Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia. Niesamowite, jakim składnikiem podkreśla ich smak
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy

Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia. Ich smak podkreślicie jednym dodatkiem

Lubicie pieczone pałki kurczaka? Zobaczcie, jak przygotowuje je Jakub Kuroń.

Pieczony kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Mięso kurczaka jest nie tylko pożywne i smaczne, ale też stosunkowo tanie. Zobaczcie jak przygotowuje kurczaka Jakub Kuroń. Gwarantujemy, że jego przepis na pieczone pałki z kurczaka na stałe zagości w waszym menu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia

Jakub Kuroń podzielił się ze swoimi fanami przepisem na pieczone pałki kurczaka. Kucharz dodaje do nich dwa nietypowe składniki, które genialnie podkreślają ich smak. To ostra musztarda z papryką trinidad scorpion i syrop z agawy. Musztardę tę możecie zastąpić bez problemu ostrą musztardą np. typu dijon, a syrop z agawy, odrobioną miodu:

- Pieczone pałki z kurczaka z pikantną musztardą to bardzo fajny przepis. Prosty w przygotowaniu, wręcz idealny na szybki obiad. Kluczowym składnikiem jest ostra musztarda z papryką trinidad scorpion. Jej charakterystyczny lekko kwaskowy i mocno pikantny smak, świetnie łączy się z drobiem. Dlatego zdecydowałem na przygotowanie marynaty z jej udziałem - opowiada o swoim przepisie Jakub Kuroń.

Zobacz także
Przepis na pączki Macieja Kuronia. To nadzienie was zaskoczy

Przepis na pączki Macieja Kuronia. Nadzienie z tym dodatkiem zaskoczy nie tylko niezwykłym smakiem

Wątróbka drobiowa z cebulką Jakuba Kuronia. 1 składnik dodaje jej wytrawnego smaku

Wątróbka drobiowa z cebulką Jakuba Kuronia. 1 składnik dodaje jej wytrawnego smaku

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 4 łyżki oleju roślinnego np. słonecznikowego
  • łyżeczka musztardy Trinidad Scorpion lub innej o kwaśnym i pikantnym smaku
  • łyżka syropu z agawy lub miodu
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka curry w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Pałki z kurczaka umyjcie pod bieżącą zimną wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym.
  2. Przełóżcie je do naczynia żaroodpornego, polejcie olejem i dobrze natrzyjcie przyprawami.
  3. Tak doprawione mięso możecie marynować od 1 do 24 godzin, aby smak przypraw przeniknął głębiej w strukturę mięsa.
  4. Kurczaka wyjmijcie z lodówki na godzinę przed planowanym pieczeniem. Dzięki temu mięso nabierze temperatury pokojowej i ładnie, równomiernie się upiecze.
  5. Następnie pałki wstawcie do piekarnika i zapiekajcie w 190°C przez 45 minut.
  6. Po tym czasie kawałki kurczaka powinny być idealnie upieczone: rumiane i soczyste.
  7. Pieczonego kurczaka podajcie z opiekanymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej z ananasem. 
  8. Smacznego!

Źródło: kuron.com.pl

Przepis na flaczki z drobiu Jakuba Kuronia. Koniecznie posypcie je tą przyprawą
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Przepis na flaczki z drobiu Jakuba Kuronia. Koniecznie posypcie je tą przyprawą
Lubicie jeść flaki? Sprawdźcie jak przygotowuje je znany polski kucharz - Jakub Kuroń.

Flaki (nazywane również flaczkami) to tradycyjna, gęsta zupa, która powstaje z oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. Czasami do ich przygotowania używa się żołądków wieprzowych oraz jeleniowatych: jelenia, daniela, łosia. Podczas gdy jedni wprost uwielbiają tę potrawę, inni nie mogą wręcz na nią patrzeć. Jeśli lubicie jeść flaczki, koniecznie sprawdźcie jak przygotowuje je Jakub Kuroń. Znany polski kucharz zawsze posypuje je na koniec pewną przyprawą. Jego flaki muszą smakować fenomenalnie. Przepis na flaczki z drobiu Jakuba Kuronia Jakub Kuroń podał przepis na flaczki, które przygotowuje z żołądków drobiowych. Kucharz wzbogaca ich smak oryginalnymi przyprawami – mielonym imbirem i gałką muszkatołową. Na koniec posypuje je mielonym kminkiem. Koniecznie sprawdźcie jego przepis. Składniki: 1,5 l rosołu drobiowego pół ugotowanej kury 250 g ugotowanych żołądków drobiowych 250 g marchewki 150 g selera 1 łyżka majeranku pół łyżeczki imbiru mielonego szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ostra papryka sól pieprz można dodać szczyptę mielonego kminku Przygotowanie: Jeżeli gotujecie rosół z korpusów kurczaka lub indyka, wówczas dokupcie 500 g piersi z kurczaka lub indyka, a skórę obierzcie z ugotowanych korpusów. Ugotowane w rosole mięso, skórę, żołądki pokrójcie w paski. Warzywa obierzcie i również pokrójcie w paski. Imbir zalejcie wrzątkiem i odstawcie na 15 minut. Późnej zlejcie do zupy tylko wodę imbirową. Na patelni rozgrzejcie masło i przesmażcie pokrojone warzywa. Pod koniec smażenia oprószcie...

Mięsa w takiej marynacie jeszcze nie jedliście. Smak nadają 2 wyjątkowe składniki
Flickr
Newsy
Tę pyszną marynatę do udek zrobicie w 5 minut. Smak mięsu nadadzą 2 wyjątkowe składniki
Pałki z kurczaka w marynacie na bazie syropu klonowego i kostki rosołowej to połączenie, które z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Jeśli jeszcze nigdy go nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości! Ten obiad zaskoczy waszych gości.

Choć pałki z kurczaka nie są niczym wykwintnym, w połączeniu z tymi składnikami tworzą danie, którego nie powstydziliby się nawet najznamienitsi szefowie kuchni. Przepis jest banalnie prosty. Polecamy użycie do niego dwóch nieco zaskakujących składników - po pierwsze majonezu, który pozwoli dobrze rozejść się pozostałym przyprawom po mięsie. Drugim ekstra składnikiem jest syrop klonowy lub miód. To właśnie słodycz jednego z tych dwóch składników nada głębi smaku udkom i wytworzy na ich powierzchni fenomenalną, apetyczną glazurę. To jednak nie koniec zalet tej marynaty. Taki obiad zrobi się niemalże sam. Wystarczy, że szybko wymieszacie składniki marynaty, natrzecie dokładnie nią mięso i odstawicie na jakiś czas. Potem wystarczy włączyć piekarnik, wyciągnąć nogi na tapczanie i czekać ok. 1,5 godziny na smaczne mięso dla całej rodziny! Przepis na pałki z kurczaka w marynacie Składniki: 1 kilogram pałek z kurczaka 4 ząbki czosnku Łyżeczka słodkiej papryki  Łyżeczka ostrej papryki 1 kostka rosołowa ½ szklanki majonezu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W małej miseczce umieśćcie pokruszoną, na przykład w moździerzu, kostkę rosołową, pieprz, sól, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalejcie oliwą i syropem klonowym. Dodajcie również majonez i musztardę. Dokładnie wymieszajcie miksturę. Tak powstałą marynatą natrzyjcie pałki z kurczaka, a następnie umieśćcie je w plastikowym lub szklanym zamykanym naczyniu i wsadźcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia umieśćcie mięso w naczyniu żaroodpornym i...

udka z kurczaka z miodem
AdobeStock
Newsy
Zamarynujcie tak kurczaka, a będzie przyjemnie chrupał przy gryzieniu. Środek nadal będzie soczysty
Marzy się wam złocisty kurczak z piekarnika z chrupiącą skórką? Uda się to dzięki jednej, prostej sztuczce.

Dziś coraz więcej osób dba o dietę i szczupłą sylwetkę. Popularne dawniej mięso wieprzowe powoli odchodzi do lamusa, bo jest tłuste i tuczące. Do tego polskie dania z wieprzowiny do zbyt dietetycznych nie należą. Alternatywą może być mięso wołowe, jednak jest ono bardzo drogie. Z tego powodu wiele osób chętnie wybiera drób, a najczęściej mięso z kurczaka. Jest bardzo lekkie, delikatne, chude i stosunkowo tanie. I można przyrządzić je na wiele sposobów. Jednym z lepszych jest upieczenie kurczaka w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu. A jeśli przed dodaniem marynaty nasmarujecie mięso miodem, to będzie niesamowicie chrupiące. Przepis na pieczone udka z kurczaka w miodzie Tak zrobiony kurczak będzie cudownie chrupiący i rozpływający się w ustach. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 10 pałek z kurczaka 4 ząbki czosnku 4 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego Przygotowanie: Pałki z kurczaka obmyjcie pod bieżącą, zimną wodą. Natrzyjcie mięso 4 łyżkami miodu, włóżcie do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawcie do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie przygotujcie marynatę z 3 łyżek oliwy, łyżki mielonej papryki słodkiej, łyżeczki mielonej ostrej papryki, płaskiej łyżki przyprawy do kurczaka i jednej łyżeczki sosu sojowego. Dodajcie 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dokładnie wymieszajcie. Do pojemnika z posmarowanymi miodem pałkami z kurczaka wlejcie marynatę i dokładnie obtoczcie w niej mięso. Odstawcie do lodówki na 3-4 godziny. Wyjmijcie mięso z lodówki i przełóżcie do rękawa do pieczenia wraz z całą marynatą. Wstawcie do rozgrzanego do 180...

Placuszki z kurczaka z musztardą
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Nie macie pomysłu na szybki obiad? Zróbcie placuszki z kurczaka z musztardą. Wystarczy 10 minut
Pierś z kurczaka to mięso smaczne, ale dość suche. Zwłaszcza, gdy przedłużymy jego pobyt na patelni. Placuszki z kurczaka z musztardą to rozwiązanie tego problemu.

Soczyste, szybkie w wykonaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne. To wszystko z pełną odpowiedzialnością możemy powiedzieć o placuszkach z kurczaka z musztardą. Niektórzy nazywają je także kurczakowymi kotlecikami. Jak zwał, tak zwał. Tego typu potrawa będzie miłą odmianą od standardowych kotletów czy nuggetsów. Wystarczy dodać do nich jakąś surówkę, a także uzupełnić talerz solidną porcją węglowodanów w postaci ziemniaków, ryżu czy kaszy. I voilà. Szybki i smaczny obiad gotowy. Użycie jajka i mąki sprawi, że nasze placuszki w smaku będą nieco przypominały niektórym coś w rodzaju omletu. Spróbujcie sami i przekonajcie się o ich smaku. Przepis na placuszki z kurczaka z musztardą Składniki: Filet z kurczaka (podwójny kawałek mięsa) 2 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sól Pieprz lub papryka ostra Olej Przygotowanie: Zacznijcie od pokrojenia mięsa na dość drobne kawałki. Do naczynia włóżcie mięso, dodajcie mąkę pszenną, ziemniaczaną, wbijcie jajka. Doprawcie składniki majonezem, musztardą, sosem sojowym, a także solą i pieprzem lub papryką. Wymieszajcie razem ciasto na gładką masę. Na patelni rozgrzejcie olej i łyżką nakładajcie masę formując na patelni placuszki. Smażcie kotleciki na złoty kolor. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl