W ostatnim czasie prawdziwym hitem internetu stał się przepis na zapiekaną w piekarniku owsiankę z dodatkiem zmiażdżonych bananów i czekolady. By całość była jeszcze ciekawsze w swojej teksturze,  miksuje się ją blenderem.

Zobaczcie zresztą sami:

Trzeba przyznać, że zwieńczenie tak wypieczonej owsianki czekoladowymi pastylkami robi naprawdę świetne wrażenie… Jeżeli jednak nie dysponujecie takim właśnie produktem albo nie chcecie bawić się w miksowanie składników, polecamy wam szybszą, nieco zmodyfikowaną wersję tego przepisu.

Pieczona owsianka z dodatkiem serka typu włoskiego

Zobacz także:

Polecamy więc wam alternatywną wersję tego dania w wykonaniu jednej z naszych czytelniczek. Zamiast bananów użyła ona do swojej pieczonej owsianki serka ricotta. To też świetny pomysł! Rzućcie okiem na przepis poniżej.

Przepis na pieczoną owsiankę z czekoladą i bananami

Składniki:

  • 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
  • 15 dag serka ricotta lub 2 banany i odrobina mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki kokosowej lub pszennej
  • 1 jajko
  • Pół tabliczki czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

  1. Rozdrobnijcie serek lub banany z dodatkiem cukru.
  2. Dodajcie do banana jajko i mąkę kokosową.
  3. Wymieszajcie dobrze, a na koniec dodajcie płatki owsiane.
  4. Czekoladę gorzką pokrójcie w bardzo drobną kostkę i wrzućcie do mieszanki.
  5. Ciasto przełóżcie do niewielkiego naczynka ceramicznego lub szklanego.
  6. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie przez ok. 15 min.
  7. Podawajcie na gorąco, ale uważajcie by nie poparzyć języków rozgrzanym do czerwoności daniem!
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Szukacie jeszcze innego przepisu na śniadanie z płatkami owsianymi w roli głównej, a macie już dość tradycyjnej owsianki? Wypróbujcie ten przepis na przepyszne owsiane muffiny.

Czytaj także: