W Boże Narodzenie na stole nie może zabraknąć tradycyjnych, wigilijnych potraw – w tym pierogów! Najczęściej podaje się pierogi gotowane, ale czy próbowaliście wersji pieczonej? Musicie spróbować koniecznie, ponieważ smakuje niesamowicie!

 

Choć w całej Polsce najpopularniejsze są gotowane pierogi, to i pieczone mają swoich zwolenników! Szczególnie lubiane są we wschodniej części naszego kraju, gdzie przygotowuje się je z farszem z kaszy jaglanej, soczewicy, grzybów lub kapusty, a także na słodko z makiem, marchewką albo burakami.

Przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Przedstawiamy wam przepis na pierogi z tradycyjnym wigilijnym farszem, ale dla odmiany w wersji pieczonej, zamiast gotowanej. Warto wypróbować taki przepis, by zrobić wrażenie na swoich gościach – pierogi z pieca to rzadkość na polskiej Wigilii!

Zobacz także:

Do przygotowania pierogów potrzebujecie poniższych składników:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 40 dag suszonych grzybów
  • 60 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag śmietany
  • 200 g masła
  • 2 jaja
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby wkładamy do wody i moczymy całą noc.
  2. Z mąki, masła, śmietany i jaj przygotowujemy kruche ciasto. Pamiętajcie o tym, by ciasto zagniatać szybko i jak najmniej dotykać je rękami! Następnie zawińcie je w folię i odłóżcie do lodówki na minimum godzinę.
  3. Do garnka wkładamy kapustę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy nieco zmięknie, dodajemy namoczone wcześniej grzyby i gotujemy.
  4. Następnie kapustę należy ostudzić, odcedzić i bardzo dokładnie poszatkować.
  5. Wyjmujemy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy na stolnicy i zaczynamy je wykrawać do pierogów.
  6. Gdy ulepimy wszystkie pierogi, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Smacznego!

 

Źródło: Gotujmy.pl