O zdrowotnych walorach szparagów powiedziano już wiele. Nic więc dziwnego, że zajadają się nimi także nasze gwiazdy.

O uwielbieniu do szparagów Grażyny Torbickiej przeczytacie w naszym poprzednim artykule, klikając w ten link: Jakie jest ulubione danie Grażyny Torbickiej? Są bardzo zdrowe i uznaje się je za afrodyzjak

Dzisiaj przedstawimy wam prosty jak drut przepis na pieczone szparagi. Ich smak dopełni coś w rodzaju jajka sadzonego na wierzchu potrawy.

Uważajcie z dodatkiem pieprzu do tak przyrządzonej potrawy ze szparagów. Silnie rozgrzany piekarnik może sprawić, że pieprz stanie się gorzki – lepiej dodać go po upieczeniu tego warzywa.

Zobacz także:

Przepis na pieczone szparagi z jajkiem sadzonym

Składniki:

  • Pęczek zielonych szparagów
  • 5 jajek wiejskich lub z wolnego wybiegu
  • Kawałek masła
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Szparagi dokładnie opłuczcie.
  2. Odetnijcie z warzyw zdrewniałe końcówki.
  3. Od razu włączcie piekarnik i nastawcie na rozgrzanie do temp. 230 st. C.
  4. Przygotujcie blaszkę do pieczenia szparagów.
  5. Blaszkę dokładnie wysmarujcie masłem lub innym tłuszczem.
  6. Wyłóżcie na blachę równomiernie szparagi i pokropcie je roztopionym masłem także od góry.
  7. Pieczcie szparagi przez ok. 15 min. Po upływie kwadransa obróćcie szparagi na drugą stronę.
  8. Pieczcie szparagi przez kolejne 5 min z drugiej strony i wyciągnijcie blachę na zewnątrz.
  9. Przygotujcie jajka. Rozbijcie je na szparagach, uważając, by nie naruszyć struktury żółtka.
  10. Posólcie odrobinę jajka z góry i wstawcie z powrotem blachę do piekarnika.
  11. Pieczcie krótką chwilę do momentu, aż białka jajek się zetną.
  12. Po wyciągnięciu szparagów z jajkami z piekarnika możecie doprawić całe danie odrobiną pieprzu – nie radzimy wcześniejszego pieprzenia potrawy, gdyż pieprz źle zniesie pobyt w silnie rozgrzanym piekarniku. Smacznego!

Czytaj także: