Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy

Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad

Pyszna, rozpływająca się w ustach pieczona karkówka z warzywami w sosie pomidorowym. To proste danie robi się niemalże samo.
Magda Borucińska
kwiecień 15, 2021

Nie zawsze mamy możliwość przyrządzenia popularnej karkówki z grilla, ale z łatwością możemy zrobić ją w piekarniku. Ta w sosie cygańskim z warzywami i sosem pomidorowym jest wyjątkowo delikatna i soczysta. Ma wspaniały aromat. Jeśli jesteście fanami karkówki, koniecznie powinniście przyrządzić ją z poniższego przepisu.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Z czym podać karkówkę?

W przepisie zostały użyte warzywa, dlatego nie musicie przyrządzać dodatkowej surówki czy sałatki, jeśli nie macie czasu czy ochoty. Karkówka świetnie smakuje z pieczonymi w całości ziemniakami – wystarczy, że dokładnie je umyjecie i zawinie w folię aluminiową. Upieczcie je w piekarniku razem z karkówką, dojdą w podobnym czasie.

Zobacz także

Przepis na pieczoną karkówkę w sosie cygańskim

Składniki

  • ok. 700g karkówki
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 200g pieczarek
  • 400g pomidorów w zalewie z puszki
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawa do karkówki
  • Przyprawa do mięs
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie

  1. Karkówkę umyjcie i potnijcie w plastry o grubości 1cm, jeśli macie mięso w całości. Możecie poprosić w mięsnym o pokrojenie karkówki na plastry.
  2. Cebulę pokrójcie w plastry lub piórka, pieczarki w plasterki, a paprykę w grubszą kostkę.
  3. Pomidory przelejcie do miski i rozgniećcie widelcem lub zmiksujcie blenderem.
  4. Do pomidorów dodajcie przyprawy (sól i pieprz, cukier, czosnek, liście laurowe, paprykę, bazylię i majeranek), keczup i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszajcie.
  5. Plastry mięsa doprawcie przyprawą do karkówki i przyprawą do mięs z każdej strony.
  6. W naczyniu żaroodpornym ułóżcie plastry mięsa, przykryjcie je pokrojonymi warzywami – pieczarkami, papryką i cebulą, a następnie zalejcie masą pomidorową.
  7. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczcie przez 2 godziny pod przykryciem.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także:

Komentarze