
Starasz się jak tylko najlepiej potrafisz, a i tak wychodzą ci zakalce? Być może popełniasz jeden z częstych błędów podczas pieczenia. Ciasta mogą się wydawać pozornie łatwe w przygotowaniu, ale kto skończył z niedopieczonym zakalcem ten dobrze wie, że to wcale nie jest takie proste! Dziś mamy dla was listę często popełnianych błędów przy pieczeniu sernika oraz przepis, dzięki któremu ciasto wyjdzie idealne!
Nie czytasz dokładnie przepisów
Wierzymy, że zabierając się za przygotowywanie ciasta trzymasz się pilnie przepisu. Ale przyznaj się z ręką na sercu – czy odmierzasz składniki tak dokładnie, jak jest to podane w recepturze? Czy może dosypujesz na oko? Ilości podane w przepisie nie są przypadkowe! Ktoś, kto go pisał podał dokładnie takie proporcje, z jakich jemu wychodzi najlepsze ciasto, więc gdy zaczniesz eksperymentować lub nie będziesz dokładnie odmierzać, to nie dziw się, że ciasto nie wychodzi.
Za mała forma
Ten błąd zwykle jest spowodowany między innymi nieprzykładaniem odpowiedniej uwagi do przepisu. Zdarzy się, że „przedobrzysz” i masz za dużo ciasta. Nie chcesz go wyrzucić, więc wszystko wylewasz na blachę do pieczenia i cieszysz się, że wszystko się zmieściło. Ledwo, ledwo, ale przynajmniej nie wypływa na zewnątrz! Zadowoleni wsadzacie ciasto do piekarnika i ze zgrozą patrzycie, jak zwiększa swoją objętość. Czyżbyście zapomnieli, że będzie rosło podczas pieczenia? W efekcie wasze ciasto nie tylko będzie ogromne, ale przede wszystkim niedopieczone. A czy ktoś ma ochotę na nieupieczonego w środku zakalca?
Przepis na sernik bez spodu
Tym razem dokładnie odmierzaj podane składniki, a na pewno ciasto się uda!
- 1 kg twarogu w wiaderku
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- Szklanka cukru (ok. 20 dag)
- 5 jaj
- Płaska łyżeczka sody
- Kilkanaście rodzynek
- Cukier wanilinowy
- Aromat do ciast
Przygotowanie
- Namocz rodzynki w wodzie przez 30 minut. Po tym czasie odsącz je dokładnie i obtocz w mące.
- Oddziel żółtka od białek. Do miski miksera włóż twaróg, dodaj żółtka, cukier i mąkę. Wymieszaj, ale nie za długo! Im dłużej będziesz mieszać, tym masa będzie bardziej rzadka i się nie upiecze.
- Następnie dodaj sodę, aromat do ciast i cukier wanilinowy. Wymieszaj i dodaj rodzynki.
- Białka ubij na sztywno i dodaj do masy. Zamieszaj.
- Masę przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez co najmniej 60 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdzaj, czy ciasto jest już upieczone!