie robią się same! To genialny dodatek do mięs czy dań z grilla, ale można też podjadać je jako przekąskę między posiłkami.

Smak takich pieczonych ziemniaków mocno zależy od tego, jakie przyprawy do nich dobierzecie. Doskonale zna się na tym nikt inny, jak Magda Gessler. Poznajcie jej przepis na aromatyczne ziemniaczki z piekarnika. 

Zobacz także:

Przepis na pieczone ziemniaki z ziołami wg Magdy Gessler

Kluczowym składnikiem tego dania jest świeży rozmaryn. Dziś można kupić to zioło w większości supermarketów. A jeżeli nie chcecie przepłacać, zachęcamy was do posadzenia rozmarynu w doniczce. Możecie postawić ją na słonecznym kuchennym parapecie, a latem trzymać na balkonie.  

Składniki:

  • 2 kilogramy ziemniaków

  • gałązka rozmarynu

  • 1 cała główka czosnku

  • oliwa z oliwek

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki porządnie wyczyśćcie z zabrudzeń. 

  2. W garnku zagotujcie osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzućcie do niej ziemniaki i gotujcie przez 5 minut, nie dłużej. Tyle wystarczy - w końcu zaraz będą się piekły w piecu.

  3. Po krótkim gotowaniu wyjmijcie ziemniaki z wody i pokrójcie je w łódeczki lub ćwiartki. Blachę wyłóżcie folią aluminiową i połóżcie na niej ziemniaki.

  4. Weźcie całą główkę czosnku i przekrójcie ją na pół. Wyłóżcie na blaszce z ziemniakami.

  5. Weźcie świeżą gałązkę rozmarynu. Rozetrzyjcie zioła w dłoniach i posypcie nimi ziemniaki. Całość doprawcie jeszcze solidnie solą i pieprzem oraz polejcie oliwą z oliwek. 

  6. Wstawcie blachę z ziemniakami do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie je przez około 40-45 minut. 

  7. Po tym czasie wyjmijcie blaszkę. Weźcie obie główki czosnku i wyciśnijcie wprost na ziemniaki. Wymieszajcie, by warzywa przeszły intensywnym aromatem czosnku. 

I gotowe! Na koniec możecie jeszcze udekorować ziemniaki dodatkową gałązką rozmarynu.