gołąbki pieczone z boczkiem
anullka7/gotujmy.pl
Newsy

Pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem. Biją na głowę te tradycyjne - z wody

Gołąbki to przepyszne polskie danie. Czasem może jednak zacząć się nudzić. Wystarczą dwa triki, by nieco odświeżyć tę potrawę.
Hubert Rój
grudzień 29, 2020

Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki.
Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa.

Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie?

Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek.

Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem

Składniki:

  • Kapusta biała średniej wielkości
  • 1 kg łopatki wieprzowej mielonej
  • 2 jajka
  • 20 dag ryżu
  • 1 cebula
  • 30 dag parzonego wędzonego boczku
  • Sól i pieprz
  • 250 ml bulionu
  • Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy
  • ½ litra wody
  • Liść laurowy
  • ½ łyżeczki maggi
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Ząbek czosnku
  • Bazylia i oregano

Przygotowanie:

  1. Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty.
  2. Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy.
  3. Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy.
  4. Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą.
  5. Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki.
  6. Składamy je w wysmarowanej brytfannie.
  7. Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C.
  8. Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy przyprawy – sól i pieprz oraz bazylię i oregano.
  9. Zagęszczamy sos mąką i polewamy nim gotowe gołąbki.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze