
Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki.
Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa.
Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie?
Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek.
Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu.
Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem
Składniki:
- Kapusta biała średniej wielkości
- 1 kg łopatki wieprzowej mielonej
- 2 jajka
- 20 dag ryżu
- 1 cebula
- 30 dag parzonego wędzonego boczku
- Sól i pieprz
- 250 ml bulionu
- Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy
- ½ litra wody
- Liść laurowy
- ½ łyżeczki maggi
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Ząbek czosnku
- Bazylia i oregano
Przygotowanie:
- Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty.
- Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy.
- Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy.
- Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą.
- Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki.
- Składamy je w wysmarowanej brytfannie.
- Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C.
- Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy przyprawy – sól i pieprz oraz bazylię i oregano.
- Zagęszczamy sos mąką i polewamy nim gotowe gołąbki.
Źródło: gotujmy.pl