gołąbki pieczone z boczkiem
anullka7/gotujmy.pl
Newsy

Pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem. Biją na głowę te tradycyjne - z wody

Gołąbki to przepyszne polskie danie. Czasem może jednak zacząć się nudzić. Wystarczą dwa triki, by nieco odświeżyć tę potrawę.

Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki.
Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa.

Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie?

Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek.

Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem

Składniki:

  • Kapusta biała średniej wielkości
  • 1 kg łopatki wieprzowej mielonej
  • 2 jajka
  • 20 dag ryżu
  • 1 cebula
  • 30 dag parzonego wędzonego boczku
  • Sól i pieprz
  • 250 ml bulionu
  • Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy
  • ½ litra wody
  • Liść laurowy
  • ½ łyżeczki maggi
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Ząbek czosnku
  • Bazylia i oregano

Przygotowanie:

  1. Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty.
  2. Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy.
  3. Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy.
  4. Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą.
  5. Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki.
  6. Składamy je w wysmarowanej brytfannie.
  7. Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C.
  8. Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy przyprawy – sól i pieprz oraz bazylię i oregano.
  9. Zagęszczamy sos mąką i polewamy nim gotowe gołąbki.

Źródło: gotujmy.pl

 gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia
Flickr
Newsy
Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia. Zastosujcie ten trik, a nie będzie z nimi dużo roboty
Nie ma to jak przepyszne, mięciutkie gołąbki. Jedliście już je przygotowane z kapusty włoskiej? Są obłędne. Oto przepis autorstwa Jakuba Kuronia.

Niedaleko pada jabłko od jabłoni. Jakub Kuroń, kontynuator kulinarnych tradycji rodziny Kuroniów zna się na rzeczy. Przepis na gołąbki jego autorstwa jest po prostu strzałem w dziesiątkę. Na uwagę zasługuje zwłaszcza hojne zalanie gotujących się gołąbków bulionem. To właśnie ten trik pozwoli wam ograniczyć niekończąco długie gotowanie gołąbków, które często odstrasza przed podjęciem się przygotowania tej właśnie potrawy. Gołąbki  z kapusty włoskiej w wersji gotowanej i pieczonej Ten właśnie ruch pozwoli wam także na to, by gołąbki po ugotowaniu były mięciutkie tak, jak te jedzone kiedyś u babci. Polecamy wam wypróbowanie tego przepisu także w wersji pieczonej. Wystarczy włożyć naczynie żaroodporne z gołąbkami do piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez około godzinę. Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej Składniki na gołąbki: Główka kapusty włoskiej 80 dag mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka itd.) 1 cebula 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 10 dag gotowanego ryżu białego (ok. 5 dag przed ugotowaniem) 1 łyżka suszonego majeranku 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego Sól Pieprz Składniki na sos: Łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego 50 dag przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Łyżka cukru Przygotowanie: Z kapusty wytnijcie głąb i zdejmijcie kilka zewnętrznych, nieapetycznych liści. Gotujcie kapustę w wodzie i zdejmujcie kolejne liście. Z liści wykrajajcie twarde, niedogotowane na miękko białe części. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju na złoty kolor. W trakcie smażenia cebuli dodajcie na patelnię obrany i przeciśnięty przez...

Błyskawiczne gołąbki z kiszonej kapusty. Z takim sosem smakują genialnie
Gotujmy.pl
Newsy
Błyskawiczne gołąbki z kiszonej kapusty. Z takim sosem smakują genialnie
Szukacie pomysłu na odczarowanie standardowych i tradycyjnych gołąbków? Zróbcie je z użyciem kapusty kiszonej!

To naprawdę niecodzienny przepis. Słyszeliście kiedyś o gołąbkach bez zawijania z dodatkiem kapusty kiszonej? Jeśli nie, nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować je przygotować. Z dodatkiem prostego, szybkiego pomidorowego sosu, smakują naprawdę nieźle. To także alternatywa dla długiego gotowania liści ze świeżej białej kapusty. W tym przypadku wystarczy ugotować ryż i kapustę kiszoną, a reszta zrobi się właściwie sama. Przepis na gołąbki z kiszonej kapusty bez zawijania Składniki: 2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko 50 dag mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej) 1 cebula 30 dag kiszona kapusta 2 jajka Sól Pieprz 2 kostki rosołowe Koncentrat pomidorowy Śmietana Olej rzepakowy Mąka pszenna Przygotowanie: W razie potrzeby wypłuczcie kapustę kiszoną. Zróbcie to jeżeli jest zbyt kwaśna lub słona. Zalejcie kapustę wodą i ugotujcie. Ryż ugotujcie na sypko z dodatkiem soli. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie drobno. Pokrojoną cebulę podsmażcie na oleju. Wymieszajcie ugotowaną kapustę z cebulką i chwilę razem poduście na małym ogniu. Kiedy kapusta już będzie miękka, ostudźcie ją, a potem połączcie z ugotowanym ryżem i z mięsem mielonym. Dodajcie rozbite jajka i uformujcie masę na gołąbki. Formujcie gołąbki o podłużnym kształcie i obtaczajcie je w mące. Obsmażcie tak uformowane gołąbki na dobrze rozgrzanym oleju. Przełóżcie do garnka lub do naczynia żaroodpornego. Rozpuście kostki rosołowe w wodzie i zalejcie gołąbki tak, by przykryć je powstałym bulionem. Duście gołąbki pod przykryciem na małym ogniu, do momentu aż mięso będzie miękkie. Zagęśćcie pozostały po gołąbkach bulion łyżką lub dwiema łyżkami mąki. Następnie dodajcie do niego odrobinę koncentratu pomidorowego w celu...

Gołąbki farsz
Gotujmy.pl/peggi
Newsy
Jaki ryż jest najlepszy do farszu na gołąbki? Doświadczone gospodynie domowe używają tylko tego
Mięso mielone i ryż to główne składniki gołąbków. Dzięki odpowiedniemu doborowi produktów wyjdą idealne. Do przyrządzenia gołąbków tylko jeden rodzaj ryżu się sprawdza. Sprawdźcie ten patent najlepszych gospodyń!

Gołąbki to jedna z popularniejszych polskich potraw. Delikatne, aromatyczne zawinięte w miękkie liście kapusty oraz farsz pół mięsny. Najczęściej z dodatkiem ryżu. Uwielbiają je wszyscy, ci mali i ci więksi, a to wszystko za sprawą wyjątkowego smaku. Najlepszy ryż do gołąbków Farsz do gołąbków jest przygotowywany z mięsa mielonego, zeszklonej cebulki, przypraw i ryżu bądź kaszy. Ryż nadaje daniu delikatności oraz scala całe nadzienie. Dlatego też kluczowy jest wybór odpowiedniej odmiany. Według domowych gospodyń, najlepiej sprawdza się ryż krótkoziarnisty , gdyż świetnie się klei i wiąże cały farsz. Jego gotowanie również jest stosunkowo krótkie w porównaniu do innych rodzajów ryżu, co przyspiesza cały proces. Przepis na gołąbki z ryżem Składniki: 1 większa główka białej kapusty 1 cebula 500 g mielonego mięsa ½ szklanki ryżu olej do smażenia ½ pęczka koperku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól pieprz ½ łyżeczki granulowanego czosnku ½ łyżeczki suszonego majeranku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku opcjonalnie kilka łodyg pietruszki i koperku bulion ziele angielskie liście laurowe Przygotowanie: Z główki kapusty zdejmijcie wierzchnie, brzydsze liście, a następnie wykrójcie z niej głąb. W większym garnku zagotujcie wodę z jedną łyżeczką soli. Po chwili włóżcie do niego główkę kapusty z dziurą po głąbie do góry. Po kilku minutach gotowania zdejmujcie już pierwsze liście. Całość powtarzajcie do momentu oddzielenia wszystkich liści. Ryż wsypcie do garnka oraz zalejcie go trzema porcjami wody, czyli na pół szklanki ryżu potrzeba 1 ½ szklanki wody. Gotujcie na...

Gołąbki bez zwjania
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Gołąbki bez zawijania? To możliwe! Są pyszne, banalnie proste i oszczędzicie bardzo dużo czasu
Kapusta, w którą zwykło się zawijać gołąbki, to bogactwo witamin. Popularne warzywo sprawdzi się również w sezonie jesienno-zimowym, w sam raz kiedy nasza odporność potrzebuje dodatkowego wsparcia. Gołąbki bez kapusty? Tak, to możliwe!

W kuchni nie ma czasu na niesprawdzone przepisy. Na eksperymenty jest go za to całkiem dużo. Jednym z nich są gołąbki bez zawijania. Może być to smak, którego leniwi użytkownicy kuchni po prostu nie zapomną. Kapuściane bonusy Kapusta używana zwyczajowo do gołąbków leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii.  Mimo opinii ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście, ma cały szereg zalet. Właściwości lecznicze kapusty znane są od lat. Krewni kapusty to brokuły, kalafior, kalarepka, jarmuż oraz brukselka. Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść kapustę. Poza tym w kapuście znajdziemy komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas. Żelaza oraz  kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Alternatywne gołąbki Jeśli nie należycie do fanów kapusty, ten przepis powinien wam się spodobać. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wszędzie dostaniecie potrzebne do jego wykonania składniki a gołąbki, o których marzycie, zyskają zupełnie inny wymiar. Proponujemy przepis, który korzysta z tradycyjnego mięsa, jakiego po prostu nie zawiniecie w kapustę. Zamiast kapusty do gołąbków podamy sos. Gołąbki bez zwijania z wyglądu przypominają mielone, jednak tego smaku nie da się oszukać. Będziecie zachwyceni! Składniki na gołąbki dla leniwych: 500 g mięsa mielonego z łopatki 100 g ryżu 100 g kaszy jaglanej 600 g kapusty białej 1/2 pęczka koperku jajko sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do...