Pieczona owsianka z czekoladą i bananami. „To jak jedzenie ciasta na śniadanie!” - tyle że zdrowe
Gotujmy.pl
Newsy

Pieczona owsianka z czekoladą i bananami. Przepis z TikToka. „To jak jedzenie ciasta na śniadanie!”

Owsianka na mleku czy na wodzie? Dość już takich dylematów. Przyrządźcie pieczoną owsiankę z czekoladą i bananami. Ten przepis robi furorę w internecie. TikTok oszalał na jej punkcie.

W ostatnim czasie prawdziwym hitem internetu stał się przepis na zapiekaną w piekarniku owsiankę z dodatkiem zmiażdżonych bananów i czekolady. By całość była jeszcze ciekawsze w swojej teksturze,  miksuje się ją blenderem.

Zobaczcie zresztą sami:

Trzeba przyznać, że zwieńczenie tak wypieczonej owsianki czekoladowymi pastylkami robi naprawdę świetne wrażenie… Jeżeli jednak nie dysponujecie takim właśnie produktem albo nie chcecie bawić się w miksowanie składników, polecamy wam szybszą, nieco zmodyfikowaną wersję tego przepisu.

Pieczona owsianka z dodatkiem serka typu włoskiego

Polecamy więc wam alternatywną wersję tego dania w wykonaniu jednej z naszych czytelniczek. Zamiast bananów użyła ona do swojej pieczonej owsianki serka ricotta. To też świetny pomysł! Rzućcie okiem na przepis poniżej.

Zobacz także
Katarzyna Dowbor pokazała, czym zajada się na śniadanie. Bardzo zdrowe i pyszne

Katarzyna Dowbor pokazała, czym zajada się na śniadanie. Bardzo zdrowe i pyszne

Jecie to na śniadanie? Jak większość ludzi. Zdaniem dietetyków, już lepiej zjeść... pizzę. Dlaczego?

Jecie to na śniadanie? Jak większość ludzi. Zdaniem dietetyków, już lepiej zjeść... pizzę. Dlaczego?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczoną owsiankę z czekoladą i bananami

Składniki:

  • 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
  • 15 dag serka ricotta lub 2 banany i odrobina mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki kokosowej lub pszennej
  • 1 jajko
  • Pół tabliczki czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

  1. Rozdrobnijcie serek lub banany z dodatkiem cukru.
  2. Dodajcie do banana jajko i mąkę kokosową.
  3. Wymieszajcie dobrze, a na koniec dodajcie płatki owsiane.
  4. Czekoladę gorzką pokrójcie w bardzo drobną kostkę i wrzućcie do mieszanki.
  5. Ciasto przełóżcie do niewielkiego naczynka ceramicznego lub szklanego.
  6. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie przez ok. 15 min.
  7. Podawajcie na gorąco, ale uważajcie by nie poparzyć języków rozgrzanym do czerwoności daniem!
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Szukacie jeszcze innego przepisu na śniadanie z płatkami owsianymi w roli głównej, a macie już dość tradycyjnej owsianki? Wypróbujcie ten przepis na przepyszne owsiane muffiny.

Czytaj także:

Owsianka kokosowa
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy
Ta owsianka to najlepszy sposób na szybkie i mega sycące śniadanie
Pożywne śniadanie dla całej rodziny to nieraz duże wyzwanie. Nadeszła pora, by przygotować jednocześnie smaczną i pożywną owsiankę.

Jedzenie owsianki na śniadanie wróciło do łask. Wszystko za sprawą fantastycznych właściwości owsa. Przygotowana na mleku albo na wodzie śniadaniowa potrawa to nie tylko źródło energii na pierwszą połowę dnia. Owsiankę docenią w pierwszej kolejności ci, którzy chcą nieco stracić na wadze. Ta niepozorna potrawa czyni prawdziwe cuda – w przeciwieństwie do oklepanych kanapek i płatków kukurydzianych jej przyswajanie przez organizm przebiega nieco wolniej. W ten sposób jedzący owsiankę dłużej utrzymują poczucie sytości. Jakby tego było mało, owsianka to rewelacyjne źródło aminokwasów, białka, witamin i wielu cennych mikroelementów. O tym wszystkim doskonale wiedzieli już kiedyś. Jednak od dłuższego czasu jedzenie owsianki nie było w modzie. Dzisiaj owsianka wraca wraz z wieloma świetnymi wersjami, które sprawią, że śniadanie będziemy jedli z uśmiechem na ustach. Przed przystąpieniem do przygotowania naszej kokosowej owsianki, warto wspomnieć o kilku sposobach na jej przygotowanie. Wyróżniamy trzy główne rodzaje płatków owsianych – zwykłe, górskie i błyskawiczne. Różnią się one głównie stopniem rozdrobnienia ziarna owsa. Wybór konkretnego rodzaju płatków należy do was i do waszych upodobań. Wszystkie można przygotowywać na różne sposoby. Większość z nas gotuje płatki owsiane na mleku. Inni wykorzystują mieszankę mleka i wody. Są tacy, którzy płatki owsiane wrzucają do miski i zalewają wrzątkiem. Wystarczy odczekać kilka minut i gotowe. Znane są również metody przygotowania owsianki w mikrofalówce. Dzisiaj zaprezentujemy wam jeszcze inną metodę – a mianowicie eksperymentalną metodę bez gotowania! By przygotować w ten sposób płatki owsiane, należy przystąpić do działania już w przededniu...

Śniadanie Ewy Chodakowskiej. Co daje jej energię na cały dzień treningów?
ONS.pl
Newsy
Śniadanie Ewy Chodakowskiej: lubi je na słodko. Sprawdźcie tę owsiankę!
Ewa Chodakowska prowadzi bardzo aktywny styl życia. Jaki wygląda jej śniadanie, które pozwala utrzymać najwyższe obroty przez cały dzień?

Ewa Chodakowska to jedna z najpopularniejszych polskich trenerek. Przedsiębiorcza gwiazda prowadzi obecnie firmę z cateringiem dietetycznym, jest autorką wielu książek i płyt z treningami, a także wprowadziła na rynek przekąski ( batony i inne słodycze ), a nawet naturalne kosmetyki markowane swoim nazwiskiem. Śniadanie Ewy Chodakowskiej Tak samo jak inne popularne trenerki, Ewa Chodakowska podkreśla, jak ważne jest jedzenie śniadań. Sama lubi sięgać po poranne dania na słodko, takie jak owsianki, płatki, granole czy musli. Na przekąski trenerka proponowała również czekoladowe ciasteczka , które zrobiły furorę w sieci. Granole czy owsianki, jeśli nie są dosładzane cukrem, a także nie posiadają dodatków w postaci czekolady czy karmelu, zawierają bardzo dużo błonnika i węglowodanów, które wolno uwalniają energię przez wiele godzin. „Taki superposiłek możesz przygotować w nawet najbardziej zabieganym dniu i zjeść go praktycznie w KAŻDYCH warunkach. Mając go pod ręką unikniesz napadów wilczego głodu i gwałtownego spadku energii, które funduje Ci przetworzone jedzenie” – napisała trenerka na swoim profilu.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ewa Chodakowska Fitness Expert (@chodakowskaewa) Przepis na owsiankę śniadaniową Ewy Chodakowskiej Śniadania na słodko często pojawiają się na profilu Chodakowskiej. Jakiś czas temu podzieliła się nawet dokładnym przepisem na najlepszą owsiankę. Składniki: Płatki owsiane Płatki jaglane Mleko migdałowe 2 łyżki baobabu 1 łyżka...

Dzięki nocnej owsiance w mig zgubicie zbędne kilogramy. Robi się sama!
Adobe Stock
Newsy
Dzięki nocnej owsiance w mig zgubicie zbędne kilogramy. Robi się sama!
Jak zrobić owsiankę nocną? Wrzućcie do naczynia składniki, a na następny dzień cieszcie się pysznym i zdrowym śniadaniem.

Jedzenie owsianki polecane jest wszystkim chcącym zgubić zbędne kilogramy i zmienić swoje zgubne przyzwyczajenia żywieniowe. Płatki owsiane są najlepszą alternatywą dla kanapek z białego pieczywa z ciężkostrawną wędliną. Często jednak dobre chęci nie wystarczają i do owsiankowego śniadaniowego nie wystarcza zapału. Zwykle sprawa rozbija się o dyskusyjny smak przyrządzonych „byle jak” płatków owsianych. Mamy na to sposoby. Jak poprawić smak codziennej owsianki? Pierwszą rzeczą, która odmieni nudny smak owsianki w coś znacznie ciekawszego jest… sól. Tak, to nie żart. Maleńka szczypta soli (nie przesadzajcie z jej ilością w trosce o własne zdrowie!) znacznie podkreśli waloru płatków. Otwartą sprawą pozostaje zaś kwestia podawania owsianki. Najlepiej smakuje ona ze świeżymi owocami i orzechami. Na przykład w wydaniu „nocnym”. O co chodzi? To wersja dla leniuszków. Wystarczy włożyć do naczynia składniki wieczorem, by z rana cieszyć się gotową, mięciutką owsianką! Przepis na nocną owsiankę Składniki: Pół szklanki płatków owsianych górskich Łyżka siemienia lnianego – opcjonalnie Pół szklanki wody Pół szklanki jogurtu naturalnego lub mleka Łyżka cukru Szczypta soli Garść orzechów włoskich lub innego rodzaju Jabłko, truskawki lub inny, dowolny owoc Przygotowanie: Przygotujcie naczynie z zamknięciem lub słoik. Na dno naczynia wsypcie owsiankę i siemię lniane, po czym posypcie wszystko szczyptą soli i cukrem. Zalejcie całość wodą o temperaturze pokojowej i jogurtem lub mlekiem. Nie mieszajcie składników. Szczelnie zamknijcie i odstawcie do  lodówki na ok. 8-10 godzin. Następnego dnia posiekajcie orzechy i pokrójcie owoce i połóżcie je na wierzchu...

Całonocna owsianka mocy hitem internetu. Smakuje jak Kinder Bueno
AdobeStock
Newsy
Nocna owsianka mocy to hit internetu. Smakuje jak Kinder Bueno i robi się prawie sama
Próbowaliście już nocnej owsianki? To świetny pomysł na śniadanie dla zapracowanych. Zwłaszcza jeśli smakuje tak jak batoniki Kinder Bueno!

Przepadacie za łakociami? Okazuje się, że można rozpocząć dzień od owsianki, który doda wam energii na cały dzień i przy tym smakuje jak pyszne batoniki. Popularność w internecie zdobywa filmik z przepisem na owsiankę mocy - sprawdźcie, jak ją przygotować.  Przepis na owsiankę mocy Do przygotowania zdrowej i smacznej owsianki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół szklanki płatków owsianych pół szklanki mleka skondensowanego  1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka miodu (lub syropu z agawy albo syropu klonowego) 1 łyżka masła orzechowego garść drobno pokrojonych orzechów laskowych  Polewa: 1 łyżka kakao 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego 1 łyżka miodu pół łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Wszystkie składniki owsianki dodajcie do miski i dokładnie wymieszajcie tak, by się połączyły.  Następnie w osobnej misce wymieszajcie kakao, olej kokosowy, miód i masło orzechowe. Powstałą polewą posmarujcie wierzch owsianki i wstawcie ją do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.  I gotowe! Ważny jest tak długi czas przygotowania, ponieważ dzięki temu płatki napęcznieją, a czekolada dobrze zastygnie. Taka owsianka jest świetnym pomysłem dla zapracowanych osób, które nie mają rano czasu na przygotowanie sobie śniadania. Wystarczy przyrządzić ją wieczorem, a rano tylko wyjąć z lodówki i ewentualnie lekko podgrzać w mikrofalówce. Przed podaniem możecie udekorować owsiankę owocami, np. bananami.  Dlaczego warto jeść owsianki? Od lat dietetycy polecają jadać na śniadanie właśnie owsianki. Ich główny składnik, czyli...