Pieczone szparagi z jajkiem sadzonym: przepis na wiosenną kolację lub obiad
Gotujmy.pl
Newsy

Pieczone szparagi z jajkiem sadzonym: przepis na wiosenną kolację lub obiad

Prosty, ale jednocześnie wykwintny sposób na szparagi. Sezon na te niezwykle zdrowe warzywa właśnie się rozpoczął. Upieczcie je z masłem i z jajkami. Idealne na śniadanie lub kolację!

O zdrowotnych walorach szparagów powiedziano już wiele. Nic więc dziwnego, że zajadają się nimi także nasze gwiazdy.

O uwielbieniu do szparagów Grażyny Torbickiej przeczytacie w naszym poprzednim artykule, klikając w ten link: Jakie jest ulubione danie Grażyny Torbickiej? Są bardzo zdrowe i uznaje się je za afrodyzjak

Dzisiaj przedstawimy wam prosty jak drut przepis na pieczone szparagi. Ich smak dopełni coś w rodzaju jajka sadzonego na wierzchu potrawy.

Uważajcie z dodatkiem pieprzu do tak przyrządzonej potrawy ze szparagów. Silnie rozgrzany piekarnik może sprawić, że pieprz stanie się gorzki – lepiej dodać go po upieczeniu tego warzywa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczone szparagi z jajkiem sadzonym

Składniki:

  • Pęczek zielonych szparagów
  • 5 jajek wiejskich lub z wolnego wybiegu
  • Kawałek masła
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz czarny
Zobacz także
Jajecznica z szynką i szparagami. Przepyszna, sycąca i zdrowa

Jajecznica z szynką i szparagami. Przepyszna, sycąca i zdrowa

 Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

Przygotowanie:

  1. Szparagi dokładnie opłuczcie.
  2. Odetnijcie z warzyw zdrewniałe końcówki.
  3. Od razu włączcie piekarnik i nastawcie na rozgrzanie do temp. 230 st. C.
  4. Przygotujcie blaszkę do pieczenia szparagów.
  5. Blaszkę dokładnie wysmarujcie masłem lub innym tłuszczem.
  6. Wyłóżcie na blachę równomiernie szparagi i pokropcie je roztopionym masłem także od góry.
  7. Pieczcie szparagi przez ok. 15 min. Po upływie kwadransa obróćcie szparagi na drugą stronę.
  8. Pieczcie szparagi przez kolejne 5 min z drugiej strony i wyciągnijcie blachę na zewnątrz.
  9. Przygotujcie jajka. Rozbijcie je na szparagach, uważając, by nie naruszyć struktury żółtka.
  10. Posólcie odrobinę jajka z góry i wstawcie z powrotem blachę do piekarnika.
  11. Pieczcie krótką chwilę do momentu, aż białka jajek się zetną.
  12. Po wyciągnięciu szparagów z jajkami z piekarnika możecie doprawić całe danie odrobiną pieprzu – nie radzimy wcześniejszego pieprzenia potrawy, gdyż pieprz źle zniesie pobyt w silnie rozgrzanym piekarniku. Smacznego!

Czytaj także:

Najlepsza wersja szparagów. Jeśli nie jedliście jeszcze szparagów w boczku, pospieszcie się SEO: Szparagi w boczku. Pyszna przekąska lub dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/lemiszek1@wp.pl
Newsy
Szparagi w boczku. Pyszna przekąska lub dodatek do obiadu
W sezonie na szparagi musicie choć raz przygotować szparagi zawijane w boczek. Są pyszne i robi się je w bardzo prosty sposób!

Sezon na szparagi jeszcze trwa. Wciąż tanieją, ale niedługo całkiem znikną ze sklepów i straganów. Musicie się pośpieszyć i wykorzystać je, kiedy są łatwo dostępne. Ze świeżych szparagów zróbcie lekką zupę , uduście je z czosnkiem i podajcie do obiadu lub przygotujcie zdrowy i prosty obiad: makaron z kurczakiem i szparagami. Szparagi mogą występować też w innej odsłonie: jako przekąska . Można je panierować , kisić , albo zrobić szparagi zawijane w boczek. Przygotowaliśmy dla was przepis na pyszne szparagi w boczku. Jest banalny i nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności. Jak zrobić szparagi w boczku? Lista składników i przepis na szparagi z boczkiem to banał. Wystarczy pęczek szparagów i plastry wędzonego boczku. Kilka dodatków i przypraw, parę minut w piekarniku i danie gotowe. Składniki na szparagi w boczku Szparagi – policzcie ile jest sztuk Plastry boczku wędzonego – tyle samo plastrów, ile jest szparagów Pieprz Olej Przygotowanie szparagów w boczku Szparagi umyjcie dokładnie. Odetnijcie zdrewniałe końcówki, na przykład próbując przełamać szparagi. Wyciągnijcie z lodówki plastry boczku i policzcie ile ich macie. Powinno być ich dokładnie tyle, ile szparagów. Każdego szparaga owińcie dokładnie boczkiem tak, żeby był on owinięty na jak największej powierzchni szparaga. Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni. Na blaszce wyłóżcie papier do pieczenia lub lekko polejcie blaszkę oliwą czy olejem. Na papierze ułóżcie szparagi owinięte boczkiem. Wyłóżcie je w dwóch rzędach. Pilnujcie, żeby szparagi nie dotykały się. Być może trzeba będzie upiec je w dwóch turach. Lekko skropcie szparagi olejem lub oliwą z oliwek. Możecie wykorzystać też oliwę w...

Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację
Newsy
Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację
Doskonały makaron ze szparagami, który zachwyci niejedną osobę. Dodatek szynki parmeńskiej i kremowego śmietanowego sosu to gwarancja sukcesu. Przepis ten powtórzycie nieraz.

Przepyszny lekki makaron ze szparagami i szynką w śmietanowym sosie à la carbonara. Robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Koniecznie wypróbujcie właśnie teraz, gdy szparagi możecie kupić bez najmniejszego trudu w każdym sklepie. Do tej potrawy nadadzą się zielone szparagi. Przepis na szparagi z szynką parmeńską i makaronem w kremowym sosie Składniki Pół pęczka zielonych szparagów 3-4 plastry szynki parmeńskiej 2-3 szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki śmietanki kremówki 2 żółtka Ulubiony makaron np. tagliatelle fusilli albo penne Sól, pieprz czarny i biały do smaku Parmezan Przygotowanie Ze szparagów odłamcie zdrewniałe części, odetnijcie główki, a resztę potnijcie w plastry pod kątem. Ugotujcie główki i plasterki szparagów al dente w osolonej wodzie. Makaron ugotujcie al dente i zostawcie 1/3 szklanki wody z jego gotowania. Szalotki i czosnek drobno posiekajcie i podsmażcie na rozgrzanej patelni na oliwie. W międzyczasie pokrójcie szynkę i dodajcie na patelnię, smażcie, aż się delikatnie zarumieni. Na patelnię wrzućcie ugotowane szparagi, makaron i wodę. Doprawcie solą, pieprzem czarnym i białym. Rozmieszajcie w miseczce śmietankę z żółtkami. Zdejmijcie patelnie z ognia, dolejcie śmietankę i szybko wymieszajcie. Podawajcie posypane startym parmezanem. Smacznego! Dania ze szparagów Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc korzystajcie z niego, ile się da. Przygotujcie tradycyjną zupę ze szparagów , szparagi pieczone z jajkiem , naleśniki ze szparagami . Te dania z pewnością zachwycą nie tylko was, ale również rodzinę czy zaproszonych gości. Szparagi nie wymagają długiej obróbki, dlatego możecie przyrządzić z nich danie, gdy nie macie...

Jak przechowywać szparagi przed gotowaniem? Dzięki temu będą dłużej świeże
Flickr
Newsy
Jak przechowywać szparagi przed gotowaniem? Dzięki temu będą dłużej świeże
Szparagi powinno się gotować jak najszybciej po zakupie. Jeżeli jednak musicie przełożyć ich gotowanie na później, przechowacie je na przykład tak jak cięte kwiaty, czyli w wodzie.

Prawidłowe przechowywanie szparagów jest ważne dla ich smaku i tekstury. Mamy na to kilka sposobów: od trzymania szparagów w naczyniu z wodą jak w przypadku kwiatów ciętych, do innych, nietypowych sposobów z wykorzystaniem torebki z zakupów. Jak przechowywać zielone szparagi? Jeżeli kupiliście szparagi, a nie planujecie z jakichś powodów od razu ich ugotować, mamy dla was pewne rozwiązanie. Zamiast kłaść je do lodówki, przygotujcie szklankę wody lub nalejcie wodę do innego naczynia i tam włóżcie swoje szparagi. W ten sposób końcówki łodyg nie powinny zwiędnąć przez nawet kilka dni. Mało tego. Tego rodzaju sposób przechowywania szparagów sprawi, że być może po krótkim czasie uda się im puścić pędy i delikatnie podrosnąć. Czy można jeść przerośnięte szparagi? Boicie się, ze takie przerośnięte szparagi będą do niczego? Nic z tych rzeczy. Odrastanie końcówek łodyg jest naturalnym procesem dla tych roślin. Ponadto odrośnięte końcówki i wzrastające świeże pędy nie ustępują smakiem tym kupionym na warzywniaku. Wykorzystajcie do obiadu i świeże, i stare. Zanim jednak włożycie szparagi do wody, odpowiednio je do tego przygotujcie. Ten proces będzie przypominał nieco to, co robicie z kupionymi w kwiaciarni kwiatami ciętymi. Szparagi przed włożeniem do wody także należy podciąć z dołu, najlepiej pod kątem. W ten sposób sprawicie, że wasze zielone lub białe warzywa lepiej będą wchłaniały ze szklanki wodę i po prostu dłużej pozostaną świeże. Podcinanie szparagów będzie dużo łatwiejsze, kiedy owiniecie szparagi gumką i wykonacie ostre cięcie na wszystkich kupionych łodygach za jednym zamachem. Jak przechowywać szparagi w lodówce? Szparagi nie najlepiej znoszą dłuższy pobyt w lodówce. Ich łodygi...

Szukacie ciekawych przekąsek? Zakochacie się w panierowanych szparagach
Gotujmy.pl/netka
Newsy
Panierowane szparagi: przepis na pyszną przekąskę
Panierowane szparagi to świetny sposób na podanie szparagów, kiedy są w sezonie. Spróbujcie!

Sposobów na wykorzystanie szparagów w kuchni jest naprawdę dużo. Można zrobić z nich zupę szparagową , wykorzystać szparagi jako nadzienie do naleśników albo zrobić szparagi zawijane w boczku lub szynce parmeńskiej . Wszystko to raczej obiadowe propozycje. My mamy dla was przepis na przekąskę szparagową. Panierowane szparagi podbiją wasze serca! Przepis na panierowanie szparagi Ta szparagowa przekąska robi się w mig. Przekonajcie się. Składniki na szparagi panierowane Pęczek zielonych szparagów 2 małe jajka Mąka Bułka tarta Sok z cytryny Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie panierowanych szparagów Przygotujcie szparagi do gotowania. Odetnijcie zdrewniałe końcówki, umyjcie je i obierzcie, jeśli jest taka potrzeba . Włóżcie szparagi do garnka z lekko osoloną wodą. Zagotujcie. Gotujcie szparagi ok. 4-5 minut, by pozostały jędrne. Jajka rozbijcie i roztrzepcie widelcem lub trzepaczką. Przyprawcie je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzejcie olej. Ugotowane szparagi skropcie sokiem z cytryny. Obtoczcie szparagi w mące, w jajku, a potem na rozsypanej na talerzu bułce tartej. Wyłóżcie szparagi na rozgrzany olej. Smażcie je ze wszystkich stron na złocisty kolor. Po usmażeniu wyłóżcie na ręcznik papierowy, by pochłonął on nadmiar tłuszczu. Serwowanie panierowanych szparagów Szparagi panierowane możecie serwować na ciepło lub na zimno. Według nas najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Są one pyszne same w sobie, ale dobrze smakują też z atrakcyjnym dipem. To przykładowe kombinacje: Sos czosnkowy Sos koperkowy Sos majonezowo-ketchupowy Sos słodkie chili Tzatziki Szparagi panierowane wybitnie smakują dzieciom i mogą być pretekstem do zachęcenia ich, żeby jadły więcej warzyw . Szparagi...