Marzy ci się proste w przygotowaniu danie, które pięknie wygląda i wspaniale smakuje? Pieczone ziemniaczki z aromatycznym czosnkowym twarożkiem, to jeden z najlepszych przepisów na szybki i smakowity obiad lub kolację. Danie powstaje w mig i zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Jeśli nie masz zbyt dużo czasu a twoi domownicy są głodni, pieczony ziemniak będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę! Podpowiemy ci, jak go przygotować!
Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki (najlepiej młode, z jasną skórką)
- 4 plasterki masła
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie twarożku:
- 200 g twarożku wiejskiego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na początku delikatnie wyszoruj ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie, aż będą półmiękkie. Ziemniaki odcedzamy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bierzemy tłuczek lub widelec i delikatnie rozgniatamy środek ziemniaka, tak, by pękł.
Do środka nakładamy po kawałku masła, solimy i pieprzymy a na koniec całość oprószamy natką pietruszki. Ziemniaczki wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 15 -20 minut (obserwujemy czy ładnie się zarumieniły).
Zobacz także:
Magiczny dodatek
Twarożek doda temu daniu jeszcze więcej charakteru i bogactwa smaku. Serek wykładamy do miseczki (jeśli jest zbyt suchy, możesz do niego dodać trochę śmietany), dodajemy posiekany czosnek, natkę pietruszki i całość przyprawiamy solą i pieprzem a następnie mieszamy.
Upieczone ziemniaczki podajemy z twarożkiem.
Źródło: Gotujmy.pl