Nie zawsze mamy możliwość przyrządzenia popularnej karkówki z grilla, ale z łatwością możemy zrobić ją w piekarniku. Ta w sosie cygańskim z warzywami i sosem pomidorowym jest wyjątkowo delikatna i soczysta. Ma wspaniały aromat. Jeśli jesteście fanami karkówki, koniecznie powinniście przyrządzić ją z poniższego przepisu.
Z czym podać karkówkę?
W przepisie zostały użyte warzywa, dlatego nie musicie przyrządzać dodatkowej surówki czy sałatki, jeśli nie macie czasu czy ochoty. Karkówka świetnie smakuje z pieczonymi w całości ziemniakami – wystarczy, że dokładnie je umyjecie i zawinie w folię aluminiową. Upieczcie je w piekarniku razem z karkówką, dojdą w podobnym czasie.
Przepis na pieczoną karkówkę w sosie cygańskim
Składniki
- ok. 700g karkówki
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 200g pieczarek
- 400g pomidorów w zalewie z puszki
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Przyprawa do karkówki
- Przyprawa do mięs
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 liście laurowe
Przygotowanie
- Karkówkę umyjcie i potnijcie w plastry o grubości 1cm, jeśli macie mięso w całości. Możecie poprosić w mięsnym o pokrojenie karkówki na plastry.
- Cebulę pokrójcie w plastry lub piórka, pieczarki w plasterki, a paprykę w grubszą kostkę.
- Pomidory przelejcie do miski i rozgniećcie widelcem lub zmiksujcie blenderem.
- Do pomidorów dodajcie przyprawy (sól i pieprz, cukier, czosnek, liście laurowe, paprykę, bazylię i majeranek), keczup i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszajcie.
- Plastry mięsa doprawcie przyprawą do karkówki i przyprawą do mięs z każdej strony.
- W naczyniu żaroodpornym ułóżcie plastry mięsa, przykryjcie je pokrojonymi warzywami – pieczarkami, papryką i cebulą, a następnie zalejcie masą pomidorową.
- Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczcie przez 2 godziny pod przykryciem.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: