O zdrowotnych walorach szparagów powiedziano już wiele. Nic więc dziwnego, że zajadają się nimi także nasze gwiazdy.
O uwielbieniu do szparagów Grażyny Torbickiej przeczytacie w naszym poprzednim artykule, klikając w ten link: Jakie jest ulubione danie Grażyny Torbickiej? Są bardzo zdrowe i uznaje się je za afrodyzjak
Dzisiaj przedstawimy wam prosty jak drut przepis na pieczone szparagi. Ich smak dopełni coś w rodzaju jajka sadzonego na wierzchu potrawy.
Uważajcie z dodatkiem pieprzu do tak przyrządzonej potrawy ze szparagów. Silnie rozgrzany piekarnik może sprawić, że pieprz stanie się gorzki – lepiej dodać go po upieczeniu tego warzywa.
Zobacz także:
Przepis na pieczone szparagi z jajkiem sadzonym
Składniki:
- Pęczek zielonych szparagów
- 5 jajek wiejskich lub z wolnego wybiegu
- Kawałek masła
- Sól
- Świeżo mielony pieprz czarny
Przygotowanie:
- Szparagi dokładnie opłuczcie.
- Odetnijcie z warzyw zdrewniałe końcówki.
- Od razu włączcie piekarnik i nastawcie na rozgrzanie do temp. 230 st. C.
- Przygotujcie blaszkę do pieczenia szparagów.
- Blaszkę dokładnie wysmarujcie masłem lub innym tłuszczem.
- Wyłóżcie na blachę równomiernie szparagi i pokropcie je roztopionym masłem także od góry.
- Pieczcie szparagi przez ok. 15 min. Po upływie kwadransa obróćcie szparagi na drugą stronę.
- Pieczcie szparagi przez kolejne 5 min z drugiej strony i wyciągnijcie blachę na zewnątrz.
- Przygotujcie jajka. Rozbijcie je na szparagach, uważając, by nie naruszyć struktury żółtka.
- Posólcie odrobinę jajka z góry i wstawcie z powrotem blachę do piekarnika.
- Pieczcie krótką chwilę do momentu, aż białka jajek się zetną.
- Po wyciągnięciu szparagów z jajkami z piekarnika możecie doprawić całe danie odrobiną pieprzu – nie radzimy wcześniejszego pieprzenia potrawy, gdyż pieprz źle zniesie pobyt w silnie rozgrzanym piekarniku. Smacznego!
Czytaj także: