pieczone ziemniaki
Gotujmy.pl
Newsy

Pieczone ziemniaczki do obiadu? Tak, ale koniecznie z tym dodatkiem. Gwarantujemy, że goście powiedzą „wow”

Aromatyczne, rozpływające się w ustach pieczone ziemniaczki to coś, obok czego trudno jest przejść obojętnie. Jeden dodatek sprawi, że będą jeszcze lepsze niż ci się wydaje!

Marzy ci się proste w przygotowaniu danie, które pięknie wygląda i wspaniale smakuje? Pieczone ziemniaczki z aromatycznym czosnkowym twarożkiem, to jeden z najlepszych przepisów na szybki i smakowity obiad lub kolację. Danie powstaje w mig i zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Jeśli nie masz zbyt dużo czasu a twoi domownicy są głodni, pieczony ziemniak będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę! Podpowiemy ci, jak go przygotować!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki (najlepiej młode, z jasną skórką)
  • 4 plasterki masła
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie twarożku:

  • 200 g twarożku wiejskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na początku delikatnie wyszoruj ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie, aż będą półmiękkie. Ziemniaki odcedzamy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bierzemy tłuczek lub widelec i delikatnie rozgniatamy środek ziemniaka, tak, by pękł.

Do środka nakładamy po kawałku masła, solimy i pieprzymy a na koniec całość oprószamy natką pietruszki. Ziemniaczki wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 15 -20 minut (obserwujemy czy ładnie się zarumieniły).

Magiczny dodatek

Twarożek doda temu daniu jeszcze więcej charakteru i bogactwa smaku. Serek wykładamy do miseczki (jeśli jest zbyt suchy, możesz do niego dodać trochę śmietany), dodajemy posiekany czosnek, natkę pietruszki i całość przyprawiamy solą i pieprzem a następnie mieszamy.

Upieczone ziemniaczki podajemy z twarożkiem.

Źródło: Gotujmy.pl

wątróbka z ananasem
Gotujmy.pl
Newsy
Wątróbka, jakiej jeszcze nie jedliście. Niebanalny dodatek sprawia, że smakuje wprost obłędnie
Jeżeli jesteście fanami wątróbki, koniecznie spróbujcie jej w takim oto nietypowym wydaniu. Tak podana ma pyszny i naprawdę ciekawy smak. Nawet najbardziej zatwardziali przeciwnicy wątróbki przekonają się do tego dania. Wystarczy, że dodacie do niego…

Dla jednych to rarytas, inni wprost za nią nie przepadają. Wątróbka to jedno z najbardziej bogatych w wartości odżywcze mięs. Zawiera duże ilości białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza, a także dużą ilość folianów, ryboflawiny i choliny. Czy wiecie, że ponad jedna czwarta wątroby wołowej składa się z białka? Warto dodać, że jest to białko bardzo wysokiej jakości, ponieważ dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów. Ponadto, wątróbka ma znacznie mniej kalorii niż wiele innych rodzajów mięs. Zawiera też duże ilości żelaza. Żelazo zawarte w wątróbce to żelazo hemowe, które jest najłatwiej przyswajalne przez ludzki organizm. Najczęściej wątróbkę podaje się usmażoną z cebulką lub upieczoną z jabłkami. A co powiecie na zmodyfikowaną wersję tego dania, a konkretnie na wątróbkę z… ananasem? Składniki: pół kg wątróbki drobiowej Ok. 6 średnich ziemniaków Ok. 6 krążków ananasa z puszki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Ok. 6 pomidorków koktajlowych 2 cebule Olej do smażenia Sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz Papryka mielona do smaku, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka, po czym delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przepłukaną i odsączoną z wody wątróbkę, kroimy na kawałki i dodajemy do smażącej się na patelni cebuli. Danie smażymy, aż będzie gotowe i doprawiamy do smaku.  Obieramy ziemniaki, kroimy je na kawałki i obsmażamy na oleju, na drugiej patelni. Całość przyprawiamy. Gdy ziemniaczki będą miękkie i rumiane z wierzchu, należy je wyjąć i odsączyć z tłuszczu. Na sam koniec smażenia, do wątróbki dodajemy pokrojone w kostkę ananasy, przekrojone na połowę pomidorki oraz posiekaną natkę...

ziemniaki pieczone przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Ziemniaczki pieczone w całości - zróbcie je właśnie w ten sposób, a będą niesamowicie chrupiące
Pieczone ziemniaczki to świetny pomysł na leniwy, niedzielny obiad. Ich przyrządzenie nie zajmie wam wiele czasu i z pewnością wywoła uśmiech na twarzach waszych najbliższych.

Jeśli wasze ziemniaki mają ładne skórki, do tej potrawy nie musicie ich obierać. Dzięki temu warzywo będzie miało lepszy smak i zachowa cenne wartości odżywcze. W takim przypadku wystarczy, że dokładnie je umyjecie i wyszorujecie przy pomocy gąbki. Jeśli jednak skórka waszych ziemniaków do niczego się nie nadaje, lepiej będzie jeśli ją usuniecie. Przepis na pieczone ziemniaczki Składniki 1 kilogram ziemniaków 4 łyżki oleju 100 gramów masła Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek Przygotowanie Oczyszczone lub obrane ziemniaki ponacinajcie wszerz w cienkie plastry. Pamiętajcie jednak, żeby nie przeciąć ich całkowicie do końca. Inaczej danie nie wyjdzie. Blachę z piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia. W małej miseczce umieśćcie olej, szczyptę soli, pieprzu, słodką paprykę oraz tymianek. Całość wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą wysmarujcie ponacinane ziemniaki, a następnie zacznijcie je układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Dla lepszego efektu możecie je również owinąć folią aluminiową, koniecznie matową stroną do zewnątrz. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku umieśćcie wasze ziemniaczki i pieczcie przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu otwórzcie piekarnik i na każdym ziemniaku umieśćcie kawałek masła. Następnie zamknijcie piekarnik i pieczcie jeszcze przez kolejne 30 minut. Gotowe! Tak przygotowane ziemniaki z powodzeniem możecie serwować jako dodatek do mięs i ryby, ale również jeść je samodzielnie, na przykład z dodatkiem mozzarelli lub gzika. Źródło: gotujmy.pl

Świetny pomysł na wykorzystanie młodych warzyw. Zróbcie ten wiosenny omlet na śniadanie
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Świetny pomysł na wykorzystanie młodych warzyw. Zróbcie ten wiosenny omlet na śniadanie
Mamy super pomysł na wiosenne śniadanie. Ten omlet z nowalijkami doskonale smakuje i jest bardzo zdrowy.

Zróbcie na śniadanie ten wiosenny omlet z warzywami i twarożkiem. To świetny pomysł na zdrowe śniadanie z wiosennych składników. Wiosna i wczesne lato to czas, w którym pojawiają się w sklepach świeże warzywa i owoce. Warto jeść ich wtedy jak najwięcej. Większość Polaków dalej ma problem z jedzeniem warzyw. Wiele osób nie spożywa nawet minimalnej ilości określnej przez Światową Organizację Zdrowia jako 400 g dziennie. Kupując nowalijki musicie bardzo uważać na to, żeby były właściwie przechowywane . Jeśli będą zamknięte w folii, mogą wytworzyć się w nich szkodliwe azotyny. Przepis na wiosenny omlet idealny na śniadanie Zróbcie omlet z tego przepisu. Jest puszysty i bardzo smaczny. Prezentuje się też przepięknie. Składniki na wiosenny omlet 4 jajka 2 łyżki śmietanki 30% 15 g startego parmezanu Sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanego szczypiorku Masło do smażenia 200 gram białego sera 2 łyżki posiekanego szczypiorku do sera + szczypiorek do posypania omletów Śmietanka Sól, pieprz do smaku 7 rzodkiewek Przygotowanie wiosennego omletu Połowę białek ubijcie na sztywno z dodatkiem szczypty soli. 2 jajka, 2 żółtka, ser, śmietankę, część szczypiorku i przyprawy połączcie razem widelcem. Dodajcie do tych składników ubite wcześniej białka. Delikatnie wymieszajcie za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzejcie masło. Wylejcie na patelnie porcję ciasta. Smażcie omlety na patelni z dwóch stron. Z porcji wychodzą dwa placki. Rzodkiewkę pokrójcie na plasterki. Obsmażcie je na maśle z wszystkich stron 3-4 minuty. Do miski włóżcie ser biały. Dodajcie do niego śmietankę, sól, pieprz świeżo zmielony i szczypiorek. Wymieszajcie składniki twarożku. Wyłóżcie go na...

Robert Makłowicz robi pyszny letni obiad. Do pyr z gzikiem dodaje nieoczywisty produkt. To jadalne? SEO: Przepis na pyry z gzikiem Roberta Makłowicza. Pomysł na lekki letni obiad
AdobeStock
Newsy
Przepis na pyry z gzikiem Roberta Makłowicza. Pomysł na lekki letni obiad
Robert Makłowicz robi pyszny letni obiad. Do pyr z gzikiem dodaje nieoczywisty produkt. To jadalne?

Robert Makłowicz to jeden z bardziej poważanych polskich kucharzy. Kochają go młodzi i starsi. Makłowicz niejednokrotnie zaskakuje swoim poczuciem humoru, śmiałością i niebanalnymi historiami ze świata, w które wplata też kulinaria. Kocha kuchnie świata, ale ma ogrom szacunku także do polskich tradycji. Tym razem przestawił swoją wersję tradycyjnego gzika. Zaskakuje jeden dodatek. Przepis na gzika z pyrami od Roberta Makłowicza Robert Makłowicz umieścił ostatnio na swojej stronie przepis na idealny letni obiad , albo zakąskę. Proponuje przygotowanie gzika z ziemniakami . Robert podpowiada jak przyprawić twarożek , żeby wydobyć z niego najlepszy smak. Składniki na gzika Kilogram ziemniaków Łyżeczka masła Sól 500 g twarogu Kilka rzodkiewek 3 łyżki oleju np. oleju rydzowego 4 łyżki słodkiej śmietanki Pęczek szczypiorku Przyprawy do gzika: Szałwia Tymianek Cząber Koper i koperek do gotowania ziemniaków Kwiaty rukoli Przygotowanie gzika z pyrami Roberta Makłowicza Umyjcie ziemniaki. Ziemniaki w mundurkach włóżcie do gorącej wody. Dodajcie do wody sól, masło i koper Szczypior posiekajcie, rzodkiewkę zetrzyjcie na tarce lub posikajcie bardzo drobno. Ser wymieszajcie ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Wlejcie do sera śmietankę, olej i wymieszajcie. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki twarożku i doprawcie go solą i pieprzem. Do twarożku dodajcie też świeże lub suszone zioła: szałwię, tymianek i cząber w dowolnych proporcjach. Ziemniaki odcedźcie. Przekrójcie ziemniaki na ćwiartki lub połówki. Zaserwujcie ziemniaki z przygotowanym twarożkiem (gzikiem). Udekorujcie potrawę kwiatami rukoli, jak radzi Robert Makłowicz. Jeśli ich nie macie, możecie wykorzystać kwiaty szczypiorku lub pominąć ten krok....