sernik bez spodu przepis
AdobeStock
Newsy

Pieczesz w ten sposób sernik? Nic dziwnego, że nie wychodzi. Oto najlepszy przepis

Ciasta mogą stanowić duże wyzwanie - wie o tym każdy, komu choć raz wyszedł zakalec! Dowiedzcie się, jakich błędów nie popełniać, by sernik wyszedł idealny!
Katarzyna Wyborska
grudzień 03, 2020

Starasz się jak tylko najlepiej potrafisz, a i tak wychodzą ci zakalce? Być może popełniasz jeden z częstych błędów podczas pieczenia. Ciasta mogą się wydawać pozornie łatwe w przygotowaniu, ale kto skończył z niedopieczonym zakalcem ten dobrze wie, że to wcale nie jest takie proste! Dziś mamy dla was listę często popełnianych błędów przy pieczeniu sernika oraz przepis, dzięki któremu ciasto wyjdzie idealne!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Nie czytasz dokładnie przepisów

Wierzymy, że zabierając się za przygotowywanie ciasta trzymasz się pilnie przepisu. Ale przyznaj się z ręką na sercu – czy odmierzasz składniki tak dokładnie, jak jest to podane w recepturze? Czy może dosypujesz na oko? Ilości podane w przepisie nie są przypadkowe! Ktoś, kto go pisał podał dokładnie takie proporcje, z jakich jemu wychodzi najlepsze ciasto, więc gdy zaczniesz eksperymentować lub nie będziesz dokładnie odmierzać, to nie dziw się, że ciasto nie wychodzi.

Za mała forma

Ten błąd zwykle jest spowodowany między innymi nieprzykładaniem odpowiedniej uwagi do przepisu. Zdarzy się, że „przedobrzysz” i masz za dużo ciasta. Nie chcesz go wyrzucić, więc wszystko wylewasz na blachę do pieczenia i cieszysz się, że wszystko się zmieściło. Ledwo, ledwo, ale przynajmniej nie wypływa na zewnątrz! Zadowoleni wsadzacie ciasto do piekarnika i ze zgrozą patrzycie, jak zwiększa swoją objętość. Czyżbyście zapomnieli, że będzie rosło podczas pieczenia? W efekcie wasze ciasto nie tylko będzie ogromne, ale przede wszystkim niedopieczone. A czy ktoś ma ochotę na nieupieczonego w środku zakalca?

Przepis na sernik bez spodu

Tym razem dokładnie odmierzaj podane składniki, a na pewno ciasto się uda!

  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • Szklanka cukru (ok. 20 dag)
  • 5 jaj
  • Płaska łyżeczka sody
  • Kilkanaście rodzynek
  • Cukier wanilinowy
  • Aromat do ciast

Przygotowanie

  1. Namocz rodzynki w wodzie przez 30 minut. Po tym czasie odsącz je dokładnie i obtocz w mące.
  2. Oddziel żółtka od białek. Do miski miksera włóż twaróg, dodaj żółtka, cukier i mąkę. Wymieszaj, ale nie za długo! Im dłużej będziesz mieszać, tym masa będzie bardziej rzadka i się nie upiecze.
  3. Następnie dodaj sodę, aromat do ciast i cukier wanilinowy. Wymieszaj i dodaj rodzynki.
  4. Białka ubij na sztywno i dodaj do masy. Zamieszaj.
  5. Masę przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez co najmniej 60 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdzaj, czy ciasto jest już upieczone!
Komentarze
sernik przepis
AdobeStock
Newsy Śnieżnobiały sernik z brzoskwiniami. Jest tak kremowy, że pokochacie go od pierwszego kęsa
Święta się zbliżają, a ty już przygotowujesz się do pieczenia tradycyjnych ciast. Spróbuj w tym roku upiec sernik z tego przepisu - wychodzi przepyszny!
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Znudził ci się tradycyjny, świąteczny sernik? Wypróbuj przepis, z którego zrobisz to pyszne ciasto, ale będzie jeszcze bardziej kremowe i soczyste niż zwykle! Wszystko dzięki brzoskwiniom. Zimą przypomną smak lata i wszystkim będą smakować. To puszyste, miękkie ciasto zawsze wychodzi i jest hitem na rodzinnych spotkaniach. Może w tym roku przygotujesz taki sernik na święta? Przełam tradycje Na święta zwykle przygotowujemy makowca, sernik i pierniki. Większość osób czeka na Wigilię, by móc bez wyrzutów sumienia najeść się tymi ciastami. W końcu są święta! Zwykle zachęcamy do wypróbowania mniej konwencjonalnych przepisów, żeby zadziwić i oczarować nimi gości, jednak święta to szczególny czas, gdy nowe rozwiązania nie zawsze mogą być ciepło przyjęte. Część osób przykłada dużą wagę do tradycji i oczekują, że na wigilijnym stole będzie barszcz, karp, pierogi i śledzie, a na deser sernik i makowiec. Ale nie musisz sztywno się trzymać starych zwyczajów! Warto nieco poeksperymentować i zrobić tradycyjne ciasto, ale nieco inaczej. Przepis na sernik z brzoskwiniami Do przygotowania tego sernika potrzebujesz: Kilogram twarogu 7-10 herbatników (tyle, by można było pokryć nimi dno blachy) 100g jogurtu greckiego Szklankę cukru 5 białek Likier brzoskwiniowy 50 g masła 4 łyżki mąki 4 brzoskwinie Przygotowanie W misce za pomocą miksera wymieszaj białka, cukier i roztopione masło. Następnie dodaj jogurt grecki, 3 łyżki likieru brzoskwiniowego oraz mąkę i wymieszaj. Dodaj do miski twaróg i na niskich obrotach mieszaj bardzo dokładnie. Uważaj, żeby nie napowietrzyć masy! Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na nim herbatniki. Następnie wlej masę twarogową i wyrównaj szpatułką. Brzoskwinie umyj,...

Przeczytaj
sernik z białą czekoladą
justyna92/gotujmy.pl
Newsy Fantastyczny i bajecznie puszysty sernik z białą czekoladą. Nie ma nic lepszego. Goście oszaleją
Sernik kochają wszyscy Polacy. Sekretem stanowiącym o smaku tego ciasta jest oczywiście ser. Jeżeli dodamy do ciasta także sporo dobrej białej czekolady, osiągniemy ciekawy efekt.
Hubert Rój
listopad 30, 2020

W każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje jeśli chodzi o pieczenie serników. Jedni ponad wszystko uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą. Wszystkie te ciasta mogą smakować doskonale. Kluczem jest jednak wykorzystanie do ich upieczenia dobrego twarogu. W dzisiejszych czasach powszechne stały się twarogi sernikowe „z wiaderka”. Są wygodne, dość tanie, a czas pieczenia ciasta skraca się o ładnych kilkadziesiąt minut. Nie tędy jednak droga… W tym przypadku pozostaniemy wierni kulinarnej tradycji. Zamiast inwestować w gotowy półprodukt, poświęćmy trochę czasu na przygotowanie twarogu na swój własny sposób. Taki właśnie ser będzie najbardziej odpowiedni do naszego puszystego sernika z białą czekoladą , który dzisiaj wam polecamy. To w końcu co z tym serem? Wybierzmy zwykły twaróg. Postarajmy się o nasz ulubiony biały ser, najlepiej taki, który jest słodkawy w smaku i ma sporo tłuszczu. Lepiej nie korzystajmy więc z twarogu chudego. Kiedy zaopatrzymy się w kilogram sera białego, użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik był odpowiednio gładki, trzeba będzie zmielić ser przynajmniej trzy razy. A teraz czasu już na przepis na sernik z białą czekoladą . Składniki: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty) Paczka herbatników lub ciastek owsianych na spód 10 dag masła lub margaryny 5 jajek 30 dag białej czekolady (3 tradycyjne, 100 gramowe opakowania) Cukier waniliowy Budyń waniliowy Opcjonalnie 15-20 dag cukru Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy drobno i mieszamy z roztopionym tłuszczem. Wylewamy ciasteczkową masę do okrągłej tortownicy....

Przeczytaj