Pieczony kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Mięso kurczaka jest nie tylko pożywne i smaczne, ale też stosunkowo tanie. Zobaczcie jak przygotowuje kurczaka Jakub Kuroń. Gwarantujemy, że jego przepis na pieczone pałki z kurczaka na stałe zagości w waszym menu.
Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia
Jakub Kuroń podzielił się ze swoimi fanami przepisem na pieczone pałki kurczaka. Kucharz dodaje do nich dwa nietypowe składniki, które genialnie podkreślają ich smak. To ostra musztarda z papryką trinidad scorpion i syrop z agawy. Musztardę tę możecie zastąpić bez problemu ostrą musztardą np. typu dijon, a syrop z agawy, odrobioną miodu:
- Pieczone pałki z kurczaka z pikantną musztardą to bardzo fajny przepis. Prosty w przygotowaniu, wręcz idealny na szybki obiad. Kluczowym składnikiem jest ostra musztarda z papryką trinidad scorpion. Jej charakterystyczny lekko kwaskowy i mocno pikantny smak, świetnie łączy się z drobiem. Dlatego zdecydowałem na przygotowanie marynaty z jej udziałem - opowiada o swoim przepisie Jakub Kuroń.
Składniki:
- 1 kg pałek z kurczaka
- 4 łyżki oleju roślinnego np. słonecznikowego
- łyżeczka musztardy Trinidad Scorpion lub innej o kwaśnym i pikantnym smaku
- łyżka syropu z agawy lub miodu
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka curry w proszku
- 4 ząbki czosnku
- sól
Sposób przygotowania:
- Pałki z kurczaka umyjcie pod bieżącą zimną wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym.
- Przełóżcie je do naczynia żaroodpornego, polejcie olejem i dobrze natrzyjcie przyprawami.
- Tak doprawione mięso możecie marynować od 1 do 24 godzin, aby smak przypraw przeniknął głębiej w strukturę mięsa.
- Kurczaka wyjmijcie z lodówki na godzinę przed planowanym pieczeniem. Dzięki temu mięso nabierze temperatury pokojowej i ładnie, równomiernie się upiecze.
- Następnie pałki wstawcie do piekarnika i zapiekajcie w 190°C przez 45 minut.
- Po tym czasie kawałki kurczaka powinny być idealnie upieczone: rumiane i soczyste.
- Pieczonego kurczaka podajcie z opiekanymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej z ananasem.
- Smacznego!
Źródło: kuron.com.pl